qbaneoplus Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Hmm a co powiecie a Kompani Braci ?? Po obejżeniu serialu chyba zakupie tą ksiazke, ale czy jest tak samo dobra jak serial...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Hmm a co powiecie a Kompani Braci ?? Po obejżeniu serialu chyba zakupie tą ksiazke, ale czy jest tak samo dobra jak serial...?Aj, aj, a leży na półce - ale nie powiem ci, czy dobra, czy nie, bo jeszcze nie wzięłam do ręki. Z ostatnio przeczytanych: Aelita Aleksego Tołstoja - kuriozum jakieś, s-f z Kraju Rad, podróż na Marsa, nie powiem, wytrawnych czytelników s-f wprawia w osłupienie. Cień Poego - Matthew Pearl - wielkie rozczarowanie. Jego poprzednia książka była brylantem w popiele, ta - ziemniakiem w popiele. Glen Cook, wzięłam do ręki cykl o detektywie Garrecie i nie powiem, słodkie, gorzkie, dobrze się czyta. Słodki srebrny blues i Gorzkie złote serca to pierwsze z serii. Pratchetta mnóstwo: kilka z początku cyklu, kilka tych dla młodzieży, tytułów już nie wymieniam. Wojna kwiatów Tada Williamsa - uczciwie się czytało, kawał książki, ale szczerze powiedziawszy, oczekiwałam więcej po autorze "Innego świata" 13 i pół życia kapitana Niebieskiego Misia Waltera Moersa - to nieprawda, że to książka dla młodzieży, to książka dla wszystkich! Dzieci Hurina Tolkiena - lekko rozczarowana jestem, nie treścią, bo za dużo jej nie ma, ale tym, jak tę treść niebogatą rozdmuchano do niebagatelnych rozmiarów, wtłoczono w twarde okładki i położono w księgarniach za ciężką kasę. Teraz podczytuję Jeźdźca polskiego Moliny, heh, od trzech miesięcy już, zacięłam się na tym. Oprócz tego rozmowy Raczka i Kałużyńskiego o filmach, bodajże tom piąty leksykonu filmowego pt Rarytasy, niewypały i kurioza. Aha - jeszcze Konrada Lewandowskiego Notekę 2015 wzięłam od kolegi też czytam, bom ciekawa twórczości Przewodasa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pain.exe Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Skończyłem ostatnio Trylogię Bourne'a i mogę polecić to każdemu fanowi kryminałów, thrillerów i powieści sensacyjnych. Ta książka naprawdę daje rade jeśli chodzi o zwroty akcji, potrafi trzymać w napięciu (zwłaszcza pierwsza część). Z filmem niewiele ma wspólnego, a właściwie to tylko tytuł i to, że bohaterem jest Jason Bourne (+ parę innych nazwisk z książki), zresztą nawet nie ma co porównywać, dużo więcej akcji i emocjonujących wątków znajdziecie w trylogii Ludluma. Polecam nawet jak ktoś już był w kinie, mi to nie przeszkodziło, czyta się jednym tchem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 (edytowane) Neil Gaiman, Michael Reaves - Interświat (Interworld) Krótka i zwięzła historyjka o chłopcu, Joe Harkerze, który potrafi przemieszczać się między światami alternatywnymi. W altiversum obecna jest zarówno magia (mieszkańcy narzucają zasady rzeczywistości) jak i nauka (rzeczywistość narzuca zasady mieszkańcom), a każda z tych sił posiada swoją armię która chce zawładnąć resztą światów i narzucić im swój paradygmat. Altiversum powinno jednak pozostawać w równowadze, a pilnuje tego organizacja złożona jedynie z setek Joe Harkerów z różnych światów. Bardzo fajna książeczka, ale do prawdziwej powieści to jej brakuje i głębii i objętości. Janusz Zajdel - Limes Inferior Przy okazji zakupu w nowym wydaniu przeczytałem sobie jeszcze raz. Klasyka s-f, nie chce mi się nawet rozpisywać, jeśli jakiś fan s-f nie czytał to krótko mówiąc powinien. Neal Stephenson - Zamieć (Snow Crash) Cyberpunk. Wizja świata przyszłości gdzie rządzą korporacje, mafia, a Stany Zjednoczone zostały zlicytowane. Mamy cyberprzestrzeń, sprzęt high-tech, a poza tym kompletny chaos kulturowy i bezprawie. Powieść czyta się gładko i z prawdziwą przyjemnością, w przeciwieństwie do Gibsona, który jak dla mnie jest niestrawny. Polecam! PS. Jak zobaczyłem Lód Dukaja to się trochę zdziwiłem. Ta powieść jest po prostu ogromna... ponad 1000 stron formatu coś blisko B5, drobną czcionką! Jeżeli okaże się ciekawa i wciągająca, to będzie kupa radochy. ;) Edytowane 15 Grudnia 2007 przez borsuczy_król Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 A czy ktoś może polecić jakieś ciekawe o hmm jak to nazwać motywowaniu sie, samodoskonaleniu się, powodzeniu w negocjacjach, biznesie, manipulacji ludzmi etc. Z tego co widze to jest tego mnóstwo ale wszystkcih się nie przeczyta a może ktoś natknął się na jakąś ciekawą pozycję. Na razie planuje sobie sprawić pod choinkę tą : Shut up Move on Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DamnIt Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Szukam jakieś dobrej książki akcji. NIe iwem co mnie tak wzieło ale czuje potrzebe przeczytania czegoś (nie lektury szkolnej, syfff). Co polecacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CBZ Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) Dorwij cos Clancy'ego, moge z czystym sumieniem polecic. Na poczatek polecam serie OP-Center. Albo porwij sie na Splinter-Cell, tam tez akcji nie brakuje, a sam Sam Fisher w roli glownej z jego wszystkimi gadgetami ;) Edytowane 21 Grudnia 2007 przez CBZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Znacie DOBRE tytuły książek o seryjnych mordercach? "Krwawy Orzeł"(Craig Rusell) i "Ja zabijam"(Giorgio Faletti) mam za sobą - szukam właśnie czegoś w tym stylu. Dwie książki o Dexterze sprawiam sobie na nowy rok, więc to też odpada. Jeśli ktoś zna tytuły dobrych książek z trzecioosobowym narratorem to prosiłbym o podanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 (edytowane) Ogólnie rzecz biorąc to nie czytam dużo, raczej czytam rzadko, ale czytam i to się liczy ;). Lubię horrory, thrillery itp. Ostatnio przeczytałem Dziecko Ciemności Grahama Mastertona, naprawdę warto, tym bardziej, że akcja rozgrywa się w naszym kraju (w połowie lat 90). DamnIt może nie ma tam jakieś wyszukanej akcji, ale są świetne opisy, polecam Wyklętego G. Mastertona, książka ryje psychę. Edytowane 21 Grudnia 2007 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matius Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Znacie DOBRE tytuły książek o seryjnych mordercach? "Krwawy Orzeł"(Craig Rusell) i "Ja zabijam"(Giorgio Faletti) mam za sobą - szukam właśnie czegoś w tym stylu. Dwie książki o Dexterze sprawiam sobie na nowy rok, więc to też odpada. Jeśli ktoś zna tytuły dobrych książek z trzecioosobowym narratorem to prosiłbym o podanie. Może "Milczenie owiec" Thomasa Harrisa? ;) Ja jestem po "Truciźnie" Alex Kava, spodziewałem się czegoś lepszego, ale ogólnie przyjemnie się całość czytało. A aktualnie przerabiam "Piekło i szpada" Feliksa Kresa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Ja ostatnio przeczytalem "Diabla Lancuckiego" Jacka Komudy - bardzo fajna ksiazka, hmm, przygodowa. Lepszym okresleniem jest chyba "powiesc szlachecka", bo rzecz jest o XVII-wiecznej polskiej szlachcie, czyli zajazdy, pojedynki na szable, potyczki, chlanie na umor itp. wycieczki ;) Bardzo fajna lektura, wcodzi jak zloto - polecam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) Po dłuższej przerwie od Roberta Ludluma wziąłem się za jego kolejną książkę - a mianowicie "Kryptonim Ambler"...zapowiada się ciekawie :) Btw miałem właśnie pytać o "Diabła...", akurat Costi skrobnął :)...jak wrócę do Krk to będzie następna pozycja do łyknięcia :) Edytowane 30 Grudnia 2007 przez raven_88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) "Kryptonim Amber" czytałem w wakacje i polecam każdemu. Wciąga i dobrze się czyta ;). Edytowane 22 Grudnia 2007 przez luqash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) jak to jest z Mechaniczną Pomarańczą? wszedzie jest wersja "R" gdzie wystepuja co chwile rosyjskie słówka ktore trzeba tłumaczyc w słownizku na koncu ksiazki :/ boje sie tego, ze co chwile bede musial szukac na koncu ksiazki tłumaczenia :{ czy kupić lepiej wersje angielsko-polską bo bede widział mniej wiecej co i jak z angielskiego. Pomoc mi nieście !!! edit: juz kupilem :> Edytowane 28 Grudnia 2007 przez sesq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 PS. Jak zobaczyłem Lód Dukaja to się trochę zdziwiłem. Ta powieść jest po prostu ogromna... ponad 1000 stron formatu coś blisko B5, drobną czcionką! Jeżeli okaże się ciekawa i wciągająca, to będzie kupa radochy. ;)Aaaa! Macałam to w księgarni, macałam i w końcu odłożyłam, wygrał Grzędowicz i drugi tom PLO, ale muszę uczciwie powiedzieć, że kawał tomiszcza. Lubię takie cegły, bo czytania dużo, starczy na więcej niż parę dni (ja za szybko czytam), a i w razie bandyckiego napadu jak znalazł, wyrwać z półki i w łeb przyłożyć... Jak się bandyta uszkodzi, zawsze można powiedzieć, że samo z regału spadło :razz: Ale co to ja? A, Grzędowicz! No więc, zadowolona jestem z drugiego tomu, naprawdę. Jak dla mnie - dorównuje pierwszej części, dzieje się dzieje, akcja prze do przodu, jedyny zgrzyt, że znów trzeba czekać na resztę. Teraz powolutku sobie przeglądam "Historię piękna" pod redakcją Umberto Eco, cóż za piękna książka! I wcale nie przez tytuł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Neil Gaiman - Interświat - zaczyna się trochę kiczowato. Pierwsza myśl, cholerka, żeby to nie była bajka dla dzieci. Na szczęście gdy poznajemy reguły rządzące światami łuku, wrażenie kiczu znika. Wszystko staje się jasne. Bardzo przyjemna, abstrakcyjna fantastyka. Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pain.exe Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Ojca Chrzestnego skończyłem ostatnio - pozycja obowiązkowa dla każdego mężczyzny :) Nie ma co się rozpisywać na temat fabuły - kto nie czytał, pomyśli, że to zwykła powieść o mafii sycylijskiej, a ta książka to dużo więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-talib- Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) Książka 'Okręt' Lothara Gunthera Buchheima na podstawie jej nakręcono Das Boot. W przyszłym tygodniu zamawiam :) Ktoś czytał? Edytowane 12 Stycznia 2008 przez -talib- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) Skończyłem właśnie "Aniołowie Chaosu" G. Mastertona. Szybka i przyjemna książka, ale to już nie to samo co jego starsze książki.... EDIT ;] Skończyłem Pogromce Wampirów w/w autora ;] Czytało sie o wiele lepiej niż Aniołów. A w kolejce już 2 następne czekają. Muszę nadrobić zaległości w książkach Mastertona, bo czytanie jednego autora (Ludlum) przez dłuższy okres też nie wychodzi na dobre... Edytowane 21 Stycznia 2008 przez JROX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 "Nocny patrol" Łukianienki i kontynuację tegoż, czyli "Dzienny patrol" - przeczytałam. Na tyle ciekawe, że jeśli dorwę film, to obejrzę. Bo chyba coś nakręcili na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Jak ktoś lubi Gibsona: http://www.filmweb.pl/Peter+Weir+stanie+za...a,News,id=16682 http://www.filmweb.pl/Pattern+Recognition,...,Film,id=173935 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 (edytowane) "Dziecko Ciemności", "Kły i Pazury", jak i "Wendigo" zaliczone. Dziecko jakoś dziwnie mi sie czytało... może ze względu na to że dzieje sie w Warszawie... Ale dwie pozostałe całkiem fajnie ;] Muszę teraz dorwać "Strach" i dalsze części z serii Rook. :) A w między czasie odświeżam sobie 7 część Pottera. Teraz wychodzą jakieś pomniejsze duperele których nie zrozumiałem po angielsku... Edytowane 6 Lutego 2008 przez JROX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Panowie sprawa życia i śmierci :icon_exclaim: Jako, że ferie trwają w najlepsze postanowiłem jakoś spożytkować ogromną ilość wolnego czasu. Zdecydowałem się podjąć próbę napisania pracy na prezentacje maturalna z polaka :) Temat mój to "Funkcje elementów grozy w twórczości S. Kinga i A. Christie" Temat fajny, miły, ale jest mały problemik. Twórczość Kinga znam doskonale natomiast z Christie jest trochę gorzej :oops: I tu pojawia się moje pytanie :arrow: Ktoś może polecić 5-6, pasujących do tematu, nienudnych książek Agatki? Byłbym bardzo wdzięczny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Na razie jedna "I nie było już nikogo" (dawniej "Dziesięciu Murzynków"). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caehl Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 (edytowane) Bądźcie pozdrowieni, forumowicze. Przeczytałem ostatnio trylogie o Reynevanie Andrzeja Sapkowskiego i poszukuje książek utrzymanych w podobnych klimatach. Z góry dziękuje za rady wszelakie. Edytowane 25 Lutego 2008 przez Caehl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Może Brzezińskiej sagę o Twardokęsku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 czytał ktoś czerwony sztorm Toma Clancy'ego ? bo się właśnie przymierzem do tej książeczki, recki zbiera dosyć pochlebne :) no ale jest dosyć opasła prawie 730 stron... więc nie chciał bym by zanudzała przez 200 stron hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 (edytowane) Bierz, nie pękaj. A dla tych, co to jeszcze umieją czytać książki, polecanki: Zakon Krańca Świata Kossakowskiej - tom druki przeczytałam, ale polecam gorąco całość. Prześliczne nawiązania do motywów znanych z innych pozycji (Strugaccy), można się zabawić wyszukując. A całość bardzo, ale to bardzo zgrabna. Kochali się, że strach - antologia młodego (no powiedzmy) polskiego narybku fantastyki, czyli uczestników Fahrenheitowych ZakuŻonych Warsztatów. Kilkanaście opowieści, niektóre kompletnie dla mnie niezrozumiałe, ale są perełki, prześliczne i domagające się kontynuacji. Warto kupić, warto zapamiętać kilka nazwisk. Przeklęta pierwsza linijka J-M Laclavetine - lepiej niech tego nie czyta nikt, kto próbuje swoich sił w pisaniu, he he. Bo ta książka go wystraszy. Historia piękna i Historia brzydoty - książki do wielokrotnego czytania, przeglądania, macania, poklepywania, lenowego odwracania kartek, wpatrywania się w ilustracje, reprodukcje, zdjęcia, wczytywania się w teksty źródłowe i takie tam. Edytowane 13 Marca 2008 przez Agnes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 już się wgryzłem w ten czerwony sztorm :D oj wciąga wciąga o ile ktoś lubi tego typu tematykę to polecam ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 "Złodziejka książek" Marcus Zusak. Przejmujące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...