witson Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 obsluguje, ale nie ogloszono jeszcze oficjalnej specyfikacji plyt DVD-DL i dlatego nie ma obslugi w aktualnych biosach. DVD Forum ma oglosic specyfikacje w tym miesiacu tak wiec wtedy wyjdzie nowy bios :) 1323732[/snapback] Dzięki za odpowiedź, a już myślałem że mam jakąś trefną sztukę :? Poza tym nagrywarka super, polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 a tak prawde mowiac to po co ci overburning? czytalem zreszta gdzies o przepalaniu plyt DVD i wyniki nie byly zbyt ciekawe bo plytki pozniej byly ciezke do odczytania zwlaszcze na obrzezach :( 1323738[/snapback] No właśnie próbowałem kilka i rezultat nie był zadawalający - końcówka płyty nie do odczytu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algier Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 Mam problem z tą nagrywarką (3520) pod nero nie chce mi wypalić obrazu DVD, wypalanie po jakimś czasie się zawiesza i nic nie idzie zrobić. Pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 Moze ten obraz jest popsuty? Probowales wypalic go na innej nagrywarce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algier Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 Moze ten obraz jest popsuty? Probowales wypalic go na innej nagrywarce? 1331496[/snapback] obraz jest dobry, pod Alcoholem udało się go wypalić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 obraz jest dobry, pod Alcoholem udało się go wypalić. 1331560[/snapback] To raczej masz problem z nero, a nie nagrywarką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 Tez tak uwazam... A potem biora sie opinie typu: costam jest do [gluteus maximus]yyy, tamto to juz calkiem masakra itp ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algier Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 Tez tak uwazam... A potem biora sie opinie typu: costam jest do [gluteus maximus]yyy, tamto to juz calkiem masakra itp ;] 1331713[/snapback] Masz rację. Dziś odkrłem o co chodzi, dysk (ten co w podpisie) chodzi mi jako PIO a nie UDMA i nie wiem dlaczego :( Jest podpięty sam na taśmie. Zainstalowałem nowe stery od płyty, nowy bios do płyty ale nic nie pomaga, cały czas dysk chodzi jako PIO. Nie wiecie co może być przyczyną? Walnięty dysk czy coś w systemie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 Napewno cos z systemem, ewentualnie moze masz popsuta tasme HDD. Sklanialbym sie jednak ku systemowi. Zajrzyj moze do menedżera urzadzenm, pokombinuj, przeszukaj Tweaka pod katem zmiany PIO > DMA, bylo o tym wiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 Masz rację. Dziś odkrłem o co chodzi, dysk (ten co w podpisie) chodzi mi jako PIO a nie UDMA i nie wiem dlaczego :( 1332234[/snapback] 1. Obejrzyj taśmę, a szczególnie złącze na mobo i dysku pod kątem ułamanego pina. 2. Ściągnij ze strony wdc program do ustalania trybu UDMA poprzez firmware dysku i sprawdź, jakie dostępne tryby się w nim zgłaszają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algier Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 1. Obejrzyj taśmę, a szczególnie złącze na mobo i dysku pod kątem ułamanego pina. 2. Ściągnij ze strony wdc program do ustalania trybu UDMA poprzez firmware dysku i sprawdź, jakie dostępne tryby się w nim zgłaszają. 1332457[/snapback] Pomogło odinstalowanie z menadżera użądzeń podstawowego i pomocniczego kanału IDE. Teraz dysk wyraźnie szybciej chodzi i jest widziany jako DMA. Tylko pojawił się kolejny problem, nie mogę teraz zainstalować tych kanałów IDE !!! Może macie jakąś koncepcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Moze powinienes zainstalowas IDE SW ? Ja mam i nie narzekam, inni mowią, ze jest gorzej, ze nie powinno sie instalowac, ale u mnie smiga ok. I jeszcze z innej beczki. Probowales uruchomienia w awaryjnym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Pomogło odinstalowanie z menadżera użądzeń podstawowego i pomocniczego kanału IDE. Teraz dysk wyraźnie szybciej chodzi i jest widziany jako DMA. Tylko pojawił się kolejny problem, nie mogę teraz zainstalować tych kanałów IDE !!! Może macie jakąś koncepcje. 1332829[/snapback] Zainstaluj ponownie stery do płyty. Ja też mam SW i wszystko dobrze chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algier Opublikowano 17 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2005 Zainstalowałem stery 5.10 wszystko pięknie śmiga i wreszcie mam udma5 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klost Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 czy ktos juz wgral najnowszy FW ze stronki http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html (3.22)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Palnuje, ale nie mam kiedy reboota zrobić ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gru Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Jest nowy FirmWare do ND-3500A http://www.de.nec.de./softwareoverview2.php/id/557 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Dobrze, tylko my tu rozmawiamy o 3520A... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witson Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 A co to w ogóle znaczy (rebadged to NEC 3520)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Masz racje, nie zauwazylem tego. Ja biosy zawsze brałem z tej strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernard Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Kupiłem neca 3520 i teraz proszę o poradę. Wypaliłem na nim 2 płyty dvd, jedna to omega x4, druga to verbatim x8. Wczasie nagrywania poziom bufora nagrywania (nie odczytu) kilka razy na moment spada do 7%.Czy to jest normalne? Przy paleniu cd nic takiego nie zauważyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernard Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Pomóżcie rozwiązać ten problem, defragmentacja nie pomaga, może reinstalka systemu? Albo ktoś wie czym może to być spowodowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 Jesli tylko do 7% to sie nie przejmuj. Mi tez czasem tak sie dzieje. Przestalem zwracac na to uwage. PS. Nie pisz dwóch postow pod soba, tylko edytuj ten pierwszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scztszaua Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Hmmm, ja chyba mam kłopot z ta nagrywarka :P Nagrałem sobie płytke z gierka (na innym komputerze) w alco120% (swoją drogą wie ktoś może jak nagrać płytę żeby uruchamiała się z autostartu? bo ta moja jakoś nie chce i musze ją otwierać ręcznie żeby zainstalować grę => być może to jest powód całego problemu), gra się bez problemu instaluje-wszystko cacy, do momentu gdy jej nie odpalam. Standartowo pokazuje się logo gry, napęd działa, przestaje i pokazuje sie napis żebym zrobił reinsert płyty, oczywiście nic to nie daje i można tak bez końca. Będe wdzięczny za jakieś sugestie. No i druga sprawa; który firmware polecacie z tej stronki http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Wyjdź piracie, gdybyś miał oryginał nie miałbyś problemu. PS. A ostatnio usłyszałem taki tekst. Nie kupuj NEC'a, zreszta zobacz, o jakiej nagrywarce jest najwiecej postów, to chyba znaczy, ze jest bardzo problemowa. Dziwić się? Ja widząc post nade mną, wcale sie nie dziwie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scztszaua Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 (edytowane) miałem oryginał ale niestety płyta mi się.... zdematerializowała? nie będe wydawał kolejnych 159 zł bo nie mam jednej płyty :P a na przyszłość staraj się zawieszać swoje osądy chłopcze :huh: Edytowane 26 Marca 2005 przez Scztszaua Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 A co to w ogóle znaczy (rebadged to NEC 3520)?? 1345822[/snapback] "Przeznaczone dla NEC 3520" IO DATA to kolejna marka pod jaką sprzedaje się nagryware NECa. Tym razem chyba w Japoni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Hmmm, ja chyba mam kłopot z ta nagrywarka :P Nagrałem sobie płytke z gierka (na innym komputerze) w alco120% (swoją drogą wie ktoś może jak nagrać płytę żeby uruchamiała się z autostartu? bo ta moja jakoś nie chce i musze ją otwierać ręcznie żeby zainstalować grę => być może to jest powód całego problemu), gra się bez problemu instaluje-wszystko cacy, do momentu gdy jej nie odpalam. Standartowo pokazuje się logo gry, napęd działa, przestaje i pokazuje sie napis żebym zrobił reinsert płyty, oczywiście nic to nie daje i można tak bez końca. Będe wdzięczny za jakieś sugestie. No i druga sprawa; który firmware polecacie z tej stronki 1350446[/snapback] To raczej wygląda, jakby płytka miała zabezpieczenia, których nie uwzględniłeś przy tworzeniu obrazu; jeżeli tak, raczej już z tym nic nie zrobisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scztszaua Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 To raczej wygląda, jakby płytka miała zabezpieczenia, których nie uwzględniłeś przy tworzeniu obrazu; jeżeli tak, raczej już z tym nic nie zrobisz. 1350731[/snapback] mhm, na co więc powinienem zwrócić uwagę przy nagrywaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernard Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 (edytowane) Panowie mam wielką proźbę, czy ktoś mógłby wrzucić obrazek testu tworzenia dysku dvd z danymi w nero cd/dvd speed? Interesyje mnie jak u was wygląda to na necu 3520. Ja niestety nie wiem jak wrzucić taki obrazek :mur: . Z góry dziękuję. :wink: Edytowane 27 Marca 2005 przez bernard Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...