Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

Rodacy i nierodacy. Czy to całkiem normalne, że procki z 19 tygodnia nie chcą iść na więcej jak 240MHz FSB (vcore podniesione o 13%)? Dodam, że mam Winchestera który chodzi mi na 290MHz po podniesieniu napięcia o 13%, a mobo to DFI LanParty ultra-D na nf4. Dodam iż nie chodzi tu o to, że prime się wywala po paru godzinach, lecz o to, że nawet windows się do końca nie ładuje. Po prostu dramat.

Procki to LBBLE 0519EPEW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rodacy i nierodacy. Czy to całkiem normalne, że procki z 19 tygodnia nie chcą iść na więcej jak 240MHz FSB (vcore podniesione o 13%)? Dodam, że mam Winchestera który chodzi mi na 290MHz po podniesieniu napięcia o 13%, a mobo to DFI LanParty ultra-D na nf4. Dodam iż nie chodzi tu o to, że prime się wywala  po paru godzinach, lecz o to, że nawet windows się do końca nie ładuje. Po prostu dramat.

Procki to LBBLE 0519EPEW

1502686[/snapback]

I znow sie zaczyna.....a wielu sie łudzilo że 19 tydzien bedzie lepszy od 18, a z tego co widac to procki z 17 tygodnia odeszly do lamusa i nie powrocą i zaden tydzien juz niebedzie sie tak krecil jak 17-nastka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znow sie zaczyna.....a wielu sie łudzilo że 19 tydzien bedzie lepszy od 18, a z tego co widac to procki z 17 tygodnia odeszly do lamusa i nie powrocą i zaden tydzien juz niebedzie sie tak krecil jak 17-nastka.

1502796[/snapback]

Odnoszę dziwne wrażenie, że AMD celowo zabezpiecza procki przed nadmiernym OC. Wnioski wyciągam na podstawie tego jak chodzą te procki na obniżonym napięcie. Spkojnie mi bangla Venice na1,7GHz@1V, a na 1,5V nie chce pójść wyżej jak 2GHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdejmij mu czapkę. ;)

1502554[/snapback]

Zrobił bym to, ale boje sie że z moimi zdolnościami ukrusze rdzeń zakładając blok... poza tym pewnie przy zdejmowaniu coś udupie :| temp mam zabójcze powyżej 2850MHz. Teraz SP2000 Leci od 3H na 9x306MHz-2754MHz na 1,39V i nic. Powyżej to już dużo biedniej skoro nawet V nie pomagają :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobił bym to, ale boje sie że z moimi zdolnościami ukrusze rdzeń zakładając blok... poza tym pewnie przy zdejmowaniu coś udupie :| temp mam zabójcze powyżej 2850MHz. Teraz SP2000 Leci od 3H na 9x306MHz-2754MHz na 1,39V i nic. Powyżej to już dużo biedniej skoro nawet V nie pomagają :(

1502917[/snapback]

Wystarczy ze go zdejmiesz, posmarujesz normalna pasta i zalozysz spowrotem.

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hah 1 próba 2 godziny? ROTFL :D Jaki FAKE! Włącz SP2004, włącz test, zmień czas w trayu tzn. przyspiesz o tyle godzin/dni/tygodni/miesiecy/lat/dekad etc. ile ci pasuje i zobaczysz, że procek może i być 10 lat prime stable. Hahaha... Ale wtopa Pablo70. :D

1501871[/snapback]

Czy Ty nie przesadzasz? jaka "wtopa" może i ja nie mam zbyt dużego doświadczenia w OC ale...

Test robiłem w "Blend - stress CPU and RAM" a była to moja pierwsza przygoda z tym programem.

Za pierwszym razem test nr 1 trwał ponad 7 godz. i też byłem zdziwiony.

Więc sugerowanie mi jakiś "oszustw" chyba jest nie na miejscu, troszeczkę jestem na to za "stary"

Oczywiście trwa test na "small - FFTs"

Zresztą sami sobie sprawdzcie mam wersję: Stress Prime 2004 v0.30 Mersenne Number Tests - Ver.23.8.1

Czy teraz to dobrze ustawiłem próbka po 30 min. co by znów nie padały jakieś dziwne podejrzenia?

sp2004

Edytowane przez Pablo70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem dziś "0517DPAW" Pobawiłem się nim ze 2 godzinki i jak narazie zmusiłem go do stabilnej pracy na 9x325 co daje 2925 napięcie 1.55v.

Postaram się mu "zdiąć" troszkę tegio napięcia. Następna relacja wktótce :)

1499953[/snapback]

Zdecyduj sie jakiego masz proca, DPAW czy DPMW ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestes tego pewny ? bo mi wyglada na DPMW, za dobrze sie skaluje :)

1503217[/snapback]

DPAW powyżej pewnej granicy mają ścianę nie do przebicia. ;) DPMW mają problemy z czapką w większości przypadków, ale ładnie skalują się z vcore. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to już nie jestem pewien Na kartce miałem zapisane ze 30 modeli gdy wyruszałem na zakup. Wydaje mi się tak na 90% Nie będę teraz bloku ściągał. W dodatku trwa test :)

Obiecuję że jak będę zakładał nowe chłodzenie na mostek to sprawdzę na 100%

Nowa aktualizacja:

sp2004

Edytowane przez Pablo70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DPAW powyżej pewnej granicy mają ścianę nie do przebicia. ;) DPMW mają problemy z czapką w większości przypadków, ale ładnie skalują się z vcore. ;)

1503219[/snapback]

No właśnie, też mam DPMW i krzywo założoną czapeczkę - będzie trzeba poprawić :)

A co do O/C to mam nowy wynik; 2754MHz@1,39V 3H SP2000 stable - screen!

Może uda się jeszcze więcej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd wiesz że jest skrzywo założona?

Może moja też nie za prosto siedzi :)

1503235[/snapback]

Bo przy taktowaniu 2880MHz żadne V core nie pomaga bo proc sie od wysokiej temp wysypuje 58-59'C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, też mam DPMW i krzywo założoną czapeczkę - będzie trzeba poprawić :)

A co do O/C to mam nowy wynik; 2754MHz@1,39V 3H SP2000 stable - 1503226[/snapback]

Ja mam 2.75 1.37v Prime Stable. :P Teraz kupie sobie 2 x 512 BH6 i będę cool kolesiem. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie mam tak zobacze czy coś się jeszcze da z niego wycisnąć.

1503929[/snapback]

auć, troche duze juz napiecie na CPU.

Ale CPU ciekawe, napowno nie jest to DPAW :) na 99% DPMW

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka, troche mi się nudziło więc zmodowałem swoje WC i zrobiłem na procku 3GHz@ 1,65V. Był on stabilny nawet na Super Pi 16MB, ale zapomniałem zrobić screena co zrobie przy następnej okaji. Na razie mam screeny z SPI 1M, 4M oraz 18min SP2000 - dało by się wiecej ale skończyło mi się chłodziwo :D Poza tym proc jest stabilny na 2763MHz@1,39V. Czasy mam słabe ponieważ moje pamięci chodzą z bardzo du...tymi timingami przy takich taktach jak na screenach... ;/ zmienie memki i będzie spoko :)

2763MHz@1,39V

Super Pi 1M @ 3GHz

Super Pi 4M@3GHz

SP2000@3GHz - 18min

I to wszystko bez zdejmowania czapki :-P jak ją zdejme to będzie jeszcze więcej B) :banana:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matiz_sc

ładnie, czym go chlodzisz (lodem) ? 1.65v CPU-Z to juz jakies 1.75 real, auc :)

1504349[/snapback]

Tak, pompka do garnka z lodem i jazda, tylko potem cały układ na zewnątrz jest mokry od ujemnych temp wody, heh.

Ej, to kurde jak to jest z tymi Voltami? Daje w biosie 1,5V + 110% i w windzie mam 1,65V, w biosie 1,62V a Ty mi tu z 1,75V wyskakujesz... chyba już nie rozumiem. Więc z tego by wynikało, że default to ok 1,5V, a nie 1,4V ( w winie 1,36V). Kurde wytłumacz mi to ktoś :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...