erosito Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 wiecie co.... jak wyżej napisałem -przeczytałem wszsytko..... ale zapomniałem co mogę zrobić aby w grach nie było trzasków w dźwięku ?? dzięki za poradę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kojiro Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Hmm kiedys mialem foobar'a wraz z asio, ale po formacie jakos nie potrafie zmusic go do dzialania. Fooabr 0.8.3, asio2ks_betat, foo_input_std_082.11, foo_mpg123_076.4, foo_output_asio(exe)_054, najnowsze kx'y, via hyperion i to powinno wystarczec do pci 128- tak przynajmniej mi sie wydaje, a jednak... INFO (CORE) : startup time: 811 ms INFO (CORE) : opening file for playback : INFO (CORE) : location: "file://D:\mp3\Brass_Knuckle_Therapy-Loudnfast_Rocknroll-2005-RTB\01-brass_knuckle_therapy-rise.mp3" (0) INFO (CORE) : Clipping detected. ERROR (foo_output_asio(exe)) : foo_output_asio(exe).exe cannot be started. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 a mozesz troche bardzo zrozumiale opisac, bo widze jakies pci 128 (domniewam, ze to dzwiekowka) oki w takim razie co znaczy najnowsze kx-y skoro one sa tylko pod live/audigy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kojiro Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 (edytowane) Wiec widze ze niepotrzebnie je instalowalem (kxdrv3537-full), za bardzo w to sie nie zaglebialem, ale jak dzialalo... W preferencjach, ASIO(exe version)-> Device - pustka... wtf? Edytowane 1 Marca 2006 przez Kojiro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 "ERROR (foo_output_asio(exe)) : foo_output_asio(exe).exe cannot be started." pewnie nie ma pliku *.exe w components, sam dll... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kojiro Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 @Marcin_gps upss... oczywiscie masz racje, sorry za zamieszanie & dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erosito Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Panowie pomóżcie.... da się coś zrobić aby w grach nie było trzasków ?? Stereo gra normalnie ,ale w grach są problemy. Czy jeżeli wykrywa mi kilka ? kart ? (nie weim) na a2 zs, to mam zostawić 0/1 czy HQ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_JFK_ Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Ok mam takie pytanko. Przeszukałem wiekszość tematu i nigdzie nie mogę znaleźć. Słucham muzyki i gram też w Gry 3D, gdzie pozycjonowanie dźwięku jest ważne. Da się zrobić jakoś (bez instalacji 2 sytemu) żeby w miarę łatwo móc na zmianę korzystać z Kkx i sterowników Creativa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|Falcon| Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 (edytowane) ufff, wkoncu zabralem sie za KXy (po 2 letniej przerwie) i pytanko na dzien dobry ;) -KX wersja 3537 - OK? -Foobar - resampler Otachana na 48kHz, quality:normal, Asio(exe) ustawione na device: kX Asio, bufor 7, i zafajkowane "use direct input monitor" -kX DSP z zaladowanym ustawieniem http://republika.pl/marcin_gps/stereo.kx (to z pierwszego postu) Pytanie oczywiscie nastepujace: czy powyzsze ustawienia zapewniaja najlepsza jakosc dzwieku na Audigy 2ZS ? Co mozna jeszcze poprawic ? I jeszcze jedno - jak odpalic dzwiek z wejscia liniowego (podlaczony tuner), bo wykracza to poza moje umiejetnosci w tym momencie :| :) Edytowane 5 Marca 2006 przez |Falcon| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kojiro Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Nowsze KX'y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|Falcon| Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 (edytowane) OK, poscilem tuner w ten sposob. Czy tego rodzaju polaczenie nie degraduje jakosci odtwarzania przez ASIO i foobara? update chcialem sie jeszcze pobawic 24bit/96kHz,ale cos sie sypie... W foobarze wybrane w output 24 bit fixed-point, bez ditheringu. Otachan na 96kHz. kX ASIO ustawione 24bit/96kHz (8+8) latency: 10,67ms (1024samples) i wywala mi blad przy przy starcie odtwarzania (kx Asio) ze jest "too big latency and number of channels". wtf :/ Edytowane 5 Marca 2006 przez |Falcon| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 nie wiem czy ten cfg pod A2 ZS jest optymalny... musisz kombinowac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 A co w nim nieoptymalnego (poza małą ilością opcji..) |Falcon| Sprawdź w zakładce analizator, ile jest zużywanych kanałów do asio, ewentualnie zwiększ też opóźnienie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 ufff, wkoncu zabralem sie za KXy (po 2 letniej przerwie) i pytanko na dzien dobry ;) -KX wersja 3537 - OK? -Foobar - resampler Otachana na 48kHz, quality:normal, Asio(exe) ustawione na device: kX Asio, bufor 7, i zafajkowane "use direct input monitor" -kX DSP z zaladowanym ustawieniem http://republika.pl/marcin_gps/stereo.kx (to z pierwszego postu) Pytanie oczywiscie nastepujace: czy powyzsze ustawienia zapewniaja najlepsza jakosc dzwieku na Audigy 2ZS ? Co mozna jeszcze poprawic ? I jeszcze jedno - jak odpalic dzwiek z wejscia liniowego (podlaczony tuner), bo wykracza to poza moje umiejetnosci w tym momencie :| :) Resampler na A2ZS w stereo może pracować na 192 khz (takie są przetworniki i tyle się da uciągnąć w analogu na wyj.) + jakość TOP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aresik Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Witam mam SB Live 5.1 mam pytanie czy używać resampling 48 czy lepiej zostać przy orginalnym 44 słyszałem że 48 może pogarszac jakość piosenek czy to prawda ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 48, wszystko jest dokladnie opisane i sprawdzone, resampling z 44 na 48 to jedna z wazniejszych opcji w calej tej zabawie wiec smialo zmieniaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|Falcon| Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Kurcze, mnie doprowadzaja do szewskiej pasji wystepujace od czasu do czasu "pykniecia" :/ W biosie ustawilem pci latency timer na 64, pci/vga palette snoop na disable (do reszty opcji nie moge sie dokopac :/ -Abit NF7) Pyka to naprawde sporadycznie, ale dziala mi na nerwy. Mozna cos jeszcze zmienic, zeby pozbyc sie takich atrakcji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 zwieksz latencje na 92 ... u mnie pomoglo ( oczywiscie pykanie wystpuje gdy szyna pci jest uzywana , np kopiowanie z neta filmu zwlaszcza zapisywanie ) ale ogolnie jest gut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 mam starego foobara zrobionego wg opisu w tym wątku gra cud :P ale teraz chciałbym tak zrobić nowego foobara 0.9 tak samo git proszę o pomoc POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 heh, nowe columns maja przezroczystosc ;]] a asio jak na razie dla .9 nie bedzie, dopiero w .91 ma byc, moze sam Peter napisze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Witam, mam Foo v0.9. Cholera, jedna rzecz mnie denerwuje, nie ma opcji sort by display name. Da się ją jakoś wymusić ? Nie wiem jakiej komendy użyć. Właśnie dzięki tej opcji alfabetycznie na liście mi się mp3 ustawiały, a tak to mam burdello wszędzie i pomieszanie z poplątaniem... Z góry thx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Na nowym Foobar 0.9 nie działa resampler Otachan - F**K !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 dziala, ale jest nowy... pod 0.9 specjalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 (edytowane) dziala, ale jest nowy... pod 0.9 specjalnie Ok .:dzięki:. :wink: już ściągnąłem nowy i jest OK. - dziwna sprawa ale ten resampler gra jakby inaczej niż ten wcześniejszy ... Nadal inne pozostały mi problemy: - czemu jak naciskam na klawiaturze przycisk odpowiedzialny za start programu foobar to się nie uruchamia ( z wcześniejszym wszystko było OK, podobnie nie było problemów z winamp .... ew. wiesz gdzie win XP ma zapisane przyporządkowanie pod klawisze multimedialne ??? ) - rozwiązałem: trzeba zaznaczyć opcję "set as default CD player" w miejscu gdzie wybieramy "association " z plikami - nie minimalizuje mi się do "system tray" - chodzi mi o tą małą ikonkę obok zegara - tym samym nie mam wyboru tej ikonki :blink: - rozwiązałem : w default user interface trzeba zachaczyć " minimize to notification area" -ale nadal nie widzę standardowego wyboru ikony - trochę niemrawo działa ( w porównaniu do wcześniejszej wersji ) - nie mogę regulować wizualizacji ( te standardowe podskakujące paski :) ) w starszej wersji mogłem dać sobie np. 100fps a tutaj tej opcji nie widzę - to na szczęście już jest mało istotne :wink: Edytowane 24 Marca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azazelus Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Jest jedna rzecz, z która nie mogę sobie od dłuższego czasu poradzić w kXach. Wiem, że udzielu się tu kilku fachowców więc może ktoś z Was będzie w stanie mi pomoc. Chodzi mi o możliwosć nagrywania dźwieku z wejścia AUX, czyli z gniazda do ktorego mam podlączoną kartę TV (podłączenie jest wewnątrz komputera). Na sterownikach Creativa nie mialem z tym najmniejszych problemów, ale w kXach już dostaję obłedu i po mału skłaniam się ku temu, że jest to niewykonalne :( Może da się to ugryźć z innej strony. Czy w kXach można ustawić nagrywanie "what U hear"? Dlatego, że mam dzwiek podczas ogladania TV, problem w tym że nie mogę go przechwycić... Liczę na waszą pomoc, Az Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanEk Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Kupiłem wczoraj karte SB Live 5.1 SB0100 zainstalowałem kx'y , mam dzwiek z winampa, prubowałem foobara ale coś jets nie tak,zostawiłem to narazie.Moje pytanie: Czy da sie podłaczyć słuchawki do wolnego wejścia w karcie muzycznej? Co trzeba ustawić, pozmieniać w opcjach,czy potrzbny jest jakiś plugin? Mam podłaczone głośniki 5.1 i mikrofon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Jest jedna rzecz, z która nie mogę sobie od dłuższego czasu poradzić w kXach. Wiem, że udzielu się tu kilku fachowców więc może ktoś z Was będzie w stanie mi pomoc. Chodzi mi o możliwosć nagrywania dźwieku z wejścia AUX, czyli z gniazda do ktorego mam podlączoną kartę TV (podłączenie jest wewnątrz komputera). Na sterownikach Creativa nie mialem z tym najmniejszych problemów, ale w kXach już dostaję obłedu i po mału skłaniam się ku temu, że jest to niewykonalne :( Może da się to ugryźć z innej strony. Czy w kXach można ustawić nagrywanie "what U hear"? Dlatego, że mam dzwiek podczas ogladania TV, problem w tym że nie mogę go przechwycić... Liczę na waszą pomoc, Az Ja nagrywam dźwięk z tunera przez tv aux :) Aby słyszeć dźwięk z aux, należy w zakładce "wejścia i wyjścia", ustawić odpowiednio suwak "Wejście AC 97" Następnie w zakładce AC 97 wybrać źródło dźwięku, tj "aux" Dzięki temu dźwięk jest słyszalny. By móc nagrywać, trzeba jeszcze w zakładce"nagrywanie" ustawić suwak "poziom nagrywania ac 97", oraz ustawić suwak "aux" w zakładce ac97, sygnał można wzmocnić używając jeszcze suwaka "gain", z tej samej zakładki". Wystarczy chwile protestować by wszystko działało. Oczywiście można zrobić sobie odpowiedni config w DSP, ale po co , skoro na domyślnym też wszystko działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theodor23 Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 (edytowane) Witam wszystkich. Sterowniki KX zainstalowalem wczoraj i dopiero sie ucze. Mam zwykla karte Sound blaster live, z glosnikami 2,1 podlaczonymi jako przednie, oraz osobne glosniczki 2.0 podlaczone jako tylnie. Czy z racji tego iz nie mam jednego zestawu glosnikow, tylko 2 rozne, mozna w kx ustawic tak, aby dekodowany byl Dolby Prologic, lub inne formaty jak DOLBY DIGITAL, DTS lub nawet AC3? (chociaz glownie mi zalezy na Dolby Pro Logic) W DSP jest efekt ProLogica , ale nie mozna, lub nie potrafie go ustawic by odtwarzal DPL na moim 4.1 A tak wogole, z pomoca KX'ów, w jakich programach mogę obrabiać dzwięk mutikanałowo a nie tylko stereo? Z góry dzięki za pomoc Edytowane 26 Marca 2006 przez theodor23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azazelus Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Ja nagrywam dźwięk z tunera przez tv aux :) Aby słyszeć dźwięk z aux, należy w zakładce "wejścia i wyjścia", ustawić odpowiednio suwak "Wejście AC 97" Następnie w zakładce AC 97 wybrać źródło dźwięku, tj "aux" Dzięki temu dźwięk jest słyszalny. By móc nagrywać, trzeba jeszcze w zakładce"nagrywanie" ustawić suwak "poziom nagrywania ac 97", oraz ustawić suwak "aux" w zakładce ac97, sygnał można wzmocnić używając jeszcze suwaka "gain", z tej samej zakładki". Wystarczy chwile protestować by wszystko działało. Oczywiście można zrobić sobie odpowiedni config w DSP, ale po co , skoro na domyślnym też wszystko działa. Dzieki za odpowiedź. Wczoraj siedziałem do późna w nocy i doszedlem co jest nie tak. Oczywiście wcześniej mialem skonfigurowane kX w opisany przez Ciebie sposób (dźwięk był słyszalny tylko nie moglem go nagrać). Okazało się (doszedłem do tego przez przypadek) że trzeba za każdym razem (raz na uruchomienie kompa?) "przeładować" w windowsowych właściwościach multmediów->zakładce głos-> w dropdownie nagrywanie głosu-urządzenie domyślne: kX....HQ na kX 0/1. Nie chodzi o to ze musi byc ustawione na tryb 0/1 - po prstu musze tutaj zrobic zmiane, zeby odblokowalo sie nagrywanie dzwieku z AUX. Nie wiem czy to jest jakiś bug wersji 3538j, wiem tylko ze pod 3537 tez nie moglem nagrywać, więc możliwe ze wykonienie wczesniej opisanego przeładowania ustawień rownież w starszej wersji sterownikow umozliwiloby nagrywanie z tunera. Co prawda znalazlem sposób, ale niestety wszystko działa jakoś tak niedetrministycznie, to znaczy po jakimś czasie nagrywanie dzwieku z AUX znów potrafi się zablokować (nie wiem co jest tego powodem) i wtedy znów muszę przeładowywać ustawienia... Czy ktoś może mi wyjaśnić co jest grane z tymi HQ i 0/1? To są jakieś tryby działania karty? Pozdr, Az Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...