cyganos king Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Nikon jest lepszy w analogach, w cyfrach rządzi już Canon i to też przyznał sam Nikon ;) . Powiem Ci tak ... żeby zmienić zenita na cyfrę musiałbyś zainwestować w coś pokroju Canona 350D ... bo poprostu nic nie zastąpi tego pięknego dźwięku mechanicznej migawki ;) . Ok rozumiem, że $$$ jest problemem w takim razie bierz Canona A610 :) powiem Ci że pierwszy efekt będziesz mieć taki : " wow widać foty na LCD , hmm czemu tu wszystko jest takie elektroniczne?" poprostu mechanika ma taką swoją "magię" :] ale ok , może już przesadzam ;) ... bierz A610 i jak kupisz to wpadnij i opisz swoje relacje :Dkażda sroczka swój ogonek chwali :D może i canon rządzi w cyfrach kompaktowych ale w amatorskich DSLR-ach kwestia dyskusyjna. imo wybrałbym canona A610 niż coolpixa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pescado Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 ^_^ chyba rzeczywiście będzie Canon może już w tym tygodniu ;) dzięki za podpowiedz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 hmm , nie nie dlatego mówię, że mam Canona bo ja także uznają konkurencję i wcale nie twierdze że Nikoś jest gorszy bo poprostu poziom dSLR jest dla mnie na tyle wysoki ... że tam wszystko jest perfekt :] ale skoro "pro znawcy" i nawet sam Nikon się do tego przyznał ... to coś musi w tym być ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 KONICA MINOLTA DIMAGE Z5 ko ISO mają małe od 50 do 320 :D ale śa super, sam mam Z6 Wiesz może dlaczego maja tak małe ISO? Tak się skłąda że ja wiem ;]. Minolty Z3, Z5, Z6 szumią jak diabli. Otwórz ten Link i porównaj sobie szumy Minolty Z5 z Panasonic'iem FZ5. Ten Panas już nieźle szumi (ale zachowuje przynajmniej dużo szczegółów zdjęcia), a co dopiero Minolta Z5, że o Z6 już nie wspomnę. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Witam, Czytając ten temat uznałem, że każdy aparat powinno się dobierać indywidualnie, więc zaczynamy. Teraz mam starego Premier M-5800D, można sobie wejść na Google i coś na niego znaleźć. Teraz przyszła kolej na cyfrówkę, kasa to właśnie tematowe 1500zł,-. Zdjęcia są robione na wypadach rodzinnych, czasami jakieś dobre makro by się przydało (5cm). Nie zajmuje się robieniem zdjęć profesjonalnie, więc przydały by się jakieś predefiniowane ustawienia "obrazu", jednakże lepiej będzie jak w miarę doświadczenia będę miałmożliwość ustalenia wszystkiego tak jak mi się podoba. Oczywiście pamięc wbudowana się nie liczy za bardzo bo i tak się kartę kupi. Po prostu potrzebuję jakiś aparat w granicacj 1500zł,-, który za swoją cenę będzie oferował dobre/bardzo dobre możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cookie Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 A1 chodzą teraz na allegro za 1500. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) No to może trochę inaczej podejdę do sprawy. Popatrzyłem ceny i napiszę teraz aparaty z przedziału 1400-1600zł,- Napiszcie, które odrazu wywalić i w ogóle nie brać ich pod uwagę. Canon: S2 IS A620 Nikon: Coolpix 8700 Coolpix 5700 Fuji: S20PRO Minolta: A1 Edytowane 18 Stycznia 2006 przez Xanagaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 nie no ja tu patrze że wyleciałeś z hybrydkami takimi jak Nikon 8700 Fuji S20Pro (S7000 prawie to samo , ciut starsza wersja) Minolta A1 i tu trzeba dodać, że to już nie są kompaktowe aparaty a hybrydy ... więc te trzy (cztery jeśli liczymy S7000 ) wyraźnie wyłaniają się z reszty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Hybrydy - masz na myśli, że one są już lepsze od reszty, bo mam nadzieję, że się nie wyłaniają negatywnie przez ich "hybrydowość" ;) Czyli jakbym miał wybierać to coś z tych trzech? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 hmm z tych trzech ... imho zbyt trudna sprawa oby to określić :] wszystkie trzy są świetne i będziesz z nich tak samo zadowolony ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) Dzięki szukaniu i radą lista się wyklarowała do dwóch modeli: Nikon Coolpix 8700 Fuji FinePix S20Pro Mam teraz problem z wyborem jakiegoś z nich ;] Im więcej czytam tym większy mentlik jest na ich temat, ale trzeba się będzie na coś zdecydować ;) Edytowane 18 Stycznia 2006 przez Xanagaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 z tego co wiem to chyba Nikon nie ma pierścienia MF ... więc ja już bym go zdyskfalifikował ... a co z A1 .. czemu odpadła ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe Popatrzyłem sobie na uzyskane punkty i odpadła :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 eeee nieee , na takie to nie patrz :) bo to nie ma sensu ... raczej poczytaj coś w stylu www.dpreview.com czy steve digicams ;) - linki znajdziesz w przyklejonym temacie "Pomoc dla nowych" naprawdę warto i bazuj na tamtych ocenach/recenzjach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DR.Zepsu Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Panowie a co z Panasonic DMC FZ20 albo FZ5?? To złe cyfrówki?? Właśnie sie przymierzam do kupna aparatu ale nie wiem co wybrać. FZ5 - 1200zł FZ20 - 1500zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 FZ20 i FZ5 Panasonica to dobre aparaty. Sam posiadam FZ20 i jestem zadowolony, chociaż nie jest to aparat bez wad ;]. Tutaj napisałem kilka słów na temat tego modelu. Do minusów można dopisać jeszcze taki sobie wizjer EVF. FZ5 to miniaturka FZ20. Główne różnice to brak MF (ManualFocus), gorącej stopki pod lampę i troche gorszy obiektyw - FZ20 ma stałe światło 2.8 podczas gdy FZ5 ma 2.8-3.3, ale jest to mała różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordek Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 FZ5 - 1200zł FZ20 - 1500zł ....gdzie ty widziales takie ceny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeq Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 ....gdzie ty widziales takie ceny? agito.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordek Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 oki....wiec jak do 1500zl to tylko fz20....nad czym sie tu zastanawiac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DR.Zepsu Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 ja znalazłem w maximedia.pl tam sa podobne ceby. zastanawialem się jeszcze nad canonem s1 is ale panasonic ma ponoć lepszy obiektyw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 miałem minolte z serii z(6) i mnie strasznie zaszumiało ze oddac do sklepu musialem a szczęście mi przynioslo fujifilm s5600, 10xzoom optyczny, 5.1 mln efektywnych, 4xaa, ładny, filmy 30kl na 640x, manual i łładny wyglad a i mf i af z zielona dioda co wali niesamowicie jak ciemno jest :) a kosztuje 1499zł, ja musialm dac 1600 ale mniejsza... http://fujifilm.pl/2675.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 wirion Fuji5600 można kupić taniej Przykład a na Alledrogo można dostać poniżej 1300. Dr.Zepsu ten Panas ma dwie główne wady: szumy i wkurzające aberracje na max zoom'ie. Tutaj jest przykład tych aberracji... ale ogólnie obiektyw Panasa jest moim zdaniem lepszy od Canona. S1 jest lepszy jeżeli chodzi o różnego rodzaju bajery np. odchylany LCD czy możliwośc ustawienia interwału między zdjęciami seryjnymi - można robić filmy poklatkowe. Panas tych bajerów ma mniej ale to i tak bardzo dobry aparat. Mnie do Panasa przekonał naprawdę działający MF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Pokaz nam fotki z ISO400 800 i 1600 ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DR.Zepsu Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Też chęnie zobacze forki. Już nie wiem na co się zdecydować. Może zaiwestować w Canona EOS 300 ale to już droższa zabawa. Taki aparacik kupie już na lata to pewne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Witam. Koleażanka poprosiła mnie o pomoc przy wyborze aparatu. Problem jest taki, że ona ma b. małe pojęcie o cyfrówkach- ja chyba zresztą też niezbyt duże. Czego ona właściwie wymaga od tego aparatu? Codzienny użytek, często na jakichś imprezach, dobry tryb nocny, w miare prosty w obsłudze, filmy przyzwoitej jakości oraz poręczny (im mniejszy tym lepszy). Na początku poradziłęm jej Fuji FINEPIX S5600, pomimo rozmiaru nie była źle nastawiona. Tylko na dobra sprawę po kilku przemyśleniach dochodzę do wniosku, że tak naprawdę chyba nie ma sensu aby posiadała taki sprzęt. Po co płacić za coś tyle kasy, skoro i tak nie zostaną wykorzyestane możlwiosći tego aparatu, ani przez nią ani przez kogokolwiek z rodziny, itd. Ona najchętniej kupiłaby Casio EX-S500. Rozmiar ma świetny jak dla kobiety, tylko nigdy nie słyszałem opinni nt. jakości jego wykonania oraz robionych przez niego zdjęć. Przedział cenowy rzeczywiście do 1500zł, jednka miło by było gdyby w tej cenie była karta min. 256mb, pokrowiec, oraz baterie z ładowarką (jeśli nie ma w zestawie). Pozdrawiam. PS. Zależy mi na dośc szybkiej odpowiedzi, więc podpowiedzcie mi coś ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Dwa aparaty Canon A510 (około 600PLN) - koleżanka kupi sobie nawet kartę 512MB i jeszcze będzie miała 500PLN w kieszeni... lub Canon A610 (około 1050PLN). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papkorn Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Ja miałem przez jakiś miesiąc CANONA A95 bardzo fajny aparacik którego polecam, chociaż mi padł w nim wyświetlacz i oddałem na gwarancje. Po dość długim czasie wymienili mi na A610 który jest prawie tym samym aparatem co mój poprzednik, i niestety tez ma ten felerny obrotowy wyświetlacz o który się obawiam. Ale jeśli chodzi o jakoś zdjęć to jestem zadowolony. W sygnaturce fotki z A95 jeśli ktoś chce to mogę pstryknąć kilka fotek A610 i wysłać na maila. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x3n Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) @narcyz - imho cos z kompaktowej linii canona. ixus50 [sd400] powinien sie u kolezanki sprawdzic. http://fotobasia.pl/produkt.php?id=41 - 949zl, a aparat ma aku li-ion i ladowarke, wiec koszty zasilania odpadaja recenzje: http://www.imaging-resource.com/PRODS/SD400/SD4A.HTM http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/sd400.html Troche wiekszy, ale wart uwagi ze wzgledu na niskoszumna matryce i wysokie uzywalne iso - jest fuji F10/F11. Powinien sobie dobrze radzic przy slabych warunkach oswietleniowych. Z kolei jezeli glownym kryterium (poza rozmiarem) ma byc stabilizacja, to zerknij jeszcze na Panasonica DMC-FX9. Edytowane 15 Lutego 2006 przez x3n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Canon A610, bedzie dobrym wyborem ;) Canon nigdy nie zawodzi jezeli chodzi o jakosc, wiec do robienia zdejc na dobrym poziomie wystarczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Dzięki wszystkim za rady. Chyba będę ją nakłaniał (a może i nawet już nie musze) do tego który podał x3n. Wydaje się być odpowiednim wyborem, niewielki rozmiarowo, cena dobra, jakość fotek również (przynajmniej na podstawie testów). A610 dyskfalfikuje ten nieszczęsny wyświetlacz. Może i spełnia swoją funkcję, jednak po co eksperymentować, nie chce żeby kolażanka miała potem problemy przez to jaki jej wybrałem aparat ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...