Jump to content
Sign in to follow this  
ent

Hwbot.org - United Team Of Poland - Temat Do Dyskusji !

Recommended Posts

Dotarł właśnie do mnie BE6-II ide zaraz zobaczyc co potrafi :)

 

EDIT:

No i pojawil sie problem, nie wykrywa dysku, probowalem chyba wszystkie ustawienia zworek, 2 rozne taśmy i nic. Na POST screenie we wszystkich urzadzeniach jest 'None', potem przed ladowaniem systemu wyskakuje jakis auto-detection, niby znajduje ten dysk, potem windows sie mnie pyta czy sie uruchomic w trybie awaryjnym, uruchamiam normalnie i w tym momencie gdzie powinna winda sie ładowac jest reset. Dysk jest sprawny. Jakies sugestie o co chodzi?

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

W biosie tam gdzie sa kanaly ide ustaw wszystkie na auto czy jakos tak. Tez nie wiedzialem wtf, ale po zmianie na auto ruszylo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest na auto i mimo to nie widzi. Podlaczylem tez cdrom dla pewnosci czy dysk nie padł i też go nie widzi, wiec nie wiem o co chodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A recznie nie mozesz tam wybrac urzadzenia? Podlacz pod inny kanal na plycie, kombinuj :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zworki na hdd

 

walczylem nieco z tym na be6 swego czasu

Edited by MaSell

Share this post


Link to post
Share on other sites

A recznie nie mozesz tam wybrac urzadzenia? Podlacz pod inny kanal na plycie, kombinuj :)

Kombinuje, juz wszystkie mozliwe opcje sprawdzalem i nic.

 

zworki na hdd

Na master nie rusza, probowalem jakos wymusić na innych ustawieniach i nic.

 

(Tym sie kierowalem http://www.seagate.com/images/support/en/us/u5_family_1.gif)

 

MaSell podpowiedz coś z tymi zworkami (jezeli zle ustawiam), jak pamietasz.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli ustawiasz na master, to rozumiem że wpinasz "ostatni styk w tasiemce" (nie wiem jak to nazwać) do dysku?

Ja tam jestem zwolennikiem Cabel Select:P

Share this post


Link to post
Share on other sites

MaSell podpowiedz coś z tymi zworkami (jezeli zle ustawiam), jak pamietasz.

z tego co kojarze mialem ustawiony naped i dysk na CS, hdd podpiety pod mastera, a cd pod slave, do tego wszystko na auto lub lba w biosie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na P35 to 580 byl maks co moglem zrobic z tym prockiem i 530-540 bardziej stabilnie (16/32M). Lanc chyba mial podobne rezultaty.

Mowisz o tej swojej DFI P35 LP LT i E8200?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przekombinowałem wszystkie mozliwe opcje z tym dyskiem i nie idzie.

 

Na post screenie jest wszystko none potem sie wlacza jakis dziwny ekran taki błękitny wykrywajacy napedy i normalnie wykrywa dysk i naped, po tym pyta czy uruchomic system windows normalnie czy w trybie awaryjnym, cokolwiek wybiore, powinien juz wchodzic windows i reset.

Share this post


Link to post
Share on other sites

da rade coś z tym zrobić ?

 

wie ktoś ocb ?

 

Dołączona grafika

 

wiem, ze trzeba miec najnowsze cpu-z ale w chwili bencha mieliśmy, a w miedzy czasie panowie wypuscili 1.44.2 i [ciach!]

Edited by FatAlbert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kroolik > Chcialem reinstalnac system ale nie mam jak skoro mi nie wykrywa napędu.

 

FatAlbert > Przeciez jest napisane wyraznie. Na starej wersji cpu-za nie da sie zrobic validiacji z tego co mi wiadomo.

 

EDIT: Nie zdarzylem doczytac Twojego edita ;)

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za stary valid...

 

Jedyna opcja to mail z prośbą o dodanie valida.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za stary valid...

 

Jedyna opcja to mail z prośbą o dodanie valida.

zaraz pisze maila.

 

@Oskaliber

 

;)

 

edit

 

ekstra nie ma gdzie napisać, jest tylko takie coś

Edited by FatAlbert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uszkodzony plik z validacja. Otworz go za pomoca notatnika, powinien byc pusty

 

teraz validy mozna robic na 1.44.1 i 1.44.2

Edited by MaSell

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za stary valid...

To niejest że za stary valid. Ja miałem taka samą opcje przy najnowszym cpu-z(uwczesnie) przy 6400+ niektóre validy działały a niekóre nie.

Dziś podobnie na starym AMD 600mhz tez mi validy niedziałają zaden:/

 

Otworz go za pomoca notatnika, powinien byc pusty

Przy edycji zawsze mam pełne w notatniku full info wraz z checksum ai tak nieakceptuje Edited by >PePeK<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uszkodzony plik z validacja. Otworz go za pomoca notatnika, powinien byc pusty

 

teraz validy mozna robic na 1.44.1 i 1.44.2

pełny jest ;)

 

ale nie kce przyjąć valida, na screene jest, że plik przyjęło a tu wałek :mur:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pelny czy nie pelny - taki komunikat obecnie oznacza popsutego valida, info prosto od zrodla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na post screenie jest wszystko none potem sie wlacza jakis dziwny ekran taki błękitny wykrywajacy napedy i normalnie wykrywa dysk i naped, po tym pyta czy uruchomic system windows normalnie czy w trybie awaryjnym, cokolwiek wybiore, powinien juz wchodzic windows i reset.

Zainstaluj Windowsa to zadziała zapewne... BE6-II to bardzo dzika płyta, bo ma właśnie "osobno" dodatkowe kontrolery IDE [cholernie upierdliwe :P]. Wepnij do innego złacza [jest jedno UDMA33] i powinno działac, bo na tym UDMA66 to niestety nawet zainstalowac niezbyt się da [tj. trzeba zainstalowac na 33, zainstalowac stery jak Ci dali z płytą {to już w Windowsie działającym}, ew. może ściągnąc starczy i później można na UDMA66 przełączyc dopiero].

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ehh i bede jeszcze musial specjalnie zamawiać taśme na UDMA33, bo z tego co sie orientuje jest 1 pin więcej niz na 66+, na pewno nie ma innej drogi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ehh i bede jeszcze musial specjalnie zamawiać taśme na UDMA33, bo z tego co sie orientuje jest 1 pin więcej niz na 66+,

Zapalniczka + igła i robisz dziurę na ten pin i po krzyku...

Share this post


Link to post
Share on other sites

I bedzie taka taśma potem dzialac zarowno na 66 i 33? Czyli podgrzac i jak zmięknie to przebic, czy jak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i wreszcie jest hardware junkie [;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz juz kazdy ma junkie, to juz fajne nie jest :D . HW master jest elo :D

Edited by MaSell

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.