Skocz do zawartości
Gość dwaIP

Aibench Dyskusj

Rekomendowane odpowiedzi

34.667808117 check 214720640

Gratulacje za nowe WR

procesor niezla sztuka

(w check literowka powinno byc 34 667808117 2147202640)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ouch, zabolalo Yoto :lol:

Nareszcie jakiegos sensownego prca dorwales! Gratuluje super czasu i ladnego zegara na tym Dothanie!!!

Z aktualnym procem, napewno ja nie pobije tego wyniku. Zatem jesli nikt inny nie dorwie czegos lepszego i szybszego, to pewnie sobie posiedzisz na samej gorze przez jakis czas.

Moze jednak powinienm zabawic sie tym Opteronem 150... ;) Tak czy inaczej, jesli tylko wsadzisz tego Dothana na DI to raczej ciezko bedzie ciebie w czymkolwiek przegonic. Gratuluje jeszcze raz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z aktualnym procem, napewno ja nie pobije tego wyniku.

Mysle ze wlasne wyniki mozesz pobic na szybszych pamieciach.

Z wykresu zrobionego przez atomel wynika ze wydajnosc pamieci ogranicza mozliwosci CPU w AiBench i SuperPi jeszcze bardziej.

Bez podbijania zegara CPU mozna poprawic wyniki stosujac mocniejszy RAM (albo RAM oziebic staranniej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze wlasne wyniki mozesz pobic na szybszych pamieciach.

Z wykresu zrobionego przez atomel wynika ze wydajnosc pamieci ogranicza mozliwosci CPU w AiBench i SuperPi jeszcze bardziej.

Bez podbijania zegara CPU mozna poprawic wyniki stosujac mocniejszy RAM (albo RAM oziebic staranniej)

ja tam nie zauważyłem zmiany wyniku przy zmianie MHz tylko na ramach (z 208 na 227)

a w generlce mam nadal niepoprawiony wynik :/

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie zauważyłem zmiany wyniku przy zmianie MHz tylko na ramach (z 208 na 227)

Wykres dotyczy tylko CPU AMD powyzej 2400MHz

Edit "w generlce mam nadal niepoprawiony wynik " w ktorym miejscu? moze masz proxy

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dole pierwszego posta pojawila sie nowa tabelka.

Powstala poprzez przeliczenie czasu na 1000 MHz. (czas*czestotliwosc CPU /1000)

Pozwala wyraznie dostrzec roznice w architekturach procesorow oraz

pokazuje ograniczenia wydajnosci spowodowane przez pamiec w ramach jednej architeORT: ORT: ORT: ktury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Parówkowy_Skrytożerca

w tej tabelce to napewno jest wszystko ok? tzn. że lepsze czsy majagorsze miejsca w przeliczneiu na 1000 MHz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej tabelce to napewno jest wszystko ok? tzn. że lepsze czsy majagorsze miejsca w przeliczneiu na 1000 MHz?

Kolejnosc zostala zachowana z pierwszej tabelki aby mozna bylo znalesc dokladniejsze informacje o rodzaju

pamieci i ustawieniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1___103.08126066 Intel Pentium M 730 Dothan

2___122.25235031 San Diego

...

26__119.92615118 Sempron Venice Socket939

...

27__193.68203395 Celeron Northwood 2.4

28__105.01784314 Celeron M 370 1.5GHZ Acer Aspire 3613

29__191.68417305 pentium 4 2,66 northwood

to jest ciekawe ze w takiej konkurencji na koniec jest 105 przy 103 yotoma..... tez ciekawe ze na tym venice sempie939 mam mniej od bachusa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jedna tabelka posortowana zgodnie z wydajnoscia z 1000 MHz

(z podzialem na architektury)

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Celeronik ładnie się sprawuje (wynik dwa posty wcześniej). Szkoda, że nie mogę kręcić.

edit: 60MHz więcej i 4 sekundy zysku :) ale więcej już się nie da:

http://img359.imageshack.us/img359/9639/celm6xc.jpg

Edytowane przez Luk@s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1___103.08126066 Intel Pentium M 730 Dothan

2___122.25235031 San Diego

...

26__119.92615118 Sempron Venice Socket939

...

27__193.68203395 Celeron Northwood 2.4

28__105.01784314 Celeron M 370 1.5GHZ Acer Aspire 3613

29__191.68417305 pentium 4 2,66 northwood

to jest ciekawe ze w takiej konkurencji na koniec jest 105 przy 103 yotoma..... tez ciekawe ze na tym venice sempie939 mam mniej od bachusa....

celki mobilne maja taka samo architektuer co pentki mobilne, roznia sie tylko mniejsza iloscia kaszy i zablokowanym speed stepem czy jako to sie tam nazywa. sam mam celka mobilnego tylko, ze z 512kb kaszy i jest to maly potworek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

celki mobilne maja taka samo architektuer co pentki mobilne, roznia sie tylko mniejsza iloscia kaszy i zablokowanym speed stepem czy jako to sie tam nazywa. sam mam celka mobilnego tylko, ze z 512kb kaszy i jest to maly potworek.

Celkow ( i Pentium) mobilnych wkladanych do laptopow bylo kilka rodzajow co do architektury rdzenia.

Najbardziej drastyczna roznica wystepuje pomiedzy architektura PIV mobile i Dothan.

(Nie wspominajac juz o laptopach wyposazonych w procesor stacjonarny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, ale ciekawe ze taka wydajnosc w laptopie ;)

Niemiec normalnie nie do poznania jestes :D ten avatart zupełnie Cie odmienił...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, ale ciekawe ze taka wydajnosc w laptopie ;)

jak mocno chcecie to wrzuce aibencha na swoim lapie jak jutro wroce z pracy.

Niemiec normalnie nie do poznania jestes :D ten avatart zupełnie Cie odmienił...

bo nie tluka tak postow jak ty?? :P

mala ciekawostka ;] normalny stystem do pracy, bez zadnych optymalizacji i innych bzdetow. szkoda, ze nie mam lapszych memek :(

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zimna woda (chłodnica za oknem) i nowy wynik

33.302927448 2129303814

Wyglada na ciezki nokaut ( San Diego musi przeskoczyc 3780 MHz aby sie zrownac przy aktualnych pamieciach, plycie i ustawieniach windy) Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przeczytania tego bedzie trudno http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=169929

Wielu by przeszlo na mobilne intele gdyby tylko byly porzadne plyty.

Na razie to jest zabawa dla zawodnikow takich jak Yotomeczek.

dokładnie - bez modowania płyt i przejściówki, przerabiania mocowania cooleów/bloków to już nie taki ajwaj, a i użytkowanie nie jest tak bezproblemowe jak w A64 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@yoto jestes master of disaster! :twisted2:

a ja mam satysfakce ze na sepmpie s754 (2600 i 3000 roznia sie mnoznikiem tylko - ta sama architektura) mam najwiecej sekund z 1000mhz:D - optymalizacja:D Mam juz sempa venice jak dotre do swojego akademika to odrazu zaczne testy na cold water ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@yoto jestes master of disaster! :twisted2:

a ja mam satysfakce ze na sepmpie s754 (2600 i 3000 roznia sie mnoznikiem tylko - ta sama architektura) mam najwiecej sekund z 1000mhz:D - optymalizacja:D Mam juz sempa venice jak dotre do swojego akademika to odrazu zaczne testy na cold water ;)

W przypadku zastosowan serwerowych ujawni sie roznica pomiedzy s754 i 939 ze wzgledu na duala w 939.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...