Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak mówisz o tej aukcji:

1674722[/snapback]

Jeżeli ustawi mnoznik 4 i HTT 275 , to wtedy ma 1100MHz bo 4x275=1100, tylko czy ustawi mnoznik 4?

Tylko on nie gwarantuje że tak będa wszystkie chodzily, wiec myśle ze nie będa chodzily, wybral jedna ktora tak chodzi a reszta nie.

Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

memtest wywala rozne dziwne taktowania - tez mi pokazywalo ddr 600 a w rzeczywistosci mialem chyba ustawione 150mhz -wiec nie ma sie tym co sugerowac wogole -zobaczyl ten blad memtesta i umiesicl w aukcji zeby zwabic kupujacych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że przy mnożniku 4x bez różnicy czy dasz div166/180/200 i tak masz takie same MHz na ramie jak na div166.

@robot:

Dokładnie o tym pisze…

1674748[/snapback]

Przy tych niskich dzielnikach typu 140 lub nizsze źle odczytuje: CPUZ i memtest, z tego co pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mówię że się da dać 4x275 i ma się wtedy 1100MHz na procu ale na ramie ma się 220MHz nie 275MHz nawet na div200.

1674761[/snapback]

Możliwe, ja nie sprawdzalem tego, wiec wierzę ci na slowo. Jak napisalem tez post wczesniej ja mialem na dzielnikach typu 140, lub 150 albo nizszych (120) dziwne odczyty przez memtesta, kontynuując mysl robota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie „dziwne zachowanie” jest do mnożnika 6 dopiero od niego dzielniki działają normalnie (nie licząc połówkowych bo one dopiero od 8,5x „łapią”) mianowicie:

Multi 4x div166 = div180 = div200

Multi 4,5x div166 = div180 ale div200 już daje jakiś efekt

Multi 5x div166 = div180 ale div200 już daje jakiś efekt

Multi 5,5x div166 = div180 ale div200 już daje jakiś efekt

Multi 6x każdy z tych trzech dzielników działa już „normalnie”

Multi 6,5x div166 = div180 ale div200 już daje jakiś efekt

Multi 6x każdy z tych trzech dzielników działa już „normalnie”

Multi 7,5x div166 = div180 ale div200 już daje jakiś efekt

Multi 8x każdy z tych trzech dzielników działa już „normalnie”

Multi 8,5x każdy z tych trzech dzielników działa już „normalnie”

Multi 9x każdy z tych trzech dzielników działa już „normalnie”

Króciutki test trzech najczęstszych dzielników.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zakupiłem tydzień temu nową płytę główną z procesorem, moja aktualna konfiguracja to:

GIGABYTE GA-K8NSC-939 NFORCE3-250

AMD64 VENICE 3000+

2x 256mb GEIL ULD CL2 PC 3200

NVIDIA GeFORCE FX5200 Prolink PixelView ULTIAMTE 250/500 (@300/600)

MAXTOR 160 GB 8 MB CACHE ATA133

SAMSUNG 40 GB 2 MB CACHE ATA100

ZASILACZ 400W ZWYKŁY (LUB 300W MODECOMA)

I JEDYNE CO MOGĘ WYCISNĄĆ Z PROCA TO 212x9 = 1908 MHz, JESTEM TROCHE A MOZE TROCHE BARDZIEJ ROZCZAROWANY, NAWET DO 2 GHz NIE MOGE OSIAGNAC, O CO CHODZI?? PROSZE PORADZCIE COS, PAMIECI STABILNE NAWET NA 480, WIEC ONE NIE WADZA. POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To napewno nie wina napiecia, chyba jeszcze by AMD takich padaczek nie robiło .... moze pamięci z marszu są wysoko taktowane i podnoszenie htt je wysypuje, musisz po kolei wszystko sprawdzić, najlepiej skorzystaj z poradnika Raptora nt podkręcania A64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcie podniosłem, mam aktualnie 1.500V bo też myslałem, że to wina napięcia, jak widać jestem nowy na forum, gdyby ktoś mógł rzucić linkiem do tego podkręcania krok po kroku AMD64 napisanego przez Raptora?? Będę wdzięczny

PS: acha i jesli ktoś ma Venice 3000+ to niech napisze jak go taktował i czy stopniowo czy jak po kolei. Pamięci mi też nie wadzą, bo jak zmienię Proc/Pamięci z 2/2 do 2/2,16 to wszystko stabilnie. Aktualnie mam 210 szynę bo dzisiaj mi się raz wysypał na 212, czy to nie dziwne, na Komputroniku ktos pisał w komentarzu do tego procka, że szyne do 300 podciągnął, jeszcze ktoś pisał, że każdemu na 240 pójdzie a temu kto to pisał na 270 stabilnie chodzi. Hmmm poratujcie, pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

..::matib::..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja podkrecalem tak, wiedzialem ze ma potencjal proc wiec podnioslem szyne odrazu do 280, z tym ze ram ustawilem nisko i wstal, wiec kilka testow i jest stabilny i tak juz zostalo, niestesty u mnbei chodzi tylko 2,52 bo wyzej ciagnie wiecj mocy i zasilka rozjezdza sie z napieciami i zaczynaja skakac wiec tu koniec mozliwosci oc mojej zasilki ale w planach jest zakup nowje zasilki i jade dalej,

powiedz co dokladnie o tym twoim procu jaka to seria?

btw sproboj dovoltowac ramy

Edytowane przez av8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam t6akie dziwne pytanie. Kupilem dzisiaj (qreszcie) dfi nf ultra-d i wzucilem na nia venice e6 i na to arcit reezera 64 - i tu zaczyna sie pytanie. Czy u was Freezer tez nie jest na calek powierzchni "czapki" ? Niestety sprzetu jeszcze nie odpalilem bo czekam na grafe, niestey dostane w poniedzialek/wtorek :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za szybka odpowiedz. W pewnym momencie zwatpilem :) Teraz tylko czekam na grafike. Jutro robie przrobke zasilacza z 20 na 24 pin'y , ciekawe co mi z tego wyjdzie :) W przyszlym tygodniu napisze jak moj venice sie sprawuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem tak jak radzi ten artykuł Raptora (wielkie dzięku Raptor) i doszedłem do takiego wniosku: płyta nie ciągnie więcej niż magistrala 250 (500) wiec przy takiej magistrali jeszcze pamieci na 250(500) tez wywalają, no to dałem fsb250 a stosunek proc-pamiec ustawilem na 2-1,66 i teraz mam 2250MHz i jestem zadowolony i jest stabilny jak skała, pamięci mam boajże na 414MHz przy timingach 2 2-2-5, napięcie zawsze po resecie biosu podnoszę o +0,2V, bo inaczej przy ładowaniu windy wywala. No to już chyba max z mojego kompa przez płytę główną, także GIGABYTE na s939 model GA-K8NSC nForce3-250 nie polecam Overclockerom. No to już chyba wszystko napisałem. Pozdrawiam

Acha jeszcze chciałem zapytać jak sprawdzić serię procesora. Bo w cpuz i crystalcpuid to same f pokazuje. I jeszcze co zmienia mnożnik HT (od 1 do 5 mogę ustawiać)

Edytowane przez ..::matib::..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mój OC.

Procek DPAW 0517, który podobno nie chciał wstawać powyżej 2.7 GHz na MSI K8N Neo4. Zaryzykowałem, kupiłem i oto rezultaty:

Najpierw Setup:

http://img5.imageshack.us/img5/5117/setup8xf.jpg

Jak widać nic szczególnego. W oko rzuca się moje AC Pentagram QVC-120+. Między CPU a radiatorem znajduje się stary, sprzed 5 lat Titan Silver Grease, który wmoim przypadku lepiej przewodzi ciepło od Arctic Aluminy (!!!).

Teraz screen z SP2004 (jakieś 3h, w każdym bądź razie zaczęła się liczyć kolejna pętla danych):

http://img249.imageshack.us/img249/85/prime3h2sb.png

Przypomnę, procek, który nie chciał działać powyżej 2.7 GHz na K8N Neo4. Ma modną, dobrze założoną czapkę, zatem temp. nie przekraczała 45 st. C pomimo około 1.6v REAL! (CPU-Z/ITE 1.55v).

Sisoft Sandra 2944 MHz:

http://img119.imageshack.us/img119/6993/sandra2944ey.jpg

Procek ma stop przy temperaturze 54 stopni, jak na CPU za 460 zł, jest się chyba z czego cieszyć. :D Sprawdzę jeszcze później nieco oczywiście, 2953, 2962 MHz. :) Może też będzie SP2004 stable...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@LiveSTRONG

Widzę memki masz włożone do żółtych slotów,chyba wyczytałem że masz BH-6.

Rzeczywiście Winbondy chodzą lepiej w żółtych slotach,a ewentualnie jak chodzą w pomarańczowych? (jeżeli oczywiście sprawdzałeś) :wink:

Ogólnie ładny wynik :wink: już nie mówiąc o cenie :rolleyes:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...