BENITO Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 @Shymeq, Ste3an Widziałem foty, trochu pustawo w środku jak na mój gust. Ten Green Power przypomina rozmieszczeniem elementów TOPOWERA P3, którego miałem okazje oglądać dzięki uprzejmości Angeli na targach. No ale ma jakieś 6% wyższąsprawność od mojego Anteca, ale bebechów nie porównuj bo ci się przykro zrobi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) http://www.silentpcreview.com/article280-page1.html tu masz test z tego co tam pisza to 400watt to to ma i najlepsze napiecia jakie widzieli byly na tym zasilaczu ale pomijajac to > Pustawo dlatego bo to zasilacz ekologiczny zgodny z najnowszymi standardami unii specjanie zredukowano wage itd zeby byl przyjazny srodowisku :) The development of an environmentally friendly power supply is more than just goodwill on the part of the FSP-Group. Sooner or later, all power supplies (in the EU at least) need to meet standards that dictate the amount of toxic and unrecyclable materials that can be used in manufacturing electronics. According to this press release from FSP, "In order to reduce the effects of both heavy metals and chemical pollution on the environment, the EC (European Commission) has stipulated explicitly that no electrical and electronic equipment put on the market throughout the EU may contain lead after 2006". There are two major parts of the legislation, which appears to come into force on 1 July 2006: There will be maximum allowable limits for the following substances: Lead Mercury Cadmium Hexavalent chromium Polybrominated biphenyls (PBB) Polybrominated Diphenyl Ethers (PBDE) Electronic equipment will be subject to a "recycling tax", much like the bottle deposit found on recyclable drink containers. These taxes will go to the manufacturers, who will be required to facilitate the recycling of old electronics. Specific details about the legislation can be found buried on the EU web site, and much more information can be found by looking up WEEE, the industry group behind the legislation, and RoHS, the part of the legislation that applies particularly to restrictions on hazardous substances. The precise nature of the regulations and who is going to enforce them varies from country to country within the EU, and there does not seem to be a centralized source of information about them. Our contact at FSP in the US said that their entire production is scheduled soon to adopt the environmental guidelines and practices outlined above. Other environmentally friendly aspects of the Green PS include active power factor correction and, of course, high efficiency. These features are becoming more common, but they are veritable requirements of any power supply that claims to be environmentally friendly. A najwiekszym jego plusem jest CENA :> Edytowane 3 Maja 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandaryn Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Witam kupuje nowa karte radka X700 256/256 na AGP a moja plyta to Abit NF7-S i znalazlem trzy zasilacze na allegro FORTRON FSP400-60PFN za 80zl. drugi taki sam za 90zl. i trzeci ZASILACZ ATX 400W FORTRON FSP400-60GLN za 140zl.,ktory wybrac do tej plyty?A moze jakies inne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 tak patrze na te foty i sie zastanAwiam czy mniejszych radiatorow nie było? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Wiem ste3an wiem, nawet na radiatorach zaoszczędzili. Zobacz sobie Topowera P3 jak będziesz miał okazję, polecam. Teraz do Tego FSP nadawały by się radiatorki z Revolteca chromusa II, które przy technologii typu topower P5 wogóle sięnie sprawdzają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 (edytowane) Dzisiaj przyszedl do mnie fortronik z allegro super sprawa dobry zakup polecam :) Napiecia wzorcowe :P Jak za cene 140zl super zasilacz cichy(wentylator taki sam jak sesonicach yateloon slizgowy a nie kulkowy jak to mialo miejsce na slinetpcreview.com) :) Edytowane 5 Maja 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Powiedz mi Ste3an, czy FSP nie podwoiło czasem kluczy co by się nie grzały. Powiedz mi co jest na tej blaszce po lewej stronie na fotkach. Mnie się wydaje, że to klucze. Mogli je podwoić sprzęgając równolegle żeby wsio się mniej grzało. Bo wydaje mi się że koło PWMa też są klucze. A najlepiej powiedz co jest gdzie podpięte to będzie wszystko wiadomo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 (edytowane) http://www.xbitlabs.com/articles/other/dis...-roundup_6.html tutaj jest mocniejsza wersj napisali co tam wsadzili niechce mi sie rozkrecac teraz i oznaczenia spisywac z diod :P umnie wogole wszytkich diod do blaszek przykreconych jest 12 diod 11 w malych obudowach 1 duza dioda widoczna na srodkowej blaszcze jak cos wiecej chcesz wiedziec to ci go rozkrece i pospisuje :) z tymi kluczami to masz racje po 2 diody sa laczane na 3.3v i na 5v a 4 na 12v zeby mniej sie grzalo :) Edytowane 5 Maja 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 No i masz sekret dużej sprawności, wystarczy podłączyć równolegle kilka elementów. Proste aż do bólu i jak widać skuteczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 tak zgadza sie ale koszty takiego czegos tez sa 2wieksze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Wcale nie, bo elementy o mniejszej wydolności prądowej kosztują mniej niż ich więksi bracia. Do tego oszczędzasz na radiatorach :D Koszty mniej więcej się wyrównują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Powiedz mi Ste3an, czy FSP nie podwoiło czasem kluczy co by się nie grzały. Powiedz mi co jest na tej blaszce po lewej stronie na fotkach. Mnie się wydaje, że to klucze. Mogli je podwoić sprzęgając równolegle żeby wsio się mniej grzało. Bo wydaje mi się że koło PWMa też są klucze. A najlepiej powiedz co jest gdzie podpięte to będzie wszystko wiadomo. te pierwsze tranzystory na radiatorze to jest układ od aktywnego pfc , widze że przetwornica jest rozwiązana tak w mojej zasiłce(1 kondesator i 1 tranzystor- ten duży) reszta to nie wiem co to jest bo nie widze oznaczeń ale napewno musi być stabilizator scalony 5v , a diody schotkiego są podwojone na każdym napięciu - mniejszy spadek napięcia przy dużym obciążeniu i mniejsze wydzielanie ciepła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Tu nie ma dużych tranzystorów. Dużą obudowę ma tylko mostek Graetz'a przykręcony do radiatorka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 no właśnie pominołem greatza , nie widać dokładnie na zdjęciach więc troche jechałem w ciemno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 benito zapomnialem sie zapytac jak sie ma ten fortron do modecoma 400 co testowales? od strony technicznej :)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Mc 400 to zupełnie inna konstrukcja, bardziej tradycyjna, wiesz stare pcb, gdzie filtry wejściowe graetz i klucze są po lewej stronie. Do tego pasywne PFC i małe radiatorki (no trochu większe niż w GLN). Wydaje mi się jednak że tylko przy +12v też zdublowali diody w wersji MC 400, w wersji MC 350 jedna linia +12v miała diody zdublowane a druga nie, bo z tego co pamiętam było ich mniej. Dorzucam linka do testu więc sobie sam zobaczysz zdjecie: http://mod-planet.com/index.php?module=sub...page&pageid=295 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymeq Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Czy ktoś z was testował Fortrona 400-60GLN ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Czy ktoś z was testował Fortrona 400-60GLN ??Chodzi Ci o testy obciążalności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymeq Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 tak o testy obciązalności i stabilnośc napięć tego zasilacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Czesc!Niestety ma allegro nie moge znalesc w tej chwili zadnego Fortrona w cenie do 65 zl .Kupilem wczesniej FSP350-60MDN i jestem z niego bardzo zadowolony.Jednak na drugim komputerze wysiadl mi zasilacz i jestem teraz bez.nie mam wiecej kasy i pytanie moje brzmi: Czy ta delta DPS-350PB-2C REV:01 jest cos warta?Jak u niej wyglada linia 12 V? Jest jedna czy dwie i jaki amperarz. Jesli jest do bani to jaki zasilacz z allegro ( lub nie) w tej cenie ok 70 zl Z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 tak o testy obciązalności i stabilnośc napięć tego zasilacza http://www.silentpcreview.com/article280-page1.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) tak o testy obciązalności i stabilnośc napięć tego zasilaczaNa "silentpc" testowali- Benito dał linka: http://www.silentpcreview.com/article280-page1.html edit-> heh- drugi ;-). Edytowane 8 Maja 2006 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) Który wybrać : Fortron 300 GTF czy 300 GTP ? GTF ma większe szumy ale może pracować do 50 st. , GTP mniejsze szumy ale praca do 40 st.- to chyba wszystkie różnice ... GTP ma PFC aktywne .... czym się różni od pasywnego ??? Edytowane 9 Maja 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 gtp bierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) gtp bierz Jeśli możesz napisz tak ogólnie ( jeśli da się to ująć w 2 zdania ) co daje aktywne PFC ( jaką ma przewagę w teorii i praktyce nad PFC pasywnym ). Edytowane 9 Maja 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 ekologia :) Zmniejsza ilosci pobierania enregi pozornej straty w jej poborze sa mniejsze przy aktywnym pfc :) a tak to nie ma roznicy :) pfc nie wplywa na spawnosci zasilacza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Dla mnie zaleta z aktywnego PFC to: -mniejszy cięzar zasiłki :) -nic nie buczy (zazwyczaj ten dławik pasywnego pfc buczy w szczegolnosci przy większych obciązeniach) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Tylko że APFC może wariować jeśli kompa zasilasz UPS-em wtedy lepiej stosować zasiłki z pasywnym PFC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Tylko że APFC może wariować jeśli kompa zasilasz UPS-em wtedy lepiej stosować zasiłki z pasywnym PFC. Hmm a to ciekawe. Ale z tego co wiem komputer ten będzie zasilany z sieci ( bezpośrednio ). Napisz jeszcze na czym to wariowanie polega ( na UPS i aPFC ) - chodzi o pływające napięcia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Chodzi o to, że UPS nie daje idealnej sinusoidy tylko różnego rodzaju przebieg trapezoidalny, co powoduje, że niektóre układy APFC mają trudności z dostosowaniem się do tych warunków pracy. Najczęściej zasilacz po prostu się wyłącza, ale w skrajnych przypakach zasilacz może ulec uszkodzeniu, bo APFC się po prostu zjara. W przypadku pasywnego PFC nie ma takiej możliwości, bo to tylko dodatkowy transformator i mu z grubsza wisi co dostanie na wejściu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...