lukasrz Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 (edytowane) Też byłbym wdzięczny za odpowiedź czy Photomatixem robione, bo mi coś nie wychodzi :? mi tez :D juz lepiej PSem mi wychodzi HDR widze ze autobus powtarza sie 3 razy to pewnie z 3 fot robione ? ;) Edytowane 24 Czerwca 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 (edytowane) Przeciez jak byk jest napisane: Z 10 zdjec. (...) Edytowane 24 Czerwca 2006 przez SKRYTOBOJCA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 rcube jeśli robiłeś to photomatixem, to mógłbyś napisać krok po kroku co i jak ? Mam jeszcze takie małe OT pytanie, a nie chce zakładać nowego tematu » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « jak wyciągam akumulatorki z ładowarki są one strasznie rozgrzane. Zawsze wsadzałem je wieczorem i wyciągałem rano i były zimne (pewnie ostygły zanim je wziąłem), ostatnio wsadziłem rano, wieczorem wyciągałem i aż się poparzyłem :? Jest to normalne żeby się tak grzały ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 (edytowane) Przeciez jak byk jest napisane:Faktycznie jakos to przeoczylem :| Az 10 zdjec do takiej foty trzeba ? :| W jakim celu az tyle jesli mozna wiedziec? Nie wystarczy np -2EV -1EV 0EV +1EV +2EV ? Przeciez juz przy tylu zdjeciach mamy pelna rozpietosc jesli chodzi o doswietlenie poszczegolnych fragmentow zdjecia. ? rcube jeśli robiłeś to photomatixem, to mógłbyś napisać krok po kroku co i jak ? Przylaczam sie do prośby. Mam jeszcze takie małe OT pytanie, a nie chce zakładać nowego tematu jak wyciągam akumulatorki z ładowarki są one strasznie rozgrzane. Zawsze wsadzałem je wieczorem i wyciągałem rano i były zimne (pewnie ostygły zanim je wziąłem), ostatnio wsadziłem rano, wieczorem wyciągałem i aż się poparzyłem :? Jest to normalne żeby się tak grzały ? A jakie masz akumulatorki ? jaka pojemnosc i jaka ladowarke ? tzn jakim pradem ładuje ? pewnie jest zbyt duzy prad ladowania a i akumulatorki moze za dlugo ladujesz, ja swoje Energizery 2500mAh laduje prade 150mA 10-16h po tym czasie sa dobrze ciepłe (na oko ~ 35C) Nudzi mi sie i wykadrowalem ze starej foty jak kumpel trzyma "robala" ;) na lisciu... takie cos: [bardzo rzuca sie w oczy ze wycinane ? :D ] ujdzie czy totalna klapa ? Dla porownania oryginal: ;) pozdrowionka :) Edytowane 24 Czerwca 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Akumulatorki 2300mAh firmy Albinar (kosztowały 100,- więc raczej dobre :P ) prądem 500mA. Jak od razu wyciągne to są kur**** gorące, jak po jakimś czasie są milutkie zimniutkie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 (edytowane) Akumulatorki 2300mAh firmy Albinar (kosztowały 100,- więc raczej dobre :P ) prądem 500mA. Jak od razu wyciągne to są kur**** gorące, jak po jakimś czasie są milutkie zimniutkie :) Al co ? :) 1 slysze o tej firmie, ale 100zl to chyba z ladowarka ? Z tego co wiem Energizery sa najdrozsze po 12zl sztuka :D 4 x 2500mAh ok 50zł Nie wiem jak te cale Albinary ale najlepsze aku to PHILIPS/ENERGIZER równorzędne firmy... 500mA to 0.5A w du..pe dostają akumulatorki ! stanowczo wg mnie za dużo, długo przy takim ładowaniu nie pociągną. Poza tym ładowanie Twoich aku powinno trwać 4godz 30min i ani minuty dłużej ! Nie powinienes ladowac ich cala noc takim prądem. Wiekszosc ladowarek na rynku laduje wlasnie podobnym pradem akumulatorki, ale np Energizer oprcz takich ladowarek, sprzedaje tez mikroprocesorowe ladowarki ladujace małym prądem w czasie 15-20h z tego co widzialem. Ja uzywam 10 letniej prostej ladowarki PHILIPSA do akumulatorkow 600mAh :) Dlatego ona laduje takim pradem ale jest w sam raz zeby zachowac dluga zywotnosc akumulatorow :) Edytowane 24 Czerwca 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 (edytowane) "500mA to 0.5A w du..pe dostają akumulatorki ! stanowczo wg mnie za dużo, długo przy takim ładowaniu nie pociągną." Oj lukasrz nie przesadzaj moje akumulatorki sa ladowane pradem 800mA a inne ladowarki jeszcze mocniej potrafia, ale sa ladowane IMPULSOWO i mikroprocesor steruje calym procesem ladowania. Ps. Moje mam juz 3 wakacje. "Poza tym ładowanie Twoich aku powinno trwać 4godz 30min i ani minuty dłużej ! Nie powinienes ladowac ich cala noc takim prądem." Jezeli to ladowarka uP to czas nie ma znaczenia, po naladowaniu ladowarka przechodzi w stan podtrzymywania i nie laduje aku. "Z tego co wiem Energizery sa najdrozsze po 12zl sztuka 4 x 2500mAh ok 50zł" Jezeli chcesz wiedziec to 27zl - za 4szt. @BLANTMEN - ladowarka zwykla czy z uP ?? Jezeli zwykla to cos z nia nie tak. Daj fote jej albo cos, tabliczki z danymi or sth? EDIT: sekcik jak ty robisz ze ci te robale muchy i inne badziewia nie uciekaja sprzed obiektywu? psikasz je klejem w sprayu czy co :lol: ;] Wiesz pierwszy strzal lampa w robala go oslepia, potem stoi jak wryty z wrazenia/szoku i nie ucieka ;) wiec mozna fotografowac dalej. Edytowane 24 Czerwca 2006 przez SKRYTOBOJCA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Ładowarka z uP. Tak jak napisaleś - przechodzi w stan podtrzymywania po naładowaniu baterii, dlatego rano jak wyciągam zawsze to są zimne :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 (edytowane) Wiec nie widze problemu, pod koniec ladowania zawsze sa mocno rozgrzane, a jak poleza sobie spokojnie to wystygna i potem sa gotowe do boju :) Tylko goracych nie wkladaj od razu do aparatu :) Zeby nie bylo ze OT: Edytowane 24 Czerwca 2006 przez SKRYTOBOJCA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 (edytowane) Jezeli chcesz wiedziec to 27zl - za 4szt. O dobrze wiedziec :) tylko ze w normlanym sklepie za tyle nigdy nie widzialem :P ale niewazne Ładowarka z uP. Tak jak napisaleś - przechodzi w stan podtrzymywania po naładowaniu baterii, dlatego rano jak wyciągam zawsze to są zimne :P Ej no to Cie nie czaje pisales ze są gorące i laduja sie calą noc ;d skoro to uP to nie ma o co sie martwic ;d chociaz i tak naladowanie takich aku w 4h to dla mnie za szybko :P a tyle krzyku bylo ;] Zeby nie bylo OT ;] fajna fota SKRYTOBOJCA to owce ? a kojot gdzies tam czycha ? ;] Edytowane 25 Czerwca 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Przeczytaj dokładnie. Odkąd je mam ładowałem je od nocy do rana i jak wyciągałem były zimne. Raz zrobiłem na odwrót i zastanawiałem się czy tak powinno być. Ok koniec OT :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Chce byc taki jak Wy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Chce byc taki jak Wy! [url=http://img137.imageshack.us/my.php?image=img0405large fajne ;) Tak sobie pomyslalem moze by zalozyc galerie glupich zdjec :D pare takich galeri widzialem i calkie mfajnie i smiesznie to wyglada :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 bo zombiki są wszedzie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Poprzednia wersja nowa wersja Bylo pytanie czym lacze fotki ? Photomatixem Pro :) Jak ? Niestety nie umiem latwo odpowiedziec poniewaz..... robie krok w krok jak jest w tutorialu :) A Tutek to jest tak samo "obszerny" jak tipsy ktore sie wyswietlaja przy wlaczeniu programu :mrgreen: Przy wlaczeniu jest przeciez cus takiego Robie tak jak na tym obrazku :) W przypadku zakladki Tone Mapping zwiekszam cieplo barw i tyle :) Ogolnie sporo jest suwakow i opcji - mozna na zywo sledzic jak sie zmienia :) Potem po zapisaniu pozostaje jedynie poprawienie kontrastu i ewentualnie poziomow (najprosciej darmowym progsem XnView) plus ewentualne odszumienie ktore powstaje nawet z czystych fotek no i wyostrzenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeciK Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 @rcube - świetnie Ci wychodzą te zdjęcia. IMO pierwsza wersja tej fotki jest lepsza. Bardziej urokliwe światełko tam jest :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 No i po meczu, znowu wtopilismy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitucky Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 No i po meczu, znowu wtopilismy.... polarek by sie tam przydał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 polarek by sie tam przydał ? :) nie rozumiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitucky Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 filtr polaryzacyjny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 (edytowane) filtr polaryzacyjny a fakt, a i niebo sie skopło :/ Bede musial sie zaopatrzec w takie cos ;) Twarde lądowanie... :) Edytowane 25 Czerwca 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitucky Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 a fakt, niebo sie skopło :/ niebo + odblaski na liściach, zakup sobie bo to sporo poprawia efekt nawet w najtanszych jego wydaniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 (edytowane) niebo + odblaski na liściach, zakup sobie bo to sporo poprawia efekt nawet w najtanszych jego wydaniach Wiem wlasnie, musze cos kupic jak tylko bedzie zastrzyk gotowki ;) Tylko chyba z takim filtrem czas ekspozycji sie wydluza ? Z tego co wiem SELCO robi calkiem niezly sprzet ? (chyba) Takie cos ? http://www.allegro.pl/item112285651_filtr_...o_warszawa.html jest jakas znaczaca roznica miedzy tym SELCO a tym http://www.fotoexpert.pl/hama-filtr-polary...Y-KO%B3OWY-M:55 ? 2razy drozszym ? Edytowane 25 Czerwca 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitucky Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 tak czas sie nieco wydluza przy polarze, jesli chodzi o marke to podobno ten SELCO dobrze sobie radzi ale jak to sie ma do tego hama to nie wiem czy sa wieksze roznice.Ja mam najtanszy z najtanszych http://www.allegro.pl/item112024875_rewolu...ystem_bank.html i lepiej jak jest jakby go mialo nie byc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 tak czas sie nieco wydluza przy polarze, jesli chodzi o marke to podobno ten SELCO dobrze sobie radzi ale jak to sie ma do tego hama to nie wiem czy sa wieksze roznice.Ja mam najtanszy z najtanszych http://www.allegro.pl/item112024875_rewolu...ystem_bank.html i lepiej jak jest jakby go mialo nie byc :) hehe dzieki, zakupie pewnie tego SELCO bo z tego co widze foty sporo zyskuja raz na kontrascie a dwa kolorki sa bardziej nasycone.... Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Nie kupujce najtanszych filtrow tym bardziej polara. Kupcie minimum HOYA zwykla nawet bez powlok. Lepsza jakosc obrazu, mialem porownanie do tanszego polara. I sa ciensze - nie powoduja winiety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Chce byc taki jak Wy! O ile dobrze pamiętam to była jedna z twoich pierwszych fotek którą zrobiłeś w piwnicy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 bo zombiki są wszedzie :Pzdjęcie mówi - dobra fotka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Moja pierwsza próba. Wiatr wiał przy drzewach to troche są poruszone, no i aparatem też trochę ruszyłem. Ale praktyka czyni mistrza ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Trochę? ;) Brzmi prawie jak prawie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...