S.W.A.T Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 zalezy Jak reszta kompa, ale ja kiedys jechalem na modecomie 350W :) @ gf 6600GT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffels Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Witam. Mam karte GF Ti4200 Winfasta i zamierzam sobie kupic jakas nowke. Myślałem o GF6600 ale zupełnie nie wiem jaką wersję najlepiej zakupić - chodzi mi o jak najlepszą wydajność i wytrzymałość bo chłodzenie to już samemu pokombinuje. Wiem że jest tu sporo znawców więc zdam się na was. :P PS. Słuszałem od kilku osób że najlepiej brać Gigabyta i Gainwarda( z tym że Gainward drogawy jest). Mój procek to AMD Sempron 2300+ Z góry dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rydek Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 (edytowane) witam znalazlem asus-a 6600 w miare przystepnej cenie i sie zastanawiam czy to dobry wybor. na tym forum bardzo malo jest o asus-ie. czytalem o wgrywaniu biosu od ledateka itp. czy ktos mi moze skrabnac czy to dobra karta czy syf itp unikac. bo bardzo malo wynikow OC Asus to dobry wybór ponieważ: - można bezproblemowo zamontować radiatorki na pamięci, - jest dostępny do niego bios 1,4V w dodatku bezproblemowy, nie tak jak w przypadku biosu (od Mościu) 1,4V Leadteka gdzie nie działa Tv-out, karta nie dogaduje się z monitorem itd. Co dziwne ten bios od Leadteka działa także na Asusie, ale ten Asusa jest lepszy. - monitoring temperatur gpu i pamięci. - jakość wykonania jest na pewno dobra bo to Asus, nawet na płytce jest nadruk "made in taiwan", a np. na Leadteku "made in china". - podkręcalność przybliżona do Leadteka A6600TD. Posiadany egzamplaż poszedł 530/710. Z zamontowaniem jakiegoś lepszego chłodzenia też nie powinno być problemu, mój brat zamontował na niego Zalmana VF700-AlCu, ale musiał nieco rozsunąć kilka żeberek żeby nie zachaczały o kondesator. Chłodzenie Pentagram Freezone XC-80 nie pasuje. Sorry nastąpiła pomyłka chłodzenie Pentagram XC-80 powinno pasować. Edytowane 12 Stycznia 2006 przez Rydek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Mam pytanie czy GF6600GT wytrzymie na zasilaczu 300w z Linkworld czy lepiej kupic jakis 350w albo 400w?Hmmm... Najlepiej to jabyś wziął jakąś 400W, ale nawet na fortronie 300GTF szedł bez problemu (podłączyłem na chwilę, bo sobie parę kabli "troszkę" przypaliłem w modecomie 350GTF i musiałem je wyciąć i zaizolować, a komp musiał być uruchomiony). Jednakże nie licz, że na Twoim pójdzie tak łatwo... Właściwie to myślę, żę nie pójdzie, albo będą restarty, itp. Jeżeli Ci zależy na tanim zasilaczu to polecam fortrony - są, bardzo tanie, a przy tym dobre. Poszukaj na allegro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Asus to dobry wybór ponieważ: - można bezproblemowo zamontować radiatorki na pamięci, - jest dostępny do niego bios 1,4V w dodatku bezproblemowy, nie tak jak w przypadku biosu (od Mościu) 1,4V Leadteka gdzie nie działa Tv-out, karta nie dogaduje się z monitorem itd. Co dziwne ten bios od Leadteka działa także na Asusie, ale ten Asusa jest lepszy. - monitoring temperatur gpu i pamięci. - jakość wykonania jest na pewno dobra bo to Asus, nawet na płytce jest nadruk "made in taiwan", a np. na Leadteku "made in china". - podkręcalność przybliżona do Leadteka A6600TD. Posiadany egzamplaż poszedł 530/710. (...) Mówisz o zwykłym 6600 czy GT? Gdzie jest dostępny ten bios z 1.4V? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Chłodzenie Pentagram Freezone XC-80 nie pasuje. Przepraszam ze zapytam: Ze co?! Jako ze na tygodniu ograniczam sie do pracy/jedzenia/spania/konsumpcji alkoholu przymierzalem sie na weekend zamontowac xc-80 alcu. Czyzby chodzilo o kondensator po lewej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusdel25 Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 MAm prośbe. Czy mógłby ktoś dać linka do tego biosu 1.4V do ASUSA N6600? Będe bardzo wdzięczny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.W.A.T Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Hi, a co robią te biosy? ulatwiaja prace? :} prosze o wyjasnienie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkali Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 tak, chodzi o ten kondensator. Można sobie z tym poradzić odginając kilka z finów tak, aby kondensator znajdował się między nimi. Miałem ten sam problem z Zalmanem VF-700. @Rydek mógłbyś dać jakieś namiary na ten bios Asusa z napięciem 1,4V ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Hi, a co robią te biosy? ulatwiaja prace? :} prosze o wyjasnienie! Zmiana napiecia na rdzeniu & timingow pamieci. :twisted: tak, chodzi o ten kondensator. Można sobie z tym poradzić odginając kilka z finów tak, aby kondensator znajdował się między nimi. Miałem ten sam problem z Zalmanem VF-700. @Rydek mógłbyś dać jakieś namiary na ten bios Asusa z napięciem 1,4V ? Miedzy? Moglbyc cyknac zdjecie swojej karcie jak to ogolnie wyglada? Troche szkoda mi bedzie zaginac finy... Co do biosu: Jak bedziecie mieli wersje 1,4V to dajcie cynk. Na razie zgralem u siebie i nie bardzo wiem czym edytowac napiecie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkali Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 (edytowane) zdjęcie cyknę, wrzucę wieczorem, po powrocie z pracy. Co do biosu, mogę podać Ci namiary na ten, który mam ja. NIe wiem jak się na nim zachowuje TVout, ale z wszystkich, które próbowałem jest najlepszy. no i bios 1,4V : http://members.lycos.co.uk/pkali13/asusmod.rom Edytowane 12 Stycznia 2006 przez pkali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 kiedys swiat nie wiedzial i nie marzyl o zmianach biosu a teraz kazdy zmienia:) heheh biosy szukajcie na google wiem ze trudne a jak sie nie znajdzi eto na egieldzie w artykule 6200@6600 sa biosy do pobrania z napoieciem 1,4 i 1,5V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 zdjęcie cyknę, wrzucę wieczorem, po powrocie z pracy. Co do biosu, mogę podać Ci namiary na ten, który mam ja. NIe wiem jak się na nim zachowuje TVout, ale z wszystkich, które próbowałem jest najlepszy. no i bios 1,4V : http://members.lycos.co.uk/pkali13/asusmod.rom witam ;) zassalem tego biosa i go sobie ogladam narazie w nibitor. on jest 1,4v?? kurcze nigdnie nie moge odszukac instrukcji jak to zrobic samemu - 1,3 na 1,4v chcialbym zajarac co trzeba zmienic jak ogladam tego biosa to mam w voltage/exact modes wpisane 1,3v potem w vid mode jest voltag 4 - 1,4v i ustawione na 1,4V potem voltage 3 1,3v i ustawione na 1,3v (i to 1,3 volta pali sie na zielono) wydaje mi sie ze ten bios nie jest 1,4v ale jak sie myle to mnie poprawcie jak ktos mam zrobionego asusa na 1,4v to niech da link lub wysle mi email adam-bydgoszcz@o2.pl chcialbym miec takiego ze stadardowymi timingami i zegarami dla asusa - reszte zmienie sobie sam bo to chyba latwe juz jest jak drut jak porownuje biosy z egieldy to tam dla 1,3volt jest ustawione 1,4v dlatego sie pytam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rydek Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Sorry, nastąpiła pomyłka. Napisałem wcześniej, że chłodzenie Pentagram XC-80 nie pasuje na Asusa N6600. Pomyliło mi się z jakimś chłodzeniem Thermaltake. Co do tego biosu do Asusa N6600 to ściągnąłem go ze strony www.edysk.pl Login: miramp Hasło: a6600td Jest tam tylko jeden bios do Asusa N6600 (ASUSGF6600AGP.zip) więc nie powinno być problemu ze znalezieniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkali Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 to jest bios 1,4V. Być może jest w nim ustawione 1,3V dla 3D, nie pamiętam jak był poustawiany kiedy go wrzucałem na serwer. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 szkoda ze nie ma tu nic na leadteka 6600GT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_I_P_ Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 jezeli masz dostep do pierwszej wersji tej karty z wlasnie takim radiatorem jak na stronie komputronika to bierz ja bo ma pamieci 1.6ns (mam taka karte kupowana w styczniu 05, kreci sie bez artefaktow do 570/1270) , w tej chwili karty te wystepuja w takiej wersji: http://tinyurl.com/7zgmk i maja prawdopodobnie pamieci 2.0nsWiec dokladnie ta :) - sam jestem zdziwiony ze Komputronik jeszce je ma - pamieci dokaldnie 1,6 ns - ja wyciagnalem 1240 z nich Inna rzecz - wkurza mnie trocheten wiatrak - lekki szum - ale przy wyciszonym kompie t odenerwuje :/ Stad pytanie - czy zna ktos moze jakis program ktorym mozna sterowac predkoscia waitraczka na tej karcie? bede BARDZO wdzieczny ^^ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remo` Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 (edytowane) Wiec dokladnie ta :) - sam jestem zdziwiony ze Komputronik jeszce je ma - pamieci dokaldnie 1,6 ns - ja wyciagnalem 1240 z nich Inna rzecz - wkurza mnie trocheten wiatrak - lekki szum - ale przy wyciszonym kompie t odenerwuje :/ Stad pytanie - czy zna ktos moze jakis program ktorym mozna sterowac predkoscia waitraczka na tej karcie? bede BARDZO wdzieczny ^^ Riva tuner -> System settings -> Fan I ustawiasz sobie procentowo dla 2D i 3D osobno jak Ci pasuje. Albo mozesz tez sprobowac Gainward ExperTool , u mnie na Gigabyte tez dzialalo. Edytowane 12 Stycznia 2006 przez Remo` Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffels Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Jaką wersję GF 6600 byście mi polecili (głowny nacisk na wybór to wydajność i stabilność oraz chłodzenie) i od jakiego producenta najlepiej brać (Gigayte, Gainward......) bo chcę sobie zakupić ale nie wiem za bardzo co się najlepiej opłaca. I jeszcze jedno pytanie: Jak jest z zużyciem prądu przez typowe GF 6600 względem mojej obecnej karty GF4TI 4200? Z góry dzięki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Po kilku minutach ciezkiego rzucania miesem udalo mi sie zalozyc alcu na asusa ;] Albo trafilem na dziwny egzemplarz albo dolna zapinka nie nadaje sie do n6600 - sruby ledwo weszly i opiera sie glownie na gwincie :? 27* idle na 12V ( walcze ze speedfanem o plynna regulacje rpm... na razie przegrywam :cry: ) Od kondziora do finow jest jakies ~3mm wysokosci i ~1,5 odleglosci wiec to mi sie udalo. edit ORT: ;] edit2 Orgiusz vs. speedfan 2 1 I zapadla cisza ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Orgiusz - z tą zapinką to tak juz na kazdej karcie jest, u mnie było identycznie po prostu jakosc wykonania i spasowanie jest beznadziejne, cóż przeciez na czyms musieli obciąć cene ;> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Warto wiedziec ze nie jestem sam ;] Imo na razie nie jest tragicznie - 410 na rdzeniu i 36* max po godzince countera. I to wszystko na 60% wentyla & lekko wentylowanej budzie... :D Zaczynam odkladac na porzadny zasilacz i biore sie za biosik :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 witam w sobote mam dostac mojego asusa :)) juz dzis kupilem sobie do niego lepsze chlodzenie - pentaram Alu (niestety z glinu) macie jakis patent na zakladanie tego szmelcu na asusa.... bo z tego co wiem to 6600 nie ma coper shima itp a to badziewie nie sprawia wrazenia latwego w montazu. cos czuje ze bedzie ladny cyrk ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkali Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Widzę, że pentagram juz założony. Trochę późno, ale wrzucam zdjęcia asusa z zalmanem i rozgiętymi finami, może się jeszcze komuś przyda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dwade Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 (edytowane) Witam wszystkich. Dwa dni temu zakupilem sobie GeForce'a GIGABYTE'a 256/128 Silent Pipe na AGP. Dzisiaj dopiero dotarlem na to forum i tak sobie czytam i czytam o tym calym overclocking'u ze mnie naszla ochota zeby samemu poprobowac. Fakt... nie znam sie na tym praktycznie wogole... tyle co dzisiaj wyczytalem, no ale zabralem sie do dziela. Uzylem V-Tunera 2 i sie tylko zalamalem. Tutaj porownujecie 6600 do 6600GT a ja juz na 440/540 mialem arty (test w 3DMarku 03). Nie wiem co moze byc nie tak... moze cos zle zrobilem (chociaz az takim tlukiem nie jestem zeby nie umiec dobrze suwaka przesunac:P) ale jak poczytalem sobie co tu sie wyprawia z tym kartami to sie zalamalem. Mam PENTIUMA 4 2.8 @ 3.1, Plyte ASUSA P4P800SE, dysk SAMSUNG 120GB S-ATA, i 512 RAMu no i Winde XP PRO (bez zadnego SP), obudowa zdjeta calkowicie i bez zadnych dodatkowych wiatrakow, a karta na najnowszych sterach ze stronki nVidii. PROSZE wytlumaczcie mi jak 10-cio latkowi jak podkrecic ta karte, zeby sie z nia nic nie stalo:P bo naprawde wpadam w oslupienie jak czytam o Waszych osiagach. Wolalbym nie instalowac nowego biosa bo sie na tym za bardzo nie znam... ale jesli nie widzicie innej mozliwosci to pls napiszcie mi skad wiasc biosa do tej karty i jak go (najlepiej krok po kroku) zainstalowac:P Mam nadzieje ze cos z tym fantem zrobic sie da bo podobaja mi sie ustawienia z 6600GT =). Z gory serdeczne dzieki za pomoc!!! Edytowane 13 Stycznia 2006 przez Dwade Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Witam wszystkich. Dwa dni temu zakupilem sobie GeForce'a GIGABYTE'a 256/128 Silent Pipe na AGP.... a ja juz na 440/540 mialem arty (test w 3DMarku 03)... nie wiem czy to wazne ale napisze przy (nawet niedlugim) graniu w np. COD2 radiatora na karcie ledwo sie dotknac da bo parzy. Kręć osobno GPU i osobno pamięć, będzie coś wiadomo. Skoro parzy, to może by tak nawiew jakiś. Polecam edycję biosu w celu odblokowania czujnika temperatury, też coś będzie więcej wiadomo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_I_P_ Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Riva tuner -> System settings -> Fan I ustawiasz sobie procentowo dla 2D i 3D osobno jak Ci pasuje. Albo mozesz tez sprobowac Gainward ExperTool , u mnie na Gigabyte tez dzialalo. Nie wiem jak Ci dziekowac... moje uszy znow piesci BLOGA cisza... Masz u mnie DUZE PIWO :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rydek Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Asus N6600 + Zalman VF700-AlCu + Cooler Master CRC-U01 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 @Rydek Jak wyglada sprawa temperatury na pamieciach? Tez mam te radiatorki i na razie leza spokojnie. Zwazywszy fakt ze nawiew bedzie tylko od dolnej strony... Miedz nie nadaje sie zbytnio na pasywne chlodzenie :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkali Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 mój zalman trochę bardziej zakurzony ;) radiatory na pamięciach są u mnie raczej zbędne, bo w dotyku są jedynie ciepłe, a everest (o ile dobrze) pokazuje max 35 stopni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...