Skocz do zawartości
fenir

Tanie Panoramy 20"

Rekomendowane odpowiedzi

a ja mam pytanie do Piotr23x jak ze smużeniem w grach i czernią w filmach ?

Co prawda nie do mnie jest skierowane pytanie, ale pozwole sobie odpowiedziec. Z tego co wyczytalem o tym monitorze to smuzenie w tym Nec'u jest praktycznie niezauwalne. Matryca podobno dorownuje w szybkosci tym na TN o czasie 2ms ;). Czern nie jest idealna - lepsza niz na matrycach TN, a troche gorsza od xVA.

Zaleta matrycy AS-IPS jest tez rownomierne jej podswietlenie i efekt swiecacych rogow praktycznie nie istnieje.

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanie do Piotr23x jak ze smużeniem w grach i czernią w filmach ?

Smużenie w grach nie występuje . Miałem poprzednio 17 '' crt i nie widzę różnicy . Mam w domu jeszcze w domu nootboka Acera z 15" matryca i na niej widać wyraźnie smużenie . Gorzej jest z czernią , jest troche słabsza niż na dawnym crt ( to chyba zrozumiałe) i nie jestem wstanie powiedzieć czy jest gorsza od innych 20" LCD . Na pewno jest lepsza niż moim acerku . Powoli sie przyzwyczajam i generalnie bardziej mnie irytuje ze na LCD widać wszystkie niedociągnięcia dvixów niż trochę gorsza czerń. Edytowane przez Piotr23x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzies wyczytalem (chyba na forum mva), ze bardzo mala plamka w monitorach LCD rozwiaze problem z rozdzielczosciami nie natywnymi tzn obraz bedzie praktycznie takiej samej jakosci jak w rozdzialce natywnej.

rozwiąże, obraz nie będzie rozmazany jak będziesz używać rozdzielczości takiej by piksel miał wielkość plamki lub 4 plamek lub 9 plamek lub 16 plamek itd. czyli dla tego neca: 1680x... lub 840x... lub 560x... itd.

jak widać przytakiej plamce jak w necu wybór rozdzielczości jest mały, jak by ta plamka myła 2x mniejsza (0,128) to można by już dać rozdzielczości takie: 3360x... lub 1680x... lub 1180x... lub 840x...

Przy plamce 0,128 wybór nadal jest skromny w porównaniu z możliwościami CRT i jeszcze pójdzie troche poczekać na takie plamki,

więc narazie ja polecam monitory z dużą plamką (w okolicach 0,3) by literki były duże i gry nie skakały :)

Edytowane przez skwarucha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ja polecam monitory z dużą plamką (w okolicach 0,3) by literki były duże i gry nie skakały :)

Jestem tego samego zdania , większa gęstość ( piksel np. 0,15 ) tak ale jeszcze nie obecnie

.... na LCD widać wszystkie niedociągnięcia dvixów ...

To akurat zaleta LCD , właściwie tylko na dobrym LCD jest naprawdę sens wyświetlać HDTV na CRT też jest lepiej w HD niż DVD PAL ale różnica nie jest aż tak wyraźna jak na np. większym monitorze panoramicznym LCD. O standardowych Divx zapomnij - słabe wrażenia, ten sam film na HDTV .... to zupełnie inny film !!

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie mysle czy nie warto by bylo zalozyc tematu o Nec'u 20WGX2 ;)

Kilka osob ma ten monitorek i fajnie by bylo o nim troche wiecej poczytac. Najlepiej jakby ktos z posiadaczy tego LCD'ka zalozyl temat z mala recka w pierwszym poscie :).

Troche tez nie pasuje do tego tematu bo to w koncu nie jest tania panorama :).

Jest ktos odwazny sprostac temu zadaniu? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie mysle czy nie warto by bylo zalozyc tematu o Nec'u 20WGX2 ;)

Kilka osob ma ten monitorek i fajnie by bylo o nim troche wiecej poczytac. Najlepiej jakby ktos z posiadaczy tego LCD'ka zalozyl temat z mala recka w pierwszym poscie :).

Troche tez nie pasuje do tego tematu bo to w koncu nie jest tania panorama :).

Jest ktos odwazny sprostac temu zadaniu? ;)

Zastanawiam sie wlasnie nad belinea a tym neciem i temat by sie przydal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test 20' calowych LCD wynik testu jest następujący: ViewSonic VP2030b > ViewSonic VX2025wm > Nec 20WGX² > Belinea 10 20 30W / 10 20 35W (od najlepszego). nienajlepiej wypadł Nec MultiSync 20WGX2

http://www.behardware.com/articles/619-1/c...-6-8-16-ms.html

Edytowane przez SILAN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co sadzicie o tej ofercie?

http://ebuyer.co.uk/customer/products/inde...duct_uid=105427

ta belinea 102035w wyglada coraz ciekawiej, tym bardziej ze cena przy przeliczniku 5.5zl=1L jest zachecajaca - 1745zl

Fajnie tez ze w tym sklepie przesylka jest za darmo! (wew. UK)

Moze ktos chce ten monitorek? chetnie wysle do PL bez zadnych prowizji - NALEZY POMAGAC SOBIE, NIE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co sadzicie o tej ofercie?

http://ebuyer.co.uk/customer/products/inde...duct_uid=105427

ta belinea 102035w wyglada coraz ciekawiej, tym bardziej ze cena przy przeliczniku 5.5zl=1L jest zachecajaca - 1745zl

Fajnie tez ze w tym sklepie przesylka jest za darmo! (wew. UK)

Moze ktos chce ten monitorek? chetnie wysle do PL bez zadnych prowizji - NALEZY POMAGAC SOBIE, NIE?

hmm...w lokalnym sklepie moge go miec za 2008zł,

oferta z uk dodajac koszty przesyłki, przelewu i problemow z gwarancja nie jest juz taka atrakcyjna :(

prędzej bym sie zdecydował na zakup wersji bez DVI za 1699zł lokalnie niz na zakup w uk

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to dziwne na ich stronie internetowej cena za Belinee 102035W to 2070 zł, a nie 2008 zł.

Dla mnie Apollo to też lokalny sklep, tyle że oddział w tarnowie.

jeszcze parę dni temu była cena dokładnie 2008zł, ponadto mozna u nich utargować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze parę dni temu była cena dokładnie 2008zł, ponadto mozna u nich utargować

Ja tam u nich kupowałem 2 lata temu częsci do kompa za 4 tyś zł, i utargowałem tyle co myszka kosztowała ( 25 zł )

Więc nie łudze się że w Tarnowie cokolwiek się potarguje

Ten szef tarnowskiego oddziału Apolo jest skąpy i myśli tylko jak wyzyskać klienta ( ciężko u nich wyegzekwować gwarancje ). Kumplowi złozyli kompa i poskąpli na paste termo-przewodzącą, czego efektem procek grzał się 80-90 st ( Xp 1700+ ). Jak poszedł do nich z kompem za 2 tyg, to zamiast przyjąć reklamację i naprawić swoją niedoróbke, zalożyli mu wentylator na obudowe i zainkasowali 35 zł.

Pozatym zamawiał do kompa Barracude 5, a włożyli mu Barracude 4, jak to reklmował to też nie przyjęli, a jak się później okazało na dysku plomba miała date sprzedaży styczeń, a kupował kompa w kwietniu :mad:

EDIT : Można gdzieś w Polsce dostać ViewSonica VX2025wm ??

http://www.behardware.com/articles/619-8/s...-6-8-16-ms.html

Strasznie wpadł mi w oko, jest zdecydowanie lepiej wykończony i ładniejszy od Beliney 102035 W.

Edytowane przez Shark19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem wreszcie NEC'a 20WGX2,poprzesiadce z 19" LCD Samsunga 910T jestem pozytywnie zaskoczony :) monitorek jest super, nie zauwazamsmuzenia, duza mozliwosc regulacji kontrastu, jasnosci, kontrast na 50% "wypalal" oczy wiec zmniejszylem do 30% :) ogolnie monitorek prezentuje sie swietnie, ma dodatkowe porty USB, tzw. lustro mi nie przeszkadza bo za soba niemam okna wiec nic sie nie odbija, pod kazdym katem wszystko widac, czarny jest tez ok, zauwazylem ze w ciemnym pomieszczeniu czarny pod pewnym katem przechodzi w niektorych miejscach w fioletowy, ale przy normalnym urzytkowaniu na codzien tego nie widac.

Ogolnie jestem zadowolony i monitorek swietnie sie prezentuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przytocze Ci opinie Marka Konopki z mva.pl na temat behardware:

Na behardware nie mają zielonego pojęcia o testowaniu monitorów. Piszę to na podstawie sposobu wyznaczania jakości reprodukowania barw, gdzie kiepskie jednostki po kalibracji programowej wykazują lepsze rezultaty od monitorów wyższej klasy. Sugerowanie bądź twierdzenie, że te słabsze jednostki lepiej reprodukują barwy jest najczystszą demagogią.

Najlepsza panorama 20" jest NEC 20WGX2 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to dziwne na ich stronie internetowej cena za Belinee 102035W to 2070 zł, a nie 2008 zł.

Dla mnie Apollo to też lokalny sklep, tyle że oddział w tarnowie.

dzisiaj cena belinei 102035W to 2008zł

http://www.apollo.pl/do_cmd_win.php?mod=st...detail&id=18812

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem z wyborem monitorka a mianowicie wacham sie za

Samsung LCD 21" SM 215TW

NEC LCD 20'' 20WGX2

Belinea LCD 20'' 102035W

belinea jest najtansza i w sumie nie taka zla , nec juz drozszy ale ta szyba ? nie wiem sam samsung jest niewielie drozszy od neca i ma 21' wszystkie maja 1680x1050 i sam juz nie wiem ktorego kupic

Edytowane przez Halfi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem z wyborem monitorka a mianowicie wacham sie za

Samsung LCD 21" SM 215TW

NEC LCD 20'' 20WGX2

Belinea LCD 20'' 102035W

belinea jest najtansza i w sumie nie taka zla , nec juz drozszy ale ta szyba ? nie wiem sam samsung jest niewielie drozszy od neca i ma 21' wszystkie maja 1680x1050 i sam juz nie wiem ktorego kupic

NEC albo samsung

pojawiła się tez nowosc: ASUS 20" panorama PW201 bogato wyposazony: wejscia wideo, kamera internetowa, matryca ta sama co w belinei cena około 2500zł ale na razie nie ma w sklepach:

http://www.geizhals.at/deutschland/a199804.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na zadnych dodatkach mi nie zalezy liczy sie glownie jakosc ergonomia gram glownie w starsze gry, ogladam czasem filmy i glownie net. Nie wiem dlaczego sklaniam sie bardziej ku samsungowi 21' wyglada lepiej niz nec pytanie czy jego matryca jest porownywalna z ta w nec'u ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie jak to jest w koncu z graniem w nizszej rozdzialce niz nominalna, bo w recenzjach pisza o 3 mozliwosciach:

1.gramy z obrazem rozszerzonym na boki - w niektórych grach wygląda to nawet fajnie, przede wszystkim FPP.2.uruchamiamy tryb okienkowy i gramy w nominalnej rozdzielczości - wówczas z boku możemy mieć cały czas na oku inne aplikacje, choćby GG.3.w sterownikach karty graficznej ustawiamy wyświetlanie obrazu ze stałym stosunkiem krawędzi - będzie on wówczas wyświetlany 'piksel w piksel', a więc po bokach będą czarne paski. Zasada ta sama, co w przypadku telewizorów panoramicznych.

Ja np nie chce grac z obrazem ani rozciagnietym, ani ucietym po bokach ... Nie da sie ustawic po prostu rozdzialki utrzymujacej proporcje 1680x1050?

W sumie niezle sie o nim wypowiadaja, moze bylbym w stanie przebolec ta felerna matryce :? Wiadomo ze najchetniej kupilbym NECa, ale to jednak roznica 600zl, a jeszcze trzeba kupic x360 w najblizszym czasie :wink:

Edytowane przez Tha.Doggfather

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Powiedzcie jak to jest w koncu z graniem w nizszej rozdzialce niz nominalna, bo w recenzjach pisza o 3 mozliwosciach:

1.gramy z obrazem rozszerzonym na boki - w niektórych grach wygląda to nawet fajnie, przede wszystkim FPP.2.uruchamiamy tryb okienkowy i gramy w nominalnej rozdzielczości - wówczas z boku możemy mieć cały czas na oku inne aplikacje, choćby GG.3.w sterownikach karty graficznej ustawiamy wyświetlanie obrazu ze stałym stosunkiem krawędzi - będzie on wówczas wyświetlany 'piksel w piksel', a więc po bokach będą czarne paski. Zasada ta sama, co w przypadku telewizorów panoramicznych.

2.Ja np nie chce grac z obrazem ani rozciagnietym, ani ucietym po bokach ... Nie da sie ustawic po prostu rozdzialki utrzymujacej proporcje 1680x1050?

3.W sumie niezle sie o nim wypowiadaja, moze bylbym w stanie przebolec ta felerna matryce :? Wiadomo ze najchetniej kupilbym NECa, ale to jednak roznica 600zl, a jeszcze trzeba kupic x360 w najblizszym czasie :wink:

ad1.Jest tak jak napisałeś: 3 mozliwosci

ad2.da się

ad3.wychodzi sporo niedrogich 20 (i większych) na tanich matrycach TN np nec 2070WNX za 1750zł TN 10ms, ponadto w drugim kw 2006 samsung będzie produkował jeszcze większą tanią matrycę TN panorama 22" o duzym pikslu (0,282 1680x1050) bardzo szybki (5ms) i kontrast 1000:1 więc super atrakcyjny dla graczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1.Jest tak jak napisałeś: 3 mozliwosci

ad2.da się

ad3.wychodzi sporo niedrogich 20 (i większych) na tanich matrycach TN np nec 2070WNX za 1750zł TN 10ms, ponadto w drugim kw 2006 samsung będzie produkował jeszcze większą tanią matrycę TN panorama 22" o duzym pikslu (0,282 1680x1050) bardzo szybki (5ms) i kontrast 1000:1 więc super atrakcyjny dla graczy.

LOL 22" o dużym pikselu !!!! TO JEST WŁAŚNIE TO i tym kierunkiem powinni iść producenci .... tylko nie na matrycy TN !!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL 22" o dużym pikselu !!!! TO JEST WŁAŚNIE TO i tym kierunkiem powinni iść producenci .... tylko nie na matrycy TN !!!!!!!!

podobno to juz nie ta matryca TN co dawniej, bo:

-ma kontrast 1000:1

-pełną paletę 16.7

-katy 160/160 przy cr 10:1 a przy cr 5:1 katy 178/178 jest to nadal mniej niz na VA ale...

zobaczymy jak będzie w praktyce bo nowe matryce samsung: B-TN-III będą takze w wielkosciach 17" i 19" 20" 21" 22"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobno to juz nie ta matryca TN co dawniej, bo:

-ma kontrast 1000:1

-pełną paletę 16.7

-katy 160/160 przy cr 10:1 a przy cr 5:1 katy 178/178 jest to nadal mniej niz na VA ale...

zobaczymy jak będzie w praktyce bo nowe matryce samsung: B-TN-III będą takze w wielkosciach 17" i 19" 20" 21" 22"

No jeśli to będzie takie TN że praktycznie TVA ;) to co innego :)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi