Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozumiem jak nie pisze wyraźnie w rzędzie "rev" a jak popatrzysz przy procku to jest E. :lol2: chyb się nie mylę a jak się mylę to wytłumacz :unsure: :angry: <_<

No właśnie - jest napisane rev, a w kolumnie poniżej wymienione są rev procesorów, które są obsługiwane, np. przy sempronach jest E, co oznacza, że wszystkie E są obsługiwane - ja mam E6:

cpuz.PNG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra wieże :) sory teraz zauważyłem a to jak jest z tym prockiem z tego co wyczytałem to rev. E w X2 3800+ to jest ten produkowany w 0.09. Bo się gubię byłem święcie przekonany że na stronie asrocka chodzi o wersje mobo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem jak nie pisze wyraźnie w rzędzie "rev" a jak popatrzysz przy procku to jest E. :lol2: chyb się nie mylę a jak się mylę to wytłumacz :unsure: :angry: <_<

Nuklear i lucas234 mają rację. Tam jest podana rewizja proca anie mobo. Notabene teraz dostępne są tylko rewizje E (4 bądź 6 w zależności od proca). ASRock ma rev1.04 i albo Tobie się pomerdało, albo temu sprzedawcy (ewentualnie w komunikacji na linii Ty <> Sprzedawca nastąpiły "istotne" błędy w transmisji:).

@Dijkstra

Używasz jakiś aplikacji 64 bitowych że siedzisz na Win x64? Czy tylko testujes na przyszłość?

Pozdrawiam!

EDIT: Wyprzedziliście mnie:)

Innej rev jak E dla X2 w tej chwili nie kupisz.

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

wszystkie x2 byly produkowane od poczatku w technologi 90nm i nie bylo raczej innych

edit:

nie musisz sie martwic bo kazda x2 powinna chodzic na tym mobo

Edytowane przez lucas234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dijkstra

Używasz jakiś aplikacji 64 bitowych że siedzisz na Win x64? Czy tylko testujes na przyszłość?

Pozdrawiam!

Jeżeli są takowe, to używam, ale aplikacji 64bit jest jak na lekarstwo i raczej za dużo ich nie przybędzie, w każdym razie pod XP64. Software developerzy czekają raczej na vistę, a XP64 odejdzie rychło do lamusa i pozostanie raczej ciekawostką. I ja głównie kierowałem się ciekawością; jeszcze trochę potestuje, a później zobaczymy. Na razie wkurzające jest to, że nawet głupich driverów do myszy nie ma pod 64bit. Ale samo XP64 wykryło i obsługuje ULI wzorowo, bursta SATA2 w HD-tachu mam w porównaniu z Win 2K dużo lepszego (ale może na XP 32bit byłby taki sam, jak na 64)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam Mandrivy 2006 x86-64 i muszę powiedzieć że śmiga aż miło :) Dystrybucja ta ma to do siebie zę dzialają pod nią i 32 i 64 bitowe programy :) Szkoda że win xp 64 nie jest tak dobroduszny i wcina tylko 64 bitówki :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dostałem swojego Sempa z Asrockiem :D

W związku z tym pytanie:

mam pentagrama qc-92 cu i żeby prawidłowo go zamontować wymagane jest zdjęcie tego koszyka wokół socketa, ale nie mam pojęcia jak się to robi, pomóżcie...

Na razie cooler sobie swobodnie leży na procku bez umocowania :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1> napewno będzie to szybsze

2> niewiem , ale na bitcomputer są tanie OEMy

3> bez moda 1,45V dla semprona i a64venice , dla innych to polecam FAQ na OCWORKBENCH

4> ???

5> powinny działać bezproblemowo , ale może lepiej spraw sobie Hynixy na D43 lub Kingmaxy Hardcore na Hynixach D5 , dopłata niewielka , a kręcą się lepiej , bo z twinmosami to loteria w zależności od kostek

6> LOTERIA > w większości przypadków wszystkie się dobrze kręcą

Pozdrawiam

Juz sobie znalazłem tego sempronika za 350zł, teraz tylko musze sprzedac moj sprzet, ktory własnie sprzedaje z tego wzgledu na nie najlepiej krecocego sie procka, a stwierdziłem ze w Venice na 754 nie opłaca sie inwestowac. A co do napiecia na procku to chyba na tym forum czytałem ze napiecie mozna zwiekszyc przestawiajac zworke????? A co do pamieci to gdzie je mozna kupic zeby byc pewnym ze sa na tych własnie kosciach??

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno czy będzie działać na tej mobo Athlon X2 3800+ na rdzeniu Manchester lub toledo.

Cięzko zrozumieć, że mobo obsługuje każdy CPU 939? Przecież widac to w tabeli i nie ma żadnych wyszczególnień. To ze ASRock to zaraz milion pytan czy bedzie chodzic i tym podobne.

Edytowane przez bobson37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dostałem swojego Sempa z Asrockiem :D

W związku z tym pytanie:

mam pentagrama qc-92 cu i żeby prawidłowo go zamontować wymagane jest zdjęcie tego koszyka wokół socketa, ale nie mam pojęcia jak się to robi, pomóżcie...

Na razie cooler sobie swobodnie leży na procku bez umocowania :lol:

zeby sciagnac ten koszyk trzeba delikatnie podwazyc i wyciagnac te biale koreczki. potem od spodu plyty lekko sciskajac kombinerkami nozke koszyka, wepchac ja w plyte - kazda po kolei. nastepnie trzeba zamontowac od spodu plyty taka prostokatna blaszke (byla dolaczona do pentagrama). w tym celu trzeba uzyc jeszcze dwoch dlugich srub (grube, zlotego koloru, recznie wkrecane), podkladajac pod nie podkladki. po skreceniu sruby te sluza nam do przykrecenia coolera do plyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@psychodeliczny:

najpierw podwaz srubokretem z gory te biale/mleczne okragle plastikowe zatyczki (wyciagnij je do gory na ile sie da, na oko 0.5cm), a potem z drugiej stony plyty po kolei sciskaj te pypki i wpychaj w dziury :D

@lucos234:

IHSa wlozylem miedzy zapinke a miedziany "bloczek" freezera, tylko w ten sposob, ze ten kwadratowy czarny plastik znajduje sie nad czapka, dalej bloczku, zeby bolce, ktore na nim sa weszly w dziury, po to zostaly zrobione...

moge dodac, ze ihaesa przykleilem tasma 3m do miedzi freezera :), jak to wszystko sie wykona, docisk bedzie solidny, aczkolwiek musze z przykroscia stwierdzic, ze spadku temp praktycznie nie zaobserwowalem :D, nie mam pojecia dlaczego, uzytkownik kubasiek1 ma ten sam problem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dolaczylem do grona osob posiadajacych ASRocka. Jutro zaczne bawic sie w OC. Mam teraz male pytanie... komputer chodzi bardzo ladnie, tylko jak w windowsie robie "uruchom ponownie komputer", komp niby sie resetuje, ale nic sie nie dzieje (tak jakby zamarzl). Pomaga tylko wylaczenie i wlaczenie zasilki. Jak robie "wylacz komputer" to jest loozik tak samo z twardym resetem.

Moze jest to wina tego, ze po przesiadce na nowa platforme nie zainstalowalem na nowo windowsa :D Zrobie to jutro bo nie mam dzisiaj cd-roma :P

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dolaczylem do grona osob posiadajacych ASRocka. Jutro zaczne bawic sie w OC. Mam teraz male pytanie... komputer chodzi bardzo ladnie, tylko jak w windowsie robie "uruchom ponownie komputer", komp niby sie resetuje, ale nic sie nie dzieje (tak jakby zamarzl). Pomaga tylko wylaczenie i wlaczenie zasilki. Jak robie "wylacz komputer" to jest loozik tak samo z twardym resetem.

Zerknij z łaski swojej w to, co zostało napisane w tym temacie odnośnie coldbootów - ich przyczyną jest bios. Zmień go, a powinno być ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz wysokie htt to wybru nie ma za wielkiego OCWB 1 lub 2, reszta idzie ok do 274. Tak czy siak koniczność resetowania po uruchom ponownie nie jest taka tragiczna, ważne żeby potem było stabilnie i wydajnie.

Z ciekawostek to Abit z podpisu musi sie rozgrzać żeby zaskoczyć, bo inaczej coldboot jak na ASRocku:D 3-4 uruchomienia jak jest zimny i dopiero działa:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslalem, ze na 1.50 juz nie wystepuja... to jaki doradzacie ? Którys z OCW, czy inne modowane na 1.50 ??

Sorry, nie widziałem, że masz 1.50 (albo jeszcze nie miałeś go w sigu). Na 1.5 nie zdarzył mi się ani razu... sprawdź może jeszcze ocwb4?

PS. Jak patrioty? Też chciałem kupić, ale nie było i skończyłem z geilami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

szczerze mowiac to mi na nie podkreconym procu nie zdarzyl sie ani jeden coldboot na biosie 1.5 natomiast na ocwb2 na ustawieniach 278x9=2500 1.4V sa naprawde bardzo sporadyczne raz na kilkanascie uruchomien

@ajsi

tak z ciekawosci to na czym w koncu zostajesz asrock czy abit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy nikt z tego forum nie zetknął się z problemem przegrzewania się (najprawdopodobniej) southbridge'a przy używaniu mocniejszej grafiki na agp? Problem się często przewija na forum ocworkbench i w sumie nie ma jednego dobrego rozwiązania.

Przesmarowałem jeszcze raz porządnie pod radiatorem, a i tak freezy w grach ustają dopiero przy ustawieniu agp x4 i bezpośrednim nawiewie na SB i przy okazji NB (wentylator 80x80 postawiony na grafice). Przy agp x8 - im niższe detale tym dłużej można pograć, ale i tak się w końcu zawiesi.

Niestety na sb nie mogę nic innego wcisnąć bo karta graficzna jest sporo za długa, a co gorsze, mam Coolvivę (kanapka) więc żeby wsadzić na SB np. zalmana musiałbym mu wypiłować praktycznie wszystkie żeberka. Lipa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy nikt z tego forum nie zetknął się z problemem przegrzewania się (najprawdopodobniej) southbridge'a przy używaniu mocniejszej grafiki na agp? Problem się często przewija na forum ocworkbench i w sumie nie ma jednego dobrego rozwiązania.

Przesmarowałem jeszcze raz porządnie pod radiatorem, a i tak freezy w grach ustają dopiero przy ustawieniu agp x4 i bezpośrednim nawiewie na SB i przy okazji NB (wentylator 80x80 postawiony na grafice). Przy agp x8 - im niższe detale tym dłużej można pograć, ale i tak się w końcu zawiesi.

Niestety na sb nie mogę nic innego wcisnąć bo karta graficzna jest sporo za długa, a co gorsze, mam Coolvivę (kanapka) więc żeby wsadzić na SB np. zalmana musiałbym mu wypiłować praktycznie wszystkie żeberka. Lipa.

Jeden sposob to walnij na NB wiatrak 80x80 to tez bedzie dmuchal na SB.

Ja mam tak usiebie i girerki chulaja spoko zadnyh zacinek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ajsi

tak z ciekawosci to na czym w koncu zostajesz asrock czy abit

Narazie jest Abit bo pozwala bardziej proca dowoltować bez zaawansowanych modów. Docelowo ma być Abit na ULi 1697 jeśli się okaże dobry.

Różnica w wydajności AGP x8 i x4 jest w zasadzie żadna więć da się bez tego obejść. Wychodzi na to że bez zmiany radiatora to nic z tym nie zwojujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko panowie te coldbooty nie zdarzaja mi sie przy uruchamianiu kompa :D tylko jak chce go ponownie uruchomic w windowsie. Nie wiem dalej mi sie wydaje, ze moze byc to wina windowsa... ale to sie okaze jutro. Moze wszystko musi sie tylko dogrzac.

A co do pamieci to mam takie: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=2551

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak generalnie to jest bardziej powszechny problem 8)

Co do wydajności - wiem że praktycznie żadna różnica, ale lubię jak wszystko działa tip-top. Cóż, do wymiany grafiki na pci-express wentylator na grafice pozostanie - byleby nie zapomnieć o tym podczas przesuwania włączonego komputera.

DarkArrow - do poduszki: http://www.ocworkbench.com/ocwbcgi/ultimat...30;t=006067;p=0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... mam co prawda tylko R9550, który specjalnie mocną kartą nie jest, nie mniej jednak po kilku godzinach w 3D żadna temperatura z mobo nie wzrasta powyżej 37*C, tyle że jak mówiłem dość mocny przewiew w budzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz, ja też mam dobry przewiew, ale skoro bez nadmuchu mam freezy (takie że potem tylko reset można wcisnąć) a z nadmuchem już nie, to znaczy że ewidentnie się coś przegrzewa. Po otwarciu obudowy i zostawieniu nadmuchu praktycznie można grać na agpx8 - po zamknięciu obudowy łapie freeza w ciągu kilku minut.

Co więcej, na forum ocwb opisany był taki sam przypadek podczas uzywania gf2mx400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...