Skocz do zawartości
Marcin_gps

Karta dźwiękowa na USB = wysoka jakość i niska cena

Rekomendowane odpowiedzi

hehe, no AD797 to ja bym tak nie radzil sprawdzac, bo mnie takie sprawdzenie kosztowalo 70zl, do glowy mi nie przyszlo ze to mono i ma calkiem co innego na poszczegolnej nodze co standardowe scalaki DIP8

ps

jutro zrobie przeglad na hdd materialow i wrzuce na ftp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość części jest dostępna na Allegro u Javoreczka.

PCB od Msfalcon są bardzo si !!

Proponuję zostawić zasilanie w jednej obudowie z resztą.

A jeśli chcesz jakieś wyszukane części (np. BGN) to i tak musisz z zagranicy zamawiać.

Ps ja polecam AD797 osobiście jestem z nich bardzo zadowolony !!

Edit: ================================

Mój config:

Elektrolity wszystkie FC z wyjątkiem zasilania 2702 tam są OS-CON

Na wyjściu może być czerwona wima 4,7 (długo u mnie tam była i byłem zadowolony)

Aktualnie mam radzieckie papierowo-olejowe docelowo będą BGN

Rezystory w części analogowej metalizowane.

W moim profilu masz foto (ale to jest stara wersja nad nową jeszcze pracuje a poza tym C jeszcze do mnie doszły).

Edytowane przez Bartek-83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bomarek - piękne, klasa...

Bartek - Msfalcon z allegro? co to jest wima :>, a te BGN drogo wychodzą - gdzie najlepiej zamawiać? Coś czuje że składanie tego mi duużo czasu zajmie - ale nieważne, ważne żeby było porządnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Integracja wewnątrz wzmaniacza to bardzo dobre rozwiązanie bo nie ma strat na drodze karta-interkonekt-wzmacniacz ... tym samym nie musimy inwestować w ww. interkonekt.

ps. no i zawsze to mniej szpargałów

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Msfalcon (czyli ten Pan co zaprojektował PCB do którego podałeś link) czy z Allegro nie wiem. Z BGN daj se na luzz kup np. Ero MKC 10u od Javoreczka za 1zł/szt i będzie good ewentualnie zmienisz...

Wima-MKT

Poczytaj : http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=14316&p=1#k

Jak byś koniecznie chciał BGN (10u/50V ~4,4$) to tu zamawiaj : http://www.audiostereo.pl/Szybkie_zamowien...036.html#bottom

Edit:===============

Bomarek

Tak patrze na twoje dzieło (chodz ze zdjęć niewiele wyka co jest w środku) i zaciekawiło mnie że zrobiłeś regulowane napięcie zasilania. Bardzo parktyczny pomysł, sam o tym myślałem ale stwierdziłem że tam jest za mało miejsca... a jednak sie da :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile tych kondensatorków lepsiejszych potrzeba? Bo chyba nie wszystkie jakie tam są - do czego te BGN będą - bo jak np. dwa potrzeba to może i wezmę. Ale pewnie cokolwiek poza płytkami zacznę gromadzić jak mi wzmacniacze przyjdą. Generalnie chyba dam radę to zlutować - ale poza PCM2702 - tego nie ma szans, żebym przyspawał.

Może msfalcon zdecyduje się przerobić, albo zrobić nową płytkę pod 8066, bo tamta średnio pasuje, no i żeby od razu było symetrycznie i może też inne mody jak generator kwarcowy cokolwiek to jest... no i coś takiego jeszcze: http://www.effectiveaudiomod.com/AD6088.htm

Przeczytałem cały wątek - pewnie kilka postó pominąłem, ale nie znalazłem dokładnie co to ta wima - jakiś kondensator? Zresztą nieważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, przyda się. Ma jeszcze kilka pytanek - co to jest stopień RIN - znaczy wiem, że rezystancja wejściowa, ale skąd mam ją wziąć, bo pisze że na tej podstawie dobrać kondensatory?

Jaki najlepszy zasilacz to tego? 2x12V? - bo wiem, że 8066 ma max 12V - oczywiście zamierzam zrobić symetryczne zasilanie.

Zdecydowałem się kupić lutownice - konkretnie Aoyue 936 (za tą cenę wydaje się ok.).

Wzmacniacze już podobno do mnie wysłane. Czekam aż się msfalcon odezwie - może zresztą zdecyduje się zrobić nową płytkę pod 8066, która będzie zawierać wszysktie sensowne mody, bo tak byłoby najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>>Bomarek

jak to cacko gra?? :>

i skad ta obudowa?? wlasnie sie czaje zeby swoje graty do jakiejs ladnej zamknac

Obudowa i elektronika wzmacniacza to moje "dzieło" PCM na płytce msfalcona, słuch się tego bardzo przyjemnie szczególnie z kompa

Bartek-83

Wstawiłem potencjometry wieloobrotowe 4,7k i mam regulacje.Przygotowałem pod AD8066 a dla OPA ma 15V symetryczne.

Edytowane przez Bomarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Potrzebne mi zdjecie AD8066 zamontowanego na adapterze w gniezdzie na karcie. Pozdrawiam

Wrzuciłem zdjęcie do załącznika.

Z tymi częściami, to u Javoreczka nie ma prawie nic z tego co jest potrzebne - albo takie moje szczęście - ale znalazłem firmę www.semiconductors.com.pl gdzie są wszystkie tranzystorki. Teraz musze znaleźć gdzie dostać dobre kondensatory tanio - bo co z tego, że na allegro tanio, ale kupować po jednym do koszty wysyłki więcej wyjdą... No i rezystorki 1% Metalizowane - to już najtrudniej znaleźć.

No ale jeżeli wzmacniacze w ogóle przyjdą to w przyszłym tygodniu, tak samo płytki pod 2702 mogą być trudno osiągalne (te od Msfalcon, bo innych nie chce) - ale zaczynam kupować części dopiero jak przyjdą wzmacniacze - a narazie biorę się do budowy subwoofera...

Jeszcze jest jedna firma: http://inter-chip.pl/index2.htm - tylko wybrać tam kondensator - nie mam pojęcia które mam brać...

przejsciowki.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie jakieś takie podstawki, LED, mostki i inne śmieci dostaniesz normalnie w elektronicznym. Za to tam nie dostaniesz np. Panasonic FC ale za to u Javoreczka są i to tanio jak barszcz ( http://www.allegro.pl/search.php?string=se...48745&country=1 ).

Jak chcesz 12V to musisz 2 R zmienić w projekcie zasilacza, poszukaj na necie kalkulatora LM i dobierz sobie odpowiednie.

Generalnie jak najbardziej trzymaj się projektu Msfalcon on jest GooD a poza tym spokojnie można na nim puścić 8066 tylko że trza dać 12V.

Heh.... co do R 1% to masakra ja specjalnie kumpla prosiłem żeby mi z poznania przywiózł :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kondensatory to tylko panasonici fc lub lepiej - fa

przetestowalem juz rubycony zl i zbyt suche i wychudzone pomimo rewelacyjnej gory i bas ciutke gorszy od FC

na wyjscie najlepiej ERO-MKC

no chyba ze ktos ma zeby powsadzac wszedzie black-gate`y - N ;p to nie ma o czym mowic

jak chcecie to rzuce zdjecia do mojej nower karty w alu-obudowie, na plytce ms-falcona, z ero mkc, panasonicami i wymiennym Ad8066/Ad797 pod socket ;)

Aha i trafo z texas instruments w srodku obudowy ktora ma wylacznik ;D

dzwiek niczego sobie ;D choc panasonici FC maja lepszy bas ale gorsza gore

prawdopodobnie zrobie sobie socket pod kondensatry +/- 12V i +5v i bede testowal kondy zwlaszcza panasnici FA ktoreg podobno sa znacznie lepsze of FC

p.s. mam troche zl 180uf na zbyciu jakby ktos chcial - one beda grac swietnie z systemami ktore maja ciepla i wysunieta srednice i ciutke bas oraz z systemami co maja niedostatki wysokich

Edytowane przez Canti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszły mi wzmachole z Analog Devices - paczka 1 dzień szła!!! No więc czekam jeszcze na msfalcona na płytki i będzie składanie.

Canti - widze że nie zrobiłeś tego moda na AD8066 - chyba, ze teraz masz tam 797 wsadzone?

Całość zasilana widzę 9V - czyli można zasilać to z zasilacza np. 12V a nie 15-17V jak jest na schemacie? Planuję kupić dwuzwojowy 12V właśnie - tylko pytanko - jak ma wejścia 2x 120V to jak to do 220V podłączyć? Szeregowo?

Msfalcon mi poradził kondensatory 15, 16, 17, 18 wstawić 4.7u.

Jeżeli dałeś jakieś inne niż na schemacie, to byłbym wdzięczny za jakieś info, bo właśnie na kondensatorach chciałbym jak najwięcej zysakć na jakości.

A metalizowane 1% rezystorki - ktoś gdzieś to znalazł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mają gromny wpływ, najlepiej sam sobie sprawdz albo poczytaj www.audiostereo.pl

wiekszość karty robił mi chumi z forum audiostereo ;p ja sobie kondy na zasilaniu do opampa i odsprzegajace masy robilem ;p

Edytowane przez Canti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, coś czuję że zanim będę miał kartę to minie z miesiąc, bo msfalcon chyba narazie nie będzie miał płytek.

Narazie robię rewolucję w moim zestawie audio i sprzedaję wszystko co się da, żeby kasę zebrać na suba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja mam wima na karcie i jakies SEK (o ile to jest nazwa ;D) znajomy elektronnik mowil ze dobre, ale on sie na audio i brzmieniu kompletnie nie zna...

a zasilanie mam centralnie wycieta plytke z jakiegos kompaktu pioniera gdzie same elny siedza +/- 12V i osobne zasilanie +5V na pcm z trafa

to jak z ta pojemnoscia, 5 razy musze powtarzac?? ;-O

http://www.allegro.pl/item90416500_kondens...a_fc_10szt.html nada sie na wyjsciu opa??

Edytowane przez Marcin_gps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na twoim miejscu to bym sprzedal te creativy i kupil gale3020 ;)

Creativy idą pod młotek - to już pewne - zresztą i tak tylko suba z nich używam, no i wzmacniacz, ale to też tylko chwilę, bo nowy już jedzie.

Muszę powoli zacząć gromadzić części do nowej karty - powtarzam pytanie - czy trafo 2x12V będzie dobre do zasilania całej karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi