elf_ Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 (edytowane) Poniżej prezentuję tani i szybki sposób na skuteczne wyciszenie dysku twardego. Może ktoś z tego skorzysta :D . Naszym celem jest oczywiście odizolowanie dysku od obudowy, aby ta nie wpadała w rezonans spowodowany pracą HDD. Co będzie potrzebne ? - 4 kątowniki - 4 podkładki pod śrubki - 4 śrubki ;D - mata z pianki ( taka jaką dają razem z płytą główną ) - taśma dwustronnie klejąca 1. Piankę wycinamy i podklejamy pod kątowniki 2. Kątowniki z podklejonymi podkładkami z pianki mocujemy do dysku. 3. Umieszczamy dysk w obudowie i cieszymy się cichą pracą naszego HDD. Edytowane 25 Września 2005 przez elf_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 4. Kupujemy nowy dysk, bo stary padł od przegrzania.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 Sprawdziles moze o ile wzrosla temperatura?:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flash Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 4. Kupujemy nowy dysk, bo stary padł od przegrzania.... 1667687[/snapback] No nie przesadzajmy - jesli obudowa jest wentylowana a dysk w miarę normalny temperatura nie przekroczy normalnej. Barracuda SATA 160 nie przykręcona do obudowy wskazuje 40-44 st w obudowie 34-36. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 (edytowane) 4. Kupujemy nowy dysk, bo stary padł od przegrzania.... 1667687[/snapback] oj tak, swiete slowa - wiekszosc dyskow pada wlasnie od przegrzania.. No nie przesadzajmy - jesli obudowa jest wentylowana a dysk w miarę normalny temperatura nie przekroczy normalnej. Barracuda SATA 160 nie przykręcona do obudowy wskazuje 40-44 st w obudowie 34-36. 1667698[/snapback] od 40-44 to juz nie jest malo - u mnie np. jest 28-30 (dysk caly czas chlodny) Edytowane 25 Września 2005 przez QuicksilveR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 (edytowane) ;D Akurat mój Samsung mało się grzeje. Temperatura dysku nieprzykręconego do obudowy, po kilkugodzinnej pracy to ok 31-34 stopni. Także w moim przypadku patent przedstawiony w pierwszym poście się sprawdza. Jeżeli ktoś ma bardziej grzejący się dysk, może do dysku przykręcić kawałki jakiejś blachy ( jako radiatory ) lub umieścić w pobliżu HDD wentylek ustawiony na 5v - dalej będzie cicho a wzrost temperatury dysku nie będzie znaczny. Edytowane 25 Września 2005 przez elf_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 http://www.silentpcreview.com/article14-page2.html tu jest prostszy sposób kosztuje dokładnie złotówkę tyle zapłaciłem w sklepie za metr gumki czy nawet dwa nie pamietam :wink: montaż banał jedyne czego potrzebujesz to palce rąk nawet nie muszą być wszystkie :twisted2: ahm co jeszcze mam jak w podpisie HDD i chodzi o to że nie ruch głowicy lecz sam świst talerzy mnie dobijał o dziwo pomogło właśnie na to a nie spodziewałem się, temperatura jak piszę w tej chwili 32*C jak gram 35*C ale jak coś kiedyś kopiowałem 4 giga to pojechała do 48 więc pewnie wiatraczek na niego walne na 5 volt, dodam tylko że największy hałas robi chyba zasilacz ale nie jestem pewien regulowany termicznie wiatrak jest, bo rszeta jest puszczona na 7 volt lub 5, pentagram na procu AluCu80 też 7 a wentyle w budzie to zalmanki 90mm i dziury bez żadnych krat tak że cicho cicho B) niestety pojęcia nie ma jaka była temperatura wcześniej :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QauczuQ Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Od siebie dodam że można jeszce dysk tak przygotowany jak kolega na samym początku radzi obłożyć materiałem pochłaniającym (np. takim jaki można spotkać w pudełkach z kart graficznych itp) nie musi to być ekstra mata za 100 zł. Dodatkowo wentyl puszczony na min z przodu obudowy aby centralnie na położony dysk wiał i u mnie tem w granicach 34 - 40 C. Jednak nie jest tajemnicą że jak kupisz głośny dysk to nie zrobisz z niego cichego - nigdy. Dlatego najepirw warto kupić cichy dobry dysk i potem można go wyciszać. Mam samsunka SP120GB 8MB na silniku Nidec Serial ata i ten dysk przebił moją poprzedną Baracudę IV 40 GB którra była podobno najcichsza na rynku - naprawdę ten samsung jest idealny do domowego niesłyszalnego kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Od siebie dodam że można jeszce dysk tak przygotowany jak kolega na samym początku radzi obłożyć materiałem pochłaniającym (np. takim jaki można spotkać w pudełkach z kart graficznych itp) nie musi to być ekstra mata za 100 zł. Dodatkowo wentyl puszczony na min z przodu obudowy aby centralnie na położony dysk wiał i u mnie tem w granicach 34 - 40 C. wszystko ok ale nie pisz że dodatkowo wentyl, gdyż jak go obłożysz materiałem jakimś nawet jeżeli nie będzie on bezpośrednio stykał się z dyskiem (mam tu na myśli izolator bo z kolei przewodnik powinien się stykać i to jak najdokładniej np. jakiś wymyślny radiator ) to musisz dać wentyl ponieważ inaczej temperatura hdd wzrośnie drastycznie a podczas kopiowania większych danych np. z partycji na partycję (kilka giga) będzie sajgon :twisted2: no a jak chcesz go zawinąć w jakąś folijkę z bombelkami, lub bez, albo gąbeczkę, albo choćby matę bitumiczną to powodzenia :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QauczuQ Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 więc, Panie Luk3 : tu jest probem z mała wyobraźnią.... mam obwniętego w matę bitumiczną ale jest na podobnej konstrukcji jak kolega pisał na początku a owinięty jest tak że wylot i wlot powietrza są po obu stronach tzn. z przodu gdzie jest wiatrak i z tyłu żeby był obieg i wyobraź sobie że obrabiam duże pliki graficzne na co dzień i jakoś ten system się sprawdza. Pewnie że takie obłożenie moze nie daje dużo ale przy moim cichuteńkim dysku taki sposób jest w 100% skuteczny. O foiljce nie wspominałem a bąbelki to może miałeś w oranżadzie lub mleku ;) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) więc, Panie Luk3 : tu jest probem z mała wyobraźnią.... mam obwniętego w matę bitumiczną ale jest na podobnej konstrukcji jak kolega pisał na początku a owinięty jest tak że wylot i wlot powietrza są po obu stronach tzn. z przodu gdzie jest wiatrak i z tyłu żeby był obieg i wyobraź sobie że obrabiam duże pliki graficzne na co dzień i jakoś ten system się sprawdza. Pewnie że takie obłożenie moze nie daje dużo ale przy moim cichuteńkim dysku taki sposób jest w 100% skuteczny. O foiljce nie wspominałem a bąbelki to może miałeś w oranżadzie lub mleku ;) . e no ta może nie wyraziłem się dość jasno więc uściślam: jeżeli zawiniesz dysk w mate bitumiczną tak że mata będzie przylegać (do hdd) to będzie się smażył szczególnie jeśli masz 7200 RPM nic nie wspomniałeś o temperaturach a powinieneś był IMO, jeżeli natomiast zrobisz coś w rodzaju puszki na dysk też będzie źle jak dasz wiatrak do tej puszki już będzie lepiej a jeżeli będzie to tuba a nie poszka bądź prostopadłościan bez dwuch przeciwległych ścian w których będzie to można zobaczyć HDD z przodu i z tyłu i w tą tubę/prostopadłościan puścisz powietrze z wentyla na 5 volt to powinno być ciszej i chłodniej niż narmalnie zamontowane w budzie, mam nadzieję że opis jest dosyć plastyczny ^_^ ps: przyczepiłem się w twym poście jedynie do nieścisłości opisu zamontowania materiału wygłuszającego na/wokół hdd i do określenia że wiatrak to można dać opcjonalnie na hdd jak go czymś obłożymy bądź w czymś zamkniemy to mi sie nie podobało, i to podkreśliłem :mrgreen: Edytowane 13 Listopada 2005 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubiquality Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 w jakim sklepie pytać się o taką gumkę do wyciszenia?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 w jakim sklepie pytać się o taką gumkę do wyciszenia?? :lol2: u nas na wichurze sklep nazywa się Maria:P jako że w Marii nie było takiej ładnej okrągłej jak w linku to kupiłem taką zwykłą od bielizny po czym ją zrolowałem (zrobiła się okrągła złapałem 1 koniec w zęby a drugi zrolowałem w dłoniach :razz: )żeby nie nakrywała dysku ograniczając w ten sposób pole do odpływu ciepła ogólnie rzecz biorąc jest teraz okrągła i jak ściągne bok budy to widze dwie śliczne kokardki, na które jest zawiązana :blink: w Marii sprzedają też lalki i przybory szkolne i właśnie takie jakieś rzeczy do szycia taką okrągłą to nie wiem gdzie dostać musiałbym sie taty spytać on wie <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 :D ja zastosowałem gumki: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=150594&st=30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) Chodzi mi o estetyczne i najtańsze wytłumienie drgań dysku, które są przenoszone na obudowę. Czy zna ktoś tańsze i równie niezawodne rozwiązanie niż to: http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=1153 ps. poza tym pomysłem z gumkami Edytowane 26 Lutego 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...