Skocz do zawartości
99tomcat

Platforma Socket 754 - Płyty, Procesory..

Rekomendowane odpowiedzi

kurde mnoznik 10x cena tez nie najgorsza hmmmm ciekawe czy kreci sie tak jak odpowiednik na s939.

Może czas zmienić już mojego wysłużonego athlonika...

PS co powiecie na tą płyte? http://www.proline.pl/shop.php?prodid=MSI+K8N+NEO-V

jak z OC itp??

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam plytke Asus K8V SE Deluxe, podkrecalem na niej procka(tego co w podpisie) na dysku ATA poszedl na 2350MHz, ale gdy wlozylem dysk na S-ATA wyskoczyl na czarnym tle komunikat:

Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key.

Co mam zrobic zeby ruszyl z podkreconym prockiem na dysku S-ATA.

Wczesniej probowalem podkrecac najpierw na dysku S-ATA ale konczylo sie to uszkodzeniem jakiegos pliku w systemie i trzeba bylo robic reinstal :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składam barebone na s. 754 i mam do wyboru:

1. Asus T2-AE1 na SIS 760GX

2. Shuttle sk21g na VIA K8M800CE

Zastanawiam się, który chipset jest wydajniejszy.

Jeżeli ktoś może mi pomóc to proszę o radę.

Komputer nie będzie podkręcany, główne zastosowanie to aplikacje typu office, muzyka, film , internet i czasami gry.

Dokupię kartę graficzną więc sama wydajność zintegrowanej grafy nie ma większego znaczenia.

Z góry dzięki

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Dzięki za odpowiedz.Jeżeli chodzi o bios to też go zmieniam na 1.1,bo na tym jest różnie,a po podłączeniu nowej nagrywarki DVD miałem jeden wielki BSOD,z błędem 7B.Jedynie format mi pomógł.Na tej stronie co mi podałeś(fajna tylko nie po mojemu :wink: )pisze coś o chipsecie i wersjach.Jeżeli dobrze obczaiłem to A3 MCP ciągnie 1Ghz HT (CPU-Z pokazuje mi dokładnie to samo co na tej stronie z testu płyty od Ciebie).Jeżeli żle myśle prosze o korekte.Aha,czy u Ciebie też po zmianie biosu zmienia się adres fizyczny karty sieciowej,bo u mnie co bios to inny adres. :mur: I jeszcze jedno małe zapytanie.Na tej fotce jest cztery ustawienia,a u mnie jest jeszcze 433;466;500.Od czego to zależy. :oops:

Yep, A3 ciągnie 1GHz, a nawet więcej. płytka u mnie działała na 1.12GHz, ale stabilność sprawdzałem jedynie przy 1080 i było ok.

Co do sieciówki nie mogę potwierdzić, bo nie zwróciłem nigdy na to uwagi - integry używam tylko do łączenia z drugim kompem.

Odnośnie dram clock też mam 433/466/500 (wcześniejszy opis poprawiłem więc na wartości zgodne z biosem). Nie wiem jak przy tych ustawieniach zachowują się dzielniki, bo nigdy poza 333 nie wyszedłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co powiecie na zestaw http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22566 Epox EP-8NPA7I nVidia nForce4 + Zalman niebieski + Sempron 2800+ ?

Jak w tej płycie z kreceniem? chcialem na początku DFI ale niestety nigdzie nie ma na stanie:/ a Epoxa mam i nie narzekam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co powiecie na zestaw http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22566 Epox EP-8NPA7I nVidia nForce4 + Zalman niebieski + Sempron 2800+ ?

Jak w tej płycie z kreceniem? chcialem na początku DFI ale niestety nigdzie nie ma na stanie:/ a Epoxa mam i nie narzekam:)

Wysokie HTT osiąga bez problemów, jedynym mankamentem jest tylko ~1.57v na procku, lecz w manualu pisze ze mozna dać +0.35v czyli 1.75 :> w recenzji tego epoxa na egieldzie rowniez recenzant mogl dac 1.75v na procka...reszta regulacji napiec jest bardzo dobra, 3.2v na mem, 1.8v chipset, bardzo duzo timingow do zmiany, stabilna, poszukaj tematu o tej płycie to się tez dowiesz co nieco, ogólnie polecam jako alternatywe DFI :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to juz zdecydowalem i zamowilem:)

a ciagle nic nie wiadomo o tym wyzszym vcore?

aha zapomniałbym:

płyta będzie łazila na 20 pinowym zasilaczu? (to co w podpisie)

i jeszcze ciekawy cytat:

"Gwiazdka: co ciekawe napięcie w takim zakresie mogliśmy zmieniać tylko dla Semprona 2800+. Sempron 3000+ mógł być zasilany najwyżej 1,65V"

czyli wychodzi na to, że u mnie nie powinno być problemów:)

testował ktoś na 2800+?

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to juz zdecydowalem i zamowilem:)

a ciagle nic nie wiadomo o tym wyzszym vcore?

aha zapomniałbym:

płyta będzie łazila na 20 pinowym zasilaczu? (to co w podpisie)

i jeszcze ciekawy cytat:

"Gwiazdka: co ciekawe napięcie w takim zakresie mogliśmy zmieniać tylko dla Semprona 2800+. Sempron 3000+ mógł być zasilany najwyżej 1,65V"

czyli wychodzi na to, że u mnie nie powinno być problemów:)

testował ktoś na 2800+?

Tak, przecież napisałem ze u mnie tak samo z tym vcore...no chyba ze nie patrzyłes w siga ;] (mam 2800+)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam procesor AMD Athlon 64 3000+ na s.754 (NewCastle) Płyta, ramy i karta grafiki tak jak w sygnaturce. Chcę go podkręcić powiedzcie mi czego mogę sie spodziewać?? Do jakiego taktowania wam udało sie dojść na tym procesorze??

ja mam venice ale mam kumpla który wycisnął ze swojego 2700 mhz...więc baw sie... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam plytke Asus K8V SE Deluxe, podkrecalem na niej procka(tego co w podpisie) na dysku ATA poszedl na 2350MHz, ale gdy wlozylem dysk na S-ATA wyskoczyl na czarnym tle komunikat:

Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key.

Co mam zrobic zeby ruszyl z podkreconym prockiem na dysku S-ATA.

Wczesniej probowalem podkrecac najpierw na dysku S-ATA ale konczylo sie to uszkodzeniem jakiegos pliku w systemie i trzeba bylo robic reinstal :(

na VIA niestety nie ma blokady, ale podkręcanie jest także możliwe. Stosuj częstotliwosci 233, jesli procek da radę 266 MHz, przy tych częstotliwościach dysk wraca do swojej "prawidłowej" częstotliwości pracy. Sprawdzone, ja w ten sposób mampodkręconego procka z 1800 na 2400 MHz i nie ma najmniejszych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo porpstu nie wiem czy kupywać inne chłodzenie do mojego Athlona 3000+, nie wiem do ilu mozna go podkrecić. Aha czy macie adres jakiejś stronki lub link do tematu gdzie jest wytłumaczone wszystko krok po proku jak podkręcać athlona na s.754?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo porpstu nie wiem czy kupywać inne chłodzenie do mojego Athlona 3000+, nie wiem do ilu mozna go podkrecić. Aha czy macie adres jakiejś stronki lub link do tematu gdzie jest wytłumaczone wszystko krok po proku jak podkręcać athlona na s.754?

www.egielda.com.pl tam jest obszerny artykuł o kręceniu 754...a następnym razem: USE YOUR BRAIN!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam zamiar kupić Semprona 3000+ BOX 64bit socket 939, oraz płytę Gigabyte GA-K8NSC-939 nForce3 http://www.proline.pl/shop.php?prodid=GIGABYTE+K8NSC-939 . W związku z tym mam pytanie czy ten procek bedzie sie podkręcał tak samo ładnie jak jego poprzednik na S754? Czy jest możliwa zmiana mnożnika tego procesora?(na płycie taka opcja jest). Czy z ta płytą są tylko same problemy ( takie wrażenie odnioslem po przeczytaniu innych postow).I czy ogólnie jest to dobry zakup za ok.555 zł. A może powinienem kupić inną płytę? Jeśli tak to jaką (oczywiście w rozsądnej cenie :) ).Dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanko podkręcałem dzisiaj mojego athlona 3000+ s.754, no i doszedłem nawet do 2600 dalej nie prubowałem, na taktowaniu 2500 sprawdzałem w super pi czy nie ma błędów, czysto. Lecz w evereście odczyt z pamieci miałem tylko minimalniemleprzy o jakieś 80 mb... pamieci miały wtedy około 400 mhz, czemu ten wynik był taki mały? Co źle zrobiłem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam zamiar kupić Semprona 3000+ BOX 64bit socket 939, oraz płytę Gigabyte GA-K8NSC-939 nForce3 http://www.proline.pl/shop.php?prodid=GIGABYTE+K8NSC-939 . W związku z tym mam pytanie czy ten procek bedzie sie podkręcał tak samo ładnie jak jego poprzednik na S754? Czy jest możliwa zmiana mnożnika tego procesora?(na płycie taka opcja jest). Czy z ta płytą są tylko same problemy ( takie wrażenie odnioslem po przeczytaniu innych postow).I czy ogólnie jest to dobry zakup za ok.555 zł. A może powinienem kupić inną płytę? Jeśli tak to jaką (oczywiście w rozsądnej cenie :) ).Dzięki za pomoc

Ja bym bral Asrocka 939 Dual Sata2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanko podkręcałem dzisiaj mojego athlona 3000+ s.754, no i doszedłem nawet do 2600 dalej nie prubowałem, na taktowaniu 2500 sprawdzałem w super pi czy nie ma błędów, czysto. Lecz w evereście odczyt z pamieci miałem tylko minimalniemleprzy o jakieś 80 mb... pamieci miały wtedy około 400 mhz, czemu ten wynik był taki mały? Co źle zrobiłem??

Na odczyt z pamieci predkosc proca ma znikomy wpływ tak wiec wszystko jest w porzadku. Jesli bys podnosł taktowanie pamieci to by ci wynik podskoczył.

A co do płyty dla DARO to tez bym polecił tego Asrocka chociazby ze wzgledu na posiadany PCIe i AGP.

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie co z tym sempronem zdaje sie ze byl dlugo oczekiwany a jak teraz sprawa wyglada z plytami do niego czy sa juz na tyle dopracoeane ze warto brac 939 zamiast 754 pod wzgledem oc oczywiscie Cena tez jest kuszaca Ciekawi mnie tylko jak duze kozysci moze dac dual chanel

Tylko nie mowcie ze warto bo to przyszlisciowe i takie tam ble ble Chodzi tylko o to czy bedzie znaczacy wzrost wydajnosci i czy pierwsze sempy 939 beda sie o w iele lepiej podkrecaly niz obecne 754 Czy plyty juz na to pozwola i czy ich ceny sa juz porownywalne z takim K8ns np czy Epoxem czyli ponizej 300PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi