Skocz do zawartości
Zenfist

Spalił Ci się zasilacz? Zobacz co zrobić

Czy spaliles juz kiedys zasilacz?  

1654 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy spaliles juz kiedys zasilacz?

• Tak
      1208
    • Nie
      815

Rekomendowane odpowiedzi

Moim pierwszym zasilaczem był jakiś noname o mocy 235W czy jakoś tak. Przepracował bezawaryjnie ok 2,5 roku. Zmieniony został gdy po modernizacji kompa jakieś śmieszne rzeczy zaczęły się dziać. Zastąpiony został 300W-owym Feelem Modecoma i ten zasilacz przepracował bezawaryjnie aż 6,5 roku, 3x nawet miałem okazję przetestować w nim zabezpieczenie przeciwzwarciowe które to okazało się 100% skuteczne ;) Na emeryturę przeszedł dopiero niedawno wraz z zakupem nowego kompa. Choć do dziś go nadal czasami używam jako zasilacza do zasilania dysków/napędów podłączanych do kompa za pomocą adaptera IDE > USB.

Wraz z nowym kompem kupiłem pierwszy drogi firmowy zasilacz - Corsair VX550W za 300zł i tu pierwsza niespodzianka. Po złożeniu kompa, komputer nie odpalił. Sprawdziłem czy wszystko jest podłączone prawidłowo, ponownie go złożyłem ale nadal nic. Po zaniesieniu kompa do sklepu okazało się że zepsuty jest właśnie zasilacz który kosztował więcej niż 2 poprzednie. Co prawda został wymieniony na nowy który działa ok, ale jest jedna dziwna rzecz - po wyłączeniu listy komputer zamiast od razu, to uruchamia się dopiero po ok 5s od jej ponownego włączenia. Na forum MSI stwierdzili że to prawdopodobnie wina listwy lub zasilacza, listwę wykluczyłem więc czyżby jednak zasilacz? Jednak z takiego problemu nie chce mi się tracić czasu na reklamacje.

Edytowane przez kamail86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie godziny temu zdechł mi Chieftec GPS-650AB :wink: Nie podołał mocno kręconemu X4 955 i GTX 275, zrobił spore "bum" i od spalonego rezystora zapaliła się izolacja przewodów. Pechowo, bo służył tylko jako zasilacz na dwa dni.

Zabrał ze sobą Asusa M4A79T Deluxe i Swiftecha MCP655.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedząc, podłączyłem chiefteca hpc-360-202 DF do cdromu, który ma(prawdopodobnie) zwarcie, komp wystartował normalnie jednak po paru sekundach zaczął wydawać coraz wyraźniejsze piszczenie(zasilacz). Oczywiście natychmiast odłączyłem zasilanie ale niestety zasilaczowi piszczenie zostało.. aż odmówił jakiejkolwiek współpracy. Spalenizny nie czuć, nic nie błyskało, poglądowo nie widać uszkodzeń jednak muszę przyznać, że zasilacz "nabity" bardziej niż hyper 580W xF

Pytanie czy jest sens reanimacji staruszka? Prawdę mówiąc jest/był to jeden z najcichszych zasilaczy z jakimi miałem styczność więc trochę mi go szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam zasilacz tagan 420W. Używałem go ok.3 lat, jednak 2 dni temu chyba odmówił współpracy. Komp nie wystartował, nie było czuć żadnej spalenizny ani dziwnych dźwięków.. Świeciła tylko hdd led (słabo), natomiast power led wogóle się nie świeciła. Czy to wina zasilacza? Dodam, że dzisiaj sprawdzałem tagana na nowym mobo, też nie wystartował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos moda ostatnio na padajace Tagany :razz: Wlasnie wzialem kompa od brata,bo cos jeblo i zasmierdzialo,na listwie bezpiecznik az uwalilo.Winowajaca okazal sie moj stary dobry Tagan 420-U01,smigal ponad 4 lata.Nic nie zabral ze soba.Jutro zerkne w jego wnetrznosci.

Edytowane przez grzeg255

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, w temacie taganów. Tagan 580W-U22 ( wersja z 2 wentylatorami 80mm ). Padł bratu jakiś czas temu, dzisiaj zajrzałem, niby luzik, ale 2 kondensatorki lekko wybrzuszone i na samym ich środku lekki rdzawy syf. Możliwe żeby padło, śmigał ledwo 2 lata bez większych obciążeń. Da się z tym coś zrobić?

BTW, straszną lipę odwalił Tagan, a tak był polecany jak go wybierałem do kompa brata. <_<

----------

Fota 1, fota 2.

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tons83 : Dopisz sie w temcaie o taganach co załozyłem...

Tagan i jego kondensatory podobno japońskie...

Zasilacz wstaje czy trup totalny ? Co z napieciem 5+V STDby ?

Niestety w tych zasilaczach sa kondesatory firmy :XYZ china town... jak nie strzelaja po pierwotnej 2x680uF( seria 430W )( do tego w APCF tez leci i APFC tez dostaje..) to cos po wtórnej.

Tragizm....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CHIEFTEC APS-550C

Około 2:20 się wyłączył i już nie włączył. Przy próbie włączenie ledwo wentylator się porusza.

Miałem go 1.5 miesiąca z sempronem i HD4850. Komputer prawie cały czas w idle.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście raz mi się spalił chyba colt color czy jakoś tak ale to po kontakcie z piwem (zasilacz pracował leżąc na obudowie komputera )

Czytam i czytam ile to zasilaczy typu codegen, feel, megabajt itp. rozłożyły wasze poczynania . Faktycznie mocą nie grzeszą a Wy zbytnio rozumem też nie ! Kto słyszał by do codegena 300w podłączać 2 dyski wypasioną grafikę i szybki procesor ? Jak dla mnie to to skazanie takiego zasilacza na śmietnik + modlitwa aby z zemsty za katusze nie zabrał ze sobą połowy komputera..

Przytaczacie wyżej wymienione marki jako produkty 'zasilaczopodobne' . Trochę to śmieszne, skoro macie super wypasiony sprzęt to po co się oglądacie na tańsze zasilacze przeznaczone do innych zadań ?

Faktem jest zjawisko, że na rynku od czasu do czasu pojawiają się serie zasilaczy dziwnego pochodzenia, które pozostawiają wiele do życzenia . Jednak świadomy użytkownik, ceniący swój komputer z pewnością wybierze zasilacz z wyższej półki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile złości [;

1. Bo 300W zasilacz powinien temu podołać. Zależy to jeszcze od tego ile zasilacz ma na tabliczce i czego (amperaż na liniach), co oznacza wypasiona grafika i szybki procesor, dwa dyski to rzeczywiście masakryczne obciążenie :wink:

2. Bo nie spełniają norm, nie podają właściwych napięć, nie mają zabezpieczeń, a jak im się zapoda chociażby połowę tego, co mają napisane na tabliczce to zwykle kończy się swądem spalenizny, czasami czymś jeszcze ;)

3. Nie wiem o czym teraz piszesz, jakie serie? Cały czas pcha się to guano do kompów na masową skalę. Przeciętny użytkownik idzie do marketu i kupuje komputer. Nikt nie podaje na rozpisce w markecie jakim zasilaczem dysponuje dana jednostka, bo potencjalnego kupca to nie interesuje. Ma być w miarę mocny procek, monitor z bajerami w dalszej kolejności pojemny dysk i ilość ramu na karcie graficznej, reszta nieistotna. Ostatnio robiłem sąsiadowi małą naprawę: 2 letni zestaw na am2 napędzany feelem I 350W. Napięcia w normie ale latają - zaleciłem wymianę. A padła mu grafa, jakaś pochodna 9550 64 bit. Jeden dysk jedna kostka pamięci wszystko na def. Myślę że ten feel mógł maczać w tym palce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie potrzebuję właściciela be quieta P5-370-S1.3! Padłwszy mu się, ale jest szansa na reanimację. Ślady noszą kondensatory oraz jeden rezystor. Koszt naprawy wyjdzie mi śmieszny (20gr za reza), ale kufrwa potrzebuję jego wartości! Jakby ktoś posiadal taki to będę wdzieczny.

Rezystor oznaczenie R34 już po stronie wtórnej zdaje się!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie RATUNKU! Potrzebuję tranzystor UTC B772SL! Przez przypadek zwarłem zasilanie wentylatora z masą w Chieftecu CFT-500-A12S i pierdyknęło mi takim tranzystorem. Mam nadzieję, że tylko tyle się spaliło.

Ewentualnie potrzebuję porady JAKI ZAMIENNIK mam dać! Z tego co widziałem to nie ma takiego czegoś w Polsce więc proszę!

Sterowanie wentylatorami mi padło i jestem w ciemnej [gluteus maximus]!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Topower EZ 400W - jeszcze całkowicie nie padł, jednak już czuć mocno spalenizną, czyli w środku jest pobojowisko. Komputer jak najbardziej zwyczajny, nie kręcony przesadnie. Od początku mi nie pasował ten zasilacz, bo jak podłączałem słuchawki do wejścia, to mogłem wyczuć jak przenoszone jest na nie napięcie (z tego wnioskuję, że Topower nie trzymał którejś linii). Jednak ekspertem nie jestem i to tylko takie moje przypuszczenia. Faktem jest, że się pali i na pewno nie zamierzam dalej na nim pracować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdechl Tagan tg330-U01.

Chodzil z kompem do netu- msi neo-f (P35), niekrecony e6300, GF 8400.

Nie zabral nic, a mialem podejrzenia po tym temacie Tagan 380 U01 - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Potwierdzily sie- 2 kondensatory spuchniete (nie wylane).

Symptomy- freezy w XP, brak widocznosci dysku, potem nawet problemy z wejsciem do biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdechł Topower Top-400P5 U12 - w sumie nie moj, choc teraz juz tak bo znajomy mi go zostawil (wentyl 12cm z niego dzielnie kreci sie @5V z tylu mojej budy ). Mialem tylko wymienic pare spuchniętych kondensatorów, jednak ich wymiana nic nie dala, jak nie wstawal(0 reakcji) tak nie wstaje, bezpiecznik OK. Nic nie zabral ze soba od po prostu nie dziala. Chętnie coś w nim podłubie jak ktos ma jakis pomysl na reanimacje :).

Foty :    1  2

Edytowane przez DJH83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi