Skocz do zawartości
xan

Abit NF7 (S) = problemy, złote rady, itp. cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

no ale wedlug tego arta nie trzeba nic wiecej niz to 6667 ? jak na mobo smbus to chyba nie powinno byc innych problemow ? jesli mozna to dostac w maximie to zapewne maja jakies ekwiwalenty ktore mozna dostac jako sample ?

1393983[/snapback]

bardzo nie wiele mobosów widziałem bez smbus (do 04r.),

tak, meczyłem właśnie Świdra bo mówił kiedyś przy okazji ds1820 o semplach, Myślałem nad czymś ala to. Było by przy okazji więcej tempów, ale nie jestem pewien czy nowe mobo mają też smbus czy nie :|

Moim zdaniem leprze to niż ds1820, nie wymaga zadnych wtyczek, speedfan łyknie bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to nic my tez na tym pomyslimy moze cos sie uda zrobic ale najpierw zlokalizuje na moim mobo smbus'a jak tylko je dzisiaj zobacze :]

no ale tego nie mozna zastosowac chyba do diody w procu ... moga miec rozne parametry itd

btw jakim cudem ten koles ma zerowa roznice pomiedzy woda a powietrzem i 2* roznicy pomiedzy cpu a h2o ?

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki, to miało iść do darona na priv :/

po mobo do testów ide jutro do świdra, powiedziałem że zrobie więc nie zmienie zdania. pomoc mile widziana ;)

edit,

smbus na dole koło irdy i pwr, reset sw ;)

edit2:

wszystko wyjdzie w praniu, nasuneło mi się kilka pomysłów ;)

Edytowane przez OWIES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Post podobny jest juz w temacie Sempron.

Ale tu bedzie bardizej pasowal .

Dlaczego proc pod Winem w progrmaie Speedfan kreci sie nawet do 215Mhz FSB.

A w biosie max to 180 Mhz.

Nawet 184MHz i 1,9V niechce powstac ?? tylko resetuja sie ustawienia biosa do FSB 100MHz.

Sprawdzane na orginalnym biosie i TaiPan 0,3 3.19 .

Na 2 zasilakach . Modecom 300GTF i 350.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurka panowie jest motyw - konfig z podpisu, na fsb245 2,5 3 3 11 @ 2,8v dual super pi 32M liczy, memtest spod flopa przeszedł 4 razy, ale w 3dmarku wywala error w stylu że nie mógł zainicjować akceleratora 3d or smth... pozatym przedchwilką mi się operka wywaliła - moze to zbieg okolicznoći.. co by tu ruszyć? na wymiękanie czego może wskazywać takie zachowanie? procek ma napięcia więcej niż potrzebuje dla tej częstotliwości, memki przechodzą memtest i superpi, to czemu sie 3dM 20001se krzaczy...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie kiedys taki sam blad w 3dm2k1 wyskakiwal, ALE ponowne nacisniecie "benchmark" sprawialo, ze test przechodzil bez najmniejszych problemow...

Co dziwne takei cos bylo tylko w 3dm2k1 - 2k3 i 2k5 na identycznych ustawieniach nei mial takich problemow...

Sprobuj jeszcze raz nacisnac "benchmark" i zobacz co sie dzieje :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam taki problem, że zdemontowałem z mostka północnego ten wyjący wiatraczek i wsadziłem na niego radiator Zalmana NB-47J no i niestety teraz komp co jakiś czas robi takie sekundowe przerwy, np. w grach stoi na sekundę i zaraz rusza jakby wszystko było OK, tak samo w Wordzie i innych. Właśnie przed chwilą w czasie pisania tego postu 2 razy coś takiego mi się zdarzyło :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie w artykule do ktorego jest link z kompedium wyczytałem ze moda L12 mozna zrobić tylko na NF7-S rev.2, czy to prawda? Zamieżam kupic NF7 rev.2 a nie NF7-S i wiem ze ten mod to podstawa aby troche pokrecic, chociaz do 230. Prosze o odpowiedz bo jutro zamiezam kupic plyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego moda mozna robic bez roznicy czy na nf7-s czy bez s a krecic da sie i bez tego ;]

@Dru rozbierz kompa jeszcze raz i zluz sprawdz przeczysc styki moze cos gdzies nie dolega gdzie napchales pasty gdzie jej nie powinno byc zadbaj o jakis chlodzenie tego zalmana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wiatrak z przodu obudowy wciągające zimne powietrze do środka obudowy (Arctic Cooling) a gorące wypuszcza na zewnątrz moja karta graficzna bo tak jest skonstruowana (Galaxy Glacier GeForce 6800), no i zasilacz Chieftec Dual Fan wyrzuca jak mi się zdaje gorące powietrze na zewnątrz.

Temperatura wewnątrz obudowy wg Everesta wynosi teraz 33 `C a w stresie około 40 `C

a tego Zalmana myślę, że dobrze założyłem, był stabilny kiedy go sprawdzałem i pastę, która tam była dołączona zużyłem prawie całą.

Ten komp już naprawdę mnie co chwilę czym innym wkurza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale tak myślę, że jakby by był źle założony ten Zalman nie nie miałbym wtedy takich przestojów tylko chyba komp by się zawieszał?

a 40`C w stresie mam od od początku użytkowania NF7-S, więc myślałem, że to jak najbardziej prawidłowa temperatura

jeśli dotknę tego Zalmnana to ma być: gorący czy ciepły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no własnie - co do mojego problemu to zrobiłęm tak jak dimek radził - zapodałem jeszcze pare razy testi ten komunikat nie pojaiwł się, ale za to na 4 testy przeszedł dwa, a z dwóch wyszedł do polpitu

narazie nie mam siły i czasu, ale bede dalej walczył jak bedzie chwilka, wygląda na to ze wymięka: mobo? ram? zasiłka? - to sie jeszcze okaże, podobny motyw występował u mnie na innych ramcach ale dopiero na fsb 250... - to jakby wskazywało ze ani mobo ani zasiłka tylko memki, ale memki dla odmiany śmigają w memteście... cóż cza potestować, mimo wszystko dziwi mnie to...

co do modu l12 obejmuje on również nf7 bez s,

co do temp "wewnątrz obudowy" to jest to temp kosmosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale tak myślę, że jakby by był źle założony ten Zalman nie nie miałbym wtedy takich przestojów tylko chyba komp by się zawieszał?

a 40`C w stresie mam od od początku użytkowania NF7-S, więc myślałem, że to jak najbardziej prawidłowa temperatura

jeśli dotknę tego Zalmnana to ma być: gorący czy ciepły?

1395232[/snapback]

No ja myślę, że skoro chcesz mieć pasywne chłodzenie na NB to IMO 40C to za dużo. PRzy takiej temperaturze NB ma napewno 40C + do tego jeszcze ciepełko, które wytwarza sam NB to daje mieszankę i to może być powód. Jest wieczór, otwórz okno, budę i sprawdź rezultaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety po otwarciu budy oraz okna (temperatura spadła do 29-30`C) nadal są te przestoje, o których pisałem wcześniej

Zalman leciutko ciepły

a może coś skopałem przy skręcaniu kompa, już sam nie wiem co myśleć :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak myslę, że jednak to nie wina Zalmana, ale czegoś innego bo czytałem teraz dużo wypowiedzi ludzi na różnych forach i pisali, że kiedy mieli problemy z Northbridgem to komp im się restartował a ja mam te cholerne przestoje 1-2 sekundowe

sprawdzę zaraz ram, aha przed chwilą odkręciłem kompa, ale też to samo :-(

jestem po wyjęciu ramu i niestety dalej to samo :mur:

a może za mało pasty nałożyłem na chipset albo źle ją rozprowadziłem bo Zalman jest nawet nie ciepły <_<

Edytowane przez Dru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wydaje mi sie zeby to byla jego wina ... ciezko powiedziec ... cos innego dostaje w d... moze to byc grafa ktora pewnie tez nie ma latwo ale bardziej bym podejrzewal moze hdd albo zobaczy jakiegos vira nie masz bo to troche dziwne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no już sam nie wiem, ale zaczęło się to dziaćpo zmianie na Zalmana więc winę od razu na niego zrzuciłem chociaż nie wiem teraz czy słusznie

chyba faktycznie jutro postawię Windowsa na nowo i zobaczę jak to będzie dalej

jeśli dalej kupa to rozbiorę kompa i jeszcze raz będę mocował Zalmana

idę spać, jutro dalej będę walczył :?

Edytowane przez Dru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to może ten 8rdavcore (czy jakoś tak) instalnął mi takie cuś -giveio i może to przez to bo komp coś tam krzyczał jak to instalowałem ???

1396162[/snapback]

odradzam uzywania tego programu mozna zrobic krzywde procowi i mobo :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...