rork Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Dzięki za szybką reakcję Wszystko wyjaśnione - zmienię bios - rozumiem, że inastalacja 1.50 uniemożliwia VMOD. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 nie mam pojecia. Na OCWB1 i 2 chodzi na bank. Jeszcze nie robiłem VMOD-a ale zrobie go w najbliższym czasie i sprawdze. Zreszta bios 1,50 ma blokade HTT do 274 wiec i tak zeby krecic po V-MODzie musisz wgrac OCWB1 lub 2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebx Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Bardzo duża masz tą temperature, ja u siebie z freezerem na 5V mam max 45 stopni po kilku h grania więc coś u Ciebie jest nie teges. No mam na wlocie wiatrak 8cm ArcticCooling ale on dmucha przez 2 HDD , potem jest przepisowo zamontowany Freezer z tą oryginalną pastą MX-1 (ale u mnie było coś srebrnego nie biały glut ???) . No i z tyłu 8 cm na 5V + zasilacz . Zasilacz się nie grzeje ... procek na napięciu standard ... nie bardzo wiem co jest - po nocy idle mam takie temp: Właściwości czujnika: Typ czujnika Winbond W83627HF (ISA 290h) Typ czujnika procesora graficznego Fintek F75375S (NV-I2C 2Eh) Płyta główna / Karta wideo ASRock 939Dual-SATA2 / Fintek Generic Stwierdzono otwieranie obudowy Nie Temperatury: Płyta główna 34 °C (93 °F) Procesor 39 °C (102 °F) Aux 26 °C (79 °F) Procesor graficzny 50 °C (122 °F) Pamięć procesora graficznego 47 °C (117 °F) Seagate ST360021A 33 °C (91 °F) WDC WD2000JD-22HBC0 31 °C (88 °F) Wentylatory: Obudowa 1318 RPM Procesor graficzny 2782 RPM Wartości napięć: Napięcie rdzenia procesora 1.44 V +3.3 V 3.34 V +5 V 5.13 V +12 V 12.28 V +5 V podczas wstrzymania pracy 5.07 V Napięcie procesora graficznego 1.49 V GPU Vcc 3.28 V GPU AGP VDDQ 1.50 V GPU FB VDDQ 2.54 V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 (edytowane) @lucas234 mógłbys podac (pokazac zdjecie) gdzie mierzy sie miernikiem napiecie VCORE??? Zmierzyłbym u siebie i zobaczył jego stabilnosc :) Edytowane 22 Stycznia 2006 przez guziq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 NCQ to właściwość dysku, nie płyty.akurat nie wszystkie czipy, w tym m1695 supportuja ncq. W asrocku wydaje mi sie ze chip jmcrona odpowiedzialny za sata II ma obsluge ncq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Dzięki za szybką reakcję Wszystko wyjaśnione - zmienię bios - rozumiem, że inastalacja 1.50 uniemożliwia VMOD. Nie - VMod chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 prosze bardzo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 to jeszcze pytanko: jak mam mierzyc to napiecie? miedzy któryms z tych punktów a masą?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 tak miedzy masa a ktoryms z punktow najlepiej przewod od masy wsadz do wtyczki od molexa tam gdzie masa zeby ci sie w lapce nie platal a drugim mierzysz napiecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madx21 Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Jak u was jest wykrywany procesor Semp 3000 s.939? Bo u mnie wyglada tak: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 a jak ma byc wykrywany?? :mur: :lol2: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 (edytowane) Z tego co Mi wiadomo to proc ten jest na jądrze Venice z obciętym do 128Kb L2 , więc wykryty jest błędnie . madx21>Zapodaj sobie jakieś inne programy jak Np Everest , Sisoftware Sandra 2005 . Edytowane 22 Stycznia 2006 przez Kencho-1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 @Kencho Venice z obcietym cachem nazywa sie palermo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 (edytowane) @lucas234 zalezy jaki prog. W everescie pokazuje mi VENICE-128. Nie wiem jak pokaze CPU-Z. Edytowane 22 Stycznia 2006 przez guziq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black Lord Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Czy testował już ktoś x2 na tym asrocku ? Jestem bardzo ciekawy jak by to chodziło razem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMDX Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Czy testował już ktoś x2 na tym asrocku ? Jestem bardzo ciekawy jak by to chodziło razem. gdzieś po necie widziałem takie testy poszukaj w google/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Na OCW sporo osób ma X2 i kreci je na ASRocku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMDX Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 za dużo tu informacjii i bajek wydaje mi się że trzeba to jakoś skompresować i naprostować proponuje utworzyć 1 a porządną ocene z benchmarkami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rork Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 (edytowane) grogi dzięki za info Edytowane 22 Stycznia 2006 przez rork Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebx Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 No z podkręcaniem to jest teraz tak : HTT 268 Mhz x 3 , procek na 2.4 Ghz , RAM CPU/11 219 Mhz - no i działa :-) . Trochę go pokatuje zobaczę czy to jest stabline ... hmm... w Sandrze Pro 2005 SR3 wyniki jak Athlon FX-53 2.4 Ghz . Freezer puszczony na 2000 obr/min - temp . 46 C idle max 50 C fajnie by było mieć trochę mniej ... może ta pasta z Freezera MX-1 się wygrzeje to będzie lepiej ??? Robi się ciekawie - to 2.4 Ghz na nie podwyższonym napięciu nie jest OK albo procek wtedy się troszkę za bardzo grzał - zszedłem więc na 2,35 GHz (HTT 260 MHz , RAM 212 Mhz) i jest ekstra . Co ciekawe Freezer zaczyna coraz lepiej chłodzić - temp. w pokoju bez zmian 22 C ale IDLE już mam 39 C a maks. 47 C może to prawda ,że pełne właściwości ta pasta MX1 uzyskuje po 200 h ... na razie wyniki są obiecujące - trochę się bawiłem w różne testy wyląda na to iż moje pamięci mają max . ~230 Mhz - nie źle jak na coś co kosztowało 170 zł , a procek jak procek pewnie domaga się voltów :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 ja na czyms takim jak w podpisie na 9*274 z napieciem 1,425 mam w stresie 45/46 stopni (przy minimalnych obrotach wiatraka) wiec cos jest nie tak chyba z montazem coolera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebx Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 (edytowane) ja na czyms takim jak w podpisie na 9*274 z napieciem 1,425 mam w stresie 45/46 stopni (przy minimalnych obrotach wiatraka) wiec cos jest nie tak chyba z montazem coolera. Nie wiem , nie sądze - w sigu nie masz Freezera 64 Pro , nie wiem więc do czego porównujesz temperatury - zresztą porównywanie temperatur jest bardzo trudne ... jeśli masz Freezera a tylko nie zmieniłeś sygnatury to powiedz mi czy on Ci sam reguluje obroty ??? A poza tym moja sygnatura wymaga korekty aktualnie procek lata 9x260 = 2340 Mhz :-) Edytowane 23 Stycznia 2006 przez sebx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 (edytowane) mam to co w podpisie (sadze ze słabsze od freezera i to dużo mimo ze jest to 800gram czystej miedzi) i dziwią mnie wasze temperatury na jednym z najwydajnieszych coolerów pod amd. PS. Takie cos mam: http://www.4max.pl/default.asp?g=24&gg=19&produkt=918 Edytowane 23 Stycznia 2006 przez guziq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebx Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 (edytowane) mam to co w podpisie (sadze ze słabsze od freezera i to dużo mimo ze jest to 800gram czystej miedzi) i dziwią mnie wasze temperatury na jednym z najwydajnieszych coolerów pod amd. PS. Takie cos mam: http://www.4max.pl/default.asp?g=24&gg=19&produkt=918 Trudno powiedzieć miedź pewnie robi swoje - gdyby Freezer miał miedziany radiator to by był czad . W zasadzie liczyłem ,że będę miał dużo ciszej i chłodniej ale trochę jestem rozczarowany ... z drugiej strony i tak jest lepiej niż na Pentagram QC80 Cu :-) Edytowane 23 Stycznia 2006 przez sebx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Pasta z fryzjera poprawia swoje właściwości po jakimś czasie i temperatura w porównaniu z tą początkową powinna spaść o ok 3-5*C . Dobrze jest zamontowac z tyłu obudowy jakiś wentylator ( najlepiej 12x12cm ) który wyciąga powietrze zza fryzjera i jakis na górze obudowy lub na bocznej ściance który dostarcza powietrze bezpośrednio w okolice wentylatora na fryzjerze . U mnie temp procka przy 1,575V i 9X280 to idle 28-30* , a max przy np. SuperPI 2M lub giercowaniu to 38-39*C wyższej jak narazie nie zanotowałem . Pasta która jest oryginalnie na fryzjerze jest całkiem rześka , ale jestem ciekaw czy ktoś porównywał jaka jest różnica pomiędzy wygrzaną pastą MX1 , a AS5 na tym samym zestawie . Wentylator Fryzjera64pro automatycznie reguluje obroty , u mnie przy 30*C jest to ok 1896-1918obr . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 @sebx albo trafiles na proca z krzywa czapka albo ten cooler jest zle zalozony ja na pentagramie 100cu+ na procu puszczonym na 2.6 i 1.6V mam w idle 32 C a po drugie freezer nie reguluje sam obrotow odpowiedzialna za to jest plyta glowna i po trzecie freezer jest znacznie lepszym coolerem od pentagram i twoje wywody na temat miedzi mijaja sie z celem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 (edytowane) pytanka z innej beczki: 1. czy naszej płytce moze zaszkodzic HT ponad 1000?? Teraz chodzi u mnie na 1022 (ale odpalała sie na 1096 nawet - wyzej nie próbowałem). I 2: Które ustawienie bedzie wydajniejsze do gier: 2305MHz i pamieci na 420MHz efektywnie czy 2466MHz i pamieci na 328MHz ??? Edytowane 23 Stycznia 2006 przez guziq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 @guzig Ad.2 sprawdz wydajnosc superpi ktore bedzie mialo krotsz czas tzn ze jest lepsze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebx Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 (edytowane) i po trzecie freezer jest znacznie lepszym coolerem od pentagram i twoje wywody na temat miedzi mijaja sie z celem No akurat gdyby Freezer był miedziany to bym chyba miał z 25 C :rolleyes: . A Ty myslisz ,że dlaczego Twój proc ma takie niskie temperatury - sam masz miedziany radiator najlepszy przewodnik ciepła w rozsądnej cenie - miałem QC80 Cu i Freezer jest lepszy ale nie ma co piać nad nim z zachwytów . Ile masz stopni w pomieszczeniu gdzie masz kompa - i ile wiatraków w budzie ??? Mój GF6800 to też dobry piekarnik i podgrzewa pewnie powietrze w budzie :sad: Wentylator Fryzjera64pro automatycznie reguluje obroty , u mnie przy 30*C jest to ok 1896-1918obr . Nie wierzę ... jak to uruchomiłeś ??? Ja mam Fanmate i skręciłem wiatrak na 2000 obr/min i jest OK . Edytowane 23 Stycznia 2006 przez sebx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 @sebx dziecko moje drogie czytales moze testy pentagram vs freezer a poza tym freezer jest miedziany a dokladniej ma miedziane heatpipy oraz podstawke odbierajaca cieplo z procka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...