Skocz do zawartości
slayne

EPOX 8krai - 8kra2i

Rekomendowane odpowiedzi

niestety komputronik ma chwilowy brak towaru  :? 

no i teraz sie zastanawiam jaka plyte ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>

czy moze sie ktos dowiedziec jaki rev jest 8rda+ jesli jest 2.1 lub 2.2 to oplaca sie brac?

wychodzi okolo 340 zł

pytanie czy nie bedzie z nią problemów

sprzet ma byc taki:

pamieci pewnie hynix 2x256 400

radek 9500 herc 128 3.0 ns

nagrywarka i dvd lg

dysk caviar 80 JB

Barton 2500

ps czy soundstorm bo chyba na 8rda+ jesy mocno obciaza procka czy to jest sprzetowe bo sie nie orientuje

SS jest nie zależny od CPU.

Przeczytaj ten artykuł, zmienisz zdanie o Creative 8O

http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/154

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja widze w cenniku pronoxa to płyta EPOX-8KRAI jest dostępna w kagazynie Krakowskim i Katowickim. Podejrzewam że produkcja tej płyty będzie nadal kontynuowana, w każdym razie może pod inną nazwą. Nie wierze że taki producent płyt jak epox po prostu wyrzuci ze swojej oferty płytę opartą na chipsecie KT600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko do posiadaczy 8KRAI, dotyczy jakosci dzwieku zintegrowanego ALC655. Czy nie ma z nim problemów typu trzeszczenie szumienie, etc., podczas pracy HDD, albo czy można spotkać jakieś inne ciekawe historie z nim związane?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko do posiadaczy 8KRAI, dotyczy jakosci dzwieku zintegrowanego ALC655. Czy nie ma z nim problemów typu trzeszczenie szumienie, etc., podczas pracy HDD, albo czy można spotkać jakieś inne ciekawe historie z nim związane?

Dźwięk jest słabszą stroną tej płyty. Dokładnie słychać szumienie podczas pracy HDD, czasami są trzaski, ale to słyszę tylko na słuchawkach, może mam za duze wymagania do zintegrowanego dźwięku.

Jeszcze chcę dodać, że zawsze jak ustawiłem w Call of Duty jakość dźw. na High, to w prawej słuchawce już nie było dźwięku, tylko trzask (receptą jest reinstalka sterowników). Genaralnie to jest problem nie tylko w epoxie, w mobo gigabyte'a na kt600 z alc655 jest o ile wiem tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dźwięk jest słabszą stroną tej płyty. Dokładnie słychać szumienie podczas pracy HDD, czasami są trzaski, ale to słyszę tylko na słuchawkach, może mam za duze wymagania do zintegrowanego dźwięku.

Jeszcze chcę dodać, że zawsze jak ustawiłem w Call of Duty jakość dźw. na High, to w prawej słuchawce już nie było dźwięku, tylko trzask (receptą jest reinstalka sterowników). Genaralnie to jest problem nie tylko w epoxie, w mobo gigabyte'a na kt600 z alc655 jest o ile wiem tak samo.

To moze masz taki model albo cos nie tak z nim bo u mnie nic takiego nie wystepuje ani na sluchawkach ani w ogole na niczym innym, z call of duty tak samo zadnych trzaskow na high :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy takie sporadyczne trzaski nadają się do reklamacji?

trudno by było udowodnić taką wadę szczególnie, że tylko czasami występuje, a nie chciałbym być 2-3 tygodnie bez płyty, po czym dostałbym odpowiedź, że wszystko jest w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy takie sporadyczne trzaski nadają się do reklamacji?

trudno by było udowodnić taką wadę szczególnie, że tylko czasami występuje, a nie chciałbym być 2-3 tygodnie bez płyty, po czym dostałbym odpowiedź, że wszystko jest w porządku.

wlasnie sam sobie odpowiedziales :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe

kumpla NF7-S tez made in China

ale za to jest czerwona

a moja made in Taiwan i zolta

qrde czerwona ladniejsza :D

ale w koncu Chiny sa komunistyczne ,a to z kolei kojarzone jest z Czerwonym :?

ok,sorka za off topic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki bios najlepszy do Epoxa 8KRAI ??

Jak z jakoscią dzwięku ??

I jakieś uwagi na temat tego mobo, bo ją będe miał niebawem ??

bios to ten najnowszy chyba ze września lub sierpnia... jakość dzwieku słaba bo to tylko ratlerek 652(??). mi bez problemow poszedł na 200fsb i chodzi juz tydzien, nie grzeje sie spoko płytka. a kupiłem nową za 185zeta

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do płyty to napisze tak. Mi łazi na fsb 220 (wyżej się boje bo mam baraccudę) wszystkie potrzebne ustawienia w biosie sa. Teraz sobie ponarzekam

- Kijowy układ zasilania co objawia się między innymi piszczeniem cewek (na 3 egz powyżej napięcia na proca 1.7v i wysokiego zegara 2.3 ghz. Płyta kiepsko trzyma napięcie proca(skacze dośc duzo napięcie v-core). Na 3 epoxach 8krai które miałem powyżej napięcia 1.7 układ zasilania nie daje rady co objawia się spadkiem napięcia 5 v do granicy bezpieczeństwa. Płyta zasilana z 5v i co za tym idzie spadek napięcia 5 v powoduje wzrost 12v. Działo się tak przy 3 zasilaczach modecomie 350 gtf, bequeicie 450 w i toppowerze 450 w. Płyta długo wstaje po wyłączeniu listwy zasilającej i zasilacza płyta gubi ustawienia biousu(def po włączeniu). Płyta bardzo przekłamuje temperatury zaniża 15-20 stopni względem chociazby abita kv7. Płyta jak na kt600 oferuje bardzo dobra wydajność aha kolejne minusy mimo że w biosie napięcie v-core niby jest 2v tak realne max na tej płycie to 1.9v (mimo ustawienia 2v) Co do biosa to nie wiem ja mam z lutego 2004 więc nowy . Ogólnie jak za 200 zł to może byc ale jak dla mnie to straszna kupa. Jeden egz przy wysokim oc mi padł domyslam się że coś z zasilaniem gdyż z cewek dobiegał straszny pisk i komp padł. Z zalet to jeszcze może to ze płyta jest mała 9o ile to zaleta dla kogoś) . W każdym bądź razie według mnie ta płyta do wysokiego oc się nienadaje nie widziałem nikogo na forum kto by miał dobrze wykręconego proca na niej. Nio i jeszcz epłyta nie ma otworów a kondziory są dośc blisko.pzdr a co do dźwięku to ciężko mi coś powiedzieć muzyki na kompie nie słucham , gry też cicho , wieży nie podłączam i jak dla mnie dźwięk jest ok do tego do czego używam żadnych trzasków przy moim uzytkowaniu nie zauwazyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MINUSY

- dzwiek = padaka

slychac szumy - sprawdzane na 4 egz. podlaczonych do wiezy Sony (trzeba dac oczywiscie wzmocnienie dzwieku bo na typowej glosnosci prawie tego nie slychac) i prosze nie komentowac ze to moze wina kabla itp bo dla testu wkladalem szumablastera Live do tej MoBo i przy tych samych ustawieniach, kablach, podlaczeniach szumu brak :P

- dzwigienka od Socketa plastikowa = porazka

- Kondensatory blisko Socketa ale Pentagram QC-80Cu wlazl (co prawda opiera sie na 2 kondensatorach)

- BIOS potrafi gubic ustawienia - zwlaszcza jak kilka razy pod rzad za dlugo przyrzymamy przycisk Power

- brak otworow kolo Socketa

PLUS/MINUS

mala :) = ciasno :(

PLUSY

- tania

- ma fajna dziurke w srodku Socketa - mozna dac termistor od termometru i czytac temp ze spodu procka

- NB chlodzony pasywnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy uwas terz sie grzeją tam mofsety że po chwili trzymania parzą ??, i mam zamiar założyc Wc więc wentyl przestanie na nie wiać i temp. wzrośnie, czy radzicie obłożyc je radiatorami ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej bloku na nie nie założysz. Tylko radiatory, i to możliwie największe jakie Ci wejdą. Ale i tak radziłbym ci założyć przynajmniej jeden Wentyl. Jakiś cichy na obniżonym napięciu. Tylko poto by poprawić cyrkulacje powietrza powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

feluś ja postawiłem na 8KRA2I 2400MHz na napięciu 1,9V

narazie boję się dalej... ale już nie długo założę WC i zobaczę ile jeszcze da się wykręcić :)

+ żadnych problemów z płytą nie miałem jak do te pory

+ nie używam zintegrowanej dźwiękówki (nigdy nie używałem)

+ NIE GUBI USTAWIEŃ BIOSU

+ bardzo dobra cena ja kupiłem ją w styczniu 04 za 300zł

+ stabilna

feluś jak dałeś FSB 220MHz jak rośnie AGP/PCI ?

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli pewnie bedzie sie słabiej krecic na tej 8krai bo 2 fazowe zasilanie

kurde pewnie pozostanie kupienie 8kra2+ tylko ze jest prawie 70 zł droższy

niech to

a nie szukałeś gdzies w jakiś sklepach internetorych tego 8kra2i ?? czy nigdzie nie ma i wszedzie czekają na dostawe ktorej pewnie nie bedzie

ps poprawka w pronoxie aktualnie jest tylko 8krai i nie wiecej - kiepska sprawa grrrrr  

wysłałem maila do działu handlowego zobaczymy co odpiszą

.... i warto dac te 70 zł, mam ta płyte jest to najlepsza płtya na kt600 jaka wyszła, super stabilnosc, dodatkowe kontrolery, i super oc, ma bardzo duże możliwosc !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o krecenie na 8KRAI to albo mam wyjatkowe szczescie albo to rewelacyjna plyta. Moj Duronik 1400@10.5x200 stabilnie pracuje po podniesieniu napiecia tylko o 0.02V.

Nalezalo by sprawdzic jak sobie ta plyta radzi z podkreconymi Bartonami bo to bardziej zarloczne pradowo proce.Wtedy mozna by ocenic te 2-fazowe zasilanie.Swoja droga czy to sprawdzona informacja o tych 2 fazach zasilania proca?

.... raczej 2 w 1, moj duron 1.6 idzie na 2.3 G (11.5 * 200) przy napieciu 1.65 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesiadłem sie na to mobo z Asrocka K7S8X, na tym samym Vcore wiecej Mhz wycisnołem ok. 50Mhz, tylko na tamtym mobo Mofsety były letko ciepła a tu pażą, i czy zamontowanie radiatorów pomoże w trzymaniu napięc (napięcia w porównaniu do Asrocka) są i tak bardzo stabilne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...