Skocz do zawartości
Gość lechu1777

Gadugadu

Rekomendowane odpowiedzi

potshebne

Pokolenie gie-gie..

Jest bardziej populkarny i chyab 90% ludzi w Polsce się nie myli

To, że 90 % ludzi [wdg. Ciebie 90, choć zapewne troche mniej] korzysta z jednego komunikatora nie oznacza, że jest on najlepszy.. Gdyby na samym początku zamiast Gadu-Gadu pojawił by się Konnekt, te 90% ludzi korzystało by teraz z Konnekta..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja do konnekta podchodziłem 3 razy... testowałem przez pare dni... wracąłem do gg.. głównie dlatego iż jak ja zaczynałem to konnekt był jeszcze we wstępnej fazie beta...

problem w tym ze nigdzie nie mozna sciagnac tego kIEview?

jak to nigdzie? Standardowa paczka z konnektem ze strony konnekta zawiera napewno kieview.. pozatym jest dostepna na centralce wiadomosc.info

polecam lekturę forum konnekta... można się sporo dowiedzieć..

mało wtyczek? Ja używam około 10 wtyczek.. i uważam że są oen wprost rewelacyjne.. żaden inny kompunikator tego nie ma... nawet słynne kadu linuxowe nie ma tutaj wielkich szans na popisanie się użyteczniością *tak jak to chwalą jego twórcy na swojej stronie) :)

"każdy mądry nie instaluje gg" Weź mnie człowieku nei rozśmieszaj do łez...GG nie jest takim tragicznym programem jak Ci się wydaje.

ja tylko odpowiedziałem na głupie stwierdzenie.. że każdy madry usuwa reklamy i banery z GG... ale po co je usuwać skoro w konekcie ich w ogóle nie ma? :) Tylko głupi wybiera sobie wiecej roboty jak może mniej... :). I chociazby przez to GG jest tragicznym programem... Kto to widział... zapalam kompa .. a tu jeb... wyskakuje mi reklama idei na cały ekran no bez przegięć.. Jeśli tak chcesz to prosze bardzo.. ale ja nie lubie jak na moim komputerze uruchamiają się programy o których ja nic nie wiem i nie wyraziłem zgody na uruchoamienie (w tym reklamy)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja poprosze komunikator z:

- Obsługą gygy

- przesyłaniem plików na gygy

- przesyłem grafiki w rozmowie

- obsługą tlena

- przesyłaniem plików tlena

- importem archiwum tlena

- obsługą wtyczek w tym wtyczki pozwalające łączyc sie z innymi komunikatoami

Jakieś propozycje? :)

Ale widze, ze chyba zostane przy tlenie, bo w ostatniej wersji testowej juz się nawrócili i dali wybór gdzie ma być przechowywany profil uzytkownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Obsługą gygy

- obsługą tlena

a ja sie dołącze poprosze taki żeby obsługiwał gg tlen konnect importował eksportował liste kontaktów było widać opisy był prosty szybkim jak diabli archiwum miał i na tym KOOONIEC nie chce 1000 wtyczek aktualizacji i wszelkiego badziewia i tak z niego nie korzystam jakiś pomysł

ps miałem konnecta i poszedł w diabłu jakis dziwnie rozbudowany i zajmuje więcej ramu niż gg6 :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Obsługą gygy

- obsługą tlena

Ale widze, ze chyba zostane przy tlenie, bo w ostatniej wersji testowej juz się nawrócili i dali wybór gdzie ma być przechowywany profil uzytkownika.

yyy.. konnekt? :)

• - Obsługą gygy - jest
  • - przesyłaniem plików na gygy - jest, pomiedzy konnektami mozna wysyłąć metodą drag&drop na okno rozmowy
  • - przesyłem grafiki w rozmowie - jest, robi nawet zrzuty fragmentów ekranu w locie kompresujac do jpg... wysyła obrazki nawet po 1MB między konnektami (w gg 255KBmax). Jest nawet wtyczka która wysyła do użytkownika GG link do pliku który jej wysyłamy, plik ten umieszczony zostaje automatycznie na FTP.. zatem można wysyłąć pliki nawet jeśli nie ma połączenia P2P...
  • - obsługą tlena - jest
  • - przesyłaniem plików tlena - nie wiem, bo nie uzywam tlena
  • - importem archiwum tlena - chyba jest...
  • - obsługą wtyczek w tym wtyczki pozwalające łączyc sie z innymi komunikatoami - obsługa wtyczek w konnekcie to podstawa, gg, tlen, LAN, jabber...
jeszze dodatkowo moge polecić pare innych wtyczek konnekta...
  • obsługa schematów dzwiękowych
  • style wizualne, emoty, ikonki wsystkei te [ciach!]ły które wizualnie pomogą nam "naprawić" konnekta do swoich potrzeb
  • obłsuga smsów - do każdej sieci...
  • obsługa majli, pisanie, okresowe sprawdzanie poczty...
  • rozmowy konferencyjne
  • autostatusy, autoawaye, autorespondery, blokady antyspamowe, autoryzacja dostepu do listy,
  • korektory tekstu w locie (dla dyslektyków), cięcie długich wiadomości na mniejsze, kolorowanie składni programów
  • program TV :D,piloty do winampa etc, przypominanie o imieninach, urodzinach..., nawet autowysyłanie zyczeń :)
  • gry :D.. kółko i krzyzyk, go, tablica do wspólnego rysowania (kalambury)
  • rozpoznawanie czy ktoś ma na liscie, i KTO MA NAS na liscie.. nawet jesli tego kogoś nie mamy :)
  • wyłączanie kompa, monitora, hibernacja o zad. godzinie, pingowanie jakiejś strony, WHOIS ripe.net, spamowanie :)
  • otwieranie linków bezposrednio z opisu, wyswetlanie zbioru linków z opisów
  • archiwum... zapisuje wszystko co tylko chcemy, i w spoób jaki zdefinujemy, przeszukwianie z obsługą wyrażeń regularnych
  • i wiele wiele innych...
  • (był nawet napisany specjalny język skryptowy do robienia botów, jednak zachowywał się niestabilnie)
większośc z tych wtyczek ma także możliwość definicji ustawień, działania, globalnie (dla wszystkich) oraz konkretnie dla każdej osoby osobno. Każda z tych wtyczek ma dosyć sporo ustawień, tak, że każdy może indywidualnie dostosowac ja do swoich potrzeb...

Porządna konfiguracja konnekta trwa dosyć długo.. śmiało można przy nim siedzieć 2tygodnie... aby uzyskac komunikator doskonały :)

Mój konnekt zajmuje 9+18MB.. ale jakoś mi to nieszczególnie przeszkadza.. bo mam jescze 750MB wolnego ramu :D. Konnekt nie zwalnia podczas dłuższych rozmów (jak gg - trzeba czyścić okno rozmowy), grafika się nie rozjerzdza - jak w kadu - ale to juz wina samego linuxa chyba :).

Poza tym.. po zainstalwaoniu wybiera sie poziom zaawansowania.. Jak ktoś wybierze poziom podstawowy - bedzie miął tyle opcji co w GG i do tego kreator... a jeśli ktoś wybierze zaawansowany.. to ma przed sobą prawdziwy kombajn.. który nie potrafi tylko wyprać skarpetek... Do tego dochodzi obsługa wielu profili, które sa przechowywane gdzie dusza zapragnie... Po reinstalacji wystarczy skopiowac cały profil i wszystkie ustawienia (a jest ich setki) zostają takie jak były...

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

OMG jakby nie było gg to ludzie nie instalowali by konnekta :) Ja usuwam reklamy z gg bo mi nie pasują, GLUPIO PISZESZ. TO ja powiedziec moge: Po co Ci pluginy do konnekta? OMG bannerkiller to jakby ulepszacz gg, taka wtyczka lub PP do gg któe tesh zwiększa o dużo jego funkcjonalność. Póki co nie zmienie chyab gada :/ czekam na wersje końcowa 7.0 lub na next beta version.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak moge zmienic kolor obramowania konnekta, bo caly czas mam taki szary?

i dlaczego okno rozmowy wyglada jak zwykle okno w windows,

a konnekta inaczej? (chcialbym obydwa jak konnekt, ale ze zmeinionym kolorem)

Edytowane przez koparka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG jakby nie było gg to ludzie nie instalowali by konnekta :) Ja usuwam reklamy z gg bo mi nie pasują, GLUPIO PISZESZ. TO ja powiedziec moge: Po co Ci pluginy do konnekta? OMG bannerkiller to jakby ulepszacz gg, taka wtyczka lub PP do gg któe tesh zwiększa o dużo jego funkcjonalność. Póki co nie zmienie chyab gada :/ czekam na wersje końcowa 7.0 lub na next beta version.

ehh..przykro mi ale nie rozmawiam na temat komunikatorów z przedstawicielami rasy poklikash... Gdybym ja głupio pisał to myślę, że nie był bym jakimś autorytetem dla innych.. a wiem że jestem bo nieraz słyse i to jest miłe, że moge służyć radą, kta ktoś potrafi wykorzystać. Niestety poklikashe nie posiadły tej umiejętności :)

stay with GG... w końcu tacy jak Ty sponosorują nam sieć GG :wink:

• jakby nie było gg to ludzie nie instalowali by konnekta :) - instalowali by... do innych sieci... :P
  • Po co Ci pluginy do konnekta? - bo istota działania konnekta polega na pluginach... sam konnekt praktycznei umie tlyko obsługiwać pluginy :)
  • bannerkiller to jakby ulepszacz gg - raczej lekarstwo na zaraze....
  • czekam na wersje końcowa 7.0 lub na next beta version - niech moc procesora bedzie z Tobą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh ciekawa rozmowa sie wywiazala :) A raczej brak argumentow ze strony fana 'gygy' :) Ja od ponad 2 lat uzywam aqq i nie mam zamiaru sie przesiadac-wtyczki sa, obsluga PELNA gygy jest(w tym w koncu przesylanie pliqow) wszystko mozna sobie ladnie dopasowac-a dla uzytkownikow jest taki bajer, z ktorego osobiscie nie korzystam(jako ze mam numer od dawna)za uzywanie aqq, dostajesz wapstery-ktore mozesz wymieniac na loga dzwonki itp [ciach!]ly na komorke :P. W sumie wyglada to na reklame :) Ale bez kitu aqq jest dobre-uzywajcie wszystkiego, byle nie tego beznadziejnego gygy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie a czemu sie dziwicie ze w gg itp sa reklamy? nie sądze aby te komunikatory ktore maja wlasne sieci dzialaly na zasadzie wolontariatu :] z czegoś zyc muszą (mushą ;) ) Ja sam używam Tlena bo gg to syf (stabilonsc szybkosc itp). W tlenie nie wylaczam reklam (choc wkurzaja) ale jednak bez nich nie mial bym tlena.

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn obecność reklam jest .. hmm, no napewno założeniem twórców było reklamowanie, i reklamodawcy sponosują sieć.. jednak spora częśc ludi wyłącza reklamy... no ale po co wyłączać żeby korzystać i tak z syfiastego komunikatora... skoro jest tyle innych lepszych...

Ale jak mówię, dobrze że ktoś nam sponsoruje sieć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze ponarzekam na gadu :lol2: Jest jedna beznadziejna rzecz.Jak oglądam jakiś film w kompie lub oglądam telewizje przez tuner telewizyjny, i włacze gadu to odrazu obraz się zamraża i stoi, czy w filmie czy w dowolnym programie do oglądania telewizji.Ciekawe czy ktoś ma to samo????A jeśli tak,czy zna na to rozwiązanie <_< I tak jest w wersji 6.1 czy nowszych.Starszych nie sprawdzałem ale na pewno jest tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi