Shake Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Z ciekawostek: Performance Improvements As with most Catalyst® releases, performance has increased in various situations. 3DMark06 CPU scores improve as much as 4.9% across all product lines 3DMark06 HDR 2 Deep Freeze (SM3.0) test improves as much as 2% Call of Duty 2 improves approximately 1.4-2% on Radeon® X1900 and Radeon® X1800 Crossfire™ configurations. Gains are slightly less (1.3%) for non-Crossfire™ Radeon® X1900 and Radeon® X1800 products FarCry improves 2-3% on ATI Radeon® X1900 non-Crossfire configurations. Greatest improvements result from tests with no AA and AF Half Life 2 improves as much as 3.8% on Radeon® X1900 non-Crossfire configurations. Greatest improvements result from tests with no AA and AF Unreal Tournament 2004 gains 3-5% on all Radeon® X1x00 non-Crossfire configurations Poprawki do gier: Doom 3: Setting the in-game resolution to 2560x1600 no longer results in green circles appearing around energy projectiles of demons. Further details on this resolved issue can be found in topic number 737-21778 DoVAIO: Running the application on a system containing an ATI Xpress 200M series and running the Japanese version of Windows XP, no longer results in an error message being displayed when exiting the event viewer. Further details on this resolved issue can be found in topic number 737-21986 EarthSim: Missing textures are no longer noticed on the terrain of both Mars and Earth when running the application on systems containing an ATI Radeon® X1600 or X1600 XT product. Further details on this resolved issue can be found in topic number 737-22076 Elder Scrolls IV: Oblivion: Crossfire™ AFR mode support is now enabled. Further details on this resolved issue can be found in topic number 737-22015 Flight Simulator 2004: A Century of Flight: The frames per second are no longer lowered when moving the mouse cursor over a chat window during a multiplayer game. Further details on this resolved issue can be found in topic number 737-21453 GLView V2.22 Build 203: Checking Multisample and changing the level to either 5 or 6 no longer results in text corruption being noticed when running the Rendering tests. Further details on this resolved issue can be found in topic number 737-21994 GLView V224 Build 206: Running the Rendering Test for Fog and Benchmark no longer results in the fog function failing and black cubes being displayed. Further details on this resolved issue can be found in topic number 737-22002 Maya 7.0: The Frame Marker located near the bottom of the screen is now displayed when connecting a secondary CRT and enabling extended desktop. Further details on this resolved issue can be found in topic number 737-21777 Quake 4: The game no longer fails to respond after lying dormant for approximately 10 minutes, followed by switching between the game and notepad.exe. This issue was known to occur when extended desktop was enabled on systems containing an ATI dual display graphic card. Further details on this resolved issue can be found in topic number 737-21993 Serious Sam SE: Entering the Technology Test mode no longer results in display corruption being noticed in the Reflections and Portals screens. Further details on this resolved issue can be found in topic number 737-22005 TVFunStudio: Launching the MediaPlayer and playing a movie no longer results in frame drops being noticed. Further details on this resolved issue can be found in topic number 737-21775 WARHAMMER: DAWN OF WAR: Starting a skirmish game on a 4 player map under Windows XP, no longer results in the game performance appearing choppy when using an ATI Radeon® X800 series, and having all of the game options set to high. Further details on this resolved issue can be found in topic number 737-20974 Zera: Holding down the right mouse button to pan the on-line game display in a circular motion, no longer results in missing and flashing textures being noticed when playing the game with both AA and AAA enabled. Further details on this resolved issue can be found in topic number 737-22003 Changelog: https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2...ease_notes.html Download: https://support.ati.com/ics/support/default...&questionID=640 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Jak ktos znajdzie wersje z CP a nie z CCC to walic tu linkiem natychmiast :idea: ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 http://files.ngohq.com/ati/ATI%20Catalyst%...20with%20CP.exe wersja z CP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Dziękuję dobry człowieku - niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Seria 9xxx juz jest do konca zoptymalizowana ? Szkoda bo przydalby sie jakis przyrost w HL2/ F.E.A.R etc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 (edytowane) Czy prawda jest ze wersje CCC sa ciut wolniejsze od starszych mniej pamieciozernych CP ?? Edytowane 13 Kwietnia 2006 przez Bemx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Pytanie z rodzaju tych dziwnych... Wolniej się jedynie otwiera sam panel sterownika, ale naturalnie same sterowniki w 3D sa równie wydajne (co oczywiste, to przecież ten sam kawałek kodu...). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 pytanie z rodzaju tych głupich... co to jest to CP a co to CCC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 pytanie z rodzaju tych głupich... co to jest to CP a co to CCC? CP to ControlPanel - czyli ustawiasz grafike normalnie w zakładkach, w zaawansowanych ustawieniach ekranu CCC to CatalystControlCenter - programik napisany przez ATI działający w kurewsko wolnym środowisku Microsoft .NET Framework bardzo efektownie wyglądające, ale mało efektywne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 (edytowane) CP to ControlPanel - czyli ustawiasz grafike normalnie w zakładkach, w zaawansowanych ustawieniach ekranu CCC to CatalystControlCenter - programik napisany przez ATI działający w k*** wolnym środowisku Microsoft .NET Framework bardzo efektownie wyglądające, ale mało efektywne... Zgadzam się ..... i po co Ati wprowadziło to beznadziejne CCC ! ? <_< Pytanie z rodzaju tych dziwnych... Wolniej się jedynie otwiera sam panel sterownika, ale naturalnie same sterowniki w 3D sa równie wydajne (co oczywiste, to przecież ten sam kawałek kodu...). Nie wiem może coś źle ustawiłem w CCC ( ale wątpię ) ale z CCC mam np. 25fps i to przy gorszej jakości obrazu a w tej samej lokacji z CP mam 35fps i w dodatku z lepszym filtrowaniem ( ustawienie niby to same ). Edytowane 14 Kwietnia 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 (edytowane) chyba poczekam na omegi :] jakoś te z CP nawet nie chca mi się rozpakować... Edytowane 14 Kwietnia 2006 przez Bio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lori129 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zainstalowałem, jedynie co zauważyłem to inna wersje sterownika:) ... chociaż dobrze, że nic się nie popsuło :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Kyle, absolutnie niemożliwe jest to, by CCC zwalniały w jakikolwiek sposób rendering scen 3D. U mnie zawsze zainstalowane są CCC, a wyniki raczej "przyzwoite". Sądziłem, że jesteś na tyle obeznanym z 3D userem, by nawet przez sekundę nie insynuować, że sam panel może wpływać na ilość framerate... pewnie sam, jak piszesz, namieszałeś coś w sterownikach (ale co tam można popsuć? 4 suwaki na krzyż ;)). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Ja tam czekam na warcats;y :) CCC przeciez nie ma wplywu na wydajnosc. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pentliczek Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 chyba poczekam na omegi :] jakoś te z CP nawet nie chca mi się rozpakować... u mnie to samo, rozpakowal ktos to normalnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 No jasne, że nie ma wpływu na wydajność, chyba że jest odpalony i wtedy dodatkowy wątek w tle dla procka ;p BTW. po co Wam CP czy CCC ? :) jest att i on wystarczy w zupełności :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Też myślę że nie powinno mieć to wpływu na wydajność czy jakość obrazu .... jeszcze raz zainstaluję 6.4 i sprawdzę ( mam Radeon 9700 , 1 GB ram i Athlon XP 2500+ Barton ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 A ja mam łyse stery bez żadnych CP czy CCC mało zajmują i działają tak samo ;) A jak już chcę coś mieszać to zawsze jest AT/ATT ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Też myślę że nie powinno mieć to wpływu na wydajność czy jakość obrazu .... jeszcze raz zainstaluję 6.4 i sprawdzę ( mam Radeon 9700 , 1 GB ram i Athlon XP 2500+ Barton ). No zainstaluj bo jestem ciekawy jak to chodzi na tych radkach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 @ Draak jakas poprawa w samrkach/grach wzgledem poprzednich wersji czy nie zawracac sobie glowy nimi i nie instalowac ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 @ Draak jakas poprawa w samrkach/grach wzgledem poprzednich wersji czy nie zawracac sobie glowy nimi i nie instalowac ?? Z ciekawostek: Performance Improvements As with most Catalyst® releases, performance has increased in various situations. 3DMark06 CPU scores improve as much as 4.9% across all product lines 3DMark06 HDR 2 Deep Freeze (SM3.0) test improves as much as 2% Call of Duty 2 improves approximately 1.4-2% on Radeon® X1900 and Radeon® X1800 Crossfire™ configurations. Gains are slightly less (1.3%) for non-Crossfire™ Radeon® X1900 and Radeon® X1800 products FarCry improves 2-3% on ATI Radeon® X1900 non-Crossfire configurations. Greatest improvements result from tests with no AA and AF Half Life 2 improves as much as 3.8% on Radeon® X1900 non-Crossfire configurations. Greatest improvements result from tests with no AA and AF Unreal Tournament 2004 gains 3-5% on all Radeon® X1x00 non-Crossfire configurations Z tego co tu pisze to poprawawa powinna być jakas siakaś :P :wink: :mrgreen: Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 @ Kas, nie miałem czasu na marki. Na single core@ 2.8GHz i tak już na wiele ponad 11k nie mam co liczyć. W grach jest równie dobrze jak było, ale po prawdzie i tak głównie gram teraz na lapku. Tak czy siak, instaluj je, jakaś poprawa pewnie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 (edytowane) Wspomniane testy: Radeon 9700, barton 2500+, 1 GB ram , brak OC ---------------------------------------------------------------------------------- Catalyst 6.4 + CP ze sterów 5.11 W sterownikach wymuszone 4xAA i 16xAF, wszystko max quality tylko synchronizacja na czas testów OFF Doom3 ( 1024x768, HIGH , 4xAA, specular OFF, shadows OFF ) 37,2 fps Screen z 3D mark 2001 patrz na dach po lewej stronie kadru: ---------------------------------------------------------------------------------- Catalyst 6.4 + CCC za sterów 6.4 W sterownikach wymuszone 4xAA i 16xAF, wszystko max quality tylko synchronizacja na czas testów OFF i dodatkowo Catalyst AI - OFF Doom3 ( 1024x768, HIGH , 4xAA, specular OFF, shadows OFF ) 23,0 fps Screen z 3D mark 2001 patrz na dach po lewej stronie kadru: ---------------------------- Jak widać z CCC jest nie tylko znacznie wolniej ale też jest gorsze filtrowanie pomimo wymuszenia identycznych parametrów czyli 4xAA i 16xAF - nie wiem co jest powodem tej sytuacji. Dodatkowo na sterownikach 6.4 ( CP lub CCC ) nie mogę uruchomić Battlefield 2 DEMO - też dziwne. - rozwiązałem : trzeba tylko usunąć katalogi z profilami . Jeszcze potestuję trochę i wracam do Catalyst 6.4 i CP 5.11 - chyba że rozwiążę ww problemy Po odpaleniu 3d mark 2006 wyświetla się : - co jest nie tak ?? draak -> pozostanę na przedstawieniu dowodów Ty interpretuj to co piszę jak chcesz ps. chyba ostatnio jestem trochę rozdrażniony, nie chciałem Cię obrazić :wink: Edytowane 15 Kwietnia 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Kyle, Ty serio sądzisz, że c6.4 przyniosą _pozytywne_ zmiany dla R300...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 To po co je instalujesz? Na co liczysz itp? Na r520 (r580 też) nie ma żadnych tajemniczych spadków wydajności z CCC. Co więcej, posiadając przez ponad rok x800xt także czegoś takiego nie doświadczałem. Jeśli CCC powoduje takie objawy na r300 (absurdalna hipoteza, bo sam sterownik jest identyczny z tym w paczce z CP, ale jak widać w postach Kyle'a coś się dzieje nie tak), to widać, że ati już dawno zapomniało o tych chipsetach. I to raczej nie powinno dziwić, dla nich sterowniki dopieszczono ponad 2 lata temu (jak nie lepiej). eot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveVanHell Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 CCC nie ma zadnego wplywu na wydajnosc, a przyklad 3dmark 2001 jest ,ze tak powiem taki sobie ,poniewaz nie jest zadnym wykladnikiem .Najwazniejsze sa gry a tu nie ma ,zadnych roznic.Jedynie kwestia ladowania CCC z autostartu przy uruchamianiu systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 (edytowane) edyta... Faktycznie, nie ma po oc iść na miecze ;) Edytowane 15 Kwietnia 2006 przez draak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 eee mały offtop... macie linka do głównej www warcatsów? se spróbuje sterów od nich :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 eee mały offtop... macie linka do głównej www warcatsów? se spróbuje sterów od nich :]Mamy :-P http://www.tweaksrus.com/ A tutaj bezposredni link do sterow http://www.tweaksrus.com/index.php?option=...=158&Itemid=41/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...