sivy Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Witam. Po przeczytaniu chyba wszyskich postów na temat Frotronów mam mam dalej mały dylemat .Mam zamiar za jakis czas zmienic mobo na MSI lub GB i klocka na Sempa 64 .Jednak narazie jest jak jest a zmiana zasiłki jest już koniecznością . Forsy nie jest zbyt dużo więc mam do wyboru to http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=65870808 co jest chyba lepszym wyborem do obecnego konfigu, i to http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=65329665 co w wypadku 754 napewno lepiej sie sprawdzi. Z tąd moje pytanie czy ten Frotronik da sobie narazie rade na lini 5V i 3,3V bo sama jego konstrukcja jest bez wątpienia bardziej przyszłościowa i która zasiłka będzie lepszym wyborem w takiej sytuacji?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucio89 Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 siema:D mam takie pytanie czy ten zasilacz http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66023259 pociagnie kreconego athlona 2500+ do 2500mhz 512mb ram gf 6800le(16/6) czy szukac czegos lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Witam, wiec do konfigu takiego który fortron lepiej wybrac ten z duzym wiatrakiem i pasywnem fpc czy ten z malym i aktywnym fpc moj konfig Sepron 2800+ @2400 Gigabyte nforce 4 gigabyte 6600 128nb 512mb ran(w przyszlosci 1024) segate 80gb NCQ sata i DVD lg ktory bedzaie lepszy podkrslil bym zed zalezy mi takze na ciszy!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Każdy fortron 350W pociągnie w miarę rozbudowanego konfiga, napiecia nie będa idealne, ale pociągnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość khamilek Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 A teraz mały zonk!! Posiadam fortrona FSP 350W MDN na chacie i szczerze mowiac nie jestem zabardzo zadowolony <_< Zasilacz strasznie sie grzeje <_< Ostanio włozyłem nowa grafe do kompa (His excalibur 9550) i jak wczesniej komp działał mi na 2350MHz z 1,9V to teraz mam zwiechy i zasilacz jest bardzo ciepły :? Wydaje mi sie ze ma on za mało wydajne chłodzenie.Bede przymierzał sie do kupna nowego (jezeli to ma sens)..... Zauwazyłem rowniez ze frotrony maja powazne problemy z praca stabilna powyzej 1,85V (juz nie mowiac o 2V) :angry: To nie sa zasiłki do o/c :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Słuchaj, kupujesz zasilacz, który niewiadomo ile poleżał sobie w Niemczech w niewiadomych warunkach za tanie pieniądze i oczekujesz świetnych wyników. Za to się płaci. Jeśli chcesz mieć pewność to kup sobie modecoma MC 350 za 2x taką kasę i wtedy masz prawo marudzić, a na podstawie 1 sztuki kładziesz na wszystkich kreskę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) dzis przy jednoczesnym sciaganiu smieci przez neta , pakowaniu rarem pliku 3,5gb i graniu i fifke 06 zobaczylem ze moj fortronik byl cieply i teraz takie pytanko : 1 lepiej dac do budy jakis wiatrak zeby wpychal swierze powietrze(tak sie sklada ze kumpel dal mi papsta 92x92 , 2 czy lepiej domontowac go do zasilki zeby jeszcze wypychal cieple powietrze z budy ?ktos prubowal robic takie cos ? czy wystarczy wentyl ktory bedzie wpychal powietrze ? pytam bo boje sie ze moze cos sie przypalic jak bedzie tak cieplo :) mozliwe ze od cieplej temp. przez dluzszy czas moze cos sie skaszanic ? Edytowane 8 Października 2005 przez dzik86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Witam Rowniez posiadam fortrona 350 W (tego z oznaczeniem MDN) i sie grzeje dosc mocno...zaraz po wylaczeniu kompa, ktory chwile wczesniej pracowal w stressie jakies 6h, zasilacz jest wrecz bardzo cieply (moze i goracy ale w sumie nie parzy). Co prawda temp. w budzie obnizyla sie o te 2 st. ale zasilka to male centralne w domu :). Aha szczegolnie ciepla jest strona wenwnetrza zasilacza tzn ta,ktora jest od strony napedow cd-rw itd, czyli od wewnatrz. Co prawda nie zauwazylem zadnych niepokojacych obajwow w postaci resetow, zwisow czy niestabilnych napiec ale chce sie upewnic czy jest takie cos na dluzsza mete mozliwe do wytrzymania przez zasilke. Konf: Barton 3200+, 1GB DDR400, GF6600GT, 2*WDC 80Gb, Abit NF7-S2. Pytanie to samo jakie zadal kolega wyzej...czy wys temp moze miec wplyw na ewntulane szkody (spalenie zasilki, zwarcie w kompie, spalenie kompa itd.)? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość khamilek Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Widzisz Benito moj problem nie jest jedyny.Na pc labie ten sam ludzie maja problem z ta zasiłka.Strasznie sie grzeje.Ja chyba przerobie chłodzenie w tej zasiłce.... <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Ja z tą zasiłką nie mam takiego problemu :blink: Może nie macie w budach żadnych wentyli wywiewających? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość khamilek Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Ja z tą zasiłką nie mam takiego problemu :blink: Może nie macie w budach żadnych wentyli wywiewających? :huh: 1690725[/snapback] Mam jeden wentyl pod zasiłka wyciagajacy i jeden wentyl z boku budy wrzucajacy oraz Pentgrama QVC 100CU+ :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 Na moim konfigu ten Fortron jest ZIMNY podczas pracy w windowsach, net, foobar, wywiewane powietrze jest zimne... W stress podczas gier czy kompresji XviD mozna powiedziec, ze jest LEKKO cieply, poprzedni Fortron 250W grzal sie duzo mocniej... Napiecia trzyma poprostu rewelacyjnie. Wiem co mowie bo kontrolujego, mam w nim czujniki temp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 w windowsie tez jest zimno mojemu fortronkowi, ale jak robilem kilka rzeczy naraz to bylo mu dosyc cieplo, dzis montuje wentylek 92mm to zobacze jak bedzie w stresie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 ale nie bardzo rozumie czemu sie po co dyskusja na temat temp fortrona przeciez to jest chyba 2 rzedna sprawa wazne by byl cichy oraz dawal odpowiednie prady przy poprawnych napieciach bez wiekszych wahan, mialem fortrona i teraz mam tagana i moge smialo powiedziec ze o ile ten ostatnii jest chlodnych bez obciazenia to przy prime czy grach bardzo sie nagrzewa ale mi jakos to nie przeszkadza :) mosy chlodzone jakims buczkiem na 4v+radiatory a reszta ciepla odprowadza wc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaKLeZ Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Fortron 300 PNA(PF) [bez 20>24] ciagnie config z podpisu:) napiecia mierzone miernikiem w stresie (prime95 +3dmark05): 12V=12.10 5V=5.22 3.3V=3.43 czyli calkiem niezle jak na zasilacz za 50zl:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 No to podsumwując który lepiej ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>, bo prawde mówiąc to nie mogę sie zdecydować........ Rozsądek wskazuje na tego z małym wietraczkiem, aktive pfc, 24pin sata itd. ale za to korcimnie zeby ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tego z duzym wiatrakiem ale teoretycznie starszy model, wiec czy ejst rzeczywiscie jakas róznica miedzy oboma?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweldrake Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 Mam ten zasilaczyk kupiłem nie dawno ---> podpis... Jest cichutki znaczy sie jak mam freezona to zasilacz jest niesłyszalny kompletnie ma wolnoobrotowy wiatrak z dołu a nagrzewa się dość mocno przy moim configu ma stablizatory itp. dla mnie dobry wybór waży dwa razy więcej od mojego starego codegena 300 W. Chodzi stabilnie jak mam wlaczony komputer caly dzien to juz pod wieczor jest cieply lecz nawet wiatrak nie przyspiesza dla mnie pierwsza klasa kupilem na allegro za 52 zł :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 Hmm..............a ja wlaśnie wczoraj zamowiłem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67179107 Wziąłem z uwagi na to że ma 24pin i sata a oba złącza mi sie przydadzą. Jestem niezwykle wyczulony na punkcie ciszy mój komp będzie miał pentagrama na porcku i grafe chlodzona pasywnie, wiec totalna cisza, jak przetestuje zasilka, to powiem wam czy go slychac czy moze moje marzenie sie spelnilo i jest nieslyszalny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shark19 Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Czyli FORTRON 300-60 GTP jest lepszy od 350-60 MDN ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Ja mam pytanie głównie do Benito, który w miare sensownie podchodzi do tematu: Musze się pozbyc Codegena z mojego komputera - patrz podpis. I teraz szukam czegoś cichego - i w miarę wydajnego. W sklepach leżą i polecają Modecomy. Kosztuje taki koło 80-100PLN - czyli dwa razy więcej niż Fortron. Mogę go mieć od ręki - znaczy idę i mam, nan Fortrona czeklam i bawię się z Allegro. Rozumiem, że Modecom > Fortron ? Na WYBITNEJ ciszy mi nie zależy - ale wiadomo, że nie może warczeć jak oszalały... Komputer po prostu chodzi całymi dniami i np. dziś rano po całej nocy miałem spalonego tego Codegena i komp nie wstaje na nim. Nie podkręcam tego komputera więc możliwości O/C nie są takie ważne... Fortron z Allegro, czy Modecom ze sklepu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 (edytowane) Ja mam pytanie głównie do Benito, który w miare sensownie podchodzi do tematu: Musze się pozbyc Codegena z mojego komputera - patrz podpis. I teraz szukam czegoś cichego - i w miarę wydajnego. W sklepach leżą i polecają Modecomy. Kosztuje taki koło 80-100PLN - czyli dwa razy więcej niż Fortron. Mogę go mieć od ręki - znaczy idę i mam, nan Fortrona czeklam i bawię się z Allegro. Rozumiem, że Modecom > Fortron ? Na WYBITNEJ ciszy mi nie zależy - ale wiadomo, że nie może warczeć jak oszalały... Komputer po prostu chodzi całymi dniami i np. dziś rano po całej nocy miałem spalonego tego Codegena i komp nie wstaje na nim. Nie podkręcam tego komputera więc możliwości O/C nie są takie ważne... Fortron z Allegro, czy Modecom ze sklepu ? 1707706[/snapback] To pytanie głównie do Benito ale i ja postaram się odpowiedzieć. Modecom to Fortron i odwrotnie to to samo ;]. Foltrony mają tą przewagę nad Modecomami, że są tańsze i chyba cichsze. Moim zdaniem warto kupić na allegro za 57zł, ponieważ ma 2 letnią gwarę. :) Edytowane 19 Października 2005 przez SABUR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Modecom = nowy fortron z naklejką modecoma. Wiartaki i bebechy identyko. zatem nie ma różnicy, tyle że fortrony z allegro są już dosć wiekowe i używane i be gwarancji, więc jak ktoś się nie boi że trafi na zonka to polecam i to i to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 nie prawda, ja kupilem fortrona na allegro i zasilacz nie mial zadnych sladow eksploatacji i do tego mam na niego gwarancje na 12m-cy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shark19 Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 (edytowane) nie prawda, ja kupilem fortrona na allegro i zasilacz nie mial zadnych sladow eksploatacji i do tego mam na niego gwarancje na 12m-cy 1708305[/snapback] Możesz podać link do tej aukcji jeżeli jeszcze się nie zakończyła ?? albo powiedz proszę u jakiego gościa kupowałeś ( nick ) Obecnie zlalazłem dwie aukcje z frotonem MDN : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68707838 - tutaj za 60 zł, ale kolo ma troche neutralnych komentarzy http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67840148 - tutaj jest za 79 zł, wydaje mi się pewniejszy sprzęt z tej aukcji. Edytowane 19 Października 2005 przez Shark19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Na tej aukcj KLIK było full zasiłek. Możesz spytać sprzedawcy czy coś mu jeszcze zostało. Też kupiłem na tej aukcji- wprawdzie zasiłka jeszcze do mnie nie dotarła ale sprzedawca zaklina się, że paczkę wysłał. Pewnie znów poczta dała doopy :-( . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 (edytowane) no niestety aukcja juz dawno sie zakonczyla bo kupowalem go we wakacje. a podac ci nicka nie bardzo mam jak bo zamawial mi kumpel bo nie jestem zarejestrowany na allegro. ale jesli ci bardzo zalezy to moge spytac kumpla i sprawdzi. ten koles prowadzil sprzedaz na allegro z jakiegos sklepu, pozniej sprawdze na gawarancji. ale zasilacz naprawde wygladal jak nowka, to chyba jest nowka. przygladalem mu sie chyba z 10min i nie znalazlem zadnych sladow uzytkowania. wiec dziwia mnie troche komentarze niektorych ze fortrony na allegro sa uzywane i wogole... Naprawde goraco polecam. zasilacz jest swietny jak na ta cene, a dalem chyba z niego lekko ponad 50zl pozdrawiam a i do tego jest bardzo cichy :) Edytowane 19 Października 2005 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Czyli jeśli Fortron kosztuje mnie 52 + 9 wysyłka = 61, a nowy Modecom 99 PLN, to 30 płacę za : * 'świeżość' * gwarancję - dłuższą i u siebie w mieście * naklejkę Generalnie - chyba wezme tego Modecoma. Dzęki za info... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 Ja trafilem napewno na uzywke Fortrona: 1. Wentylator byl troche zakurzony 2. Jeden z kondensatorow jest przypuchniety Pozatym zasilacz sprawuje sie rewelacyjnie, i jest chlodny nawet w obcazeniu nie wiem moze wersja RevA jest inna konstrukcyjnie i grzeje sie mocniej, ja mam starsza wersje bez RevA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 Czyli jeśli Fortron kosztuje mnie 52 + 9 wysyłka = 61, a nowy Modecom 99 PLN, to 30 płacę za : * 'świeżość' * gwarancję - dłuższą i u siebie w mieście * naklejkę Generalnie - chyba wezme tego Modecoma. Dzęki za info... 1708820[/snapback] Te modecomy 350W fortrona "big fan" są na nowszym PCB i mają nowsze okablowanie. Gucio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 to jest dorzucili kilka nowych wtyczek, a jednocześnie skrócili i zmniejszyli liczbę molexów. Co do pcb bnyć moze jest nowsze, tylko konstrukcja jest taka sama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...