Skocz do zawartości
Włodi

Geforce 6200

Rekomendowane odpowiedzi

1253167[/snapback]

:lol: Sry, ale ja..normalnie wysiadam. Co za interesujący art ! Czemu wcześniej go nie znalazłem :lol:

ps. Focus, jak się czujesz, wszystko ok ?

Edytowane przez Histek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarty sobie chyab robisz albo nie wiem juz co myslec, tego linka zna kazdy na pamiec odwiedzjacy ten topic :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja p!erdziu :mur: , gdybym wiedział o tym poradniku to nie zamawiałbym 6600 :lol:

focus_ pewnikiem zemdlał z wrażenia lub uważnie czyta by spróbowac zmodować 6200 na AGP :lol:

Edytowane przez _c@lina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że nie wiecie jak podkręcić 6200

A widzę, że tu chodzi o zejście z PCI-E na AGP.

Sorry mój bład!

1253245[/snapback]

Myślałem, że się posikam ze śmiechu :D :D :D :D :D :D :D

Ale mniejsza oto. Zaczołem przeglądać zdjęcia GF 6600 i 6200 MSI i też znalazłem pare małych różnic, boję się, że wszystkie karty będą niemodowalne :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może by tak porównać karty 6200 AGP i 6200 PCI-E :?: Co wy na to :?:

Mam pytanko czy można by wgrać bios od 6200 PCI-E do 6200 AGP :?: Wydaje mi się, że raczej nie, mam racje :?:

Jak karty nie będą się modować to niedobrze, ale trzeba żyć dalej z myślą że są niewiele droższe 6600 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba jeszcze poczekac - moze Ruskie cos wymysla - KArta 6200 na AGP wyszla stosunkowo niedawno - tak wiec logiczne jest ze moze zajac troche czasu odkrycie sposobu :-P

Jednak Nic i nikt nie zagwarantuje ze seria 6200 bedzie modowalna :sad: ja jednak zyje nadzieja ze Komus predzej czy pozniej moze sie udac :wink:

Poki co w oczekiwaniu na spadek cen i rozwoj wydarzen , jade na TNT2 i swietnie bawie sie w bicie Rekordow o/c i markow :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: :lol: :lol:

Ale zes wyjechal.... :|

To zart ?

1253190[/snapback]

:lol:  Sry, ale ja..normalnie wysiadam. Co za interesujący art ! Czemu wcześniej go nie znalazłem  :lol:

ps. Focus, jak się czujesz, wszystko ok ?

1253196[/snapback]

zarty sobie chyab robisz albo nie wiem juz co myslec, tego linka zna kazdy na pamiec odwiedzjacy ten topic :mur:

1253201[/snapback]

ja p!erdziu  :mur:  , gdybym wiedział o tym poradniku to nie zamawiałbym 6600  :lol:

focus_ pewnikiem zemdlał z wrażenia lub uważnie czyta by spróbowac zmodować 6200 na AGP :lol:

1253206[/snapback]

Myślałem, że się posikam ze śmiechu  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D

Ale mniejsza oto. Zaczołem przeglądać zdjęcia GF 6600 i 6200 MSI i też znalazłem pare małych różnic, boję się, że wszystkie karty będą niemodowalne :-(

1253345[/snapback]

Widze że Panowie są bardzo tolerancyjni i Koleżeńscy...

Naprawde brak mi słów..

Forumowicz chciał się podzielić info a wy odrazu śmiechy hihy i co niektórzy by się z tego powodu polali, oby nie posrali bo będzie śmierdziało !!

To że obeznani w temacie ludzie znają tego linka to nieznaczy że wszyscy muszą go znać...

Wiem że post nie na termat Ale BĄDŹCIE BARDZIEJ TOLERANCYJNI !!!

Dlaczego odrazu nietolerancyjni. Poprostu wyszła taka sytuacja jaka wyszła i ta rozmowa pomiędzy forumowiczami jest świetna. To bardziej przypomina czeski film. Mi też pare razy zdarzyło się tak zbłażnić i jakoś nie czułem się urażony tego typu wypowiedziami. A Ty musiałeś odrazu ze sraką wyjechać.

JEŻELI KOGOŚ TO URAZIŁO TO PRZEPRASZAM !!!

Edytowane przez KeinXor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde brak mi słów..

Forumowicz chciał się podzielić info a wy odrazu śmiechy hihy i co niektórzy by się z tego powodu polali, oby nie posrali bo będzie śmierdziało !!

To że obeznani w temacie ludzie znają tego linka to nieznaczy że wszyscy muszą go znać...

Wiem że post nie na termat Ale BĄDŹCIE BARDZIE TOLERANCYJNI !!!

1253699[/snapback]

Dlaczego odrazu nietolerancyjni. Poprostu wyszła taka sytuacja jaka wyszła i ta rozmowa pomiędzy forumowiczami jest świetna. To bardziej przypomina czeski film. Mi też pare razy zdarzyło się tak zbłażnić i jakoś nie czułem się urażony tego typu wypowiedziami. A Ty musiałeś odrazu ze sraką wyjechać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde brak mi słów..

Wiem że post nie na termat Ale BĄDŹCIE BARDZIEJ TOLERANCYJNI !!!

JEŻELI KOGOŚ TO URAZIŁO TO PRZEPRASZAM !!!

1253699[/snapback]

Mój drogi - chodzi o poszanowanie też czytających. Temat nie jest długi, a więc logiczne jest, że oczekujemy od osób które się w nim wypowiadają (lub zamierzają wypowiedzieć), chociaż tego że przeczytają to co było napisane wcześniej i tyle. Tego wymaga kultura i dotyczy ona wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, wieści są, otóż przeglądając w wiadomej sprawie forum Rivytunera, natknąłem się na posta niejakiego Solo-Icomp, tego pana od Sparklów, który opisywał wymienione wyżej problemy i prosił o rady twórcę programu, Unwindera czy jakoś tam:) no i Unwinder stwierdił że trzeba czekać na następną wersję Rivy i on to zamieści (patcha) to niby ta dobra wiadomość, ale napisał też, że póki co Riva nie wykrywa bo chip NV44 dopiero się pokazał po wydaniu ostatniej wersji rivy. No i tu jest zła wiadomość - Unwinder twierdzi, że 6200 AGP jest zrobiony na NV44 a nie na NV43 i coś mi tu nie pasuje, przecież NV44 to jest ten ostatni chip nvidii do kart 6200 TC z recenzji na bodajze xbit czy hexusie wynika , ze ma on tylko 4 potoki został przeprojektowany...ma też zupełnie inną architekturę potoków żeby korzystać sobie z tego ramu w kompie. Ale ze zdjęć jakie tam były widać wyraźnie że ten nv 44 zupełnie inaczej wygląda niz chipy w 6200 agp, jest to taki maleńki chip, coś jak gpur9600 cały czarny. Natomiast te chipy z opisu focusa i w ogole 6200agp wyglądają bardzo podobnie do 6600 czyli na pewno jest to nv43. I teraz nie wiem.... nie chce mi się wierzyć żeby Rosjanin się tu pomylił bo w koncu zna się on na rzeczy, ale z drugiej strony to zupełnie różne układy....Co myślicie? (Przecież tego nv44 z obsługą TC nei zapakują do agp bo to nie będzie działać no nie ma prawa to chip tylko pod pciexpress)

What did you expected? AGP NV44 were announced _after_ RC15.3 release. I cannot peek into the future and add support for non-existing hardware. Support will be added in the next release, in meanwhile read this and try to add it yourself:

http://forums.guru3d.com//showthrea...798#post1092798

> So... what we have t owrite here (if the answers is possible!) to help mod this 6200 AGP @ 6600 ?

You won't be able to do anything, as AGP 6200 are based on NV44 having 4 pipelines in silicon , whilst 6600 is on NV43 core. Only early 6200s were based upon this chip.

Edytowane przez MesJasZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KeinXor jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia na temat to nie mow :|

Tak jak mowil wojwar oczekujemy ze uzytkownik wie o co chodzi w temacie, a nie bezsensu wylatuje na hurra z linkiem... Robisz z siebie obronce ucisnonych... lol

To tak jakby ktos w temacie np. o radku 9550 zapytal czy slyszelismy ze te radki sie dobrze podkrecaja albo inny lol... Trzeba troche myslec.

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak jakby ktos w temacie np. o radku 9550 zapytal czy slyszelismy ze te radki sie dobrze podkrecaja

:blink: :lol: :lol:

dobre !

albo inny lol...

ot np: czy wiecie że można rabitem bios wyedytować i zmienić ID karty na 4150 i będzie wykrywana jako R9600XT ?

:wink:

Ok - wracajmy do tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, wieści są,  otóż przeglądając w wiadomej sprawie forum Rivytunera, natknąłem się na posta niejakiego Solo-Icomp, tego pana od Sparklów, który opisywał wymienione wyżej problemy i prosił o rady twórcę programu, Unwindera czy jakoś tam:) no i Unwinder stwierdił że trzeba czekać na następną wersję Rivy i on to zamieści (patcha) to niby ta dobra wiadomość, ale napisał też, że póki co Riva nie wykrywa bo chip NV44 dopiero się pokazał po wydaniu ostatniej wersji rivy. No i tu jest zła wiadomość - Unwinder twierdzi, że 6200 AGP jest zrobiony na NV44 a nie na NV43 i coś mi tu nie pasuje, przecież NV44 to jest ten ostatni chip nvidii do kart 6200 TC z recenzji na bodajze xbit czy hexusie wynika , ze ma on tylko 4 potoki został przeprojektowany...ma też zupełnie inną architekturę potoków żeby korzystać sobie z tego ramu w kompie. Ale ze zdjęć jakie tam były widać wyraźnie że ten nv 44 zupełnie inaczej wygląda niz chipy w 6200 agp, jest to taki maleńki chip, coś jak gpur9600 cały czarny. Natomiast te chipy z opisu focusa i w ogole 6200agp wyglądają bardzo podobnie do 6600 czyli na pewno jest to nv43. I teraz nie wiem.... nie chce mi się wierzyć żeby Rosjanin się tu pomylił bo w koncu zna się on na rzeczy, ale z drugiej strony to zupełnie różne układy....Co myślicie? (Przecież tego nv44 z obsługą TC nei zapakują do agp bo to nie będzie działać no nie ma prawa to chip tylko pod pciexpress)

1254297[/snapback]

Faktycznie dziwne - ja jestem pewien, że na 6200 AGP siedzi NV43 to nie podlega wątpliwości. Więc coś mi tutaj wygląda conajmniej dziwnie.

No nic poczkekiamy na nową Rivę :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEsli sie wam nie Spieszy - to poczekajcie jeszcze troche - az sprawa sie wyjasni - zeby nie tracic na wartosci - sprzedac swoja dotychczasowa karte - pieniadze zamrozic - ja tak wlasnie zrobilem i czekam jak sie sprawy potacza a poki co TNT2 rulez :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przesadziłes, jesli mówisz o czesciach w sklepie 600zł a64 box, plyta ponad 500zł, to juz jest 1100 i za grafe 450, to amsz 1550 :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przesadziłes, jesli mówisz o czesciach w sklepie 600zł a64 box, plyta ponad 500zł, to juz jest 1100 i za grafe 450, to amsz 1550 :cry:

1255202[/snapback]

64bit mozna juz zlozyc za: procek 2800+ A64 BOX 550zl, plyta K8 asrock (bardzo ciekawa plyta, serio:) COMBO - 299zl

plyta posiada slot 754 + sloty pamieci pod to (wiadomo bez duala 754 nie obsluguje tegoz) oraz 939 + dual channel; a to wszystko za 300zl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja dorzuce swoje 3 grosze w kwesti moda 6200@6600.

Według mnie mod ten jest możliwy na kartach AGP... ale po kolei.

Podsumujmy jakie metody blokowania funkcji stosują producenci:

1. Blokada Fizyczna

Przykład:

Barton (L2:512kb) sprzedawany jako thorton (L2:niby256kb).

Thoroughbred(L2:256kb) sprzedawany jako duron (L2:niby64kb).

Lekarstwo:

Każdy wie! Jest tylko jedno

Naprawiamy przecięte połączenia. (czyli tylko fizyczny mod)

2. Blokada w Sterownikach

Przykład:

Radek 9550 (ID w BIOSie 4153) - sterowniki to wykrywają i uniemożliwiają podkręcanie!

Lekarstwo:

A) TRUDNIEJSZE - Modyfikujemy BIOS (zmiana ID na 4150(dla RV350) lub 4152(RV dla RV360) oczywiście leniwi mogą od razu wgrać BIOS od 9600) EFEKT można podkręcać na orginalnych sterach...

B) ŁATWIEJSZE - instalujemy zmodyfikowane stery w których ktoś sprytny wyłączył sprawdzanie ID... EFEKT OC możliwe

3. Blokada Fizyczna i w BIOSie

Przykład:

Radek 9500 (R300 ale tylko 4x1) i Radek 9700 (R300 ale już 8x1)

Lekarstwo:

A) TRUDNIEJSZE przelutowujemy rezystor na właściwe miejsce i wgrywamy BIOS od 9700 (lub od 9500PRO jeśli mamy karte z 64MB)... EFEKT mamy 8 potoków

B) ŁATWIEJSZE (bez lutowania) używamy zmodyfikowanch sterowników ... EFEKT mamy 8 potoków

A teraz o GF6200

Tutaj mamy takie zabezpieczenia:

I blokada kompresji bufora Z zrobiona i HDR jest według punktu 2.

LEKARSTWO:

A) TRUDNIEJSZE - Wystarczy zmienić w BIOSie ID karty na takie jakie ma 6600 (lub wgrać cały BIOS od 6600) i sterowniki włączą kompresje bufora Z oraz HDR

B) ŁATWIEJSZE - korzystamy z opcji NVStrap driver w RivaTunerze i zmieniamy PCI DeviceID settings na custom i wybieramy GF 6600

II Blokada TMU - tu mam tylko przypuszczenia ale stawiam na tą z punktu 3.

Lutować nie będziemy (na dodatek nie wiemy co), więc pozostaje czekać na zmodowane drivery lub nowego RivaTunera.

Skoro w wersji na PCI express się da. To na AGP też - wystarczy poczekać!

Toważysz Alexey Nicolaychuk napewno da radę!!!

Ciekawe jak będzie z cenami tych kart kiedy już będzie wiadomo jak wygląda sprawa z modem. Mam zamiar sprzedać mojego Radka i kupić coś na NV43

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...