Skocz do zawartości
Niemiec

nowe grupy

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam sie z toba... zupelnie inny klimat byl na poczatku tego roku. Pamietam jak weszly zmiany zwiazane z podzieleniem dzialwo na sprzet, podkrecanie , chldozenie i inne.. To byla IMO wielka rewolucja dla tweaka. Mozna bylo sie duzo rzeczy ciekawych dowiedziec. Ja sie duzo z forum wlasnie nauczylem. A teraz wchodza ciagle nowi userzy, ktorzy wlasciwie klooca sie jakby byli panami, jakby nam łaske robili ze wchodza na forum...

Wiekszosc narzekala na reed'a... a wedlug mnei on byl ojcem chrzesnym tego forum ( jezeli przyjme ze ojcem byl lisek... ). reed wiele razy pomagal... Ale ostatnio z nim rozmawialem i sie nie dziwie ze rezygnuje.. skoro wiekszosc smarkaczy narzeka na niego... a on tylko wykonywal swoja prace ( w dodatku z wlasnej woli... ). I byl pierwszym twardym moderatorem ktory potrafil dobrze sie zachowac w danej sytuacji ( i najwazniejsze jest to ze nigdy nie odmowil mi pomocy... ).

Wedlug mnie bez reeda ... forum.purepc.pl duuuuuzo straci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś bez Reed'a to nie to samo forum :?

Zawsze Reed'a uważałem za wzorowego moderatora i nigdy nic mu nie zarzucałem bo nie miałem do tego podstaw.

Musze z przykrością stwierdzić, że forum rozwija się w złym kierunku - np. coraz więcej jest beznadziejnych topiców, userom nie chce sie szukac nawet podstawowych rzeczy.

Kiedys to było fajnie, był spokój, porządek i userzy bardziej się szanowali.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety coraz wiecej ludzi=coraz wiecej klopotow i szmelcu

tweak ostatnio strasznie sie rozrosk aktualnie jest prawie 11k userow i sporo "odmiencow" ktorzy nie potrafia nacisnac przcisku szukaj a jak im sie zamknie temat to wyzywaja i wala nowe posty

no ale sa ludzie i klamki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to już niestety nie jest wina moderatorów tylko zwykłych userów - problem jest z nimi.

i tutaj jest pies pogrzebany, bo ci userzy twierdza, ze wina lezy po stronie modow :(

tego problemu chyba nie da sie rozwiazac, no chyba, ze poprzez ostra selekcje i maly terror. wspolczuje nowym modom, bo maja a funkcje raptem jeden dzien a juz leca bluzgi pod ich adresem. obecnei moder na forum musi miec duzo samozaparcia i zelazne nerwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I najgorsze jest to ze podobno kilka innych moderatorow "starej daty" ( no offence ) waha sie czy nie zrezygnowac. Coraz bardziej niepodobaja mi sie przyszle wladze nowych moderatorow jak sobie wyobraze... Bo w koncu jezeli odejda ci starej daty...to trzeba bedzie ich kims zastapic... A jezeli odejdzie wiekszosc z najlepszych moderatorow ( ci co byli dotychczas mi bardzo pasowali ) to ja tez odejde... bo nastapi tylko chaos i zniszczenie... Po prostu... forum sie roznosi...

I czuje ze nie tylko ja odejde jak naj moderzy znikna... ciekawe co wtedy beda robic ludziska ktorzy sie do tego przyczynili...

Lamer bedzie bil lamera...

Toz to apokalipsa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielu ludzi zapomnia ze to oni sa goscmi na forum marco & team, zapominaja ze skoro sa goscmi powinni zachowywac sie wedlug ustalonych zasad "pana domu", jezeli sie zasady nie podobaja..... to zawsze jest wiele innych forum gdzie ich moze przyjma....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i masz rację... ale co tu poradzić... userów jest ponad 10 tysięcy. Moderów niecała dwudziestka... ale jednak spadający poziom forum to wina moderów... ciekawe jak? :/

gdzie ja tak napisalem?? uwazam, ze jest to wina calej masy nowych userow, ktorym nie chce sie wcisnac szukaj przy najprostszych problemach i pytaniach. Doskonale widac to w dizlach sprzetowych gdzie jak wszedlem dzisiaj to polowa watkow na pierwszej stronie byla blokowana.

moze rozwiazaniem bedzie glupi temat = close + ban na tydzien, a nastepny na miesiac a trzeci na stale. moze to nauczy leni, ze nalezy wykazac sie aktywnoscia jak chce sie zdobyc odpowiedz na czesc pytan?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykro mi to slyszec Sheep zwlaszcza z twoich ust (palcow).

Czemu oceniasz nowych Moderatorow w tym mnie z gory????

Czy nowy rok tez juz znasz na wylot w styczniu????

Wiesz... ja jestem takim wrednym pesymista... Mam nadzieje ze do tego WY nie doprowadzicie... Bo jezeli co chwile beda ( sorry za okreslenie... ja rozumiem wasza sytuacje ) "wymiekac" moderzy... to po prostu forum zejdzie na psy. I nie mowie tu o nowych moderach na styczen, luty itd itp. Mowie tu ogolem o przyszlosci forum.purepc.pl ...

Mam nadzieje ze reed troche odpocznie, nabierze sil.... i wroci...

Szczerze mowiac mi tez sie marzy "praca" modera.... Ale przed chwila doszedlem do wniosku... ze to dla mnie zbyt trudne, i wole z forum.purepc.pl miec taki uzytek... ze wcisne przycisk szukaj... znajde... a jezeli nie to zapytam paru osob ktore beda o tym wiedziec.

Ehhhh... od tego szukania to mozna po jakims czasie zapomniec jak sie tematy zaklada :P ...

A co do nowego roku... to znam... Wiem ze bedzie.... nici z moich pamiatek do ostrego oc ;) ... rachunki za fona sobie ram zezra...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz... ja jestem takim wrednym pesymista...

Więcej optymizmu sheep, w tym kraju będąc pesymistą można bardzo szybko skończyć w zakładzie zamkniętym.

Jak to się w filmach mówi - wszystko się jakoś ułoży :lol:

O to sie nie martw... predzej skoncze z obita morda przez ludzi ktorym mowie szczerze to co o nich sadze... A co do pesymizmu... to nie wiem czy to slyszales: "pesymista to poinformowany optymista" ... :roll:

Ale mam jeszcze wiare... w tweaka... mam nadzieje ze inni ludzie tez...

A co do kraju... to jak tylko skoncze liceum to chce spier..... do qzynki do Wielkiej Brytanii. Jej chlopak juz tam ma od roku wszystko ustawione... teraz ona jedzie do niego... potem sie chajtna... i ja sie im na jakis czas wkopie...

I patrzac w ta strone... to mysle pozytywnie 8) ... Ale to juz jest rozmowa na inny topic.

UPDATE: jonathan: nie odpowiedzialem ci na twoje pytanie. Wiec nei oceniam cie negatywnie. Narazie zadnego moda ... nowych , starych nie oceniam negatywnie. Wrecz przeciwnie ... jestem za. Wyjasnilem to we wczesniejszych postach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze zrobic taki hamski krok i na jakis czas zablokowac rejestracje nowych userow - zaostrzyc regulamin - zrobic porzadek tak zeby ci co zechca sie zarejestrowac wiedzieli ze to nie byle co i ze trza sie pilnowac - jeden maly glupi wybryk i owoc.... co wy na to????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym momencie (czyt. nawal tematow - "jak podkrecic grafe", "co wycisne z moje kompa" itd itp) gdzie wszystkie koncza sie klodka i odsylaniem do FAQ jestem jak najbardziej za pomyslem (chyba) sheepa ...

gwiazdki pod nickiem - 1 gwiazdka ostrzezenie, 2 gwiazdka od innego modera to banan na tydzien.

mozna to polaczyc z pomyslem Niemca, 3 gwiazdka na miesiac i 4 gwiazdka juz nie potrzebna - konto znika ...

sadze ze po 3 gwiadce i miesiecznym odpoczynku ludzie sie troche opamietaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz mi sie nie chce wchodzic na forum. patrze i na pierwszej stronie 4-5 tematow jak podkrecic grafe, 3 tematy jakiego kompa kupic i z 6 tematow o twinmosach. juz mnie szlag trafia. ludzie albo sa coraz glupsi, alebo bardziej leniwi. choc jedno nie wyklucza drugiego, tylko nie wiem co bardziej z tymi ludzmi.

poprostu brak slow i checi na wchodzenie na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze zrobic taki hamski krok i na jakis czas zablokowac rejestracje nowych userow - zaostrzyc regulamin - zrobic porzadek tak zeby ci co zechca sie zarejestrowac wiedzieli ze to nie byle co i ze trza sie pilnowac - jeden maly glupi wybryk i owoc.... co wy na to????

Powiem ci ze to nie jest glupie. Jezeli jakis uzytkownik w tym czasie chcialby zalozyc konto, zeby zapytac sie userow o cos... To by byl zmuszony do szukania. A nie sadze zeby pokrzywdzilo to nowych... bo jest maloprawdopodobne ze nowa osoba zada pytanie ktore by nie pojawilo sie na forum KILKA razy... i w dodatku nei mialo odpowiedzi.

A co do gwiazdek... Po prostu byloby to "prawnie" ustawione. Nikt by nie narzekal ze moder dal mu bana ... bo zalozyl nowy temat... Bo bana musialoby dac 2 roznych moderatorow...

IMO teraz potrzeba twardej reki ( i wytrzymalych klawiszy ) na nowych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie wiem czy nie zauwazyliscie, ale ostatnio metody Moderow sa duzo bardziej dyrastyczne.

Od jakiegos czasu na forum robiona jest "czystka" z upiardliwych userow.

Co do nowych lamerskich tematow jest odpowiedni dzial.

Staramy sie przewalac tam wiekszosc rzeczy nie nadajacych sie dla pozostalych userow. Znaczy sie te ktore tylko denerwuja ludzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie wiem czy nie zauwazyliscie, ale ostatnio metody Moderow sa duzo bardziej dyrastyczne.

Od jakiegos czasu na forum robiona jest "czystka" z upiardliwych userow.

Co do nowych lamerskich tematow jest odpowiedni dzial.

Staramy sie przewalac tam wiekszosc rzeczy nie nadajacych sie dla pozostalych userow. Znaczy sie te ktore tylko denerwuja ludzi

no tak ale zobacz jak szybko rosnie liczna nowych zielencow na forum - ze 2-3 mechy i bedziemy ich mieli jakies 4k wiecej.... forum bedzie sie rozrastac teraz o wiele szybciej....

a takie czasowe zablokowanie moze by w jakos sprawe rozwiazalo...no ale do mnie decyzja nie nalezy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pomyslu genghiskhan'a... Jestem za. Forum jest reklamowane w chipach, w clickach ( poprzez linki w listach o cpc i innym )... i ciagle beda dochodzic nowi z tymi samymi pytaniami. Gdyby na jeden miesiac zamknac rejestracje... Na pewno by to pomoglo w doprowadzeniu porzadku. W dodatku przez ten miesiac, nowych co sobie jaja z forum robia... by sie banowalo ( tak jak przed chwila ktos pisal ) za bezsensowne i wkurzajace tematy...

Dzieki takiej polityce... forum troche by dojrzalo...

:!: JESTEM CALKOWICIE ZA POMYSLEM genghiskhan'a :!:

UPDATE: Popatrzcie na dzial platforma AMD... tam tematy: ASROCK XXXXX warto czy nie warto?, A 4 tematy wyzej ECS XXXXX zmieniac na ASROCK XXXXX ( ten sam model ). NAstepnie temat w ktorym gosciu nie wie co jest z jego athlonem 1,2 , ktory dziala na 900.... Potem temat o roznicy budowy durona i athlona ( wiele razy bylo poruszane na temacie "thorton 2000... bla blah blah" nastepnie 4200 pkt na tym sprzecie... Kurcze jakby gosciu nie mogl zobaczyc w bazie marka czy ma dobry wynik czy nie... Ehhhhh...

Nastepnie na "kartach graficznych"

- "RADIATORKI... jakie wybrac"

- 1000500100900 postow o tym jaka nagrzewnice wybrac

REASUMUJAC: Wczoraj tak patrzylem kto zaklada tematy... I z ludzisk ktorych kojarze z forum... na kilka dzialow bylo moze z 5 - 7 tematow.. popularnych... ktore cos wnosily. A reszta... To juz sami skomentujcie jakie to tematy... JAK MA POTEM DZIALAC DOBRZE WYSZUKIWARKA??

Powiem drugi raz: Jestem za tymczasowym zamknieciem rejestracij na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł może i dobry, ale czy to coś da na dłuższą metę. Jakoś nie sądzę. Może lepiej było by wprowadzić innego rodzaju ograniczenie. Np - nie można samemu założyć tematu nie mając na koncie pewnej ilości postów w danym dziale. Może wtedy ludzie docenią, że założenie nowego tematu jest swego rodzaju przywilejem i powinno się to robić w ostateczności (ja np. do tej pory nie założyłem ani jednego własnego tematu gdyż to czego chciałem dowiedziałem się z innych).

Pewnie i tak ten pomysł ma wiele wad , ale póki co wydaje mi się dość sensowny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi