Skocz do zawartości
berto

Jaki Wybrać Zasilacz?

Rekomendowane odpowiedzi

markowy zasilacz 380W a nawet słabszy spokojnie wystarczy choc jak ktos napisał możesz na przyszłośc wziąć troche mocniejszy. A i nie patrz na aktywne PFC bo to nic nie daj a już na pewno nie tobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zaproponowany przeze mnie zestaw:

- DFI NF4X Infinity (S754)

- AMD Sempron 2800+

- Arctic Cooling Freezer 64 Pro

- Zalman ZM-NB47J

- 2 x 512MB PC-400

- GeForce 7600 GT Gigabyte

- 2 x Arctic Cooling Fan 9

- DVD-ROM (16/52)

- CD-RW (8x8x32)

- HDD 7200 40GB

- Karta sieciowa PCI

- Modecom MC-400ATX 2.0 (400W)

- Chieftec Dragon DG-01B-D-U

Sprzedawca stwierdzil ze ten zasilacz Modecoma jest za slaby i polecil mi silniejszy zasilacz Tagana lub ToPower ale o jakiej mocy to juz nie napisal? Co o tym myslicie? Czy rzeczywiscie ta zasilka nie da rady? A moze poprostu Modecom to slaba marka? Co byscie mi polecili? :)

Uzywajac tego kalkulatora mocy przy zalozenie ze procek pojdzie na 2400/1,5V wyszlo mi ze potrzeba 322W ale po wybraniu (Surge Compensation: 15%) i (Capacitor Aging: 20%) to wychodzi juz 435W :( Nie wiem czy to dobrze wybieram ale tak tam sugeruja.

Btw, mam jeszcze problem z doborem pamieci. Maja to byc 2 kostki 512MB, wazne aby pamieci byly jak najtansze ale zeby nie wysiadly przy o/c procka. Czy jak kupie najpierw jedna kosc 512MB i na karcie bedzie 256MB czy to wystarczy do grania bez nerwow, mam na mysli ciagle doczytywanie danych? Bo druga kostke chcialbym dokupic pozniej bo z kasa cienko. :(

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi. :)

Pozdrawiam

Edytowane przez berto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zmienił ten zasilacz na jakiegoś Tagana np. Tagan 380 powinien spokojnie wystarczyć a będzie lepszy od tego ModeCom'a możesz też brać HuntKey HK-350AP, 400AP, NeoTec Maximus 380.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to liczyles ze ci tyle wyszlo. Policzylem ci (z o/c 2400mhz 1,54v) i wyszlo 260W. Modecom 400W spokojnie starczy.Ale on kosztuje 170zł. Niewiele doplacajac mozesz miec juz zasilke z aktywnym PFC. Tagan i neotec 380W kosztuja troche ponad 200zł ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

512MB to jak na dzisiejsze gry (tj takie do ktorych potrzeba 7600GT) za malo. Lepiej miec gorsza grafike niz za malo pamieci.

Ja wiem ze to jest malo a ta karte wybralem troche na przyszlosc. Chcialbym grac w takie gry jak Far Cry, Doom3, Quake4, Half-life2 w 800x600 (medium/high). Czy w takich ustawieniach to tez bedzie za malo? Poprostu chcialbym kupic cos innego za ta kase a dopiero za jakis czas dokupic druga kosc. Ale obawiam sie ze te 512 bedzie wlasnie nie wystarczy. :(

Ja bym zmienił ten zasilacz na jakiegoś Tagana np. Tagan 380 powinien spokojnie wystarczyć a będzie lepszy od tego ModeCom'a możesz też brać HuntKey HK-350AP, 400AP, NeoTec Maximus 380.

Ja tez bym chetnie zmienil na lepsze ale one sa duzo drozsze. :( O HuntKey HK-350AP wiele dobrego slyszalem ale czy 350W to nie bedzie za malo skoro sprzedawca stwierdzil ze 400W nie da rady?

Nie wiem jak to liczyles ze ci tyle wyszlo. Policzylem ci (z o/c 2400mhz 1,54v) i wyszlo 260W. Modecom 400W spokojnie starczy.Ale on kosztuje 170zł. Niewiele doplacajac mozesz miec juz zasilke z aktywnym PFC. Tagan i neotec 380W kosztuja troche ponad 200zł ;p

Ten kalkulator cos chyba szwankuje bo teraz liczylem jeszcze raz ale o/c 2400/1.55V i mi wyszlo 280W :D Ale nadal nie wiem co z tymi pozycjami Surge Compensation i Capacitor Aging bo jak je wybieram wedlug zalecenia to to wychodzi ponad 400W :( Z tego co wyczytalem to aktywne PFC nie jest az tak istotne. Dla mnie najwazniejsza jest cena ale zeby tez nie byl to gniot typu Codegen ktorego teraz mam.

Tagan 380 lub Chieftec 360 powinien wystarczyć ale ja Ci polece Tagana 430 (niedługo też właśnie będe kupował)

bo jest cichy wydajny i w pewnym sensie "przyszłościowy".

Ja wiem ze ten Tagan jest super ale on kosztuje blisko 350zl :(

Sprzedawca kłamał. Ten modecom spokojnie zasili o wiele mocniejszy zestaw. A zrobił tak pewnie dlatego, ze Mode Com MC-400ATX 2.0 nie są dostępne od trzech miesięcy ;) Pytanie ile chcesz i możesz przeznaczyc na zasilacz.

Pytanie ofertowe zlozylem w 2036414[/snapback]

Kolejna sprawa to pytanie o sens kupowanie dysku 40GB gdy dokładając grosze (dosłownie) można mieć dysk o 4-5 krotnie większej pojemności. Przecież w dzisiejszych czasach zainstalowana gra zajmuje 5GB...

Masz racje ale ten dysk i nagrywarka sa ze starego kompa dlatego takie biedne. :)

P.S.

Dzieki za szybki odzew i sorry za lag ale na tym forum sie nie da normalnie odpisywac bo jest wlaczony antyflood a przeciez kiedy ja pisalem ostatni raz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez ten grający banner allegro myślałem, że dysk mi umiera grrr...

Co do zasilacza, to w tym przedziale cenowym polecić można kilka opcji:

HuntKey HK-350AP, Aerocool Aero Power 350W, Modecom MC-350ATX 2.0 PFC i każdy z nich poradzi sobie spokojnie z tą konfiguracją. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilacza, to w tym przedziale cenowym polecić można kilka opcji:

HuntKey HK-350AP, Aerocool Aero Power 350W, Modecom MC-350ATX 2.0 PFC i każdy z nich poradzi sobie spokojnie z tą konfiguracją. :-)

Dzieki za rade :) Nie ukrywam ze najbardziej jestem zainteresowany tym Modecomem bo jest najtanszy ale z tego co wyczytalem na Waszej stronie posiada on tylko 4 zlacza molex, czy tyle mi wystarczy?

1 na DVD-ROM

1 na DW-RW

1 na HDD

GF 7600 GT nie wymaga dodatkowego zasilania wiec chyba powinno wystarczyc.

Co jeszcze wymaga zasilania bo nie jestem za bardzo w temacie?

P.S.

Szkoda ze nikt nie napisal nic w sprawie pamieci o ktore pytalem.

To jest chyba ostatnia rzecz z ktora mam najwiekszy problem, reszty jestem juz niemal na 100% pewien. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiem Ci jak bedzie dzialal doom3 i inne gry na 512MB bo nie gralem na takim sprzecie. Far Cry powinien dzialac ladnie, problem moze byc z Q4 czy D3 ale nie jestem pewien.

Pytanie brzmi kiedy bedziesz mial wiecej pieniedzy. Bo zawsze mozesz kupic kompa teraz z tym 512MB a pozniej jak najszybciej (tj jak bedzie kasa) kupic druga kosc i miec 1GB.

Bo mimo wszystko, 512MB to dzis juz czesto nie wystarcza, a niektore gry (co prawda w wyniku slabej optymalizacji i starego silnika) wolaja nawet 2GB stad wlasnie 1GB jest rozsadnym kompromisem.

Tak czy siak prosciej dokupic ram niz zmienic karte graficzna, bo ram po prostu dokladasz i wsio. A grafe musialbys sprzedawac i na tym sie traci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obrazajac nikogo :arrow: Sadze ze czlowiek ktory skladal ten zestaw byl pod wielkim stresem zwiazanym z brakiem snu od tygodnia.

1) Cdrw+dvd - po cholere? :arrow: Dvd-rw

2) 40gb. Rozumiem ze to backup najwazniejszych dokumentow i obrazu partycji systemowej? Szybki dysk robi roznice. Wiem z bolesnego spalenia starej 60. Obecne 200gb sprawuje sie nad wyraz dobrze.

3) Na chu-chu lan na pci? Czyzby zintegrowany chip na DFI byl beznadziejny? Juz lepiej zainwestuj w porzadna dziwiekowke niz w jakiegos lana. Pfff

Dobra, doczytalem ocb.

Sprzedaj zbedne napedy optyczne i zamontuj dvd-rw. Dysk 200gb sata wydatek 300-360PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiscie mam huntkeya 350 i radzi sobie z tym co w sigu w komplecie z 7800gt. sam na MC350 puszczalem kompa na sempie 3000+, 1gb ramu i X1900XTX i zasilacz jakos tez nie stwarzal problemow.

jedyna wada serii MC jest ubogie okablowanie

Skoro dawal sobie rade z X1900XTX to z moim configiem tez chyba sobie poradzi. :)

Nie powiem Ci jak bedzie dzialal doom3 i inne gry na 512MB bo nie gralem na takim sprzecie. Far Cry powinien dzialac ladnie, problem moze byc z Q4 czy D3 ale nie jestem pewien. Pytanie brzmi kiedy bedziesz mial wiecej pieniedzy. Bo zawsze mozesz kupic kompa teraz z tym 512MB a pozniej jak najszybciej (tj jak bedzie kasa) kupic druga kosc i miec 1GB.

I tak wlasnie chce postapic, ramu zawsze mozna dolozyc ale zastanawiam sie czy mi teraz wystarczy te 512MB czy bedzie to zdecydowanie za malo. Dlatego tez spytalem o konkretne tytuly bo one interesuja mnie najbardziej.

Nie obrazajac nikogo :arrow: Sadze ze czlowiek ktory skladal ten zestaw byl pod wielkim stresem zwiazanym z brakiem snu od tygodnia.

1) Cdrw+dvd - po cholere? :arrow: Dvd-rw

2) 40gb. Rozumiem ze to backup najwazniejszych dokumentow i obrazu partycji systemowej? Szybki dysk robi roznice. Wiem z bolesnego spalenia starej 60. Obecne 200gb sprawuje sie nad wyraz dobrze.

3) Na chu-chu lan na pci? Czyzby zintegrowany chip na DFI byl beznadziejny? Juz lepiej zainwestuj w porzadna dziwiekowke niz w jakiegos lana. Pfff

Gdybys czytal caly topic to nie pisalbys takich glupot. Przeczytales wogole temat? Pytanie brzmi "Jaki wybrac zasilacz?" Czy ja sie pytalem o dysk czy napedy optyczne??? Gdybys czytal dokladnie to bys sie dowiedzial ze dysk, cd-rw i lan to pozostalosci ze starego kompa, poza tym lan jest mi potrzebny bo chce podpiac laptopa od siostry. Jak nie masz nic do powiedzenia to daj se spokoj.

Edytowane przez berto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda ze nie zauwazyles 2 linijek ktore dodalem po wolniejszym rzucie okiem. Moze dysk to w twoim przypadku przesada ale dvd-rw nie jest az tak drogie. Nadal trzymam sie punktu 3. Po cholere ci lan na pci?

No niestety nie zauwazylem, jak odpisywalem to nie bylo informacji ze ktos wyedytowal wiadomosc przed moim postem a taka informacja powinna sie pojawic, w koncu to IPB. Ale to i tak nie zmienia faktu bo nadal piszesz o hdd i dvd-rw czyli nie na temat. A po cholere mi lan to juz napisalem przed chwila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z nas ma powazne problemy z oczami. Wszedzie gdzie wrzuce DFI NF4X Infinity widze jak wol napisane o zintegrowanej karcie sieciowej. Po cholere wkladac cos co jest juz na plycie?

Nie mam ochoty z Toba dyskutowac bo nie dosc ze piszesz nie na temat to jeszcze wogole nie myslisz. Przeczytaj sobie na glos to co masz w sigu. Co do tej sieciowki ktora nie daje Ci spokoju to powiem Ci ze dobrze wiem ze jest zintegrowana i byc moze nie bedzie mi potrzebna dodatkowa ale teraz w obecnym kompie mam 2 sieciowki - do jednej wchodzi neo a druga wychodzi sygnal na laptopa, inaczej sie poprostu nie da. Nie wiem jak to bedzie wygladalo w przypadku zintegrowanej karty ale sie dowiem jak tylko dostane kompa, jesli zewnetrzna nie bedzie potrzebna to ok, nie widze problemu. PRZYPOMINAM ZE TEMAT DOTYCZY ZASILACZY, tak tylko mowie na wypadek bo widze ze masz powazne problemy z oczami o czym napisales i ja to rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Milo ze dopiero teraz wyjasniles po co ci dwie sieciowki.

Co do zasilacza spokojnie cokolwiek co wymienil Zenfist. Nawet mnie wcisneli zasilacz ktorego nie chcialem :wink:

Co do pamieci... Errgghhhmmm. Biorac pod uwage fakt ze mam wolniejsza grafike i troszke ponad 512mb ram powiem ze wymienione przez ciebie tytuly moga dlugo sie zczytywac. Niestety wpieprza sie tu rowniez wolny dysk. Testowane na sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi