lewy Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 A niemożna by poprostu dać ze cztery działy które by skupiały np. 1- wszystkie topici z innych działów dotyczących sprzętu ,2- wszystkie topici dotyczące wszelkiego rodzaju podkręcania , 3-... itd... , spewnością przeglądanie tak wielu for jak sie zamierza stworzyć to dla modemowców byłoby udręką... a tak to byłby wilk syty i owca cała... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Miope, troszkę źle mnie zrozumiałeś. Miałem na myśli JEDEN dział Podkręcanie, w najsoczystszym tego słowa znaczeniu. Nie byłoby Podkręcania w Sprzęcie. Chodzio to,ze problemy ze "zwykłym" podkręcaniem wtopiły by się w inne pytania w poszczególnych kategoriach, zależnie co kto by podkręcał. Co do zasad, można by strzelić Ogłoszenie, w którym JASNO wytłumaczony byłby cel działu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Hanu: jeśli już to 'zrozumiałaś'. ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Nie wiem, o co wam chodzi z projektem Allena, bo to nie jest wcale trzeci projekt, tylko praktycznie niezmieniony projekt moderatorów. Jedyne różnice to odzielenie procesorów od płyt (połączyliśmy je świadomie, bo część topików dotyczy obu rzeczy jednocześnie), dodanie w 4 miejscach podforów oraz połączenie archiwówJak łatwo zauważyc oba projekty, zarówno Liska, jak i Moderatorów w zasadzie podziałem na dane kategorie niczym się nie różnią, a że mój, że tak powiem projekt graficznie oparłem o pomysł Moderatorów to przypadek, mogłem równie dobrze skorzystać z graficznej wersji Liska. Allen nie zauważył, że "programowanie" jest w nowej wersji pozbawione kwestii związanych z Internetem -- miejsce dla nich jest przy oprogramowaniu sieciowym.Opss, Faktycznie przeoczyłem to. Thx za poprawienie Miope :) wynika z tego, że w kategorii Oprogramowanie zbędny jest dział dotyczący programowania, który przez nieuwagę zawarłem. Pomysł, żeby podkręcanie było jednocześnie na sprzęcie i w odpowiednim dziale (Hanu, Allen3) nie jest dobry. Przy którym MHz podkręcanie stawałoby się wystarczająco extreme?Ja bynajmniej nie chciałem zrobić w ten sposób. Po prostu trudno oddzielić forum Podkręcanie, bo głównie kojarzy sie z overclockingiem CPUs od działu Procesory, dlatego też trudno cokolwiek z tym zrobić. jednak podkręcamy takzę pamięci, karty graficzne, na tym polega cały problem z tym działem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Idze lepsze :) najbardziej mnie pcieszył fakt zmiany sposobu rejestracji nowych userów. A co do tematu: Moim skromnym zdaniem najbardziej sprawdziłaby się hubryda projektu Liska i moderatorów. Wkńcu różnią się tylko kosmetycznie. Kierując się głosami userów proponuje: - do projektu Liska dołączyć jednak Podkręcanie - narazie podarować sobie subfora z opcją uruchomienia ich w przyszłosci - poprosic kilku bardziej zawansowanych userów o napisanie jakiegoś fragmentu Faq, np ktoś napisze coś o podkręcaniu pamięci i timingów, drugi z kolei pokaże w jaki sposób podkręcić za pomocą kombinacji mnożnik fsb tak aby uzyskać maks wydajność itd przy każdym podstawowym zagadnieniu. - podarować sobie dział GSM, są od tego odpowiednie fora zajmujące się tą tematyka Nie można mówić że userzy czekają aż cokolwiek zrobi administracja, wielu poprostu nie czuje potrzeby pisania czegoś takiego ale wystarczy poprosić i napewno zgłosi się wiele osób z których każda napisze kawał porządnego faq. Można przydzielić po dwie osoby do jednego tematu aby swoje informacje uzupełniły nawzajem. To napewno pomoże ograniczyć rozrastanie się zbędnych wątków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Miope, troszkę źle mnie zrozumiałeś. Miałem na myśli JEDEN dział Podkręcanie, w najsoczystszym tego słowa znaczeniu. Nie byłoby Podkręcania w Sprzęcie. Chodzio to,ze problemy ze "zwykłym" podkręcaniem wtopiły by się w inne pytania w poszczególnych kategoriach, zależnie co kto by podkręcał. Co do zasad, można by strzelić Ogłoszenie, w którym JASNO wytłumaczony byłby cel działu.Właśnie o tym mówiłam: przy którym MHz topik zakładałoby się nie w odpowiednim dziale sprzętowym, ale w "podkręcaniu"? Zauważ, że powstałaby następująca sytuacja: -- "newbie": podstawy podkręcania ("help, jak mam to zrobić na mojej płycie!!!") -- działy sprzętowe: podkręcanie "na co dzień" ("podkręciłem o x MHz, ale coś jest nie tak") -- "podkręcanie": podkręcanie ekstremalne ("kolejna granica przekroczona, napiszę więcej, jak odstawię gaśnicę" ;)) (Przy okazji: drut-mod to norma czy ekstremum? :P) Natomiast "chłodzenie" i "modyfikacje" rozpadałyby się tylko na dwie części: "newbie" i "advanced". W zasadzie można by zaryzykować stwierdzenie, że po połączeniu sprzętu z podkręcaniem <płyty+proce+grafy+pamięci> byłyby jednym wielkim podkręcaniem, gdzie z rzadka pojawiałyby się inne kwestie ("x nie działa, próbowałem wszystkiego", "x odpadło/spaliło się, jak to naprawić", "w sklepach pojawił się x", "firma x właśnie podała, że y"). Hm. Coś takiego jakby (nie w tej formie): - EXTREME --- Podkręcanie------- procesory------- płyty główne------- karty graficzne ------- pamięci --- Chłodzenie --- Modyfikacje- POZOSTAŁY SPRZĘT ---- komponenty komputera---- zestawy komputerowe---- peryferia---- elektronika Jak łatwo zauważyc oba projekty, zarówno Liska, jak i Moderatorów w zasadzie podziałem na dane kategorie niczym się nie różnią, a że mój, że tak powiem projekt graficznie oparłem o pomysł Moderatorów to przypadek, mogłem równie dobrze skorzystać z graficznej wersji Liska.Oba projekty są podobne (całe szczęście ;)), różnica między nimi dotyczy trzech zasadniczych spraw: (1) wyodrębnienia działu "co kupić", (2) istnienia samodzielnego działu podkręcanie, (3) liczby poddziałów w "sprzęcie". To, gdzie mają się znajdować "chłodzenie" i "modyfikacje", kwestia kolejnej archiwizacji oraz wyodrębnienie "programowania", to szczegóły. a bynajmniej nie chciałem zrobić w ten sposób. Po prostu trudno oddzielić forum Podkręcanie, bo głównie kojarzy sie z overclockingiem CPUs od działu Procesory, dlatego też trudno cokolwiek z tym zrobić. jednak podkręcamy takzę pamięci, karty graficzne, na tym polega cały problem z tym działem.No i stąd pomysł Liska, żeby zlikwidować osobny dział "podkręcanie". O podkręcaniu mówiłoby się w odpowiednich działach sprzętowych, nowym osobom łatwiej byłoby znaleźć informacje o podkręcaniu kart, pamięci czy procesorów -- bo byłyby w innych działach. Z tego wszystkiego najmniejszy objętościowo byłby chyba dział "pamięci". - poprosic kilku bardziej zawansowanych userów o napisanie jakiegoś fragmentu Faq, np ktoś napisze coś o podkręcaniu pamięci i timingów, drugi z kolei pokaże w jaki sposób podkręcić za pomocą kombinacji mnożnik fsb tak aby uzyskać maks wydajność itd przy każdym podstawowym zagadnieniu. (...) Nie można mówić że userzy czekają aż cokolwiek zrobi administracja, wielu poprostu nie czuje potrzeby pisania czegoś takiego ale wystarczy poprosić i napewno zgłosi się wiele osób z których każda napisze kawał porządnego faq. Można przydzielić po dwie osoby do jednego tematu aby swoje informacje uzupełniły nawzajem. Część postów jest napisana właśnie na "zlecenie" ;) moderatorów. Notabene: zupełne podstawy kręcenia pamięci zawiera tekst _Vipa_ (Podkręcanie), o podstawach kręcenia procesorów są teksty Dijkstry i lewego (FAQ). Kłopotem jest to, o czym wspomniał tanaka -- część nowych userów (bywa, że i starych :?) nie zadaje sobie trudu przejrzenia FAQ i przyklejonych tematów. Swoją drogą, jeżeli o FAQ mowa, to sądzę, że w przyszłości trzeba by było pomyśleć o uporządkowaniu tematycznym -- im więcej topików tam będzie, tym trudniej będzie znaleźć potrzebne opracowanie. Zresztą zaszalejmy: :D może kiedyś wrzuciłoby się odpowiednie FAQ jako podfora do poszczególnych działów? - podarować sobie dział GSM, są od tego odpowiednie fora zajmujące się tą tematyka To samo wcześniej pisali Jacek i tanaka. NIE MA DZIAŁU "GSM". Jest ogólny dział "elektronika", czyli miejsce na pytania o sprzęt luźniej (jeżeli w ogóle) związany z komputerami (zestawy kina domowego, wieże, przenośne odtwarzacze audio, aparaty cyfrowe (te akurat można by dać do peryferiów)) (w projekcie Liska "elektronika" obejmuje również peryferia komputerowe), ze wskazaniem, że jeżeli ktoś chce pytać o telefon, to ma to zrobić tam, a nie na Oślej, na której takie właśnie tematy się mnożą. _____________________________________________________________ Nie jestem pewna, czy uświadamiacie sobie jedną rzecz: dział "newbie" będzie działem bardzo obszernym. Będą do niego trafiać pytania z niemal wszystkich poddziałów sprzętowych, również pytania dotyczące podkręcania, chłodzenia i modyfikacji. Zgodnie z projektem Liska będą tam również wszelkie pytania "co kupić/co wybrać/czy warto" -- chyba że tak jak w projekcie moderatorów stworzy się dla nich osobny dział (na pewno byłoby przejrzyściej). Co więcej: będą tam trafiać również pytania stałych uczestników: to właśnie oznaczał opis "Dział na pytania początkujących i niezorientowanych w temacie". Przy takim podejściu to, co pojawi się w nowych działach sprzętowych (wliczając podkręcanie) oraz w "chłodzeniu" i "modyfikacjach", będą to rzeczy o określonym poziomie zaawansowania. Jeżeli trafią tam jakieś pytania osób początkujących, to nie będą to pytania banalne lub kwestie już omówione. Rozgraniczanie może okazać się trudne, wszyscy na pewno będą mieli tę świadomość, ale, Szanowni Uczestnicy Forum, to nie są zmiany kosmetyczne, to jest reorganizacja forum. Robimy to z myślą o wszystkich uczestnikach forum: po to, żeby zaawansowani uczestnicy nie narzekali na zapychanie działów wtórnymi pytaniami i trudność w znalezieniu ciekawych topików (na brak takich topików nic nie poradzimy, to Wy je zakładacie ;)), i po to, by nowi uczestnicy mogli łatwiej szukać konkretnych informacji i mieli miejsce, gdzie nie są gromieni za zadawanie podstawowych pytań. To, czy uzyskają odpowiedzi, to inna sprawa. :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Nie jestem pewna, czy uświadamiacie sobie jedną rzecz: dział "newbie" będzie działem bardzo obszernym. Będą do niego trafiać pytania z niemal wszystkich poddziałów sprzętowych, również pytania dotyczące podkręcania, chłodzenia i modyfikacji. Zgodnie z projektem Liska będą tam również wszelkie pytania "co kupić/co wybrać/czy warto" -- chyba że tak jak w projekcie moderatorów stworzy się dla nich osobny dział (na pewno byłoby przejrzyściej). Co więcej: będą tam trafiać również pytania stałych uczestników: to właśnie oznaczał opis "Dział na pytania początkujących i niezorientowanych w temacie".No to z działu Newbie może się zrobić coś takiego jak obecne Archiwum oc/mod, chłodzenie. Extremelnym pomysłem możę być podzielenie tego działu Newbie na poddziały: podkręcanie, modyfikacje, chłodzenie co kupić to wszystko dla początkujących. Wtedy nie zrobi się burdel w tym dziale. Jednak możę to być zbyt duży już podział. Tak tylko sobie pomyslałem, aby się nie zamknęło kółeczko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Pomysł z podzieleniem "newbie" na poddziały nasuwa się dość szybko, ale to doprowadziłoby do utworzenia dwóch Tweaków: "forum dla początkujących" i "forum dla zaawansowanych". :D W praktyce okaże się zapewne, że wiele tematów w "newbie" będzie się powtarzać. A jak powstrzymać pęcznienie tego działu? Cóż: więcej opracowań, pilnowanie regulaminu, kasowanie zawartości działu. :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Mi by sie podobalo podzielenie dzialu chlodzenie na WC, AC i FC no i ewentualnie TEC. Podzial bylby wygodny, bo nie trzeba by bylo tyle szukac zeby cos znalesc. Taki sam jest na xtremesystems.org i w praktyce pozwala nawet osoba nie znajacym doskonale jezyka i dzialu na odnalezienie poszukiwanych informacji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 przestudiowalem to wreszcie :] co kupic - konieccznosc, bo teraz polowa sprzetu o tym traktuje kasowanie osla, jestem jak najbardziej za, bo po jakims czasie nikt tego nie przeglada. Ktos podawal przyklad bankow; mam konto w jednym z bankow i pare kilkukrotnie zmienialem o nim zdanie, szybko zmienia sie oprocentownie i warunki, wiec po kilku miesacach informacje podane w takim temacie sa zdezaktualizowane podzial chlodzenia jest dobrym tematem that's all folks for today :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arakasi Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Swietnie, ze wreszcie jest jakas publiczna dyskusja o forum, bo widac golym okiem, ze popadlo w pewna stagnacje i potrzeba zmian. Stad dwie kwestie chcialem poruszyc. 1. Kasowanie/czyszczenie oslej to IMHO zly pomysl. Ja to miejsce nazwalbym wrecz esencja tweak-a (naturalnie jej poziom jest mocno "dyskusyjny" :wink: , ale szanuj usera swego, mozesz miec gorszego). Niemniej jednak, ile mozna dyskutowac o kolejnych wycisnietych MHz itp. Ostatecznie postep technologiczny jest ograniczony, tak jak mozliwosci oc posiadanego przez uzytkownikow sprzetu. Dodatkowo wobec bardzo dokladnego podzialu na subfora i dokladne faqi, liczba nowych postow bedzie niewielka, co odbije sie zapewne na liczbie odwiedzin (na zasadzie: tutaj i tak nic sie nie dzieje). Taki punkt zbiorczy stanowic by mogla i stanowi jeszcze wlasnie osla laczka. Jednak jej regularne czyszczenie odbije sie na poziomie zintegrowania forumowiczow - w koncu komu po raz kolejny bedzie chcialo sie zabrac glos w ankiecie nt. przekatnej posiadanego monitora itp. A tak, "stary" uzytkownik" zawsze ma do czego wrocic, "newbie" zas dysponuje doskonalym punktem odniesienia. Ze nie wspomne juz o tak trywialnej sprawie jak np "pokaz swoja twarz". W razie kasowania oslej "starzy" forumowicze wykazywac sie beda musieli naprawde silna wola, chcac przezyc powtorke z rozrywki i po raz n-ty wklejac swoje zdjecia. Doprowadzi to do tego, ze na zlocie malo kto sie na pierwszy rzut oka rozpozna :cry: . Czyli osla zostac powinna, nalezaloby jedynie pomyslec nad jej rozsadnym podzialem. Jako pewnego rodzaju wzor do podgladania/nasladowania wskazywalbym np: forum pclaba - mnogosc tematow - od zupelnie frywolnych, az do np. przepisow kucharskich - jednak widac tam cos sie dzieje, zawiazala sie pewna wspolnota (nie tylko moderatorow :wink: ), 2. to kwestia moderowania - powolac sie tu moge na dyskusje z reedem, ktora odbylem nie tak dawno w zwiazku z naglym zniknieciem topicu z oslej "kto zamknal po pijaku????" Sadze, ze powazne forum tweaka powinno cechowac sie analogicznym poziomem pracy wszystkich moderatorow. Takie wiec sytuacje, jak znikanie calych tematow, bez zadnych wyjasnien z waszej strony drodzy moderatorzy sa calkowicie nie na miejscu. IMHO jest to brak szacunku dla wszystkich uzytkownikow, a szczegolnie dla tych, ktorzy zabrali glos w danym temacie. Wypadaloby chociaz wyslac jakies info na PM, co, jak i dlaczego, albo przeniesc dany temat na "o serwisie i forum" celem dalszej dyskusji. Pomyslcie wiec moze nad jakims wewnetrznym regulaminem, czy ogolnymi zasadami waszej pracy, aby jej trud nie szedl na marne. I to tyle z mojej strony. Wszystko co powiedzialem w tym poscie jest wylacznie pro forum bono. Jestesmy w koncu jednym z wiekszych boardow w Polsce i szkoda byloby roztrwonic ten kapital. Pozdro M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 podzial na wiele dzialwo ma sens tylko wtedy kiedy na forum jest ruch - jesli ruchu nie ma i w takich podzielonych dzialach bedzie po 5 postow dziennie to podzial sensu nie ma - dzialy umra smiercia naturalna - radze przeanalizowac ilosc postow i dyskusji w przyszych dzialach i wziac to pod uwageFakt. Jeżeli ktoś już teraz widzi, że zainteresowanie danym działem byłoby zerowe, prosimy o komentarz. Inna sprawa, że jeżeli dział będzie miał małe zainteresowanie = będzie miał mało postów i w każdej chwili będzie go można zlikwidować, a istniejące posty przenieść gdzie indziej. nastepne - poza szufladkami MUSI byc miejsce na zadanie pytania ktore nie pasuje gdzie indziej - bez grozenia bananami, siostra weronika czy komentarzem nt inteligencji czy stopnia skolaryzacji autora - jesli nie ma takiego miejsca a sa komentarze to cos jest nie fair - rowne rzadki i stale zasady sa tylko na cmentarzuOwszem, dlatego uważam, że do projektu Liska powinno się dodać taki ogólniejszy dział. Proponowaliśmy roboczo "Zestawy komputerowe". I błagam, oszczędź już nas (tudzież mnie) i zapomnijmy o kwestii siostry Weroniki. Przyjąłem do wiadomości, obiecuję poprawę (co nie będzie łatwe). dalej - pomysl ze okreslone osoby moderuja okreslone dzialy jest doskonaly (dziala w wielu miejscach) - jasne zasady, jasna odpowiedzialnosc (u mnie na cdrinfo problemu juz nie istnieje - ale tu ciagle jest napieta sytuacja i pewien rodziaj wojny) - wazne zeby przestrzegac zasady ze inni moderatorzy nie dotykaja nie swoich dzialowMam wątpliwości. Jak pisałem w kilku miejscach, większość z nas ma sporo innych spraw na głowie i de facto nigdy nie wie, kiedy i ile czasu będzie mogła poświęcić forum. A żaden dział nie może nie być moderowany dłużej, niż kilkanaście godzin, ponieważ... no właśnie. Wystarczy jedno pytanie założone przez newbie, żeby zrobił się temat na kilka stron, w którym wszyscy na siebie plują. Do każdego działu musiałoby być przydzielonych kilku moderatorów. Prościej zdefiniować to tak: dany moderator moderuje tylko ten, ten i ten dział. Ale kolejny problem: przeglądam "nie swój" dział, widzę posta wymagającego interwencji, i co: mam posyłać PW do kogoś odpowiedzialnego za to? Zgłaszać posta do moderacji? Paranoja przecież... kolejna rzecz - chocby admini wystawili batalion moderatorow to nie uda im sie uzdrowic forum bez pomocy userow - a userzy nie pomoga jesli beda czuli ze stoja po drugiej stronie barykady - obraz przecietnego usera tutaj jest 'wisi mi to' - a to zle... moderatorzy swoimi dzialaniami musza zjednac sobie userow [wiem ze to obrzydliwa mysl - trzeba wlazic w tylek a nie straszyc - ale trzeba] (pomaga wlaczenie do grona katow doswiadczonego usera ze sporym stazem i cieszacego sie respektem u innych userow) aby ci razem, nie straszac tylko edukujac, odmienili oblicze tej ziemi - to robota w ktorej teksty o bananach tylko przeszkadzaja - bo rodza konflikty i nieprzyjemne sytuacje Tutaj się zgodzę. Bez pomocy userów zbyt wiele się nie zdziała. Co do włączania w nasze szeregi doświadczonego usera ze sporym stażem: no złożyło się, jest _Vip_, który ciągle chyba pozostaje jedyny z FSB 250 na takim solteku, jak masz Ty. ;) Ale jak możemy "włazić w tyłek", to przyznam szczerze, że nie wiem. Konkursy z nagrodami odpadają, bo nie ma funduszy. Próbujemy tutaj zachęcić userów, żeby wpłynęli na przyszły kształt serwisu - na teraz głosowało 40 osób. Bomba. Jakbym napisał: "piszcie tu, co wam tylko do głowy przychodzi", to byłoby już 50 stron, których nikt by nie przeczytał. Ale że prosiłem o konkretne odpowiedzi, to nie pisze prawie nikt. No a w ankiecie po co mają głosować, jak nie mogą sobie posta nabić? propozycje podczepionych tekstow, plikow - tak - ale niech zrobia to userzy - morale usera rosnie kiedy moze zrobic cos sam dla forum - przerozne instrukcje, manuale nalezy zostawiac podpisane przez autora a nie wklejac w FAQ molochyAleż przecież nikomu tego nie zabraniamy. Tylko spójrz do działu nowości: docelowo co lepsze posty tam pisane miały trafić na główną stronę serwisu. Tymczasem zainteresowanie niemal zerowe... Poza tym nie do końca rozumiem, "FAQ molochy" Mamy osobne forum "FAQ", na którym użytkownicy zamieszczają swoje opracowania. A jeżeli mówąc "moloch" masz na myśli wersję PDF, która jest zlinkowana w mailu rejestracyjnym, to jest ona właśnie wyciągiem z FAQ, i AFAIK są tam nicki autorów... proponowalbym moderatorm NATYCHMIASTOWE reakcje na teksty w stylu 'jestes glupszy niz moje wlosy na plecach' (ale nie banan - tylko uwaga ze to jest 'be' - i wywalenie wszsytkich takich uwag z posta) - troche jest z tym roboty - ale jesli user przychodzi na forum i widzi ze takich rzeczy sie tu nie robi - to sam tego nie zrobi - a tu jest to nagminneOwszem, jak chyba widziałeś zostało to oficjalnie wyklęte. Zupełnie inną rzeczą jest egzekwowanie tego. Jeżeli zakładany jest nowy temat, to w miarę szybko dotrze do niego moderator. Gorzej, jak ma to miejsce w dużych tematach, bo tam z czasem zaglądamy coraz rzadziej. A niejednokrotnie, jak mogłeś sie przekonać, użytkownicy wolą się pobawić, zamiast zgłosić to moderatorowi. Co mnie dziwi, to że autorzy postów sami nie zgłaszają takich baranów. Chyba trzeba by ich zachęcić, np. informacją przy rejestracji... na cdrinfo (a czytam WSZYSTKO) problem nie istnieje... po prostu - jesli przychodzi nowy to widzi ze jest cisza i spokoj i sam nie wyskoczy - a jak jzu mu sie zdazy to zanim ja to znajde to juz ktos za mnie zwroci mu uwage - userzy dbaja o swoje podworko - nawet powtarzajace sie tematy nie stanowia problemu - przykleilo sie pare najczestszych i juzNo, u nas raczej awykonalne, żeby czytać wszystko. 1000 ciężko przejrzeć. Poza tym są działy, ma które moderatorzy zaglądają rzadziej - po prostu ciężko się zmusić (offtopic, gry). Wiem, nasza wina, ale cóż, jesteśmy tylko ludźmi. i na koniec - zeby bylo merytorycznie - pomysl z kasowaniem offtopica uwazam za najbardziej poroniony pomysl ostatniej dekady (glupszy niz tapeta w motylki) - czesto jest to najciekawszy i najlepszy dzial danego forum - to ze trafiaja sie tematy glupie - to normalne - ale dla nietktorych perelek warto przecierpiecEj no, moi dziadkowie mają tapetę w motylki. ;] Co do oślej - sensowniejsze tematy można wyłączyć z autokasacji... ale zostawmy tę kwestię na razie; jeżeli będziemy chcieli coś z tym zrobić, to będzie na to osobna dyskusja. ps. mniej nerwow - dijkstra jesli jestes niewyspany to nie pisz - napisz rano - bo ton twoich postow w tym watku jest dosc/powiedzmy/bardzo agresywny... a to do niczego dobrego nie prowadzi - innym tez sie udzieli, poleca banany i tak dalej...Ja wbrew pozorom nie jestem nerwowy, i również wbrew pozorom nie banuję tak często. Mam po prostu taką a nie inną ekspresję; wiem, że wielu osobom to przeszkadza. Mnie rzadko. A dodatkowo trudno silić się na uprzejmość, kiedy wiem, że mój rozmówca nawet nie zadał sobie trudu dokładnie zapoznać się z tematem rozmowy (w żadnym momencie nie dotyczy to Ciebie). kasowanie osla, jestem jak najbardziej za, bo po jakims czasie nikt tego nie przeglada. Ktos podawal przyklad bankow; mam konto w jednym z bankow i pare kilkukrotnie zmienialem o nim zdanie, szybko zmienia sie oprocentownie i warunki, wiec po kilku miesacach informacje podane w takim temacie sa zdezaktualizowaneDobrze, że ktoś jeszcze to zauważył. Naprawdę zrozumcie, że na oślej w 99% przypadków tematy żyją tydzień, dwa. Nikt tam szukary nie zapuszcza, co dwa dni są tematy "buehehehe, jaki lol", a w nich "było 2 tygodnie temu" "było" "było! zamknąć!" Poza tym czas kasowania = 4 miesiące chyba by wystarczył? Przy czym, jak pisałem, ciekawe tematy można by z kasowania wyłaczyć. Po prostu się nad tym spokojnie zastanówcie, ale nie poruszajcie tego tematu teraz; jeżeli będą w tej kwestii zmiany, powstanie osobny topik -- i nie stanie się to w ciągu najbliższego miesiąca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 I update: W związku z małym zainteresowaniem tak ważną kwestią, odnośniki do tego posta lądują też na sprzęcie i oślej. Swoją drogą, to ciekawe, jak wielu jest narzekaczy na forum, którzy jednak jakoś nie mogą tu trafić. Będę miał im trochę do powiedzenia, jeżeli po remoncie będą dalej narzekać, a nie wypowiedzieli się tutaj. -Sid-The-Rat=>, który nie jest zadowolony z obecnego tweaka, a nawet nie jest stałym userem, jakoś może poświęcić kilkanaście minut i wypowiedzieć się. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arakasi Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Naprawdę zrozumcie, że na oślej w 99% przypadków tematy żyją tydzień, dwa. Nikt tam szukary nie zapuszcza, co dwa dni są tematy "buehehehe, jaki lol", a w nich "było 2 tygodnie temu" "było" "było! zamknąć!" Poza tym czas kasowania = 4 miesiące chyba by wystarczył? Przy czym, jak pisałem, ciekawe tematy można by z kasowania wyłaczyć. Po prostu się nad tym spokojnie zastanówcie, ale nie poruszajcie tego tematu teraz; jeżeli będą w tej kwestii zmiany, powstanie osobny topik -- i nie stanie się to w ciągu najbliższego miesiąca. Dobra, to rownie zwiezle jak Miope, ktorej post zniknal rownie szybko, jak sie pojawil (czy i ta dyskusja jest moderowana "niewidzialna reka wolnego rynku"?) :evil: UPDATE: to jednak nie tak, "niewidzialnej reki" nie bylo :) . Z tymi tematami o motylim zywocie masz racje, ale zwracam uwage jedynie na zwrot ciekawe tematy można by z kasowania wyłaczyć.. Kto mialby decydowac o tym, ktore uznac za ciekawe, a ktore za nieznaczace. Dlaczego termin 4 miesieczny, a nie 3,5 lub 5. Za duzo tu moim zdaniem uznaniowosci. W kazdym razie czekam z niecierpliwoscia na topic poswiecony oslej i moderowaniu 8) Pozdro M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Dobra, to rownie zwiezle jak Miope, ktorej post zniknal rownie szybko, jak sie pojawil (czy i ta dyskusja jest moderowana "niewidzialna reka wolnego rynku"?) :evil: UPDATE: to jednak nie tak, "niewidzialnej reki" nie bylo :) . Z tymi tematami o motylim zywocie masz racje, ale zwracam uwage jedynie na zwrot ciekawe tematy można by z kasowania wyłaczyć.. Kto mialby decydowac o tym, ktore uznac za ciekawe, a ktore za nieznaczace. Dlaczego termin 4 miesieczny, a nie 3,5 lub 5. Za duzo tu moim zdaniem uznaniowosci. W kazdym razie czekam z niecierpliwoscia na topic poswiecony oslej i moderowaniu 8) Pozdro M. Co do "niewidzialnej ręki": Miope, oprócz tego, że jest moderatorką, jest też użytkowniczką, i tak jak Ty ma prawo zmieniać i usuwać także swoje posty. A co do oślej, jak mówiłem: 1. Zastanówcie się nad tym NA SPOKOJNIE. 2. Nie teraz jest czas na to; jeżeli się na to zdecydujemy (a to tylko projekt), to powstanie osobny temat. Ale do takiej zmiany potrzebna by była zmiana w skrypcie, którą ktoś musi zrobić. 3. Co do decydowania kto: skoro userzy mogą mieć wpływ na przyklejenie jakiegoś tematu, to mogliby i mieć wpływ na ich wyłączenie z autokasacji. Wbrew pozorom nie mamy zamiaru was tłamsić i ograniczać w każdym calu. Sam nieraz nieźle się uśmiałem na oślej, a kilka wątków mam nawet zapisanych na dysku. Bez paniki, nie chcemy tyranii :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MF Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Dział Extreme powinien powstać, a to dlatego że jeśli o chłodzeniu/podkręcaniu/modowaniu będzie sie pisać wszędzie to znalezienie czegoś konkretnego będzie koszmarem. Według mojej oceny najlepiej połączył obydwie propozycje do kupy Alien3 i jego pomysł wydaje się najrozsądniejszy. Ale skoro nie ma takiej możliwości technicznej to skłaniam się ku pomysłowi moderatorów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Sid-The-Rat=> Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Mam wątpliwości. Jak pisałem w kilku miejscach, większość z nas ma sporo innych spraw na głowie i de facto nigdy nie wie, kiedy i ile czasu będzie mogła poświęcić forum. A żaden dział nie może nie być moderowany dłużej, niż kilkanaście godzin, ponieważ... no właśnie. Wystarczy jedno pytanie założone przez newbie, żeby zrobił się temat na kilka stron, w którym wszyscy na siebie plują. Do każdego działu musiałoby być przydzielonych kilku moderatorów. Prościej zdefiniować to tak: dany moderator moderuje tylko ten, ten i ten dział. Ale kolejny problem: przeglądam "nie swój" dział, widzę posta wymagającego interwencji, i co: mam posyłać PW do kogoś odpowiedzialnego za to? Zgłaszać posta do moderacji? Paranoja przecież...no nie taka paranoja... wiele razy mialem na forum 'gorace' dyskusje, takie ktore na pierwszy rzut oka nalezaloby zamknac bez zastanowienia - celowo je zostawialem - zeby sie wypalilo, zeby wszsytkie przykrosci (ale nie bluzgi!) zostaly powiedziane (takze na moj temat...) i zeby nie bylo skrywanych uraz - duzo latwiej zapanowac nad tlumem kiedy wiesz o co kazdej (krzyczacej) jednostce chodzi wiec modyfikujac moj pomysl - Twoja propozycja z grupami jest sensowna - wg moich obserwacji na jeden (duzy i aktywny) dzial w czasach 'pokoju' spokojnie wystarcza jeden opiekun, na tweaku potrzeba trzech (ale nie wiecej!) ktorzy naturalnie moga spojzec tez na jeden czy dwa inne dzialy (najlepiej merytorycznie powiazane - moderator ktory posiada wiedze w dziale ktory moderuje automatycznie zyskuje szacunek i akceptacje) jest Was chyba odpowiednia liczba (liczac aktywnych - bo osoby pojawiajace sie raz na tydzien niestety z obliczen wypadaja) zeby takie grupki zrobic - i wtedy umowic sie ze reszta interweniuje TYLKO wtedy kiedy wali sie swiat - inazcej to nie ma sensu i znowu kazdy robi po swojemu i psuje innym robote Tutaj się zgodzę. Bez pomocy userów zbyt wiele się nie zdziała. Co do włączania w nasze szeregi doświadczonego usera ze sporym stażem: no złożyło się, jest _Vip_, który ciągle chyba pozostaje jedyny z FSB 250 na takim solteku, jak masz Ty. ;) Ale jak możemy "włazić w tyłek", to przyznam szczerze, że nie wiem. Konkursy z nagrodami odpadają, bo nie ma funduszy. Próbujemy tutaj zachęcić userów, żeby wpłynęli na przyszły kształt serwisu - na teraz głosowało 40 osób. Bomba. Jakbym napisał: "piszcie tu, co wam tylko do głowy przychodzi", to byłoby już 50 stron, których nikt by nie przeczytał. Ale że prosiłem o konkretne odpowiedzi, to nie pisze prawie nikt. No a w ankiecie po co mają głosować, jak nie mogą sobie posta nabić?zaczynam widziec w jak zlym stanie jest to forum... faktycznie - kilkadziesiat glosow, kilknascie postow na temat (ze strony userow) to MALO, bardzo malo... moze wynika to stad ze userzy sa mlodzi, doswiadczenia w czyms innym niz w pol-aktywnym zyciu sieciowym nie maja (i w innym pewnie tez) i nie bardzo maja co powiedziec keidy przychodzi do skomplikowanych systemowych przemian z wlazeniem w tylek to w zadnym wypadku nie myslalem o nagrodach czy bonusach! raczej o troche bardziej tolerancyjnym podejsiu do userow - ale widze ze to jeszcze nie czas na to... tu jest potrzebny palnik (wczoraj wychylilem nos z mojego ulubionego dzialu oprogramowanie i polazilem po innych... jest zle) i nie bardzo wiem jak mozna by to zmienic bez wywalenia 10% userow za ''dresiarstwo emocjonalne' - ale pomysle i moze cos napisze jeszcze (teraz uczelnia mnie goni) jest subtelna roznica miedzy pierniczeniem o niczym a luzna dyskusja - warto pomyslec jak zamienic obecne tu pierniczenie w dyskucje... ale to niestety zlezy od poziomu userow... ps. zglos post - ten znak zapytania mnie tez dlugo zastanawial :) przywroccie napis - moze to dlatego nikt nie zglasza? bo nie wie jak? ps2. na moim solteku doszedlem do 226 - potem pamieci odmowily wspolpracy (jakies elixiry... nie znam sie na tym - pozyczone byly) ps3. ciesze sie ze offtopic nie poleci :) ps4. ciesze sie rowniez ze to nie agresja tylko sposob ekspresji - podobne przezycia mam zawsze jak rozmawiam z kolega pochodzacym z turcji - na poczatku chcialem dac mu po prostu w ryjek - ale oni tak mowia... podobno to u nich normalne zegnam cieplo i udaje sie na uczelnie... paskudna pogoda na edukacje... gdyby ktos chcial pogadac na zywo - latwiej - to w profilu mam gg - nigdy sie nie ukrywam wiec jakby co - to walic... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Bliższy jest mi projekt moderatorów, bo IMHO: 1. Rozdzielenie działów płyty główne i procesory nie ma sensu, bo są to części komplementarne i niejednokrotnie w dyskusjach widziałem jak user chcący zmienić proca bywał uświadamiany, że jego mobo nie da rady i wątek się dalej rozwijał w tym kierunku. 2. Podział na podfora typu AMD i Intel, ATi i nVidia nie ma sensu - rozumiem, że założeniem jest uniknięcie flameów, ale czasem ktoś na prawdę nie wie ze jest coś poza GeForcami, albo, że AMD nie jest niekompatybilne z Windowsem. Daje to większe szanse na poznanie możliwych alternatyw. 3. Podoba mi się pomysł działu archiwym 2003 - rozumiem, że byłby to zamknięty obecny dział sprzęt. 4. Co do poruszanego działu GSM. Mnie to kompletnie nie interesuje, więc i tak tam nie będę zaglądać. Jeśli są osoby tym zainteresowane to nie widzę specjalnego powodu nieumieszczenia takiego działu. No chyba, że się boicie nadmiernego rozrostu forum w tym kierunku i zdominowania tematów PC przez GSM. 5. Ośla mnie nie rusza, róbta z nią co chceta ;) Kasować co kilka miesięcy można, tylko zostawcie tematy przyklejone - spisy dobrych i złych sklepów czy oszustów z Allegro. 6. Benchmarki sterowniki i biosy to powinien byc jeden dzial. Tak naprawdę najczęstszym pytaniem jest: na jakim biosie i driverach będę miał najwięcej 3DMarkow, więc chyba rozumiecie o co mi chodzi ;) 7. Dobry pomysł z podziałem forum sieci na kilka mniejszych działów. 8. Zawsze zastanawiał mnie fakt istnienia Forum Testowego. I tak jest przecież przycisk edycji postów. Nie, żeby mi to forum przeszkadzało, ale po prostu nie widzę jego sensu i zastosowania. OK. Tyle na teraz, jak sobie jeszcze coś przypomnę to dopiszę. Pozdrawiam wszystkich, Felson Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Witam oddalem glos na "Nie chcę żadnych zmian - mam pecha :" -> i mam propozycje -> moze zostawimy wszystko jak jest lolki bed czasem przychodzic bedzie zabawnie itd... dziennie na kazdym forum pojawaia sie max strona topikow wiec nie jest problemem poruszanie sie na biezaco, problemem by sie stalo latanie po 10+ podforach bo moze komus pomogę, Panowie i Panie, dajcie Panstwo spokoj ;-) Uwazam ze obecnie forum jest uzadzone elegancko, dzialy typu gsm etc to chyba nie to forum? (Tweak-GSM? :lol: ) jesli cos jeszcze moge zasugerowac -> oddzielny dzial dla niubich byl by spoko, gdyby jeszcze byl takim odzwierciedleniem naszego forum, do forum FORUM mozna by sie dostac jedynie za zaproszeniem modera/admina czy cos podobnego .... co wy na to? wiem ze to obciazenie dla serwusia... pisze w trosce o nasze Forum!! przemyslcie to wszystko raz jeszcze, Pozdrawiam 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Projekt liska jest moim zdaniem lepszy. Ale tak jak poprzednicy pisali powinien zostać osobny dział dotyczący podkręcania. Szukać w innych działach postów dotyczących podkręcania jest dość ciężkie. I jeszcze jedno. Przydałoby się coś takiego jak powiedzmy ukrywanie działów (w jakiś profilach użytkowników), którymi nie jestem zainteresowany i może jeszcze możliwość ustawienia kilku działów w jakimś osobistym menu z boku - coby nie trzeba było skakać do głównego menu a potem do innego działu. Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi, jeżeli byłoby to nie zrozumiałe to wyjaśnie dokładniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matee Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 tweak bez podkrecania??!?!?!?! jakto? pozatym projekt liska. mozna by tez do modyfikacji dorzucic dzial "projekty" tam by sie wrzucalo wszystkie topiki z serii "moja buda" itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 zmienil bym sposob odzyskiwania hasla i nica - moim zdaniem powinno sie podawac tlko e-mail, ja dlugo nie mialem dostepy do netu i pozapominalem nic-a i hasla, a tu taki zong bo majla znalem ;) - nie wysle mi hasla bo nic sie nie zgadza??? przeciez sie rejestrowac 2 raz nie bede wiec przeszukalem cala swoja poczte, ale znalazlem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
easy Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Hmm może czas zmienić forum skoro BB ne moze miec subforów, poza tym są fora na ktorych jest takie cos jak "zgłos wiadomosc moderatorowi" czy cos w tym rodzaju, imo jest to bardzo przydatne jesti moderatorzy nie zobaczą postu to napewno zrobi to user któremu sie to nie podoba, przyjdzie mod pozamiata i po sprawie:) nie bedzie problemu z zasyfianiem forum, co szczegolnie moge powiedziec o "starych uzytkownikach". Pomysł Allen3 z sub forami jest bardzo dobry bo znaczenie ułatwi przeszukiwanie forum, szkoda, że jest problem z wprowadzeniem go w życie :P Ogólniezmiany ida w bdb kierunku, a skoro o nich mowa to cos zbyt dobrzy jestescie moderatorzy :) dlatego niektorzy robia co chcą i sie robi syf :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 To moze i ja sie wypowiem - uwazam ze oba projekty maja swoje dobre strony - ja lubie forum takie jakim jest... Osobiscie uwazam ze jezeli caly sens forum pozostanie to jak beda zorganizowane dzialy jest niewazne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Stan Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Dodajcie dłuższy podpis (500, albo chociaż 400 znaków). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 a ja bym proponowal taki podzial sprzet - nowosci [wyszedl nowy gf itp] - problemy [np. mikrofalowka nawala ;)] - modyfikacje [malowanie farba oraz oc] programy - do podkrecania/modowania [zmiana biosow, riva tuner, oc z poziomu sterownikow itp] - reszta [czyli wszystko inne w tym systemy operacyjne] reszta - osla [gadanie o niczym, moze regulamin i porady dla poczatkujacych] - gielda [oraz inne reklamy ;)] - uwagi/sugestie [statystyki niedzialaja, mod xxx jest za ostry, forum wolno sie laduje itp :P] i tyle ktos ma cos przeciw/chcialby cos dodac?? :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 witajcie mi takze forum sie teraz podoba :) zmienil bym tylko wlasnie te kasowanie niepotrzebnych topicow :) oraz dodal dzial "co kupic bo jestem nowy" i IMO nic wiecej mi do szczescia nie potrzebne :) pozdro dla moderow :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZTANGIEL Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Witam.na tweaka zagladam codziennie choc posty pisze raczej zadko.jestem tez uzytkownikiem innego forum gdzie moderami sa tez jedni z was moderatorow tweaka(heloł chłopaki). kiedy zarejestrowałem sie na forum przez 2 tygodnie albo lepiej czytałem archiwum i faq.zanim napisałem pierwszego posta znałem wiekszosc uzytkownikow ktorzy mieli wiedze adekwatna do rangi nałogowego usera. z czasem dało sie zauwazyc mlodych chłopcow ktorzy ciupia posty jeden po drugim byle tylko dostac range :? . pomysł z kasacja rang przyjałem z usmiechem na ustach ALE teraz kiedy przegladam forum problem postolejstwa nie zginał i zaczyna wnerwiac coraz bardziej juz nie chce nickami rzucac... popatrzcie na to ze strony młodego poczatkujacego usera ktory zgłebia wiedze o oc i w tematach nie potrafi odroznic sliniacego bełkotu od prawdziwych rzetelnych informacji.proponuje jednak rangi lub jakies oznaczenia wprowadzic np. pol roku na forum + 200 postow daje mozliwosc zostania np zaawansowanym. uczestnik--->zaawansowany-->nałóg-->zjadacz zebow wierzcie ze pomoglo mi to bardzo rozgraniczyc brednie od czegos pozadnego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Boję się raczej problemów z bezpieczeństwem. Poza tym może być problem z implementacją tego wszystkiego bo prawdopodobnie będzie to wymagało zmian w bazie i problem z poprawkami w kodzie zaimplementowanymi przez załogę forum.Niestety tak duzy MOD robi sie na swiezo zainstalowanym skryptem phpBB, a jesli chodzi o bezpieczenstwo, to na pewno przez to jest kilka bugow wiecej. Zupelnie inaczej sie wtedy bedzie dyskutowac z subforami, ale to tylko kwestia przyzwyczajenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-&R- Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Mysle ze podzial na procesory i plyty glowne nie jest dobrym pomyslem. zawsze bedzie sie to wiazac ze soba... nie da sie tego podzielic... dodal bym do tego nawet pamieci. Problemy sa zawsze w polaczeniu tych trzech elementow. Odwieczyny problem Epox (NForce) i pamieci w dualu nie dzialaja na 200 Mhz. Do jakiego dzialu to by mozna wrzucic??? do plyt :?: do pamieci :?: i tu i tu :?: Poza tym przewaznie sie szuak pamieci do plyty ktora sie ma a nie dla samych pamieci (bo ladne szybkie i drogie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...