ubiquality Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Do napisania tego postu skłonił mnie fakt, że wiele osób pyta jak wyciszyć komputer. Postanowiłem podzielić się z wami jak to zrobiłem JA :) na początek potrzebujemy śrubokręt gwiazdkowy, o np. taki.. za pomocą śrubokręta zdjemujemy bok obudowy, wykręcamy zasilacz, układamy go na stole i odkręcamy górną blache od zasilacza a następnie odkręcamy wiatrak i wyjmujemy z niego żeberka, tak, że całość powinna wyglądać mniej więcej tak: następnie przykręcamy wiatrak (już bez wirnika) do zasilacza: ustawiamy zasilacz na obudowie w ten sposób: ważne, abyśmy posiadali procesor i karte graficzną bez wiatraków, z radiatorem: następnie układamy dyski twarde: i chowamy całość do biurka: teraz najważniejsza, najtrudniejsza część, instalujemy CHŁODZENIE WODNE potrzebujemy blok wodny, juz zalany zimną wodą: ustawimy go na radiatorkach od zasilacza: UWAGA!! przy wykonywaniu tego podpunktu zalecam szczególną ostrożność, najlepiej poprosić o to znajomego informatyka!!!, i nie zapomnijcie wyłonczyc komputer z prądu: bardziej zamożni mogą sobie pozwolić na większą ilość bloków wodnych i połączyć je w szereg: to wszystko, posiadamy w pełni sprawne, wydajne chłodzenie wodne i co najważniejsze komputer 0dB.. najgłośniejszą częścią są dyski twarde, ja posiadam dwa, jeden 4GB, drugi 40GB, ten drugi jest wogule nie slyszalny, także po odpięciu tego mniejszego nie słyszę nic :] i tu ciekawostka, bloki wodne posiadają bardzo nowatorską funkcję!. Można je zalać np. zupą, i po pewnym czasie (zalezy od wydajności systemu grzewczego w waszych komputerach), zjeść ciepłą: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maker Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 ROTFL Dobre :D Jutro zrobie taki "modzik" ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 zdrowo potłuczone :D a nie pomyślałeś że jak ta zupa będzie miała 60 lub 80 stopni to i komp tyle będzie miał ? :wink: Kiedy ty będziesz się zajadał to komp se "zapali fajke pokoju" :D ja już wole wyjące na lewo i prawo wiatraki :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 ale i tak lepsze jest jajko sadzone na procesorze ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubiquality Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 zdrowo potłuczone :D a nie pomyślałeś że jak ta zupa będzie miała 60 lub 80 stopni to i komp tyle będzie miał ? :wink: Kiedy ty będziesz się zajadał to komp se "zapali fajke pokoju" :D ja już wole wyjące na lewo i prawo wiatraki :twisted: 1632368[/snapback] nie lubie gorących zupek, można sie poparzyc, dlatego zdejme z gazu troche wcześniej :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Te może wyślij te bloki na jet-pc na testy? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 ja podszedlem do tego troche inaczej ;] mam tylko 2 wentyle w kompie - 140mm w zasilce i 92 na procu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flo3 Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 heh, spoko mod, no i tani i praktyczny ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 (edytowane) ;] i smaczny np taka herbata z prądem nabiera nowego znaczenia ;]. Edytowane 4 Września 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 zacząłem to czytać to pomyślałem, że komuś odbiło i będzie nauczał obsługi śrubokręta... ale text + zdjecie "potrzebujemy blok wodny, juz zalany zimną wodą:" to mie rozwalił na miejscu :lol: :lol: szacunek.. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Mnie nie tyle co rozwalił ale zaczołem się zastanawiać czy to nie jest tym czasowe chłodzenie na zasilacz zanim się miedziany blok położy czy jakiś inny WC shit :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubiquality Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 (edytowane) to nie jest tymczasowe chłodzenie, bo chłodze tak już od pół roku z hakiem, całe wakacje przetrzymało :D a myślę, że bloki mojego autorstwa nie położą się tak szybko, są very strong, jak warka strong :D Edytowane 4 Września 2005 przez ubiquality Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 A próbowałeś zrobić na dyskach naleśniki? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubiquality Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 A próbowałeś zrobić na dyskach naleśniki? :D 1632755[/snapback] jak sie wkurze to zrobie , zobaczymy jutro ;-),.. ale jakbym probowal to najpierw jajko ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Kurde, czeogś takiego już nie widziałem... szacuneczek gościu... a powiedz mi jakbyś tak trącił kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 A gdzieś widzałem jak jakiś rusek chłodził kompa olejem roślinnym - wlał po prostu olej do budy i sie chłodziło :D Nie wiem czy był temat o tym :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Nie olej roślinny a transformatorowy i nie wlał do budy lecz całe akwarium ;] i w nim komp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Hmm a ja słyszałem, że roślinny ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Ta, też to widziałem. Calkiem ciekawy sposób chłodzenia ;] A mam pytanie do autora moda. Czy robił testy z czajnikiem i gotowaniem wody? Jesli tak to bardzo bym prosiło wyniki testów takiego 'bloczka wodnego' ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpan Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Super ! A ja miałem mikrofalówke do pokoju wstawić :) Procesor teoretycznie wytrzymuje ponad 100 C, woda teoretycznie prądu nie przewodzi ... czego więcej chcieć ! Tylko po co tyle roboty z tym wiartakiem w zasilaczu. Nie można go po prostu wykręcić, albo drutem jakimś zablokować ? A .. jak ktoś ma procesor potrzebujący wydajniejszego chłodzenia to niech wogule z obudowy zrezygnuje kładąć płyte główną na biurku. Wtedy można zastosować ją jako płytę grzewczą stawiająć kubek na radiatorze od procesora oraz na chipsecie. W takim wariancie chłodzenie wydajnej karty graficznej zdaje sie być problemem ale tylko pozornie. Na nieużywanych złączach PCI można bowiem ustawić kolejne naczynie metalowe ( najlepiej emaliowane w celu uniknięcia ewentualnych zwarć ). Warunkiem jest aby owo naczynie posiadało przynajmniej jedną ścianę płaską która mogłaby przylegać do radiatora karty graficznej. Problem ze znalezieniem odpowiedniego naczynia można rozwiązać adaptując naczynie walcowate typu kubek przy użyciu młotka. Powstałe nierówności powierzchni naczynia należy zniwelować używająć pasty termoprzewodzącej. Dodatkowo ów naczynie można przywiązać do karty graficznej gumką lub sznurkiem w celu zapewnienia lepszego styku z powierzchnią radiatora. Dodatkowych badań wymaga czy stosowanie owych naczyń przy styku bezpośrednio z powierzchnią układu nie odniesie lepszych rezultatów niż przy stosowaniu radiatorów. PS. Zdejmij ogumienie z Seagate :) bedzie chłodniej mu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 olej roślinny zaczął by się gotować w pobliżu procesora :lol: i można by frytki sobie usmażyć :D i po przeczytaniu niektórych postów zazcynam się zastanawiać... czy autor sobie jaja robi czy naprawdę tak ma w domu :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Co ile zmieniasz wode?:> Jakie masz temp? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Przynajmniej nie musisz stosowac niczego przeciw glonom ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Nie bójmy się tych słów, gościowi mózg wyżarło. Jak już raz pisałem jest to zdrowo potłuczone i chłodzzenie kompa w ten sposób to czysty debilizm O_o Do rodziców "geniusza" :D Odciąć mu dopływ kasy i to natychmiast ! P.S Powiedziałbym mu coś dobitnie ale za każdym razem jak chce zbrać myśli o tych kubkach to mnie poprostu rozwala i nie moge się skupić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubiquality Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Kurde, czeogś takiego już nie widziałem... szacuneczek gościu... a powiedz mi jakbyś tak trącił kompa? 1632862[/snapback] jeszcze nic sie nie rozlało przez te 6 miesięcy z hakiem, komputer jest umieszczony w biurku, tak, że cięzko jest go trącić tak, żeby coś rozlać A mam pytanie do autora moda. Czy robił testy z czajnikiem i gotowaniem wody? Jesli tak to bardzo bym prosiło wyniki testów takiego 'bloczka wodnego' ;] 1632981[/snapback] testy może zrobie jak znajde chwilke czasu (tylko dajcie mi jakie linki do softu sprawdzającego temp.), a tym czase do roboty od dzisiaj chodze.. ale zapewniam, że bloczki są wydajne :)), a napewno można je jeszcze podrasować, tutaj mają wszyscy pole do popisu :] Tylko po co tyle roboty z tym wiartakiem w zasilaczu. Nie można go po prostu wykręcić, albo drutem jakimś zablokować ? PS. Zdejmij ogumienie z Seagate :) bedzie chłodniej mu. 1633093[/snapback] wolałem wykręcić wiatrak, mam pewność, że nie zacznie się kręcić niespodziewanie :) a gumy z Seagate n ie zdjeme, bo jest tylko po bokach dysku, a na srodku jest metal, na ktorym stawiam mój bloczek :) i po przeczytaniu niektórych postów zazcynam się zastanawiać... czy autor sobie jaja robi czy naprawdę tak ma w domu :lol: 1633416[/snapback] autor nie robi sobie jaj, bo tak naprawde ma od długiego czasu :] Co ile zmieniasz wode?:> Jakie masz temp? :> 1633711[/snapback] nie musze zmieniac wody, bo przez noc sie sama wychudzi, a jak przychodza cieplejsze dni, to wtedy ewnetualnie szybko przepłukuje bloczek zimna wodą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwo_kupa Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 @ ubiquality : Gratuluje muhahahh usmialem sie nie zmiernie buhahahaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 nie musze zmieniac wody, bo przez noc sie sama wychudzi, a jak przychodza cieplejsze dni, to wtedy ewnetualnie szybko przepłukuje bloczek zimna wodą :) 1633814[/snapback] A ja myślałem, żę woda się chłodzi :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 hehe dobre :D Ja myslałęm, kiedys o wstawieniu sobie przed prockemi bloku wodnego na procka (drugi mało wydajny), z drugiej strony peltier jakies 130W i podgrzewac kawe sobie ( :lol: ) a w tym czasie woda w WC sie chłodzi przed procem :D a proc nie jest oszroniony, najwyzej okolice bloku przy pelcie ;) dobry pomysł nie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Tak zakręcony że nie jestem w stanie tego zrozumiec :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Pogniotłeś mnie RESPEKT :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...