Skocz do zawartości
Assassin_

Pentium D 805 2.66 Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

teraz jak mam odpalona tylko opere speedfan pokazuje mi 1,36-1,37V a jak odpalilem S'n'M to Vcore potrafilo spasc do poziomu 1,26-1,27. jak odzyskam miernik i dowiem sie gdzie mierzyc realne Vcore to zobacze ile te odczyty sa warte.

Vdroop potrzebny :wink:

Odczyt na mosfecie od zasilania cpu na "obcietej" nóżce;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jesli jest tak jak pisze kolega wyzej, to juz rozumiem :)

U mnie napiecie zostawione na default, w Speedfanie pokazuje w idle 1.28-1.29, w stresie 1.26-1.27 - zasilacz Tagan jakis 420 Watt (bodajze jakas seria U02 czy cos w ten desen)

Działasz chyba na płycie Gigabajta. Czy masz możliwość zejścia poniżej domyślnego Vcore?

Jeżeli tak do jakie jest minimum?

W jednej z płyt Gigababyte spotkałem się z możliwością undervolting-u i nie powiem, czasami taka opcja była by przydatna.

Edytowane przez PioMX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sialala

Działasz chyba na płycie Gigabajta. Czy masz możliwość zejścia poniżej domyślnego Vcore?

Jeżeli tak do jakie jest minimum?

W jednej z płyt Gigababyte spotkałem się z możliwością undervolting-u i nie powiem, czasami taka opcja była by przydatna.

Minimalne z tego co pamietam to 1.200V ze stepem 0.0125 w gore.

Obnizac napiecia przyznaje sie bez bicia ze nie probowalem :rolleyes: - wplyneloby to jakos na obnizenie poboru pradu? Bo skoro proc kreci sie w gore o ponad 20% bez zmian napiecia i jest stabilny, to... Moze warto pokombinowac? Sprobuje sie dzis pobawic (jak mnie zona dopusci do kompa :D) i ewentualnie zdac relacje.

Co z tymi 0 MHz pokazywanymi przez plyte glowna? Powininem sie mocno przejmowac czy sprobowac odpalic Winde na tym i pobic Rekord Swiata w SuperPI na najnizszym mozliwym taktowaniu zegara? :]

Edytowane przez sialala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec - najnowszy jaki był dostępny bios.

Vdropp to konieczność na P5WD2, bo vcore zawsze spada, nawet przy małym o/c. Jak znajdę fotkę to pokaże Ci gdzie zmierzyć napięcie - nie pod radiatorem, na brzegu mobo jest punkt pomiarowy.

Dobra mam :

Masz i jedziesz :)

Edytowane przez DEVILEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minimalne z tego co pamietam to 1.200V ze stepem 0.0125 w gore.

Obnizac napiecia przyznaje sie bez bicia ze nie probowalem :rolleyes: - wplyneloby to jakos na obnizenie poboru pradu? Bo skoro proc kreci sie w gore o ponad 20% bez zmian napiecia i jest stabilny, to... Moze warto pokombinowac? Sprobuje sie dzis pobawic (jak mnie zona dopusci do kompa :D) i ewentualnie zdac relacje.

Co z tymi 0 MHz pokazywanymi przez plyte glowna? Powininem sie mocno przejmowac czy sprobowac odpalic Winde na tym i pobic Rekord Swiata w SuperPI na najnizszym mozliwym taktowaniu zegara? :]

Zmniejszasz napięcie, spada pobór mocy i co z tym się wiąże niższe temperatury.

Tylko że to akcja raczej anty OC :)

Te 0 MHz to przekręcony licznik. Ale dlaczego na tak niskiej wartości FSB to pojęcia nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dalej nie moge znalesc w biosie opcji odpowiedzialnej za EIST, a fajnie by bylo zrzucic mnoznik na 14 i pobawic sie bardziej szyna... :)

Nie znajdziejsz. Zamnoznikowac mozna tylko procki na FSB 200MHz z mnoznikiem od 15. W praktyce dziala na procach 3GHz i wiecej. Najnizszy obslugiwany mnoznik to 14. Za bardzo sie do AMD przyzwyczailes.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak postawie procka na 20*200 to bede mial taka mozliwosc ?? :> 14 mi w supelnosci wystarczy :)

fajny temacik:

http://www.xtremesystems.org/forums/showth...?t=62412&page=1

corsairy + p5wd2 ;] chyba bede musial potencjometry kupic ;)

Edytowane przez Niemiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znajdziejsz. Zamnoznikowac mozna tylko procki na FSB 200MHz z mnoznikiem od 15. W praktyce dziala na procach 3GHz i wiecej. Najnizszy obslugiwany mnoznik to 14. Za bardzo sie do AMD przyzwyczailes.

No dobra, bawiłem się EIST na P4 630. Jak jest włączony to procek w systemie ustawia sobie mnożnik x14 i pobiera mniej prądu, bo ma mniej MHz. Ale aby ustawić z biosu x14 :blink:

Niemiec nie kombinuj :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS CPU Lock Free

The P5WD2 now offers the CPU Lock Free feature, which allows you to adjust CPU multiplier to 14x. The reduction of multiplier value provides more flexibility for increasing external FSB frequency to raise memory bus bandwidth. CPU Lock Free boosts overall system performance by making synchronous modification possible. Enjoy better performance at the same CPU operation speed and improve your system without pushing the CPU to the limit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten box-owy cooler od Pentium D 805 wystarczy na procka nie podkręcanego ? Jestem ciekaw czy ktoś robił testy na oryginalnej paście termoprzewodzącej znajdującej się na box-owym wiatraku ? I co to za substancja ?

Śledzę cały wątek i czekam z niecierpliwością na resztę zamówionych klamotów żeby złożyć kompa z tym prockiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentagram który owiewał mosfety nie był zły.

Właśnie sprawdzam Ninje osadzoną na 805.

Nie wiem czy to dlatego że pasta Arctic Silver 5 jest świeżo położona, czy może tak musi być i basta.

Przy pełnym obciążeniu, Pentagram (1400 obr) CPU = 64st.

Dziś takie same warunki, Ninja (1200 obr) CPU = 64 st.

To samo przy obciążeniu jednego rdzenia. Tu i tu 52st.

Na plus Ninja - ta sama temp przy niższych obrotach, czyli jest ciszej ale mosfety = 71 st.

Pentagram przy 1400 obr. jest słyszalny, ale mosfety tylko 59 st.

Ale w sumie chodziło mi o ciszę i to mam. Jeszcze jedna charakterystyczna rzecz. Po wyłączeniu obciążenia błyskawiczny spadek temperatury, penta tego nie potrafił.

Vojt pytasz o boxowy cooler. Sprawdzałem, jasne że da się pracować, możesz nawet troche podkręcać. Tyle że to głośnie rozwiązanie :)

Ta substancja to jakaś pasta termoprzewodząca. Przy niskiej temp wygląda jak plaster, ale po podgrzaniu ładnie rozprowadza się na procka.

Jak masz lepszą pastę, to warto orginalną usunąć jeszcze przed zamontowaniem na CPU.

Edytowane przez PioMX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowicie ze przy wyzszych fsb mobo wam glupoty pokazuje

a ja mysle ze to poprostu throttling sie włącza

jak odpale mogego na fsb 260 to pokazuje mi np 2x2.9GHz zamiast jakis 3.7GHz

w windzie programy dzialaja conajmniej dziwnie no i brak stabiolnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Przepraszam, pytanie trochę dygresyjne.

Czy nie będzie problemów (mechanicznych), aby zamontować Scythe Ninja na płycie GA-8I945P-PRO obsadzoną Pentium D 805?

Czy trzeba na coś uważać, zwrócić uwagę lub się wystrzegać?

Wszelkie rady mile widziane.

Kompaner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowicie ze przy wyzszych fsb mobo wam glupoty pokazuje

a ja mysle ze to poprostu throttling sie włącza

jak odpale mogego na fsb 260 to pokazuje mi np 2x2.9GHz zamiast jakis 3.7GHz

w windzie programy dzialaja conajmniej dziwnie no i brak stabiolnosci

osobiscie wszystkie systemy wylaczam. Jesli zapewnisz dobre chlodzenie wsio bedzie gralo. Przy ekstremalnym o/c a nawet i normalnym kazde whania czestotliwosci moga byc powodem niestabilnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja u siebie mam tez wylaczone wszelkiej masci udziwniacze typu NOS czy thermal throotling.

Kompaner => zobacz ze 2 strony wczesniej, podawalem tam linka do fotek mojego systemu z ninja, zobaczysz sobie jak to wyglada na asusie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompaner => zobacz ze 2 strony wczesniej, podawalem tam linka do fotek mojego systemu z ninja, zobaczysz sobie jak to wyglada na asusie.

Witam!

Przyjrzałem się tym zdjęciom. Jedna sprawa jest dla mnie niejasna.

Radiator ma zaczepy, a te zahacza się o uszy wystające na końcach dwóch beleczek przymocowanych do płyty.

Od strony RAM płyta jest płaska, nie ma przeszkód dla tej beleczki.

Ale od strony gniazd zewnętrznych "na trasie" beleczki są kondensatory (a na płycie Gigabyte'a jeszcze jakieś cewki) - tak mi się widzi na fotografiach.

Więc mam pytanie, którędy ta beleczka biegnie? Górą?

Czy może się jakoś ją wygina?

Kompaner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś już sprawdzał tego procka obciążając go programami typu: Pinnacle Studio + Photoshop CS + eMule + włączona gra ?

I jakie ma temperatury bez kręcenia go ? Sam bym sprawdził ale jeszcze memorki nie dotarły.

Pytanie do Niemca:

Do płyty P5LD2 D mam zasiłkę Huntkey HK-400AP (to mój pierwszy Pentium więc stąd te pytania) , na płycie głównej są gniazda EATXPWR i EATX12V - rozumiem że TE dwie wtyczki MAJĄ być podpięte do płyty głównej, ale co z gniazdem EZ_PLUG ?

Czy to jest gniazdo zasilające jeśli mamy 2 grafiki w SLI ? I podłączyć je mam dopiero jak będą 2 grafiki ? Czy też od razu mam podłączyć z EATXPWR i EATX12V ?

Nie chciałbym czegoś spieprzyć.

Na wtyczce ATX12V jest ostrzeżenie:

Uwaga!

Używać tylko w połączeniu ze złączem

ATX12V 4-pin. Podłączenie do

gniazda ATX12V 4-pin spowoduje uszkodzenie zasilacza i utratę gwarancji !

CO TO ZNACZY ?

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sialala

Czy ktoś już sprawdzał tego procka obciążając go programami typu: Pinnacle Studio + Photoshop CS + eMule + włączona gra ?

I jakie ma temperatury bez kręcenia go ? Sam bym sprawdził ale jeszcze memorki nie dotarły.

Pentium D 840: 3D Max 7 rendering + DC++ + Winamp 5 + jakis Skype w spoczynku + Tlen + Pro Evolution Soccer 5 gra on-line - zero problemow z plynnoscia. Jedyne ustepstwo to proces dla PESa ustawiony "above normal". Muza z WinAmpa gra bez przycinek, 3D Max renderuje sobie jakby nigdy nic wykorzystujac kazda wolna chwile procka, a PES po prostu dziala jak powinien. Aha - mam 2GB Ramu jakby co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do leciutkiego krecenia 805 (powiedzmy jakies 3200) wystarczylby asrock twins 775 (na radeonie x200) bo bardzo by mi pasowala taka przejsciowa plyta z ddr i ddr2, no i wbudowana grafa poki nie kupie czegos porzadnego na pci-ex. A nie chce ladowac pieniedzy w droga plyte poki nie ma jeszcze nowych rewizji ktore obslugiwalaby nastepna generacje prockow intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do leciutkiego krecenia 805 (powiedzmy jakies 3200) wystarczylby asrock twins 775 (na radeonie x200) bo bardzo by mi pasowala taka przejsciowa plyta z ddr i ddr2, no i wbudowana grafa poki nie kupie czegos porzadnego na pci-ex. A nie chce ladowac pieniedzy w droga plyte poki nie ma jeszcze nowych rewizji ktore obslugiwalaby nastepna generacje prockow intela.

955 i 975 ma obslugiwac conroe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No procek bardzo kuszący ...

Widze że w markach sobie radzi nawet lepiej niż sempron co do intela jest niepodobne , tak sobie myśle czy można onim powiedzieć że nada się do gier lepiej niż atchlon Vience , teraz nowe gierki zaczynają lubieć 2 rdzenie ...

Powiedzcie tak obiektywnie jeżeli by brać wspołczynnik cena jakość to czy paltforma oparta na tym intelu była by lepsza do gier niż oparta na athlonie Viencie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No procek bardzo kuszący ...

Widze że w markach sobie radzi nawet lepiej niż sempron co do intela jest niepodobne , tak sobie myśle czy można onim powiedzieć że nada się do gier lepiej niż atchlon Vience , teraz nowe gierki zaczynają lubieć 2 rdzenie ...

Powiedzcie tak obiektywnie jeżeli by brać wspołczynnik cena jakość to czy paltforma oparta na tym intelu była by lepsza do gier niż oparta na athlonie Viencie ??

wg mnie do gier AMD i tak byłoby lepsze, opłacalniejsze i wydajniejsze

ale ta róznica wydajności to czesto znikoma...

i tak bym wziął intela, choć drozszy... (DDR2 drogie płyty..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi