Skocz do zawartości
krzypaw

Powrót starych ale dobrych kart

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy ktoś dotąd wspomniał, że większość kłopotów z tą kartą jest przez słaby zasilacz; niekiedy wystarczy, że napięcie 5V jest niższe o kilka setnych, i aplikacje się wywalają. Sam przez to przechodziłem, i kilku forumowiczów również opisywało podobne zjawiska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam taka prosbe, zeby uniknac topicow typu "jaka kupic karte" moglibyscie stworzyc jakies zestawienie dla konkretnych cen co 50zl, jaka karta jest w nim najlepsza. cos takiego jest juz na benchamrku, ale moznaby do tego jeszcze dolozyc karty ktore mozna dostac na allegro (usredniajac ceny), co wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podpisuje sie pod tą prośbą tylko z dokładnymi danymi czas dostępu w ns , itp,itd. najlepiej tabelki

najlepiej tabelki w kolorze szaro rudym, po 30 zdjec kazdego egzemplarza, z dostawa do domu gratis, natychmiast, a ja bede sie opier...dalal, bo mi sie poszukac nie chce

PZDR4ALL :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście - każdemu należy sie odrobina luksusu :D:D:D

btw. oddawaj radeona !!! nigdzie nie mozna juz dostac ( tak w sklepach a nie w necie )

ps. popsuł Ci sie status użytkownika - poprostu wariuje - teraz masz mistrza ! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurczę tyle mnie ominęło!

Ktoś wcześniej pytał się o możliwośći modowania Radka 8500/9100.

Tak więc odpowiadam:

Jeżeli masz kartę z pcb identyczną jak built by ati (czyli np hercules,sapphire) to wlutowując po 1 rezystorku na vcore ina vmem możesz je zwiększyć, co wprost proporcjonalnie przekłada się na możliwośći OC, tyle że chłodzenie musi być lepsze. Jakiś miesiąc temu na forum, był jeszcze spory topic o modowaniu radków.

BTW Berkut i Sheep wyciągneli ponad 12k w 3dmarku 2001se z radków 8500le.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście - każdemu należy sie odrobina luksusu :D:D:D

btw. oddawaj radeona !!! nigdzie nie mozna juz dostac ( tak w sklepach a nie w necie )

ps. popsuł Ci sie status użytkownika - poprostu wariuje - teraz masz mistrza !  :wink:

No niestety radkow juz brak, jedynie 9700 mozna jeszcze namierzyc, jedynie allegro ( nie widze problemu - jak gware dostaniesz )

PZDR$ALL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do zmiany nr ati ja słyszałem ze nr 8500>9100 był zmieniony dlatego ze nie pasowało zeby 8500 było szybsze od r 9000 wiedz zmieniono go na 9100

co do cen to sa one specjalnie podnoszone bo wszyscy wiedza ze sa to nadal niezłe karty w tej cienie i nawet za 20zł wiecej beda sie niezle sprzedawac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW Berkut i Sheep wyciągneli ponad 12k w 3dmarku 2001se z radków 8500le.

Radek 9100 herc RLZ. Potrzebowalem kasy i go sprzedalem... i teraz jade na g3ti200 ... ale za niedlugo powracam.

BTW ja mialem "tylko" 11,5k w marku.. ale to przez slabego procka i pamieci... Jak teraz wroci herakles 9100, jakies dobre pamiatki i znowu dorwe cos dobrego do chlodzenia to zrobimy "return of the 9100" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za pomyłkę, ale myślę, że te 12k zrobisz :D bez trudów . Ja ledwo wyciągnąłem wczoraj 9284 punkty, na tym niestety co w podpisie, ale jądro rozkręciłem do 303 Mhz :twisted: , niestety okropnie grzeje mi się druga strona płytki bo na vpu jest 1,93 volta, narazie jest tylko tam prowizoryczny radiatorek z kawałka aluminium :x . Sheep gdybyśmiał coś tak małego żeby wrzucić z drugiej strony vpu to pliz help me!

Nie wiem czy nie za mało dowoltowałem pamiątki(3,93v), moje hynixy 4ns lecą bez artefaktów tylko 270/540 Mhz, oczywiście radiatorki na nich też siedzą.

BTW

Lecę na omegach 4.2 bo na catalystach 3.4 wywalało mi 3dmarka.

I do tego na tym biosiku 3dpro winda nie chciała mi wejść nawet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze preferowałem radki 7500 miałem, 8500 mam teraz i za tę cenę lepszej wydajności się nie dostanie. Standardowo 8500le 250/250 jest na równi z wydajnością gf3ti200, ale 8500/9100 ma więcej obsługiwanych funkcji 3D no i lepszą jakość obrazu zarówno na wyjściach monitorowych jak i na telewizyjnych (RAGE THEATER RULEZ). Nie mówiąc już o możliwościach modowania. Gdyby nie ograniczało mnie moje prądożerne palomino, to spokojnie postawqiłbym kartę 300/300 i dogoniłbym gf4 ti4200.

Jezeli nie wierzycie to spytajcie kolegów Sheepa albo Berkuta.

chyba nie kreconego 4200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie kreconego 4200

hehe... niektorzy kreca ti 4200 i nie maja 12k.. a ja mialem 11,5 ;) a to nie bylo ostatnie slowo ... Ti4200 mocniejsza... prawda... ale roznica jakosciowa jezeli chodzi o obraz jest masakralna...

radeon to radeon :]

Ja wracam albo do 9100 herca.. albo szukam modowalnego 9500 herca :]

"BTW Berkut i Sheep wyciągneli ponad 12k w 3dmarku 2001se z radków 8500le" no i co z tego...? przecież to TYLKO 3dmark 2001 wcale nie obiektywny... pozatym ati raczej lubią te Marki :)

Pozdrawiam

Tak ? A co powiesz na to ze berkut mial ~2k na swoim radku 8500 w 3dmarku 2003?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tyle że 3dmark lubi ATI ;) szczególnie ten 2003, pozatym napewno to niejest obiektywne porównanie :) jeśli porównacie gry,marki, app.video to wtedy będę skłonny uwieżyć, obraz jest masakralny bo mogleś mieć kiepskiej firmy gf4, pozatym to najnizej taktowana seria zrodziny, i niekazdy producent sie starał... a co radeon to radeon wcale niejest zły! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pragnę dodać iż mój kumpel posiada herca 8500 le i szczeże to sam jestem ździwiony jak dużo żeczy mu płynnie chodzi! obraz tez niejest zły, jednak kurde te sterowniki to padaka ;( do wielu gier żeśmy pacze sciagali [bo ja wparowałem sobie na testy do niego ;) jutro moze potestuję r9000pro]...... o byl bym zapomniał.. herc dał ciala, posiadacz owej karty jest laikiem, ja zabralem sie do podkrecania zeby sie markami pobawic ale nieingerujac w karte i chłodzenie, okazalo sie ze sie zawiesział bez podkrecenia na marku2003 :(( i musiałem wyjąć karte, przyczyną była źle nałożona pasta silikonowa...była z jednej strony zaschnieta(jak jakiś plastik) z zdrogiej natomiast nic niebyło, ale to nie problem wrocilem za 10 minut z pasta titana i już było wszystko w normie, jednak czasu niemialem na testowanie podkreconej karty :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam ekstremalnie podkreconego radka 9000k non pro (chyba pierwsza 10 w swiatowym rankingu non pro) i jeszcze mi sie nie zdarzyla gra w ktora bym nie mogl sobie pograc. ja tam nie jestem fanatykiem giercowania jak jakies 15-latki, chociaz tez lubie sobie czasami pograc.

a teraz przejde do sedna:

nie jest wedlug mnie wazne czy to 9000, 9000pro, 8500 czy 8500 lub ti3. wazne wedlug mnie aby byl z dobrej firmy (ewentualnie build by ati), bo chyba tylko takie sie dobrze kreca. a faktem jest ze podkrecanie daje calkiem sporo. a jak karta jest jakiegos kiepskiego producenta to pewnie jest na kiepskich podzespolach i wtedy sa problemy.

p.s. a dlaczego ja myslalem ze zmiana z 8500->9100 dotyczyla agp x8 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co jak co ale 9100 jest za tą cene niezla ... ale 9000pro za 239zł ?? 8O

za 9100 przemawia bardzo duzy + wydajnosć AF .. spadek jakies 6-8% po wlaczeniu czyli kilkakrotnie mniejszy niz na gf3 i nawet gf 4 ! a co do gf3 to sa jeszcze sklepy gdzie idzie dostac ale tylko praktycznie gainwiardy sam jak sladałem kuzynowi kompa niedawno tupiłem za 350zł ;] do wyboru mialem jeszcze supergrace 9100 bez TV-outa myslalem ze lipny klon ale potem przeczytalem recke na benchmarku z jakosc obrazu jak w bulid by ATi 8O i ze sie kreci na 300/600 pamieci hynix 4ns .. no ale bylu juz po ptakach ;] gf sie krecił do 250/530 niby bardzo ładnie ale zdziwko mnie chwyciło jak wlaczylem colna 2 w 1280x1024x max detale bez AA i cioł tzw 15-20fps.. :?: nie wiem co go tak spowolnilo moze jakies mapowanie albo cos fakt faktem ze u mnie bez krecenia niczego przy takich ustawieniach smigał jak f16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm fakt faktem ze w farcry na r9100 bez reszty wypasionego sprzetu ine pogra sie i trudno sie temu dziwic jak ta karta ma juz swoj wiek a gierka jest nowa .. wogole no przyznaje sie ze nie czytalem calosci ale o co wam chodzi ? piszecie o tym ze na starej karcie w nowe gry sie nie da grac co maja zalecanyDX9 przeciesz to smieszne i nie dziwne ze na karcie z DX8.1 w grze co ma chodzic na DX9 czasem sa problemy ale w grach z czasu swietnosci r9100/8500 wszystko smigalo bajka w sumie do tego roku nie bylo z niczym problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze widzę że coś dużo znerwicowanych dzieci pojawiło się na tweaku :lol:

temtaów na temat 8500/9100, Ti200, Ti4200 było na tym forum już masa. Każda z tych kart była ciekawą i dobrą konstrukcją.

a wszystko rozbija się o stosunek wydajności/możliwości do ceny

to jeden z wątków w którym porównywane były 9100 i Ti4200 (ten niedotaktowany wyśmiewany tu przez niektórych, który tak naprawdę był bardzo dobrą propozycją cena/wydajność i ładnie się kręcił)

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=463...oje+msi&start=0

i mała uwaga

sama ati to przyznala ze bubel , bo zmienila nazwe z 8500 na 9100 myslac ze ludzie sie nie polapia i w koncu zejda im te stare karty , i jak widac udalo sie .....

właśne dlatego że karta 8500 była bardzo dobrą wydajnościowo konstrukcją jak na swoje czasy, mogła być potem spowodzeniem sprzedawana jako nowa generacja czyli 9100 bo doskonale sobie radziła na tle nowszej konkurencji - i to tylko można zaliczyć na plus tej karty

No ale ty najwyraźniej tego nie rozumiesz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nazwe nowa dostala w momecie jak r9000 zaczol byc popularny na swoj sposob a jako ze byla wydajniejsza a niktorym numerki roba bambo z mozgu musieli ja nazwac 9100 bo inaczej by wygladala na slabsza a byla duzo lepsza i przywrocono ja do sprzedazy. Potem weszły karty z AGP X8 i sie zrobilo zamieszanie bo wygladalo ze po r9100 ma byc niby 9200 co bylo absurdem ale to posuniecie ati bylo pewnie dlatego ze po ponownym wprowadzeniu do obiegu i zmianie nazwy z r 8500 na 9100 te karty rozeszły sie jak swieze buleczki z magazynow ati wiec jak juz sie skonczyly wprowadzila nowa karte tz nowa z obsługa AGP8x i dala jej numwerek wyzej dla mnie to zrozumiałe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ciekawe......... z tego co ja czytalem , to dlatego zmienili nazwe , bo powstalo duzo niemarkowych 8500 , z ktorymi byla masa problemow - robione byly na slabych komponentach itp , i ati zmienilo nazwe i pozwolilo tylko sprawdzonym producentom te karty robic . pozatym gdy 8500 wyszla na rynek , pelna wersja byla slabsza od ti200 , przez slabe sterowniki . widze ze wiecie tyle co nic .......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow a jak myslisz dlaczego powstala masa niamrkowych kart a wtedy jeszcze krolowala nvidia ? bo r 8500 byl bardzo dobra konstrukcja. z tego co pamietam to zakladajacy ten topc dal linki do kart sapphire i herculesa czy wedlug ciebei te dwie firmy sa niemarkowe i sprawiaja klopoty ? a i r8500 byl odpowiedzia na gf 3 a nie na titanium 4200

nie wiem czy wiecej bede sie wypowiadal na ten temat bo to mi sie wydaje bez sensu. Problemy w grach na r8500/9100 ofszem byly na starszych gracha a dzialo sie tak ze producenci tych gier nie brali pod uwage ATI wtedy jeszcze nie tak rozwinieta jak teraz firme i gry byly robione pod rozwiazania nvidi. teraz te bledy producentow gier ati musi rozwiazywac co raz nowszymi sterami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no lepiej sie nie wypowiadaj , skoro opierasz sie tylko na swoich domyslach przypuszczeniach itp , poczytalbys to bys wiedzial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze

http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/...0/strona-1.html

Kolejnym dość istotnym powodem do zmiany nazwy, była kiepska reputacja serii 8500, nadpsuta przez nie markowe, słabej jakości karty, które pojawiły się na rynku wraz z nową polityką ATi, umożliwiającą fabrykom z Tajwanu produkowanie własnych kart z chipsetem R200. O takich właśnie problemach pisaliśmy m.in. w artykule "Przegląd Radeonów 8500".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o sterach tez gdzies bylo - ze troche to trwalo za nim byly odpowiednie do tej karty , i dajace zamierzona wydajnosc , bo przez pewien okres byla zenada niestety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha a czy mówisz moze o tym cytacie z testu benchmarka czy o jakims innym?

Radeon 9100 jest znakomitą kartą i osobiście nie mam do niej żadnych zastrzeżeń

bo ja w tym artykule benchmarka nie widze tych slow, ktorych Ty tu uzywasz.

Update:

I jeszcze jedno a czy Ty w ogole zrozumiales sens tego cytatu? Jednym (i to imo bardzo niewielkim bo benchmark nie jest w stanie w zaden sposob tego ocenic ani zwazyc, ja bym to nazwal tak ze warunki do zmiany 8500 na 9100 byly korzystne) z powodów zmiany nazwy 8500 na 9100 nie byla kiepska reputacja 8500 z tego powodu ze byl kiepski, tylko zepsuta przez niemarkowe karty, ktorych nikt tutaj nie poleca uwazasz ze ma to jakis związek np z Sapphire 8500 Herculesem 8500 czy innymi firmami? Nadinterpretujesz ten cytat i naciągasz do własnego "widzi mi się".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...