BENITO Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Witam. W przyszłym tygodniu przyjdą do mnie zasilacze niespodzianki. Lisek jest bardzo tajemniczy i nie dało się od niego niczego wydusić. Sprzęt mam taki, jak widać i dla większego obciążenia mogę podłączyć jakieś żarówki samochodowe do molexów. W chwili obecnej zakładam pomiary: Napięć 3,3v ; 5v ; 12v (MIERNIK) :) Wahania tychże napięć (PŁYTA) :? Zapuszczając prima 95, cpu stability test, lub sandrę 2004 (tu możecie sobie wybrać program) :roll: Zapuszczjąc 3dmarka 2001se. Ponieważ resztę sprzetu (prócz cpu watercooled)mogę puścić na passive podczas katowania procka, to mogę również subiektywnie określić głośność zasilaczy. Prócz tego opiszę co zwykle następuję: czyli jakość wykonania, dodatkowe akcesoria i inne pierdółki. Jezeli macie jescze jakieś pomysły proszę o wypowiedź w tym topicu. Pozdrawiam i dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Niektórzy okreslają jakośc zasilacza po tym ile wazy więc... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loobek Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Witam. W przyszłym tygodniu przyjdą do mnie zasilacze niespodzianki. Lisek jest bardzo tajemniczy i nie dało się od niego niczego wydusić. Sprzęt mam taki, jak widać i dla większego obciążenia mogę podłączyć jakieś żarówki samochodowe do molexów. W chwili obecnej zakładam pomiary: Napięć 3,3v ; 5v ; 12v (MIERNIK) :) Wahania tychże napięć (PŁYTA) :? Zapuszczając prima 95, cpu stability test, lub sandrę 2004 (tu możecie sobie wybrać program) :roll: Zapuszczjąc 3dmarka 2001se. Ponieważ resztę sprzetu (prócz cpu watercooled)mogę puścić na passive podczas katowania procka, to mogę również subiektywnie określić głośność zasilaczy. Prócz tego opiszę co zwykle następuję: czyli jakość wykonania, dodatkowe akcesoria i inne pierdółki. Jezeli macie jescze jakieś pomysły proszę o wypowiedź w tym topicu. Pozdrawiam i dziękuję. sprawdz te neoteci czy sa takie ekstra jak mowiam najwazniejsze badz zetelny :wink: jak beda antci i spolka to tez im daj ostro w dupe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaCZq Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Temp zasilki nie za wiele mowi. Ja bym bardzo sie usmiechal o ocene glosnosci i relatywnej mocy jaka mozna wyciagnac z zasilki. Przydalby sie tez stosunek glosnosc/moc (realna, nie ta producenta), moc/cena, glosnosc(ale glosnosc przy maksymalnym obciarzeniu)/cena Nie wiem co bedzie testowal albo bardzo bym sie ucieszyl jak by byl Taganik (380W) na tle znanych i bardziej otestowanych modelach. Mozesz zrobic jeszcze porownanie ilosci wtyczek, dlugosci kabli itp. chodzi o to zeby wszystkie dane zebrac w sensownej tabeli. Ktora bedzie czytelne i przejrzysta tak ze jak ktos szuka czegos dla siebie mogl latwo porownac wybrane zasilki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakumo0 Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 głośność, ciężkość i prede wszystkim WYGLĄD I WSZYSTKIE BAJERY !!! w końcu takie czasy ! image przede wszystkim :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Nie za bardzo mam pomysł jak to testować, ale napisze. Chodzi mi o wpływ temperetury na moc zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_zero Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 BENITO - tylko prosze umiesc w recenzji fortrona ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Głośność, temperatury, rzeczywista moc, stabilność napięć, cena, ilość wyprowadzeń, prędkości obrotowe wiatraczków (automatyczna regulacja w zależności od temperatury - w jakim zakresie itd), PFC - jest/brak, active/passive, ewentualnie waga. Jednym słowem wszystko :D . Pozdro. Edit Nie wiem czy będziesz mógł je aż tak "skarcić" :D ale dobrze byłoby wiedzieć czy zabezpieczenia działają w miarę szybko przy zwarciu czy ewidentnym przeciążeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Krótkie podsumowanie: NIE ZNASZ SIE NA TYM KOMPLETNIE Ma kompa ktory poleci na codeshicie i jeszcze zapas mu zostanie Big tower AT@ATX,MB SHUTTLE AK37GT KT 400, WATERCOOLED Palominek 1500+@2000+ (10x167) at 2VCORE, sapphire R8500le V-mod cooled by cooler master from celeron 250/250@303 i wyżej/270 , CDRW LG 8320B@8400b, RAM 256MB Vdata CL2 333, WDC400BB,modem avacs extreme v92,SM753s, powered by FSP 300BT(12V). A teraz zbilozny konfig mojego kolegi: A2000+, GF3ti200 gainwarda, asus a7v8x-x, hdd,flop, nagrywarka. NIe kręcony. I w tym oto sprzęcie pierwszy zasilacz reklamowany, drugi się spalił, na trzecim bez obciązenia jest 12,7V; 4.9;3,2. Więc sie spytam gdzie taki codegen będzie miał zapas? Czy mi się wydaje czy ktos tu się nie zna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene_PL Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Krótkie podsumowanie: NIE ZNASZ SIE NA TYM KOMPLETNIE Ma kompa ktory poleci na codeshicie i jeszcze zapas mu zostanie Big tower AT@ATX,MB SHUTTLE AK37GT KT 400, WATERCOOLED Palominek 1500+@2000+ (10x167) at 2VCORE, sapphire R8500le V-mod cooled by cooler master from celeron 250/250@303 i wyżej/270 , CDRW LG 8320B@8400b, RAM 256MB Vdata CL2 333, WDC400BB,modem avacs extreme v92,SM753s, powered by FSP 300BT(12V). A teraz zbilozny konfig mojego kolegi: A2000+, GF3ti200 gainwarda, asus a7v8x-x, hdd,flop, nagrywarka. NIe kręcony. I w tym oto sprzęcie pierwszy zasilacz reklamowany, drugi się spalił, na trzecim bez obciązenia jest 12,7V; 5.9;3,2. Więc sie spytam gdzie taki codegen będzie miał zapas? Czy mi się wydaje czy ktos tu się nie zna? ten sprzet nie jest tak wcale pradozerny. A teraz zbilozny konfig mojego kolegi: A2000+, GF3ti200 gainwarda, asus a7v8x-x, hdd,flop, nagrywarka. NIe kręcony. I w tym oto sprzęcie pierwszy zasilacz reklamowany, drugi się spalił, na trzecim bez obciązenia jest 12,7V; 5.9;3,2 Co do tego to sie zgodze poniewaz na moim konfigu Modecom 350gtf nie wyrabial i po 2 tygodniach odmowil wspolpracy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Dla twojej informacji. 300W zasilacz typu Codegen/Megabajt nie jest w stanie utrzymac stabilnych napięc na tym co mam w podpisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene_PL Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 No mi na durniu 1.3 gfx 5700 i 256 ramu i reszta jak w podpisie codeshit smigal 2 lata prawie. :lol: tez 300 watowy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Tak, juz to widze. Jak 2 lata temu miałes FX5700 to weś juz lepiej moze nic nie pisz @ Własnie "Sprawny zasilacz o mocy ~250W powinien wydolić", ale zasilacze o których mowa wyzej do takich nie nalezą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene_PL Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 napisalem prawie 2 lata. a karte dla twojej wiadomosci sprzedalem 3 miesiace temu na allegro za 700 zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 LordRene_PL, skoro jestesmy przy zasilaczach to tez :lol: :lol: dla ciebie. Z wykształcenia jestem elektronikiem :lol:. @ Własnie u kolegi, jednego z powodu napięc reklamował, drugi pewnego dnia się nie włączył, a na trzecim jak dałem lekkie OC to juz na lini12V było 13 :lol:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Testowanie zasilaczy w pewnych warunkach moze byc niebezpieczne dla komputera i lepiej to robic na specjalnie przygodowanym urzadzeniu. Zwłaszcza jak testuje się maxymalne obciążenie i zasilacz nie wytrzymie , i w zasilaczu nie zadziała zabezpieczenie przed takimi sytuacjami to moze sie spalic i zabrac ze sobą reszte kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene_PL Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Ja nie mowie ze nie dla mnie. Brawo za takie cos. Juz dawno powinno byc cos takiego. Tylko moze wysepcie jakis pradozerny sprzet od firm i na nim sprawdzajcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Ja nie mowie ze nie dla mnie. Brawo za takie cos. Juz dawno powinno byc cos takiego. Tylko moze wysepcie jakis pradozerny sprzet od firm i na nim sprawdzajcie? Huh, nie wiem, czy jakaś firma da prądożerny (czytaj: drogi) sprzet na ekstremalne testowanie mocy zasilacza, gdzie zawsze może coś pójść nie tak. Poza tym zasilacz chyba powinien mieć zapas mocy, o co ciężko, bo za 3 miechy będzie już sprzęt o 25% bardziej prądożerny, więc w chwili obecnej nie ma jak sprawdzić owego zasilacza (podobnie jak silnika do samochodu, który jeszcze nie powstał, stąd afaik najpierw testuje się ów silnik afaik na hamowni min.) Ponieważ szczęśliwie wróciliśmy do tematu, pozwolę sobię w krótkim czasie wyczyścić temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Jeżeli zasiłka ma wyprowadzony kabelek do odczytu obrotów, to dobrze byłoby je podać (oczywiście stres i idle). Poza tym dobrze byłoby zmierzyć temperaturę wewnątrz budy (też stres i idle). Może dałbyś radę pożyczyć od kogoś na czas testów drugi dysk i ewentualnie jeszcze jedną kość ramu. Na pewno byłoby to bardziej "bliższe rzeczywistości" obciążenie kompa niż żarówki (które i tak możesz zastosować :) ). Mam również nadzieję, że będziesz mógł rozbebeszyć te zasiłki i porobić fotki, bo w niektórych recenzjach nie robią tego (tłumaczą się, że nie mogą :D ). @ LordRene_PL - tak z czystej ciekawości to jakich "obciążeń" nie można sprawdzić na hamowni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Nie rozumiem w ogóle testowanie mocy zasilacza w komputerze jako takim. Lepiej podłączyć 'sztuczne' obciążenie. Do tego łatwiej dokonywać pomiarów. Ja bym osobiście się bał testować zasilacze na moim sprzęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Bardzo dziękuję ludziom, którzy zasugerowali mi coś ciekawego do recenzji. Proszę o dalsze opinie. Rzecz druga: Z wykształcenia również jestem elektronikiem. Technik elektronik o specjalności systemy komputerowe- taki mam tytuł jkaby ktoś wątpił i w pełni na niego przez 5 lat pracowałem. Rzecz trzecia: ten topic nie założyłem dla tego żeby ktoś wygłaszał swoje bzdurne opinie i kłócił się ze wszystkimi naraz. TAK WIĘC PROPONUJE MODEROWI RZEBY MI USUNĄŁ TEN CAŁY OFFTOPIC Z POSTA :!: I ostatnie, co chciałem powiedzieć. Chciałbym żeby ludzie mający małą znajomość rzeczy coś z tego dla siebie wynieśli. A po prostu wk..rwia mnie ludzka zawiść. "Bo ja mam lepszy sprzęt do testowania" i takie inne gadki już mnie dobijają. I przede wszystkim szacunek dla pracy drugiego człowieka się liczy. Dziękuję za uwagę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Nie rozumiem w ogóle testowanie mocy zasilacza w komputerze jako takim. Lepiej podłączyć 'sztuczne' obciążenie. Do tego łatwiej dokonywać pomiarów. Ja bym osobiście się bał testować zasilacze na moim sprzęcie. Zgadzam się z Tobą - zastanawiam się czy ktoś byłby w stanie złożyć do kupy sztuczne obciążenie (coś a'la to z toma, albo z benchmarka). Takie urządzenie służyłoby przez lata i łatwo je będzie dostosować do przyszłych generecji zasilaczy. Jeśli jest tu ktoś, kto zna sie na projetowaniu układów elektryczych, o dużej obciążalności - zapraszam do wypowiedzi. Taki układ w połączeniu z transformatorem jest w stanie nieźle sprawdzić zasilacze. Do tego multimetr, oraz miernik cęgowy do pomiaru [A] i wiemy ile dokładnie mocy daje aktualnie zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<SmILek> Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 LordRene_PL <-- nie wiem czemu sprzet BENITO ci nie pasuje... przeciez on ma 2V na tym palomino i sam procek zre ok 100W!! to tyle co prescot 3,2ghz .... wiec wez sie zastanow.. do tego R200 niezle obciaza linie 3,3V a ten tekst " byle codegen by to pociagnoł " to mnie rozwalił na łopatki ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 [...] zastanawiam się czy ktoś byłby w stanie złożyć do kupy sztuczne obciążenie (coś a'la to z toma, albo z benchmarka). Takie urządzenie służyłoby przez lata i łatwo je będzie dostosować do przyszłych generecji zasilaczy. Jeśli jest tu ktoś, kto zna sie na projetowaniu układów elektryczych, o dużej obciążalności - zapraszam do wypowiedzi. pmp kiedyś chwalił się że ma coś w tym stylu ( http://forum.purepc.pl/profile.php?mode=vi...wprofile&u=2322 ). W sumie tester nie jest przesadnie skomplikowaną konstrukcją, ale może być problem z rezystorami. No i będzie kosztować parę złotych, nawet jeśli ktoś to poskłada w czynie społecznym :lol: Taki układ w połączeniu z transformatorem jest w stanie nieźle sprawdzić zasilacze. Do tego multimetr, oraz miernik cęgowy do pomiaru [A] i wiemy ile dokładnie mocy daje aktualnie zasilacz.Tak, ale ... Do sprawdzenia jak się zachowuje zasilacz przy dynamicznym obciążeniu i tak potrzeba komputera. Tyle że odpadnie stress typu "wybuchnie ... nie wybuchnie ... BUUM!" --- @ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Aha szykuję niespodziankę z procem. SMilek ty wiesz co mogę zrobić w biosie z vcore, bo ci mówiłem. Poza tym w tej chwili radek pobiera mi sporo ponad 50W. 2 minuty bylejakiej gry i 2 bieg się w fortroniku załącza. Aha mam jeszcze jakieś ceramiczne rezystorki dużej mocy. Jak pogrzebię w klamotach (bez obrazy dla Klamota) to zobaczę dokładnie. Będzie baaardzo gorąco. Kto chce grillowaną kiełbaskę z aromatem palomino ....gorrąco polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Tak, ale ... Do sprawdzenia jak się zachowuje zasilacz przy dynamicznym obciążeniu i tak potrzeba komputera. Tyle że odpadnie stress typu "wybuchnie ... nie wybuchnie ... BUUM!" Wyjaśnij dokładnie co oznacza dla Ciebie dynamiczne obciążenie, bo zamontować potencjometr w układzie to nie problem. Od góry i tak ogranicza Cię tabliczka znamionowa. Warto też pamiętać, zgodnie z normą atx http://www.formfactors.org/FFDetail.asp?FFID=1&CatID=2 przy pełnym obciążeniu linii 12V, dopuszczalne odchylenie napięcia to aż 10%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Widze poważna dyskusja sie tutaj zrobila. Oczywiscie jak zwykle nie moglo sie obejsc bez obrazania innych - gratulacje. W razie potrzeby moglbym dostarczyc Benito również AXP2800+ Barton oraz ABIT NF7-SL v2.0. Co do zasilaczy to wlasnie zrobilem zdjęcia. Wszystkie zasiłki rozkręciłem, więc znająć życie jutro będe miał firmy na głowie gdy przejrzą te zdjęcia (no bo plomby zerwane). Ale trudno, raz się żyje :) http://www.tweak.pl/galerie/zasilacze/ Został mi do rozebrania i sfotografowania jedynie BeQuiet 450W. Zaraz się za niego zabiorę. PS. Wymieniajce swoje cenne uwagi, jednak z mniejszą dawką emocji. TIA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...