Skocz do zawartości
Boxster

Athlon XP mobile - fakty i mity

Rekomendowane odpowiedzi

Mozesz to sprqwdzic pozyczajac zasilacz od kogos innego. Ja nie mowie ze na 100% poprostu ja tak mialem ze powyzej jakiejs granicy obciazenia mi wywalal itp. Testowalem proca na freonie i np lecial 2,7ghz na napieciu 1,76v a jak mu dales 2v to lecial 2,5ghz. Na 2,3v przy 2,4ghz sie restartowal. I tak 2 proce juz sprawdzalem ze jak dam wysokie napiecie to czasami gorzej leci niz na niskim. Pozatym jest tez ogromna zaleznosc od fsb, na niskim fsb kolo 166mhz moglem poscic go i 2,8ghz (mowie opierwszym duronie) a przy 200 nie lecial nawet 2,75ghz.

To moje odczucia sa, sam mam zamiar kupic tego bartona ale juz sie boje co bedzie z zasilaczem jak teraz nie wyrabia przy ostrym oc chociaz sprzet za bardzo nie mam rozbudowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wymiana zasilki dala mi przejscie z 2.5 na stabilne 2.7 z fsb 257 na DFI. Zasilka to fajna rzecz :D Mam CHiefteca 420 DF PFC za 309 zl i spoko daje rade...Aczkolwiek Anteca 550 tez keidys trzeba sprawdzic :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz to sprqwdzic pozyczajac zasilacz od kogos innego. Ja nie mowie ze na 100% poprostu ja tak mialem ze powyzej jakiejs granicy obciazenia mi wywalal itp. Testowalem proca na freonie i np lecial 2,7ghz na napieciu 1,76v a jak mu dales 2v to lecial 2,5ghz. Na 2,3v przy 2,4ghz sie restartowal. I tak 2 proce juz sprawdzalem ze jak dam wysokie napiecie to czasami gorzej leci niz na niskim. Pozatym jest tez ogromna zaleznosc od fsb, na niskim fsb kolo 166mhz moglem poscic go i 2,8ghz (mowie opierwszym duronie) a przy 200 nie lecial nawet 2,75ghz.

To moje odczucia sa, sam mam zamiar kupic tego bartona ale juz sie boje co bedzie z zasilaczem jak teraz nie wyrabia przy ostrym oc chociaz sprzet za bardzo nie mam rozbudowany.

Niestety nikt ze znajomych niema mocniejszego zasilacza niz moj :( Kilka osob ma takie same, a reszta hmm zapomnij :)

U mnie wymiana zasilki dala mi przejscie z 2.5 na stabilne 2.7 z fsb 257 na DFI. Zasilka to fajna rzecz :D Mam CHiefteca 420 DF PFC  za 309 zl i spoko daje rade...Aczkolwiek Anteca 550 tez keidys trzeba sprawdzic :D

Taaa tyle ze ja wlansie jak pisalem mam Chieftec'a 420 :)

ps. Jest ktos z 3miasta kto ma zasilacz mocniejszy niz moj i chcialby sie ustawic na tescik :) ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rain napisał

Witam. Mam mobile 2500+ AQYHA 0351 RPMW i na płycie Abit Kx7-333 na chipsecie Via kt333 z ustawionym fsb 200 winda się uruchamia i wygląda na stabilną (jeszcze nie sprawdzałem) ale w biosie grafika zaczyna mocno sypać artefaktami. Dzielnik 5//1. Czy to może oznaczać że to kres możliwości kt 333 jeśli chodzi o fsb ?

Jest mi ktoś wstanie udzielić fachowej porady ?

Ja Ci udzielę. Po prostu przy wysokiej magistrali następuje agp-tearing i stąd grafika sypie artefaktami. najczęściej występuje to ok. 198-202 mhz. Możesz poprawić chłodzenie chipsetu - mnie to pomogło i wówczas miałem stabilne nawet 206 mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wymiana zasilki dala mi przejscie z 2.5 na stabilne 2.7 z fsb 257 na DFI. Zasilka to fajna rzecz :D Mam CHiefteca 420 DF PFC  za 309 zl i spoko daje rade...Aczkolwiek Anteca 550 tez keidys trzeba sprawdzic :D

To czekamy na jakieś wyniki :D

Parę imponujących wyników powineneś zrobić ... 8) /superPI, Sandra 2004, CCR .../

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczcie co wczoraj ukreciłem z tego bartusia 8)

Dołączona grafika

vcore w biosie ustawione na 2.15v , realnie troche mniejsze . procesor jest stabilny na tych ustawieniach , prime wyłaczyłem po 4h i zaczałem sprawdzac co potrafi na nizszych napieciach.

niestety nie działa mi l12 mod (jutro poprawie) co ogranicza fsb do 225.

sprawdzałem na ustawieniach 12.5x224 i 2.15 w biosie i tez cacy.

teraz sprawdzam przy napieciu 1.85v i max stable to 2.6ghz

html>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj proc zachowuje sie dziwnie jak komp jest rozgrzany ( 30 min pracy) to spokojnie dziala na 2600 Mhz natomiast z rana jak go odpalam to nie laduje sie winda, musze przestawic na 2500 poczekac 10 15 min i potem oki. Co to moze byc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i [gluteus maximus] :( Procek nie lubi wysokich FSB :( Mam juz Hynixy D-43 coprawda seria troche inna niz ta bardzo popularna (dziwne) ale na starym procku poszly na 245MHz wiec wszystko z nimi OK. A na MOBILu [gluteus maximus]... max 210MHz... Sprawdze jeszcze L12-MOD... Procek odpala sie do 220MHz ale sie zawiesza :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz o fsb nie wspominam :D Twinmosy dzialaly na luzie 220 na poprzednim Xp. Na moblilu 205 to max :( Co do mojego problemu 2 posty wyzej okazalo sie ze to bios szaleje :/ ustawiam 13x200 i odpala sie losowo raz jako 2600 raz jako 2800 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha do mnie przyjechał 2500:D oczywiście mobile to se go ostro przytestuje :D:D juz sie nie moge doczekać bedzie to pewnie dopiero w weekend ale za to nie bedzie ze boli ile tylko chiefetec wyzionie i ile uriel zchłodzi to proc dostanie :) ..zeby nie mówił ze sie o niego nie troszczyłem :D

na razie na zachete moge napisać tylko serie :P

axma 2500fkt4c

aqyha 0351rpmw

jak coś bede wiedziął na pewno napisze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i [gluteus maximus] :( Procek nie lubi wysokich FSB :( Mam juz Hynixy D-43 coprawda seria troche inna niz ta bardzo popularna (dziwne) ale na starym procku poszly na 245MHz wiec wszystko z nimi OK. A na MOBILu [gluteus maximus]... max 210MHz... Sprawdze jeszcze L12-MOD... Procek odpala sie do 220MHz ale sie zawiesza :(

Powiem tak - według mnie Mobile nie lubi niektórych biosów (u mnie ewidentnie nie pasuje im d10 wraz z mutacjami)

Wczoraj dotarły do mnie nowe pamiątki i na d10 lipa przy 220 :/ ale na d23 ES 3 już okolice 240 :D

Mam czwartą sztukę mobile i wszystkie podobnie reagowały na D10 i niskotimingowe pamięci (puszczam tylko 6/11-2-2-2 w dualu), każdy z 4 mobile potrafił robić fsb min. 230-235 (wyżej pamięci nie wyrabiały).

W singlu jednego puściłem na 251 (Prime i inne :D )

Aha L12 obowiązkowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak - według mnie Mobile nie lubi niektórych biosów (u mnie ewidentnie nie pasuje im d10 wraz z mutacjami)

Wczoraj dotarły do mnie nowe pamiątki i na d10 lipa przy 220 :/ ale na d23 ES 3 już okolice 240 :D

Mam czwartą sztukę mobile i wszystkie podobnie reagowały na D10 i niskotimingowe pamięci (puszczam tylko 6/11-2-2-2 w dualu), każdy z 4 mobile potrafił robić fsb min. 230-235 (wyżej pamięci nie wyrabiały).

Aha L12 obowiązkowo

a jest taka sprawa ze u mnie L12 nic nie daje... procek jest wykrywany automatycznie wogule jako FSB 100 i to z L12 czy bez niego :( Wydaje mi sie to troche dziwne... :( L12 zrobic na 200MHz czy na 166MHz ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha L12 obowiązkowo

a jest taka sprawa ze u mnie L12 nic nie daje... procek jest wykrywany automatycznie wogule jako FSB 100 i to z L12 czy bez niego :( Wydaje mi sie to troche dziwne... :( L12 zrobic na 200MHz czy na 166MHz ???

u mnie L12 z jednym drutem nie działał :(

Z dwoma OK

Można to sprawdzić na biosie d10 - są do wyboru wszystkie proce z fsb 166 i 200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha L12 obowiązkowo

u mnie L12 z jednym drutem nie działał :(

Z dwoma OK

Można to sprawdzić na biosie d10 - są do wyboru wszystkie proce z fsb 166 i 200

aha czyli jesli sa do wyboru w d10 to dziala :) No to ok to mi jednak dziala ;) i mam z jednym drutem. Aczkolwiek nic nie daje... a w kazdym innym BIOSie mam tak ze gdy wlaczam kompa to mam ustawianie 100x6 i sa tylko wlasne ustawienia nie wykrywa mi jaki to procek automatycznie no i wogule procek ejst nazwany jako "unknow CPU type" to by mi jeszcze nie przeszkadzalo no ale lipa z tym ze max FSB stabilne to 210MHz :( Na d10b4, d22_3Dfire, d23_3Dfire, d24

_SupZero :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha czyli jesli sa do wyboru w d10 to dziala :) No to ok to mi jednak dziala ;) i mam z jednym drutem. Aczkolwiek nic nie daje... a w kazdym innym BIOSie mam tak ze gdy wlaczam kompa to mam ustawianie 100x6 i sa tylko wlasne ustawienia nie wykrywa mi jaki to procek automatycznie no i wogule procek ejst nazwany jako "unknow CPU type" to by mi jeszcze nie przeszkadzalo no ale lipa z tym ze max FSB stabilne to 210MHz :( Na d10b4, d22_3Dfire, d23_3Dfire, d24

Nawet na luźnych timingach ??

Co do wykrywania proca - to tak po prostu jest

Z jednym drutem masz na fsb 166 czy 200 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet na luźnych timingach ??

Co do wykrywania proca - to tak po prostu jest

Z jednym drutem masz na fsb 166 czy 200 ??

Znaczy jest tak ze mam zrobionego moda na 1 drucie tego na FSB 200 dla prockow typu 166... A nie wiem czy dla tego procka mam zrobic dla 133 czy 166?? Nie wiem czy mod dziala czy nie :| Ale w d10b4 mam mozliwosc wlaczenia ustawien dla prockow z rodziny 166 i 200 :) Ale wydaje mi sie ze przed zrobieniem moda tez to mialem ;) Pamieci na timingach 2,5-4-4-8 na innym procku lecialy mi na 245MHz tutaj jak dam powyzej 210 to komp sie zawiesza :| Wina pamieci na bank nie jest... sprawdze ejszcze zdrobienie moda dla procka 133... ps moglbys podac linka albo przeslac mi bios (poisson5@wp.pl) na ktorym Ci nalepiej lata :)

UPDATE:

Zrobilem L12 na 2 druty :) Procek wstaje i chodzi na FSB 235Mhz dalej nie sprawdzalem bo pamieci niedomagaja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobile nie lubi wysokiego fsb....buhahahhahahahha :D

T ciekwe jak ja zrobilem fsb 260 ??? Macie do [gluteus maximus] plytki :D Zmieniac biosy, robic mody, starac sie ... Kwestia FSB jest naprawde otwarta... Przyjdzie plyta z serwisu to sie pobawie jesio. Plan jest taki - stabilne FSB 290 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobile nie lubi wysokiego fsb....buhahahhahahahha :D

T ciekwe jak ja zrobilem fsb 260 ??? Macie do [gluteus maximus] plytki :D Zmieniac biosy, robic mody, starac sie ... Kwestia FSB jest naprawde otwarta... Przyjdzie plyta z serwisu to sie pobawie jesio. Plan jest taki - stabilne FSB 290 :D

To niestety musisz mobo zmienić - socket A odpada :D :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekord swiata w fsb wynosi 305, z tego co wiem. Zostal zanotowany na jakiej plycie ??? NF7 ponoc :D Doniedawna max jakie slyszalem, ze ludzie maja to bylo 295 na LAN PARTY. To 305 to sredni na jeza, ale 295 widzialem screeny :D Moje 260 zrobilem podnoszac Vdd z 1.6 na 1.7 i ustawiajac wiatraka w kierunku mofsetow i NB. Zadnego klejenia radiatorow itp. Wiec zapas mam. Plany chlodzenia juz sa, kasa na kleje tez. Radiatorki modeluje juz od jakiegos czasu na szlifierce :D hihih

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wszystko juz jest ok :) Zrobilem L12 procek leci 240x11 full stable... tylko odziwo przy wyzszym FSB pamieci niewyrabiaja MEMTEST wali bledy... a to przeciez w koncu D43... no ale 240MHz 2,5-3-4-8 tez uwazam za spoko... narazie mi wystarczy. Aha i u mnie najleprzym biosem okazal sie jednak d10b4 na innych nie moglem uzyskac wyzej niz 235... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zabralem procka dla PBA i narazie 12*200@1.7V. nie wiem czy to dobrze czy to zle, ale w super pi wynik 2MB poprawil mi o 4sek w porownaniu do identycznie taktowanego durona i wynosi on 1:41. w marku 2k1 zmiana procka dala 1392punkty. niezle to jest ;] temperaturka to 40st w full stress.

edit

12,5*210@1.7V nie stabilnie, ale to nie wina procka tylko mobo lub pamieci, bo moj epox/twinmos nie lubi fsb >200 i robi cyrki na maxa. z innym mobo byloby duzo wiecej, bo widac, ze maszynka ma potencjal. wynik w CCR to 10807ptk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zabralem procka dla PBA i narazie 12*200@1.7V. nie wiem czy to dobrze czy to zle, ale w super pi wynik 2MB poprawil mi o 4sek w porownaniu do identycznie taktowanego durona i wynosi on 1:41. w marku 2k1 zmiana procka dala 1392punkty. niezle to jest ;] temperaturka to 40st w full stress.

edit

12,5*210@1.7V nie stabilnie, ale to nie wina procka tylko mobo lub pamieci, bo moj epox/twinmos nie lubi fsb >200 i robi cyrki na maxa. z innym mobo byloby duzo wiecej, bo widac, ze maszynka ma potencjal. wynik w CCR to 10807ptk.

dzisiaj Niemiec mi go oddaje to ja zobacze na abicie co da sie wyciagnąc z tego proca :) licze na 2.8 ..conajmniej :P :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...