Skocz do zawartości
Zenfist

Spalił Ci Się Zasilacz? Zobacz...

Czy spaliles juz kiedys zasilacz?  

1654 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy spaliles juz kiedys zasilacz?

• Tak
      1208
    • Nie
      815

Rekomendowane odpowiedzi

Że tak spytam.... a uszkodził jakiś inny sprzęt? ;)

Jeszcze nie wiem, jutro będzie nowy chiftek.

Z zasilaczami to raz miałem przygodę. W starym 486 podał prawdopodobnie 220v na wszystko i ...

powybuchały kondensatory na kartach, dym szedł z dysków jak z turbiny.

Mały wybuch blaszaka.

No wiesz, jestem rozżalony w końcu 400 zł piechotą nie chodzi.

Pewnie znowu kupie jakiś drogi ;) Komputer jest do pracy i dane bardzo cenne.

Najdłużej działał mi oryginalny zasilacz z obudowy enlight 10 lat i działa do dzisiaj.

Edytowane przez Gray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modecom Feel 250W zniszczył mi płytę.

Z usterek znajomych/rodziny parę przykładów

Codegen 300W płyta.

Codegen 300W skoki napięć, wymieniony na Fortrona.

Modecom Feel 350W powodował restart przy włożeniu płyty, silnik napędu musiał go przeciążać, napięcia skakały jak zając kofing skromny 1x dysk 80GB, 1x DVD, Celeron D 3GHz, płyta Asus na Via, grafa zintegrowana, wstawiony Amacrox 350 i problem ustał.

Kilka Procompów, noname, najczęściej z płytami, procami i grafami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie całkiem spalony ale:

OCZ StealhExtreme, chodził chodził aż zaczął powodować problemy przy starcie kompa. Obrazu nie załączało. Przy przełączaniu z 0 na 1 wydobywały sięjakieś trzaski, nawet z głośników (pod tą samą listwę podpięte). Aż w końcu przy kilku on/off pod rząd coś zaczęło śmierdzieć. Dalem za wygraną..

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

iBox 350W - nie dośc że się spalił, to jeszcze sfajczył płytę główną, procesor, pamięć, kartę graficzną i muzyczną. Od tamtej pory nie kupuję juz zasilaczy tej zacnej marki. :) Działał prawie rok po kilka godzin dziennie (2 do 5)

Edytowane przez hmf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaletą dobrych (i zwykle drogich) zasilaczy nie jest to że się nie psują (bo wszystkie się psuja , raz szybciej raz wolniej) lecz to że zazwyczaj nie zabierają nic ze sobą.

Nic nie popsuł. Przestał działać, reszta w 100% sprawna. W tej chwili dałem chifteca 350W.

To tylko P4 805D 2,66 GHz i integra na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aerocool Aeropower Black Line 450W - wyzionął ducha, nic nie zabrał. Komp się wyłączył i nie chciał włączyć. Dioda na płycie pulsowała i było słychać przy tym skwierczenie z zasilacza. Naprawiony w serwisie i ma się dobrze jako zapasowy PSU.

Później był Chief CFT-750-14C by CWT- po roku działania zaczęły się restarty kompa. Nie wiem czy nie przyczyniłem się do tego wyjmując plastikową owiewkę spod wentylatora, żeby troszkę zasiłkę wyciszyć. Przy okazji plomby pozrywane i po gwarancji. Działało to spoko prawie rok. Dwa serwisy sobie z nim nie poradziły. 350 zeta w plecy. <_<

Teraz jest Fortron AX550-60APN - OEM robiony dla EuroCase. Narazie dzielnie się spisuje. Mam nadzieję, że będę z niego tak zadowolony jak jestem z FSP 350 MDN (siedzi w kompie ojca).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie wykitowała zasiłka z sygnatury (tagan 600w dual engine), zaczął się komp pod obciążeniem restartować rozebrałem grata a tam kondziołki wypłynęły, jutro postaram się zakupić nowe i zobaczę czy będzie ok, zasilacz pracował dwa lata od nowości, straszne łajno za ponad 500zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój huntkey bardzo syczy pod obciążeniem (trafo najpewniej), aczkolwiek w jego przypadku za obciążenie (z tego co słyszę), można uznać nawet przescrollowanie choćby tego forum :P Także oczekuję jego rychłej śmierci niestety :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tagan wrócił do łask, wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne, przy okazji testów wytrzymałościowych sprawdziłem pobór pradu przez mój zestaw pod obciążeniem i wyszło równe 500w bez monitora, ładnie bestia prądu wciaga, przykładowo moja druga zabawka czyli msi wind pobiera podczas latania po necie oglądaniu filmów 12-13w, testy przeprowadzone miernikiem poboru energii velleman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety panowie sprawdza sie to co kiedys powiedziałem w innym topicu o taganie ... Kondesatory w nich to PADŁO do potegi....

a w reklamach napisane Japan cap... ychy ...

Ptys jak bys mogł to zrób im zdjecie i wpakuj do tego tematu :

Tagan i jego kondesatory

Andrew wez sprawdz czy ci tylko APFC nie poleciało .... ( moza je ominac )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwazor zdjęcie umieszczę jutro, ale wyglądają nic lepiej od tych które ty zapodałeś, powiedz mi tylko czy są dostępne kondziołki typu solid (np 3000uf 16v itp.), co by je w zasiłce umieścić i mieć super tagana na wieki a nie na 2 lata, w sumie z zasilacza jestem zadowolony bo napięcia trzyma wzorowo, nic w nim nie piszczy, tylko te kondensatory jakieś z [gluteus maximus] dali, a mam kasę i chciałbym zainwestować w niego trochę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci ze solidów większych niz 820uF nie widziałem...

Jeslio chesz miec tagana na wieki to musisz zmodyfikowac regulator proedkosci wentylatorów... wiadomo tagany ciche ale własnie przez niedostateczne chłodzenie te zasiłki padaja...

Dla świetego spokoju wymien jeszcze kondensator 22uF 400V( taki był w U01 380W u ciebie moze byc ciut inny ) znajdujacy sie na płytce APFC... on tez lubi niezłego bajzlu narobic...( wysadza apfc )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci ze solidów większych niz 820uF nie widziałem...

Jeslio chesz miec tagana na wieki to musisz zmodyfikowac regulator proedkosci wentylatorów... wiadomo tagany ciche ale własnie przez niedostateczne chłodzenie te zasiłki padaja...

Dla świetego spokoju wymien jeszcze kondensator 22uF 400V( taki był w U01 380W u ciebie moze byc ciut inny ) znajdujacy sie na płytce APFC... on tez lubi niezłego bajzlu narobic...( wysadza apfc )

u mnie sa dwa jakieś 68uf 220v takie duże ale spuchnięte nie są mówisz że tez je wymienić?? poza tym u mnie wentylatory się dosyć kręcą, znacznie szybciej jak w serii uo1 (też miałem ale wersję 480w) z tym że może ja sam sie trochę przyczyniłem, do padu tagana bo krótko po zakupie wstawiłem diode zaporowo na wentyle aby sie wolniej kreciły, Kwazor a może bym ci wysłał tego tagana na przeglad i byś wstawił i powymieniał co trzeba, bo ze mnie bardziej hydraulik jak elektronik:)

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysyłka nie jest potrzebna bo sam juz wymieniłes to co trzeba. Jesli ten kondesator ( y ) sa ok to nie trzeba ( zawsze profilaktyka lepsza od leczenia)

Ale z tego co pamietam w APFC siedzi 1 kondek a nie 2.. ale moze w twojej wersji jest inaczej.

Małe sprostowanie diode jak bys wstawił zaporowo to wentyle wogole by się nie kreciły..wstawiłes ja w szeregu przepustowo by obnizyc napiecie na wentylatorach ( spadek na złaczu P/N to 0.7V )

Kondesatory jak rozumiem wstawiłeś na 105C ? i LOW ESR ( niska impendancja wewnetrzna ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NoName - bebechy by CWT.

400 W - ciagnal dzielnie A64 4000+ i Radka 4850 przez pol roku - az pewnego dnia juz poprostu nie wstal... Co ciekawe na zintegrowanej grafie wstal bez problemu, widac radek byl glownym winowajaca :] Za duzo papu chcial z 12V...

Zasilator nic ze soba nie zabral na szczescie, wszystko bangla z nowa elektrownia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko w ciągu tego roku wymieniłem osiem zasilaczy u klientów: dwa I-boxy, dwa Take-me, Logic, Feel III, Mustang i Tracer. Wszystkie oprócz Feela III pochodziły z gotowych zestawów hipermarketowych. Wszystkie odmówiły współpracy - padły nieodwracalnie, za wyjątkiem Mustanga 400W. Z tym ostatnim - ciekawostka. Klient poprosił o wymianę HDD na większy (zestaw już po dwuletniej gwarancji). Przy okazji zrobiłem zwyczajowe odkurzanie bebechów i odkryłem (dosłownie) zasilacz spod grubej warstwy wojłoku. Wentylator zasilacza był całkowicie unieruchomiony, nie dało się go przekręcić palcem. PCB z barwy żółtej zmieniło się na ciemnobrązową, elektrolity w większości spuchnięte. Znaczy - musiał grzać się niemiłosiernie. Najlepsze było to, że nadal jeszcze pracował i dość nieźle trzymał napięcia. Klient zażyczył sobie w to miejsce inną najtańszą czterysetkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi padł Chieftec 420 W po 4 latach pracy. Dośc wytężonej bym powiedział, bo na studiach komp chodził 24h i albo grałem, albo liczył seti non-stop. W serwisie powiedzieli, że po takim czasie przy takim użytkowaniu miał prawo paść. Co ciekawe padł bez obciążenia tj. winamp był tylko włączony. Poszedłem do sklepu i powiedziałem, ze chce najlepszy zasilacz jaki jest na rynku. Odpowiedź była konkretna - Tagan i 400 zł do wyskoczenia na miejscu. Wyskoczyłem i nie żałuję jak na razie (2 lata). Tylko każdy zasilacz od czasu do czasu trzeba przedmuchać, bo kurz i paprochy mogą zakasować każdy sprzęt. Niemniej brać uważam trzeba taki sprzęt, który ma najdłuższą gwarancję - czyli na dzień dzisiejszy Corsair - 5 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi