Skocz do zawartości
ivan06

Płyty ABIT czy ASUS ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam zamiar sobie kupic nowa plyte głowna , tylko nie wiem na ktora firme sie zdecydowac.Moze ktos wie np. o jakosci powyzszych plyt , z ktorymi plytami sa wieksze problemy itp. (co sadzicie o tejn plytce ?? >>http://www.pcprojekt.pl/index.php?c=katalog_produktow&v=d&i=998 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

chodzi mi o to ktora ma wieksza "renome" i moze o jakies dobre  modele do 500 zl , z obu firm

Jak Ci niepotrzebny RAID i firewire, to bierz IS7-E . Na tej stronce, co podałeś jest błąd, płytka jest na 865PE, a nie 865P, poza tym 4 fazowe zasilanie i obsługuje Prescotty. 370 zł to dobra cena za ten sprzęcik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I Abit i Asus to niezłe firmy choć każdej zdarzały się WPADKI sam mam P4C800DL jest ok tylko brak Raida w mostku dla SATA aletestowałem kilka Abitów - są porównywalne

Jeśli Asus to nie kupuj P4P800Se ma mostek bez możliwości aktywacji PAT

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ja polecam właśnie tego Abita AI7 - bardzo fajna mobo tylko oprogramowanie trochę nieciekawe, ale mam nadzieję że będzie lepsze.

AI7 jest slaby, bo nie moge na niej zmieniac mnoznika w moim CPU :wink: (dla wtajemniczonych :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Abit AI7 - bardzo fajne mobo jednak bywaja czeste problemy z O/C procka przy synchronicznej pracy pamieci. Zawodne jest rowniez chlodzenie NB.

Chłodzenie Nb zgadzam się, ale na szczęscie mozna zjechać z obrotami wiatraczka. Natomiast o jakie problemy Ci chodzi z synchroniczna pracą - pamięci - ja takich nie zauważyłem :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Abit AI7 - bardzo fajne mobo jednak bywaja czeste problemy z O/C procka przy synchronicznej pracy pamieci. Zawodne jest rowniez chlodzenie NB.

Chłodzenie Nb zgadzam się, ale na szczęscie mozna zjechać z obrotami wiatraczka. Natomiast o jakie problemy Ci chodzi z synchroniczna pracą - pamięci - ja takich nie zauważyłem :?:

Ja mialem nastepujacy problem: Kiedy podnosilem FSB powyzej 220 pojawialy sie na ekranie bledy w grafice. Kiedy podkrecalem w single channel lub w trybie asynchro wszystko bylo ok. Gdy zmnienilem plyte na IC7-G wszystko wrocilo do normy a procka moglem podkrecic mocniej w trybie synchro z pamieciami ( dual channel)niz w single channel synchro na AI7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie raczej się nic takiego nie zdarzało poza tym obecnie pamięci mam zwolnione na 380mhz bo przy obecnej FSB chodziłyby na 472mhz a to są kingstony value a one super sie nie kręcą i się przegrzewały chyba przy tamtej częstotliwości a na dodatek automatyka Abita co do pamięci przy małym taktowaniu potrafi bardzo skrócić te ustawienia które sa w biosie pod Game Acceleratorem i duzo się nie traci na wydajności pamięci - teraz mimo że chodza na 380 to mają większą wydajność niż jak procek miałem na 2,8 a pamięci domyslnie na 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

U mnie raczej się nic takiego nie zdarzało poza tym obecnie pamięci mam zwolnione na 380mhz bo przy obecnej FSB chodziłyby na 472mhz a to są kingstony value a one super sie nie kręcą i się przegrzewały chyba przy tamtej częstotliwości a na dodatek automatyka Abita co do pamięci przy małym taktowaniu potrafi bardzo skrócić te ustawienia które sa w biosie pod Game Acceleratorem i duzo się nie traci na wydajności pamięci - teraz mimo że chodza na 380 to mają większą wydajność niż jak procek miałem na 2,8 a pamięci domyslnie na 400.

Nie dowiesz sie jak sie te kingstony kreca dopoki nie zmienisz plyty na jakas z chipsetem 875. U mnie tez tak bylo - myslalem ze to wina pamieci, ze sie slabo kreca a po zmianie mobo wyciskalem z moich

GEIL 433 510Mhz!!!. jesli masz problem z temp na pamieciach to zakup radiatory - nieduzo kosztuja a prawdopodobnie bedziesz mogl puscic pamieci synchro z prockiem. Zysk w stosunku do asynchro to kolo 10% - warto!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ja mialem nastepujacy problem: Kiedy podnosilem FSB powyzej 220 pojawialy sie na ekranie bledy w grafice. Kiedy podkrecalem w single channel lub w trybie asynchro wszystko bylo ok. Gdy zmnienilem plyte na IC7-G wszystko wrocilo do normy a procka moglem podkrecic mocniej w trybie synchro z pamieciami ( dual channel)niz w single channel synchro na AI7.

To nie wina plyty, tylko chipsetu. i865PE dokladnie ma tak jak opisujesz-sprawdzone na plytach Abita, Asusa i Gigabyte. Na i875P jest wsio OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Nie dowiesz sie jak sie te kingstony kreca dopoki nie zmienisz plyty na jakas z chipsetem 875. U mnie tez tak bylo -  myslalem ze to wina pamieci, ze sie slabo kreca a po zmianie mobo wyciskalem z moich  

GEIL 433 510Mhz!!!. jesli masz problem z temp na pamieciach to zakup radiatory - nieduzo kosztuja a prawdopodobnie bedziesz mogl puscic pamieci synchro z prockiem. Zysk w stosunku do asynchro to kolo 10% - warto!

U mnie była taka ciekawostka z tym kręceniem że jak puściłem przy obecnej FSB na synchro wyszło dla RAMu jak pisałem 472mhz i to przy napięciu 3V bez radiatorów. I jak puściłem memtesta to chodził przez 6 godzin bez błędu i nagle komp się zupełnie zwiesił - na pewno z powodu RAMu. A zysk wydajności duży nie był - z tego co pamiętam to 6%. W moim przypadku raczej chipset wykluczam natomiast byle nie włączać Game Acceleratora bo on bardzo psuje możliwości OC (na Abitach AI7 na których się go nie da włączyć można zmienić N/B STRAP CPU AS na 667 i wtedy działa) - pamięci nie chciały nawet wtedy chodzić na 430mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi