Szuwar Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 @Tomwer Masz taką zworkę niedaleko clear CMOS Mój był niezły :( Tylko ze firma gdzie go kupiłem przestała istniec, albo jest na wakacjach :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 poczytaj w manulau , bo sam z tego nie korzystalem -tylko ktos o tym wczesniej pisal na forum , ze plyta nie chciala mu sie obudzic , probowal wszystkiego clearcmosu itp , a zrobil to i plyta wstala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 I nic :-| Safebot nie pomaga. Teraz pozostaje mi tylko bawic sie z gwarancja. @Siuwar Wiec zaloba :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Miałem tak już kilka razy, ale u mnie wystarczyło wyłączyć kompa, odciąć zasilanie (kilka razy pstyknąć POWER na odciętym zasilaniu), przełożyć na chwilkę zworkę SafeBoot w pozycje 2-3, po czym ustawić ja sporotem na 1-2, następnie CCMOS, a później już tylko podłączyć złom pod prąd, POWER i gotowe. U mnie działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 @dem Proc napewno padl bo sie nic a nic nie grzeje. Przerobilem jeszcze dla pewnosci kilkakrotnie sekwencje ktora podales, nic to nie pomoglo :sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Dziwna sprawa, sam się bawiłem nie raz mnożnikiem 8x i wysokim HTT i nic się nie stało, oczywiście nie raz mi się zdarzyło że mobo nie wstawała (nie koniecznie na mnożniku 8x) wtedy „częstowałem ją” resetem (twardym oczywiście) lub startowałem z wciśniętym Insertem, jak do tej pory zawsze pomagało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 ja równiez nie zauwazylem zadnego problemu, a mialem ponad 70 CPU na tej plycie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 co do zakupow DFI LanParty NF4 Ultra to sa dostepne w 4speed wczoraj w nocy zamowilem dzis dostalem maila ze plytka czeka na mnie. ciesze sie jesli komus moglem pomoc. pozdrawiam YacentY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 W reszcie udalo mi sie stabilnie puscic pamieci na 614 Mhz... Niestety okupione to jest fatalnymi tajmingami 10-5-5-2,5 :/ i dodatkowo 3V. Wie ktos jak troche wyostrzyc te tajmingi zeby to w ogole dzialalo stabilnie? BIOS to 310p ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Panowie, potrzebuję pomocy... dopiero od niedawna śledzę ten temat, i wciąż się uczę więc sorki jęśli się to już x razy powt. Mówiąc krótko i zwieźle: dziś skończyłem składać nowy sprzęt do kupy, odpalam i system staje, palą się 3 diody diagn. Sprawdzałem wszystko X razy, clear cmos, safe boot ale dalej nic, staje w miejscu i czarny ekran. Znalazłem info że może to być bios... ram również sprawdzałem ocz i hynix... Jeśłi ktoś mógłby mi udzielić szybkiej pomocy (jakiejkolwiek) będę bardzo wdzięczny. Studiuję właśnie manuala z stronki dfi ale na razie nic konkretnego nie znalazłem ;( konfig: ultra sli-d, ocz vx, tagan 480w, venice Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 A ram w dobre (najczęściej pomarańczowe) sloty wsadziłeś ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Tak, różne konfiguracje z róznymi kośćmi. Na dfi street znalazłem trochę info, i jest to najprawdopodobniej wina biosu, ale nie wiem jaki mam bo jeszcze nie miałem okazji zobaczyć :| .Opisują również siakies kombinacje alpejskie, żeby zatrybił... czuję że długa noc przedemną :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Próbuj może na jednej kości (jedna kość działa tylko w dolnym pomarańczowym) wtedy są największe szanse ze „zatrybi” i będziesz miał jak zmienić „wadliwy” bios. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 No właśnie sęk w tym że cały czas z 1 próbuję :/ Ale ja się tak łatwo nie dam :D Istnieje jakiś prawdopodobieństwo że mobo padło (lub coś innego) tak asekurayjnie pytam ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 @Mardok Czemu twierdzisz ze jedna kosc dziala tylko w dolnym pomaranczowym? U mnie bez problemu dzialala pojedyncza w gornym pomaranczowym. @PC Juice To napewno wina biosu. Te pierwsze co sa fabrycznie wgrywane bodajze venice'a nie obslugiwaly, ktos tu mial chyba juz podobny problem. Mi np. na fabrycznym biosie wieszala sie instalka od windy :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 @Mardok Czemu twierdzisz ze jedna kosc dziala tylko w dolnym pomaranczowym? U mnie bez problemu dzialala pojedyncza w gornym pomaranczowym. Również znalazłem info aby próbowac w tym najbliższym slocie... @PC Juice To napewno wina biosu. Te pierwsze co sa fabrycznie wgrywane bodajze venice'a nie obslugiwaly, ktos tu mial chyba juz podobny problem. Mi np. na fabrycznym biosie wieszala sie instalka od windy :-P Tak, był tu taki problem tylko niestety bez happy endu... Żeby go tylko odpalić... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Najpierw trzeba zdefiniować co znaczy góra a co dół, chodziło mi o pomarańczowy bliżej procesora. A czemu tak twierdze ? Z własnych doświadczeń mi porostu nie chciało działać w innych dlatego też proponowałem ten slot. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Najpierw trzeba zdefiniować co znaczy góra a co dół, chodziło mi o pomarańczowy bliżej procesora.Dokładnie ;) W kazdym razie dzięki za szybki feedback :D zebrałem trochę info, idę powalczyć a jutro zdam raport ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 (edytowane) :) No wlasnie, a ja nigdy w dolnym nie probowalem tylko zawsze w gornym. Nie zebym sie czepial, ale jednak sie da :) A jak jest venice i bios nie obsluguje venice'a to kompa chyba nie da rady odpalic, ja na cale szczescie zaczynalem od winniego. Swoja droga DFI powinno wgrywac juz pozniejszy BIOS fabrycznie, bo co to za plyta, ktora proca od nowosci nie obsluguje :-P Edytowane 4 Sierpnia 2005 przez wozaq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 ultra-d obsluguje venice - kupilem jakis miesiac temu i wszystko gralo jak nalezy , wydaje mi sie ze w tym przypadku to raczej padniety bios niz wina braki obslugi venice . sproboj moze safe boot , a noz sie uda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Najstarszy bios z DFI który oficjalnie nie obsługuje Venice bez problemu się mobo powinno odpalalić, po prostu procesor nie zostanie poprawnie rozpoznany/nazwany przez bios. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 U mnie kiedys czarny ekran wyswietlal sie przez 1 dzien...Rozmontowalem kompa, przenioslem na inne miejsce i pozkladalem na nowo...zadzialalo...nie wiem - moze zyla wodna ? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Ok, poradziłem sobie :D:D Znalazłem guide na ten temat, daję tutaj może komuś się to przyda. Ja nazwałbym to twardym clear'em ;) 1. Odłączyć zasilanie od mobo (wiązka lub listwa lub pstryczek na zasiłce) 2. Przestawić zworkę buzera tak aby był włączony. 3. Wyjąć baterię. 4. Przestawić zworkę w pozycję czyszczenia. 5. Nacisnąć "power" aby rozładować kondy. 6. Zostawić tak płytę, przez pewien okres czasu, 15sec do nawet 8h (w zależności czy clear zadziałał) 7. Podłączyć klawiaturę przez PS2 8. Włożyć 1 kość pamięci w najbardziej odsunięty od procesora pomarańczowy slot (oznaczony DIMM2) 9. Przestawić zworkę 'czysczenia' w normalną pozycję. 10. Włożyć baterię. 11. Nacisnąć Insert 13. Podłączyć mobo (odwrotność pkt. 1 ;) ) 14. Włączyć przyciskiem płytę, cały czas oczywiśćie trzymając wciśniety insert. 15. Gdy usłyszymy pisk, puszczamy insert i naciskamy delete. 16. W biosie ustawiamy datę i 'Load optimized Defaults' 17. Save&Exit 18. Wchodzimy jeszcze raz do biosu i konfigurujemy go wedle woli. 19. Voila B) U mnie staruje za każdym razem i wszystko jest ok do pkt17. bo po reboocie jest dalej to samo :| Więc potrzebuję jeszcze jednej rady. Wgrać najnowyszy bios z stronki producenta czy macie jakiś inny godny polecenia pod Winbondy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 @Pc juice: Jak pod winbonda to już klasycznie polecę 414-2 lub XCEL2 ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Thx, I'll try this stuff :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Ok, poradziłem sobie :D:D Znalazłem guide na ten temat, daję tutaj może komuś się to przyda. Ja nazwałbym to twardym clear'em ;) 1. Odłączyć zasilanie od mobo (wiązka lub listwa lub pstryczek na zasiłce) 2. Przestawić zworkę buzera tak aby był włączony. 3. Wyjąć baterię. 4. Przestawić zworkę w pozycję czyszczenia. 5. Nacisnąć "power" aby rozładować kondy. 6. Zostawić tak płytę, przez pewien okres czasu, 15sec do nawet 8h (w zależności czy clear zadziałał) 7. Podłączyć klawiaturę przez PS2 8. Włożyć 1 kość pamięci w najbardziej odsunięty od procesora pomarańczowy slot (oznaczony DIMM2) 9. Przestawić zworkę 'czysczenia' w normalną pozycję. 10. Włożyć baterię. 11. Nacisnąć Insert 13. Podłączyć mobo (odwrotność pkt. 1 ;) ) 14. Włączyć przyciskiem płytę, cały czas oczywiśćie trzymając wciśniety insert. 15. Gdy usłyszymy pisk, puszczamy insert i naciskamy delete. 16. W biosie ustawiamy datę i 'Load optimized Defaults' 17. Save&Exit 18. Wchodzimy jeszcze raz do biosu i konfigurujemy go wedle woli. 19. Voila B) U mnie staruje za każdym razem i wszystko jest ok do pkt17. bo po reboocie jest dalej to samo :| Więc potrzebuję jeszcze jednej rady. Wgrać najnowyszy bios z stronki producenta czy macie jakiś inny godny polecenia pod Winbondy? 1580580[/snapback] Lo matko 15 sek do 8 godzin???? Ze niby po co? Przeciez jak z kostki "odplynie" prad to wszystko sie resetuje. Dla mnie to gora 10 sek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Też się nad tym zastanawiałem... ale to jest tylko przetłumaczona instrukcja wprost z dfistreet, więc coś w tym musi być ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Bo 15sek jak kasujesz biosa bo chcesz a 8h bo musisz, miałem tak kiedyś na Epoxie nic się nie dawało zrobić w ogóle nie startował tak sam z siebie kombinowałem z czym się dało i nic nie pomagało zostawiłem na kasowaniu biosa na całą noc rano wstaję i jak ręką odjął wszystko wróciło do normy ;] Widać nie tylko Epox może mieć takie „jazdy”. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrick Bateman Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Panowie ...potrzebuje madrego slowa...jakiegos ukierunkowania :-) Krece venice i nie wiem o co chodzi :mur: --Jak w podpisie wykrecam 2200 na 1:1 dla ramu i podanych timing'ach oraz 980 HT--wszystko stabilne Gdy zmieniam ram na 333 i podnosze fsb np do 255 dajac timingi na auto ewentualnie recznie zmieniajac wartosci to Winda sie nie laduje - testowalem rozne timingi i nie potrafie trafic na odpowiednie a przypuszczam, ze tu lezy problem...czasami troche windy sie zaladuje ale tylko na 333 i 266 inne Mhz odpadaja.....jak sensownie zabrac sie do ustalania timingow bo loteria mi nie wychodzi? --Inna sprawa to taka, ze chce dociagnac proca do 2250 dla ramu 500mhz i nawet winda sie pieknie laduje dla 250 x9 i 1:1 dla ramu dla 2,5 3 2 5 8 1T, HT 1000..soft nvidii testuje bez problemu predkosc odczytu/zapisu dla pamieci oraz wydajnosc systemu ale gdy odpale np 3DMarka 2k3 to mam zwis :blink: ...ram lata na 2,85 V jak zwiekszam to sie Winda nie laduje..wydaje mi sie, ze sa szanse zeby komp latal na 2250 i 500 mhz...dajcie mi jakas rade ? Testowalem rozne biosy..teraz mam 310p bo jest stabilny dla mojego konfiga podobnie jak 310. Dzieki za pomoc i pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Niestety bios polecony przez Mardoka nie podszedł bo... był już wgrany :/ więc wrzuciłem najnowszy i teraz :gitarzysta: jeszcze tylko skonfigurować i zgrać wszystko (:|) i jade z spi :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...