Skocz do zawartości
Ricci

2x1 Gb - Testy Różnych Pamięci Ddr1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno dotarly do mnie G.Skille kupione na allegro.Oczywiscie nie omieszkalem ich przetestowac :)

Krecone kosci to G.Skill PC4000SU2 HZ.Najpierw udalo mi sie przejsc spi32M przy 280mhz, niestety tylko raz :sad:

Za drugim, trzecim i czwartym nie bylo juz tak dobrze.Udalo mi sie jak narazie osiagnac 278mhz przy standardowym napiecu(2.60V) i timingach

3-4-4-8.

Dołączona grafika

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy kolejny test znanego nam zestawu 2x1GB G.Skill PC4000SU2 HZ,który potwierdza nam klasę tych memek;osiągnięte taktowanie na bardzo dobrym poziomie.Dużo wiemy o tych memkach gdyż są naszymi najliczniejszymi przedstawicielami,dlatego nie będę się powtarzał.

Thx Cael za test. :)

P.S.Zachęcam userów którzy weszli w posiadanie zestawów 2x1GB do wykonania testów ; na pewno uatrakcyjni to nasz wątek.:)

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe ze posiadacze pamieci z nizszej polki nie osiagaja zbyt wysokich taktowan, dlatego tez nie chca zamieszczac swoich wynikow.Bo nie widza

sensu zostac np. na szarym koncu listy.Oczywiscie uwazam ze jest to bledne myslenie.Przez to ranking wyglada troche egzotyczne, bo przecietny uzytkownik komputera kojarzy conajwyzej corsarki albo patrioty.

Pozdr.

re down:Ja nie sadze zeby potrzebny bylo nowe zestawienie.Przeciez mozna obecne wydluzyc chocby i o kilkadziesiat pozycji, jesli beda takie testy ale chodzi o to ze ich nie ma.Jesli juz sie czepiasz rzeczownika "lista" to w o wiele mniejszym stopniu wskazuje on na rywalizacje niz ranking.

Edytowane przez Cael

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż to.

Tu powinien być ranking również tych tanich pamięci---w końcu jesteśmy w Polsce :mur:

Cael:

" .........na szarym koncu listy".

Listy?? ten temat ma chyba pomóc w zakupie odpowiednich pamięci za odpowiednią cenę a nie rywalizacja kto ma najlepsze/najszybsze.

Hooah!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, o tych pamiatkach pisal kolega Racuch co i jak, wiec krotko.

Pamieci to 2x1GB Crucial Ballistix PC 4000 Z -503 oparte na kosciach Micron 5B D.

Wynik to 282.3MHz

Napiecie w BIOSie ustawione na 2,7V ale plyta daje ok 2.75V zmierzone miernikiem co podaje takze SMARTGUARDIAN.

Po ustaweniu w BIOSie 2,8V plyta daje prawie 2.9V wiec wolalem nie igrac, szkoda pamiatek.

Wiecej nie chcialy isc nawet przy luzowaniu timingow na 3-4-4-8.

9 MAJA 2006

dalem moim Crucialom 2,9V i probowalem co sie da z nich jeszcze wyciagnac...... i prosze 290MHz

http://i51.photobucket.com/albums/f391/sss...90MHzSssaku.jpg

Jeszcze powalcze i moze dzis dam wyniki.

Uaktualnienie wynikow tym razem 295 przy 3.0V w BIOSie.

http://i51.photobucket.com/albums/f391/sss...95MHzSssaku.jpg

...........

295MHz stabilne takze w 3DMarku 2001

http://i51.photobucket.com/albums/f391/sss...ssaku3dmark.jpg

I niestety 296MHz juz nie przeszlo.

14 maja

zostalem zmuszony do potwierdzenia swoich wynikow fotkami i powtorym przejsciem PI32 wiec prosze

screen

http://i51.photobucket.com/albums/f391/sss...5MHzSssaku1.jpg

fotka

http://i51.photobucket.com/albums/f391/sssaku/DSC01095.jpg

Edytowane przez Sssaku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem test 2x1GB Crucial Ballistix PC 4000 Z -503 na Micron'ach 5B D. :wink: W okresie powstawania wątku(11.2005),zestawy te były niekwestionowanym liderem w możliwościach oc, jednak po jakimś czasie okazało się, że są bardzo delikatne i często się uszkadzają,co w efekcie doprowadziło do zaniechania sprzedaży tych modułów przez Cruciala.Wracając do testu,mamy tu potwierdzenie bardzo dobrych osiągów tych pamięci.282MHz przy ostrych timingach 3,0-3-3-5 1T(jak na kostki 1GB)to bardzo ładny wynik. :lol:

Thx Sssaku za test. :lol:

P.S.Testów i co za tym idzie wyników jest coraz więcej(brawo ! :lol: ), może czas zrobić podział na dwie kategorie tzn:

1. 2,5-x-x-x

2. 3,0-x-x-x

Proszę o wypowiedzi,gdyż mam świadomość,że userzy którzy robili testy na cl 2,5 czują lekki niedosyt ponieważ na tych timingach uzyskanie taktowanie było niższe chociaż wydajność pozostawała na dobrym poziomie.

Wprawdzie pisałem tu wielokrotnie,że miesce w rankingu jest sprawą wtórną,ważne jest uczestnictwo,jednak duch rywalizacji zawsze istnieje. :lol:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja ze swoimi nie mam sensu sie wpisywac :P :( Jakbym chociaz do 220- 225 doszedl.. No ale walcze.. Jak myslicie jakie max napiecie moge dac? Nie chcialbym ich spalic a wiem juz ze raczej wiele nie polecą..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sewer - mysle, ze 2,8V im nic nie zrobi jak na nie cos bedzie dmuchalo

@Ricci - mysle ze dzielenie na 2 kategorie ze wzgledu na tymingi nie ma wiekszego sensu - niektorzy pisali ze zmana tymingow ni pomaga, pozatym testy zawsze mozna powtorzyc - jak by komus zalezalo

mysle, ze bardziej sensowne bylo by dopisanie do wynikow +/- ceny jaka trzeba zaplacic w polsce za dane pamiatki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...@Ricci - mysle ze dzielenie na 2 kategorie ze wzgledu na tymingi nie ma wiekszego sensu - niektorzy pisali ze zmana tymingow ni pomaga, pozatym testy zawsze mozna powtorzyc - jak by komus zalezalo

mysle, ze bardziej sensowne bylo by dopisanie do wynikow +/- ceny jaka trzeba zaplacic w polsce za dane pamiatki :P

O tak! Podpisuje się pod twoją propozycją. Nie ma sensu dzielić, tym bardziej że 2,5 a 3 to znikoma różnica a ranking stałby się mniej czytelny. Ceny to tez dobra propozycja.

@Sewer - ja na swoje stare zwykłe TwinMosy 2.9V dawałem i nic im nie było. Swoją drogą spodziewałbym się chociaż 10MHz więcej po tych pamiątkach <_<

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tfu no fakt... walnołem zonka ;) niezauważyłem ze ten WR był robiony na kostkach 512MB... ehh... namiętnie szukam gdzies testów tych XP4400 2X1gb TERAZ...

Chyba nie ma takich mushkinów. W zestawach 2x1GB są tylko redline PC4000 3-3-2-8:

http://www.mushkin.com/doc/products/memory_detail.asp?ID=273

O innyym zaestawie od OC od Mushkina nie słyszałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Moze tutaj ktos mi pomoze w wyborem pamieci.Mam płyte główna Asus Asus A8N32-SLI Deluxe nForce4 SLI x16 i chcialbym kupic pamieci 2x1 gb pracujacych w dualu do okolo 750 pln.Czy te pamieci http://www.abcpc.pl/wyswietl_produkt_szcze...zegoly&kod=6710 beda odpowiednim wyborem do tej plyty? A moze te beda lepsze http://www.sklep.abad.pl/index.php?type=show_prod&id=17604 ?

Edytowane przez SKORPAS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

redline to swoją drogą bdb pamięci ale nie do OC... chociaż co nieco z nich mozna wycisnąć...ich zadaniem jest glownie miec jak najwiekszą wydajność... z serii XP4000 sa moduły 2x1GB... te pamieci sa do OC... ale niema XP4400 z modulami 2x1GB szkoda :/

Czy ja wiem czy do O/C się nie nadają:

http://www.techpowerup.com/reviews/Mushkin/XP4000-2GB/2

Tutaj je wykręcili na 286 MHz 3-4-4-8

Na XS też ludzie kręcą je na 270-280. Więcej testów nrazie nie znalazłem na razie przglądam dokładnie XS może uda mi się coś więcej namierzyć. Moim zdaniem mają potenacjał podobny jak HZ od G.skilla.

Edytowane przez BassMan-SND

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... z tego co widzę to wypuscili tez serię XP REDLINE.... sadzac po oznaczeniach max wydajności + niezłe OC...

hmmm jesli o zestawy 2x1GB to widze tylko takie:

http://www.mushkin.com/doc/products/memory...performance.asp

Chyba XP i Redline to są te do ktorych podałem linka na początku a więc maks wydajność i dobre możliwości O/C!!!

Czy się jednak myle???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Moze tutaj ktos mi pomoze w wyborem pamieci.Mam płyte główna Asus Asus A8N32-SLI Deluxe nForce4 SLI x16 i chcialbym kupic pamieci 2x1 gb pracujacych w dualu do okolo 750 pln.Czy te pamieci http://www.abcpc.pl/wyswietl_produkt_szcze...zegoly&kod=6710 beda odpowiednim wyborem do tej plyty? A moze te beda lepsze http://www.sklep.abad.pl/index.php?type=show_prod&id=17604 ?

Te pierwsze to oryginał samsungi i mają kości które są używane przez innych producentów więc stawiałbym zdecydowanie na te pierwsze. Z resztą GEIL coś ostatnio nic nadzwyczajnego (chociaż dobrego) nie produkuje. Myśle że powinny spokojnie hulać z twoją płytką. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak podałeś dobrego linka... z "wykresów" na stronie mozna wywnioskować że seria XP REDLINE jest lepsza od zwykłej serii XP... tylko ta cena :/

No cena jest na poziomie 300$ ale jeszcze jakieś dwa tygodnie temu było 330 potem 280 a teraz 300 dolarów oczywiście. Jak by spadły do 250$ to bym sie jeszcze zastanawiał ale może się przekonam jak jeszcze poszukam jakiś testów i więcej informacji na ich temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*** Uaktualniono 18 Grudnia 2005 ***

Przez krotki czas mialem okazje pobawic sie 7800GTX 512MB, wiec postanowilem potestowac deczko te pamieci w 3D. Pomimo raportow innych uzytkownikow 2GB opartych na pierwszej partii Infineon CE-6 (nie tylko G.Skill, ale i OCZ EB PC4000 i Msuhkin XP4000) mialem caly czas nadzieje, ze uda mi sie osiagnac stabilnosc w 3D tak wysoko jak w 2D... No coz, myslilem sie :( Cos dziwnego musi byc w tych CE-6, bo czesto wymagaja one zejscia 10MHz i wiecej ponizej limitu 2D, aby przezyc testy 3D i gry. Moj zestaw dzialal poprawnie w 3D i dwoch grach jakie gralem (NFSMW i DOOM3) dopiero przy 255MHz. nawet 1MHz wyzej, i obraz "zamarzal", tak jak wielu innych to opisywalo. No coz, i tak nie jest zle chyba :)

3DMark2001 i 05 @ 255x11=2805MHz 5-2-3-3.0-1T

3DMark03 @ 255x11=2805MHz 5-2-3-3.0-1T

Aquamark3 @ 255x11=2805MHz 5-2-3-3.0-1T

Mam te pamięci i jak narazie na 261MHz w 3D (Americas Army, NFSMW, 3Dmark03') chodzą stabilnie.

3-3-2-5-7.

Pozdrawiam

-wkrótce sprawdze co jeszcze potrafią.

ps:zaniedługo zmieni się 1 miejsce w tutejszym rankingu(i nie o mnie tu mowa).B)

Edytowane przez VICTORious

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem że do codziennej pracy:)

aha i jeszcze jedno: jaki używacie program do podglądu Vdimm w WIN (na screenach widze u po niektórych fajny programik w formie tabelki[2wiersze/chyba 6kolumn na białym tle].

Bede wdzięczny za podanie nazwy tego programu :D

Z tego co zauważyłem w biosie po ustawieniu 2,8Vdimm rzeczywiście pamięci dostają 2,7V, dlatego chce to sprawdzić pod Win.

ps

Xtreme Addict

R.I.P. i grafy już dotknęło?? jakiś konkretny powód?

Edytowane przez VICTORious

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to sam nie wiem, ale chyba DFI ją zabiło [w tym czasie padła, a dlatego, że nie miałem żadnego innego kompa z PCIE to myślałem, że grafa sprawna], 3 rezystorki się spaliły i odleciały z PCB :huh:, zastanawiam się, czy to może nie z powodu, że dałem 1,5v na testy, a potem zapomniałem spowrotem zmodować bios... ale, żeby grafa w 2D padła na obniżonych taktach? :? myślę, że nieszczęsna DFI zebrała swoje żniwo śmierci [death toll po angielsku :wink: ]. Objawy były takie, że za pierwszym razem w Epoxie poprawnie odpaliła, ale zaraz zaczeły [ po jakiś 3 minutach] wyskakiwać mega artefakty [tzn. jakieś ąąąąąćććććśśśś itp. :lol: ], na początku wystarczyło dociskać grafe do slotu PCIE bardzo mocno i działało, ale potem zauważyłem właśnie te nieszczęsne rezystroki :mur: Póki co karta jest na gwarze już 2,5 tyg...

Co do vdimm w windowsie to Everest powinien podawać :wink: albo Motherboard monitor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

tak czytam i czytam to forum i właściwie nie doweidziałem sie gdzie można kupić jakieś 2 przyzwoite kości 1 gigowe. To albo link jest już nieaktualny albo nie ma już na stanie danego towaru. Myślałem o Kupnie Sasungów z modułami UCCC ale nigdzie nie umiem ich znaleść. tak samo z Kingstonami na kościach UCCC. Ewentualnie kupił bym Samsungi na TCCC wiem ze są słabsze ale wydaje mi sie ze wystarczyły by mi.

Ma ktoś namiary gdzie można kupić takie kości ?? albo ewentualnie inne w miare dobre (nie muszą być demonami prędkości) w rozsądnej cenie (do 700zł, czy coś w miare dobrego kupi sie za tą cene czy kupic zwykłe kingstony z www.proline.pl)

może mi toś coś polecić i dać od razu linka gdzie można by to kupić (śląsk - osobiście, cały kraj - wysyłka)

ewentualnie kilka linków do kilku kości (link gdzie kupić, cena, opinia)

Zamierzam kupić płyte: DFI LanParty UT NF4 Ultra-D (s939)

i proca : Athlon 64 3000+ Venice E6 BOX

i troche to pokręcić (ale szaleć nie będe) :P

jakie kości i gdzie kupić (600zł - 700zł)

prosze o pomoc

pozdrawiam

Sławek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi