FatAlbert Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 zawsze można kupić używanego 64+ za grosze ;) kreci sie napewno lepiej niż 6k ale i grzeje troszke bardziej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 zawsze można kupić używanego 64+ za grosze ;) kreci sie napewno lepiej niż 6k ale i grzeje troszke bardziej ;) "na pewno lepiej niż 6k" Niby dlaczego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 kręcić sie będą tak samo ;] z małym + dla 6400 za mnożnik ;] no i oczywiscie 6400 ma gwarantowany wyższy takt ;] którego na 6000+ możemy nawet ie osiągnać ;] 6400 można kupić za ~340 prawie w każdym sklepie komputerowym - bo zazwyczaj gniją tam na wystawkach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Chyba znalazlem - CPU Calc 1.9.5, nie jest co prawda idealny, działa przyjmując, że każdy procesor z TDP 65W pobiera 65W czy to 2,2 czy 2,9 GHz. Macie coś innego ;>Nie wiem do czego potrzebujesz takiego obliczenia (hary podał wzór na jakim opierają się takie kalkulatory) Najpewniejszą metodą do sprawdzenia ile komputer będzie wlepiał złotówek za prąd na rachunku jest pomiar przy pomocy domowego licznika i stopera. Na liczniku jest podana ilość obrotów tarczy na kWh. Pomiar stoperem czasu obrotu tarczy pozwala na najdokładniejsze obliczenie. Trzeba tylko wyłączyć na czas pomiarów urządzenia w domu o zmiennym poborze prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Nie wiem do czego potrzebujesz takiego obliczenia (hary podał wzór na jakim opierają się takie kalkulatory) Najpewniejszą metodą do sprawdzenia ile komputer będzie wlepiał złotówek za prąd na rachunku jest pomiar przy pomocy domowego licznika i stopera. Na liczniku jest podana ilość obrotów tarczy na kWh. Pomiar stoperem czasu obrotu tarczy pozwala na najdokładniejsze obliczenie. Trzeba tylko wyłączyć na czas pomiarów urządzenia w domu o zmiennym poborze prądu. Tak jest to jakaś metoda,ale jeżeli ktoś np. tak jak ja,Licznik ma na klatce schodowej na wysokości 2,5 metra wtedy nie jest wygodnie... Najprostsza metoda,zwykły miernik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 (edytowane) ten to nawet chyba amperomierza na ~ prąd nie ma ;] Edytowane 29 Sierpnia 2008 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 ten to nawet chyba amperomierza na ~ prąd nie ma ;] To tylko przykład...wiadomo jest miernik i miernik... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 "na pewno lepiej niż 6k" Niby dlaczego? bo mają 3.2 def przy tym samym napieciu co 6k i do wyższych mhz czasem nie potrzebuje tyle v co 6k ? oraz kwestia sztuki jak zwykle zresztą. zresztą nie bede pisał co i jak. pewne rzeczy są dość oczywiste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Tak jest to jakaś metoda,ale jeżeli ktoś np. tak jak ja,Licznik ma na klatce schodowej na wysokości 2,5 metra wtedy nie jest wygodnie... Najprostsza metoda,zwykły miernik ... Mierniki nawet wysokiej jakości nadają się jeśli chcemy pomierzyć coś do celów wymiany zasilacza. Typowy amperomierz zmierzy prąd pozorny który nie jest w przypadku domowych liczników dobrą podstawą do obliczeń kosztów. (w przypadku liczników przemysłowych wystarczy amperomierz zakładając że znamy napięcie) Swoją drogą jak elektrownia sprawdza stan licznika umieszczonego na wysokości 2,5 metra. Pracownik chodzi spisać liczniki z drabiną ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 (edytowane) na wysokości 2,5 metra. Pracownik chodzi spisać liczniki z drabiną ? :) Ogólnie to zależy od budynku,(stare budownictwo) Po prostu wchodzi na krzesło... Z resztą to kompletnie odbiega od tematu więc koniec... Edytowane 1 Września 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 (edytowane) grr nie dobrze - coś dolar sie zaczyna umacniać ;P (2.2790zł) żeby sie za bardzo nie umocnił bo zniweluje całą obniżke xD Edytowane 1 Września 2008 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 AMD Dual-Core Optimizer Version 1.1.4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 pytanie za 100 pkt Czy AMD planuje wprowadzenie dwurdzeniowych procków 45nm, kompatybilnych z AM2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 http://forum.purepc.pl/temat/socket-754-93...ge-6600/254552/ z AM2+ ceny opadają stopniowo ;] a dolar rośnie ;/ już 2,31zł - heh i będzie rósł ;( więc już taniej zbytnio nie będzie niż jest ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 ale to nie 45nm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Witam, PSU: MC-400 Posiadam A64 6000+. Moja mobo to: GA-MA770DS3. Chciałbym podkręcić procka i stąd moje pytanie: jakie taktowania jest w stanie ten procek osiągnąć oraz jak je osiągnąć? Oczywiście proszę o przybliżone możliwości o/c gdyż jak wiadomo każda sztuka ma swoje humorki ;) Odnośnie dolara - też opłakuję jego wzrost :( ceny już i tak poszły w górę i wszystko wskazuje na to, że nadal będą rosły. Z góry thx za odpowiedź, Pozdrówka! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) Złoty będzie sie raczej umacniał teraz ... ale tak czy siak nie ma to znaczenia ;/ bo na samo hasło "dolar sie umacnia/ złoty słabnie" wszyscy dystrybutorzy z uśmiecham na twarzy podbijaja ceny nawet o dziesiat złotych (np GB p35-ds3l zdrozał w 3dni z ~220 do ~270zł) i mimo spadku dolara o 10gr od tamtego czasu nikt ani myśli obniżyć ceny ... (tak samo - ropa tanieje - benzyna coraz droższa ;/) oj źle sie dzieje na tym świecie .. powtarza się sytuacja wielkiego kryzysu miedzy wojennego ... procki AMD nie zdrożały - ponieważ miała miejsce w miedzyczasie obniżka cen o 10-15% XD heh jakie taktowanie moze osiagnać .... na pewno przebijesz magiczną granice 3Ghz xD reszta zależy od chłodzenia bo będzie z niego niezły piekarnik ;) Edytowane 17 Września 2008 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Oj masz rację źle się dzieje na tym świecie.. ;) Chłodzonko mam niestety boxowe ale temperaturki są niskie więc pomyślałem, że spróbuję podciągnąć troszkę te taktowania jednak nie wiem jakie są górne granice dla tego modelu. Czytałem, że bez zmiany napięcia idzie tylko na FSB 220 co daje bodajże 3,3 GHz jednak myślę, że to trochę za mało. Po podwyższeniu napięć ludzie też skarżyli się na jakieś problemy, że im PC nie bootuje itd a więc nie wiem czego mogę się spodziewać. Co ciekawe u mnie nawet na te 220 ( bez zmiany V. ) jest problem a dokładniej, po podkręceniu i restarcie kompa BIOS informuję mnie, że komp odpalony jest teraz w Safe Mode. Mam do wyboru dalsze bootowanie, wejście do Biosa itd. Po wybraniu opcji dalsze bootowanie CPU-Z pokazuje standardowe taktowania, potem sprawdziłem w Biosie - pokazuje też standardowe czyli nie zaakceptował zmian. W związku z powyższym prosiłbym o jakąś instrukcję do podkręcenia. Miłego wieczorka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 3500 to raczej max na jakimś porządnym AC ... na 3300 na boxie bym nie liczył zmniejsz dzielnik RAM zmniejsz mnoznik HTT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilSWAT Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 4000+ Brisbane G1, z 2,1Ghz @ 3,1Ghz @ V default Full stable :) TMPIN0 to temp procka - wiem, że wysoka, ale pasta to jakiś biały silikon i w dodatku krzywo założony IHS (różne temp na poszczególnych rdzeniach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 to, że masz różne temp na rdzeniach nie oznacza od razu, że jest krzywo założony IHS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilSWAT Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Biorę pod uwage, ze nie będą to identyczne temperatury, jednak czy różnica 8 stopni C pod obciążeniem jest normalnym zjawiskiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 u mnie jest i większa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Biorę pod uwage, ze nie będą to identyczne temperatury, jednak czy różnica 8 stopni C pod obciążeniem jest normalnym zjawiskiem?U mnie nawet do 10* potrafi różnice robić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 (edytowane) Znacie jakiś program, którym spod Windowsa (Vista x64) mógłbym regulować napięciem procka? Bo moja płyta niestety umożliwia regulacje w zakresie nominalne napięcie - 1,67V :/ A chciałbym sobie zrobić 1 GHz przy 0,9V wink.gif PS. Wiem, wiem C'n'Q, z tym, że do 1 GHz potrzeba 1,1V a już minimalne obciążenie procka i taktowanie skacze do 1800 .. PS2. RM Clock nie działa Edytowane 21 Września 2008 przez Trofix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grucha383 Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 Witam, mam zamiar kupić X2 6000+ ale nie wiem czy wersje 89W czy 125W ? Ma to jakies znaczenie dla kręcenia (oczywiscie wiadomo że drugi bedzie cieplejszy). Aha no i czy zasilacz uciagnie te 125W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 wersja 89W to chyba Brisbane a więc wolałbym Windsora, zasilacz to GPS ale chyba sobie poradzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 Tak 89w to Brisbane 3.1ghz Zasiłka wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 (edytowane) wersja 89W to chyba Brisbane a więc wolałbym Windsora, zasilacz to GPS ale chyba sobie poradzi 89W to Windsor.... było porownanie 5200 windsora i 5200 Bisbane .. Windsor w stresie 89W Brisek 65W.. Tyle ze brisbane jest wolniejszy ( i nie chodzi tu o Mhz .... ) zasilacz to GPS ale chyba sobie poradzi Z palcem w d... ja ma starego szefa 1136H z 1 linia 18A i nie czuje by brakło prądu... Edytowane 11 Października 2008 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 (edytowane) Wg. Specyfikacji Windsor 6000+ i 6400+ mają 125w,ale już 5600+ ma 89w 6000+ Brisbane ma 89w i 3,1ghz Brisbane: http://www.allegro.pl/item451585265_athlon...89wat_65nm.html Windsor: http://www.allegro.pl/item450398108_proces...ox_windsor.html To tylko przykład,to samo jest na AMD.com Edytowane 11 Października 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...