Skocz do zawartości
dadziuk

Dvd -> Amplituner

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem na jakie połącznie sie zdecydować:

- kablem koaksjalnym

- kablem optycznym

- poprzez 3 kable 2xRCA (nie wiem dokońca jak to opisać :P)

Wszystkie połącznia widoczne są tutaj:

Dołączona grafika

Edytowane przez dadziuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO z samego początku odpada złącze analogowe. Z pewnością oferuje ono gorszą jakość od dwóch pozostałych rozwiązań i wiąże się niewątpliwie z bałaganem w kablach. Nie wiem jaka jest relacja jakości w pozostałych rozwiązaniach, ale z pewnością lepsza od tej tony kabli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem na jakie połącznie sie zdecydować:

- kablem koaksjalnym

- kablem optycznym

- poprzez 3 kable 2xRCA (nie wiem dokońca jak to opisać :P)

Wszystkie połącznia widoczne są tutaj:

Dołączona grafika

Jeśli można to chętnie wypowiem moje skromne zdanie na ten temat.

Uważam że bez apelacyjnie należy użyć coax. Już wyjaśniam dlaczego

Przy całym poszanowaiu analogowego połączenia 6ch czyli 3*dual RCA zgadzam się z kolegami że sporo straty na jakości sygnału będzie miał fakt że leci drogą analogową, złoży się na to kilka perełek:częściowo utracona moc sygnału,dokładka zakłuceń zewnętrznych indukowanych przez sygnały biegnące w okolicy takiego połączenia co w rezultacie może odrobinę z irytować człowieka o ponad przeciętnym słuchu. Ma ono jednak swoich wolenników którzy cenią go za to że umożliwia doprowadzenie sygnału dzielonego (6 sygnałów płynących każdy w indywidualnym przewodem) do sprzętu który nie posiada dekodera i nie poradził by sobie z jego rozłożeniem po otrzymaniu, inni cenią go za to że sprzęt który posiadają nie ma opcji połączeń cyfrowych.

jako 2 w kolejności od końca jest przewód cyfrowy potocznie nazywany światłowodem. jego wadą która stawia go na tym miejscu jest to iż często odbiornik takiego sygnału nie jest w stanie przetworzyć go na 6ch i rozpoznaje go jako stereo bądz samo użądzenie nadawcze czyli DVD nie posiada możliwości przetworzenia sygnału 6ch na wiązke światłowodową mimo więc idealnego przekazu bo całkowicie bez strat na jakości często jeszcze zawodzi (ZAPOMNIAŁEM DODAĆ IŻ PRZEZ OPISANE PROBLEMY Z NADAWCĄ BĄDZ ODBIOCĄ TEGO SYGNAŁU CZĘSTO DOCHODZI DO SPRZĘŻENIA SYGNAŁU A TO JAK WIADOMO GROZI KONIECZNOŚCIĄ ZDOBYCIA FUNDUSZY NA WYMIANĘ GŁOŚNIKÓW KTÓRE SIĘ ZADYMIĄ) i stąd prosty wiosek że osobiście polecam coax. jest połączeniem cyfrowym które żadko robi problemy użytkownikowi.

Pozdrawiam i życzę wielu wrażeń z odsłuchu

Edytowane przez nem7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli można to chętnie wypowiem moje skromne zdanie na ten temat.

Uważam że bez apelacyjnie należy użyć coax. Już wyjaśniam dlaczego

Przy całym poszanowaiu analogowego połączenia 6ch czyli 3*dual RCA zgadzam się z kolegami że sporo straty na jakości sygnału będzie miał fakt że leci drogą analogową, złoży się na to kilka perełek:częściowo utracona moc sygnału,dokładka zakłuceń zewnętrznych indukowanych przez sygnały biegnące w okolicy takiego połączenia co w rezultacie może odrobinę z irytować człowieka o ponad przeciętnym słuchu. Ma ono jednak swoich wolenników którzy cenią go za to że umożliwia doprowadzenie sygnału dzielonego (6 sygnałów płynących każdy w indywidualnym przewodem) do sprzętu który nie posiada dekodera i nie poradził by sobie z jego rozłożeniem po otrzymaniu, inni cenią go za to że sprzęt który posiadają nie ma opcji połączeń cyfrowych.

jako 2 w kolejności od końca jest przewód cyfrowy potocznie nazywany światłowodem. jego wadą która stawia go na tym miejscu jest to iż często odbiornik takiego sygnału nie jest w stanie przetworzyć go na 6ch i rozpoznaje go jako stereo bądz samo użądzenie nadawcze czyli DVD nie posiada możliwości przetworzenia sygnału 6ch na wiązke światłowodową mimo więc idealnego przekazu bo całkowicie bez strat na jakości często jeszcze zawodzi (ZAPOMNIAŁEM DODAĆ IŻ PRZEZ OPISANE PROBLEMY Z NADAWCĄ BĄDZ ODBIOCĄ TEGO SYGNAŁU CZĘSTO DOCHODZI DO SPRZĘŻENIA SYGNAŁU A TO JAK WIADOMO GROZI KONIECZNOŚCIĄ ZDOBYCIA FUNDUSZY NA WYMIANĘ GŁOŚNIKÓW KTÓRE SIĘ ZADYMIĄ) i stąd prosty wiosek że osobiście polecam coax. jest połączeniem cyfrowym które żadko robi problemy użytkownikowi.

Pozdrawiam i życzę wielu wrażeń z odsłuchu

Że co się stanie ?? :lol: na optyku ?? Nie ma różnic w jakości między optykiem a coax.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież po polsku napisałem więc wystarczy jeszcze raz przeczytać ze zrozumieniem. Sygnał który będzie szedł optykiem może przechodzić obróbkę przez różne dekodery w DVD w zależności w jakim systemie został zapisany i z racji tego że producenci nie standaryzują swoich produktów to bywa i to często że ampli ma problem z sygnałem którego nie zna i zaczyna się sprzężenie ...........to właśnie tam napisałem. Co do jakości dzwięku między optykiem a coax to sorry ale przy tym sprzęcie o którym rozmawiamy nie ma możliwości tego w jakikolwiek sposób usłyszeć nie ta liga i to trzeba powiedzieć jasno by nikomu nie robić nadziei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu piszę - jestem w temacie audio totalny LOL, ale swoje jakieś wyobrażenie (pewnie zupełnie błędne) o sprzęcie mam...

Czytam ze zrozumieniem i zrozumieć nie mogę - dlaczego kabel optyczny jest gorszy od coaxialnego? Przez oba kable idą przecież IDENTYCZNE ciągi zer i jedynek - jeżeli dekoder rozumie sygnał z kabla Coax, to i z optycznego zdekoduje - używany jest przecież ten sam algorytm - DTS, DolbyDigital etc.

Jedyna różnica to medium transmisji - czyli jest inny "dekoder" analogowo-cyfrowy (w przypadku kabla coax napięcie czy inne parametry elektromagnetyczne, a w przypadku kabla optycznego natężenia/długości czy innych parametrów przesyłanych swiatłowodem) - ale tutaj chyba obowiązuja pewne standardy, ale mogę się mylić...

Edytowane przez grogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kozystam z w miare dobrego sprzetu (denon) mialem skonfigurowane polaczenie z dvd zarowno przez coax jak i toslink i generalnie z zadnym nie mialem najmniejszego klopotu czy to z dekodowanie pro logic ,dts czy jakiekolwiek inne -generalnie jacys wyimaginowani audiofile powiadaja ze lepszy jest coax ,ja tego nie potwierdzam ,poza tym kol @Nem7 napisal:

"Sygnał który będzie szedł optykiem może przechodzić obróbkę przez różne dekodery w DVD w zależności w jakim systemie został zapisany i z racji tego że producenci nie standaryzują swoich produktów to bywa i to często że ampli ma problem z sygnałem którego nie zna i zaczyna się sprzężenie "

Nie zyje na tym swiecie od wczoraj jednak o roznicy w standartach dekodowania dla roznych producentow pierwszy raz slysze ..

Tak czy owak toslink byl tez dobrym zakupem :]

Pozdr

.W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Analogowe odpada. Koaksjalne i optyczne mają takie same właściwości i wszystko jedno które wykorzystasz. Oba przenoszą sygnał cyfrowy czyli "jest" albo "nie ma" (0/1). Nie ma stanów pośrednich, więc jakość tu i tu jest identyczna.

Edytowane przez Kemot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam już pudełka i nie wiem jakiej firmy. Zaszedłem do sklepu i poprosiłem jakis lepszy kabel optyczny ;) Najpierw pokazywłami jakiś ale był bardzo cienki więc zapytałem czy nie ma nic lepszegi i dał mi innego tym razem już bardziej okazałego ;) a za kabel załem cos ok 30zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi