Skocz do zawartości
_Vip_

czas na nowe graty :]

Rekomendowane odpowiedzi

zalezy jak lezy

podlaczalem rozne wiatraki od 40x40 do 92x92 i miedzy 5v i 7v roznicy w glosnosci nie ma

jedynie jak sie przylozy ucho na 10cm to slychac inna czestotliwosc pracy ,delikatnie wyzsze natezenie dzwieku

wiec dla mnie IMHO bez sensu kierowac sie wyborem 5v vs 7v

znacznie trudniej zrobic termometr niz regulator napiec do wiatraka ,a jak juz robic to od 4v (choc jeszcze nie spodkalem takiego wiatraka co by ruszyl przy 4v - nie mowie ofkoz o wiatrakach na 5v nominal)

to chyba miales badziewne wiatraczki :]

czasami poprostu na 7V wentyl nadal jest glosny,a chyba glowna rola takich paneli to wyciszenie/wylaczenie wentyli.Na 5V jest bloga cisza,a kiedy zacznie brakowac "mocy" to kilka klikniec i wio na 12V :]]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasami poprostu na 7V wentyl nadal jest glosny,a chyba glowna rola takich paneli to wyciszenie/wylaczenie wentyli.Na 5V jest bloga cisza,a kiedy zacznie brakowac "mocy" to kilka klikniec i wio na 12V :]]]]

właśnie, kilka kliknięć... dla mnie to za dużo :P wole przekręcić gałke, dlatego mam AKASA fan control pro :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mowie ze byly super ,ale jeden Sunon ,Papst ,CoolerMaster ,Spire,Titan ,kilka nieokreslonej firmy

te lepszej firmy czesto nie chcialy ruszyc na 5v -trzeba bylo im pomoc :D

jak to sie mowi - wszystko zalezy od rezystancji

jezeli galki nie sa cool to trudno ,ja tam robie regulatory na potencjometrach jakie znajde

mam najnowszy krzyk mody - suwak :P

to lepsze niz klikanie 10 razy

jak brakuje mocy to przydaje sie 17v :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko.

Zmieniłem procka na pentium4 3.0GHz (seria sl7kb philipines) myśle sobie fsb 250 pójdzie jak nic a tu lipa :evil:

obadajcie to Dołączona grafika

"niedowoltowany" czy co... w biosie na default jest napiecie ustawione.

I tu pytanie do _VIP_ jak puściłeś swojego na 250 przy napieciu defalut ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...albo sie usmiechnac ladnie do Lancera zeby wykminil cos z odblokowanym mnoznikiem :]]]

pod s478 to dopiero od 3.4G niektóre mają odblokowany mnożnik

Odblokowany w ograniczonym zakresie i chyba tylko stepping E0, którego na razie jak na lekarstwo bo Intel wyzbywa się najpierw zapasów D0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nikt nie wpadl na to, ze plyta zaniza napiecie na procku? 98% plyt pod P4 daje zbyt niskie napiecie.

a co powiesz na to - wkładam jednego P4 3.0E - płyta podaje 1.38V (wyświetla w SoftMenu że default to 1.38V) wkładam drugiego - podaje 1.28V i tyle samo wyświetla jako default.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nikt z Was nie wie, ze kazda seria jest zasilana innym napieciem. W zaleznosci do tego ile mocy dany procek wydziela, Intel nadaje odpowiednie napiecie zasilajace by sie zmiescic w zalozonej mocy. Mam okazje obcowac tygodniowo z kilkoma do kilkudziesieciu roznych Inteli (Celerony i P4) i roznice w napieciu zasilajacym nie sa dziwne. Abit ma takie okienko w ktorym pokazuje defaultowe napiecie zasilajace jakie przewidzial Intel (ale nie realnie podawane w czujnika!) Wahania sa duze. Ten sam model w zaleznosci od partii, daty produkcji, fabryki itp. moze miec napiecie od 1,3875V (tyle najwiecej widzialem) do 1,285V (tyle widzialem najmniej, sa tez oczywiscie wartosci posrednie). Czyz to nie duza roznica? Nie zauwazyliscie, ze Intel nie podaje jakim napieciem sa zasilane ich procki? AMD mowi jasno. Intel zmienia ten parametr, trzyma sie tylko ogolnych zalozen energetycznych. Jesli sie wezmie do tego ze plyta nigdy nie podaje dokladnie takiego napiecia jak powinna, to na podstawie tego odczytu nie mozna stwierdzic jakie napiecie przewidzial producent. Przykladowo Abit AS8 zaniza napiecie o 0,07.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit ma takie okienko w ktorym pokazuje defaultowe napiecie zasilajace jakie przewidzial Intel (ale nie realnie podawane w czujnika!) Wahania sa duze. Ten sam model w zaleznosci od partii, daty produkcji, fabryki itp. moze miec napiecie od 1,3875V (tyle najwiecej widzialem) do 1,285V (tyle widzialem najmniej, sa tez oczywiscie wartosci posrednie). Czyz to nie duza roznica?

doskonale cię rozumiem - chodzi tylko że np. sneer82 ma proca 1.28V i super mu sie kręci (chociaz to nie musi być wyznacznik oc) - dobrze byłoby to sprawdzić :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój procek też wybitny nie jest. Na 3,9ghz już go wycisnąłem stabilnie ale asynchro bo dopiero w święta robi vdimm moda. Na 4ghz wstaje ale nie moge go ustawić by był stabilny. Nie wiem czy to kres jego możliwości czy jak. Jestem troche w kropce bo nie wiem czy sens ma drop mod w takim przypadku.

Z tego co pamiętam na 3,9ghz musiałem mieć 1,525 (czy jakoś tak, wg biosa). Na 3,76ghz mam 1,4375V. Wszystko stabilnie oczywiście. Testowane dual prime. Chciałbym tego 4ghz stuknąć ale nie wiem czy dam rade...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie pamieci z taktowaniem 400MHZ (PC 3200) zastosowac aby poszly z P4 3000 MHz @ 3750Mhz fsb:dram 1:1 na fsb 250. Obecnie mam GodRamy cl3 i poszly na 233 (466MHz) fsb i TwinMosy cl2 one poszly na max fsb 220. Chlodzenie procka box i plyta Gigabyte GA-81PE1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Coolergiant to nówka sztuka?

Jak z hałasem - o ile można to tak nazwać ?

Z tego co widzę w reckach to zawodnik z niego jest nieziemski ;]

Mam nadzieje, że dojdzie do skutku teścik w wykonaniu tego cacka, OCZ PS 520 i Anteca TP550 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noweczka :]

a halas....nie ma halasu...baaaardzo cicha maszynka :] Od wczoraj siedze i sie gapie na te fotki jak glupek :]]]]

Jak tylko bede mial troszke czasu wolnego to bede Cie molestowal o tego OCZ'ta :] ...ale jeszcze postaram sie zalatwic enerka 600W :>

BTW ten enerek ma bardzo fajny dynks :]...po wylaczeniu kompa jeszcze przez ok.2minuty utrzymuje zasilanie na swoich wentylach zeby sie wychlodzic :]...najs :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noweczka :]

a halas....nie ma halasu...bardzo cicha maszynka :] Od wczoraj siedze i sie gapie na te fotki jak glupek :]]]]

Jak tylko bede mial troszke czasu wolnego to bede Cie molestowal o tego OCZ'ta :] ...ale jeszcze postaram sie zalatwic enerka 600W :>

I już go roznegliżowałeś 8O Respect. Ja się boje dotknąć, a co dopiero otwierać i zaglądać do wnętrzności, a chcę bardzo bo mam zamiar wrzucić 2x80mm Panaflo L1A (Made in Japan). W sumie i tak mam gware w USA więc nie wiem czy nie pokorci mnie i już za niedługo go wypatrosze :P

Co do testu to bardzo bym chciał poznać możliwości mojej zasiłki - mam wrażenie, że nudzi się mu z moim konfigiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi