whql Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Pytanie może głupie, ale podobno nie ma takich a są tylko głupie odpowiedzi. Czy kości dual ddr to po prostu dwie normalne kości o identycznych parametrach? Na stronie np. Kingstona nie ma rozgraniczenia na duale i zwykłe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 głupia odpowiedz : tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lock@ Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Wydaje mi się że to zwykłe pamięci. Np 1024 dual to najczęściej 2x512. Ale może się mylę i poprostu miałem farta :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13mario77 Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 TAK. Poza tym że są 2 takie same o takich samych parametrach to też z tej samej serii produkcyjnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whql Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M477h3w Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 z tej samej serii produkcyjnej. czyli bedzie roznica jak kupie dual a 2 x te same ramy o tych samych statystykach i w innym sklepie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lock@ Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Nie raczej nie. Powinny iść nawet całkiem innych marek byleby miały parametry takie same. Ale z reguły kupuje się jak najbardziej podobne kości czyli poprostu takie same z tej samej firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kangel Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 Czyli to, czym wyróżnia się tryb dual, to jedynie szybsza praca obu pamięci? A jeżeli ktoś ma np. na mobo 4 sloty na RAM, to czy może mieć np. 1 GB dual + 1 GB dual? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 witam wszystkich co do pracy w dualu jesli mobo ma 4 sloty to wszystko juz od niej zalezy(od chipsetu, a raczej kontrolera pamieci). obecnie wiekszosc plyt na nforcie 2 potrafi pracowac w dualu przy zajetych 3 bankach pamieci. jesli piszesz o 4 slotach to jesli plyta bedzie potrafila pracowac w trybie dual channel przy 4 bankach zajetych to bedzie. 1 gb dual + 1 gb dual nigdy nie wystapi. jak juz to 2 gb dual. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kangel Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Tzn. 4 x 512 MB nie będą mi pracować w parach jako duale? Chodzi mi o płytę nf4, prawdopodobnie DFI Lanparty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trava Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 podlacze sie pod ostatni post taka sama syt - jak beda pracowac ddr 4x512 kingstona 400MHz na dfi lanparty ultra-d ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 (edytowane) Troszeczkę odkopię temat ;). Mam nadzieję że dobrze trafiłem (nie wiem dokładnie gdzie się spytać a nowego topica zakładać nie będę). Na trybie Dual Channel znam się jak kura na pieprzu ;).Tzn. wiem że dwie kości pracuję szybciej, że powinny to być takie same kości najlepiej itp. Mimo to mam mały problem. Chciałbym niedługo dokupić 512MB ramu i obsadzić w trybie dual razem z moją starą kością i teraz pytanie: Jeżeli mam Kingstona 512 MB PC3200 CL3 to czy druga kość musi być IDENTYCZNA? Czy mogę np kupić kostkę z CL2.5 (i po prostu będzie ona pracować na CL3 czyli wolniej...chyba nie powinno być problemu? :unsure: ). Albo nawet jeżeli dokupie kostkę o idelanie takich samych parametrach jak moja stara to czy wszystko bedzie działać git czy mimo wszystko mogę natrafić na przeszkody? Przy okazji czy możliwe jest obsadzenie w dualu dwóch kości róznych producentów (oczywiście takiej samej pojemności)? Pewniejszy byłbym sprzedając starą kość i kupić specjalnie sprzedawane pod duala ale że groszem nie śmierdzę chciałbym jakimś mniejszym kosztem to zrobić (żeby nie stracić musiałbym sprzedać moją używaną kość teraz w takiej cenie jak chodzą nówki w sklepie). Ale jeżeli jedynym rozwiązaniem miałaby być całkowita wymiana to może polecilibyście jakieś fajne, budżetowe kostki (czyt. dobra wydajnosć na stockowych ustawieniech...oc mnie nie obchodzi). Wszelkie sugestie mile widziane ;). Pozdro. Edytowane 24 Kwietnia 2006 przez TrueVanDal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zip_matiz Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 @up nie powinno byc zadnych problemow, jak ci kosc cl3 wycisnie cl2.5 to bedzie chodzic na cl2,5 ;d teraz nie jestem pewny czy to co pisze jest zgodne z prawda wiec jakby co mnie poprawcie :razz: ograniczenia w dualu wg mnie zaleza od jakosci dwoch kostek jak jedna bedzie chodzic na np. 2-2-2-6 a druga na 3-3-3-8 max to po prostu wszystkie ustawienia lepsze od 3-3-3-8 beda powodowaly niestabilnosc systemu bo jedna kosc bedzie sie wysypywala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...