Carson Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 (edytowane) zaczalem robic nowy bloczek, co prawda mialem juz skonczyc z robieniem bloczkow ale nie moglem sie powstrzymac przed zrobieniem jakiejs nowej konstrukcji :D zdecydowalem sie konstrukcje gdzie wykorzystuje sie strumien wody pod "zwiekszonym" cisnieniem przy uzyciu "jetow". bloczek bedzie mial 3 czesci: miedziany spod, top z pleksy, natomiast miedzy spodem a topem bedzie jeszcze jeden "element", pleksa ktora bedzie trzymala wtryskiwacze (31 jetow, srednica zew-2mm, wew~1,4mm). od tego elementu zaczalem wlasnie prace nad blokiem. i tu pierwsze foty, sorry za jakosc. mile widziane komentarze ;) Edytowane 1 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Co to moda teraz jakaś na podróbki storma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 jaka moda?? nie probuje podrobic zadnego storma. robie swoja konstrukcje od podstaw, a to ze korzystam z techniki stosowania jetow to chyba nie argument do nazywania mojego bloku podrobka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Ehh i tak wiem, że wiesz co miałem na myśli. ;) Ostatnio na forum popularne się stają samoróbki właśnie z wykorzystaniem jetów. A podróbka dlatego, że pewnie nie muszę mówić, który blok z jetami jest najbardziej rozpoznawalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 hehe, podrobka czy nie podrobka, czy to wazne? blok nie nalezy do najtanszych ale jesli uda mi sie uzyskac w miare zblizona do storma wydajnosc to bede bardzo zadowolony ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Rób rób, zobaczymy co ci z tego wyjdzie :D mam najdzieje ze cos elo/pro kozackiego;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Planujesz skopiować pomysł z patyczkami/wkładami do długopisu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 (edytowane) tak, korzystam z pomyslu Mechl1na ;) patyczki higieniczne, maja mniejsza srednice od wkladow wiec wiecej sie ich zmiesci ------------------------- fajnie, wlasnie zauwazylem ze sie zalatwilem :mur: w tych dwoch miejscach maja byc uszczelki, otwor na krociec zrobilem za blisko otworow na jety :mur: :mur: teraz nie wiem jak z tego wybrne, te uszczelki maja byc pomiedzy topem a srodkowa plytka/pleksa. kur... :mur: Edytowane 1 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Zamiast uszczelek , sylikonu naładuj , na biede ok , a w przyszłosci , lub ver. xx inną wkładke zrobisz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 cos sie wymysli ale silikonu napewno nie bede ladowal, to ma byc "w miare" ladnie zrobione ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Hmm tak się przyjrzałem konstrukcji to kiepsko widze wydajność... zrobiłeś otwory na jety po jednej stronie, więc na dobrą sprawę będzie to wszystko obok rdzenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 dokładnie-rozwiązanie ale pietach jest dużo lepsze-wystarczy,zę zrobisz tylko mwlot na srodku, a wylot z jednej strony. Jednak bloczdek nadal powinien być prostokątny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Jak walniesz przezroczystekgo to nie będzie widać . Jak ładnie go nałożysz i zaschnie to będzie tak jak uszczelka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 (edytowane) :mur: :mur: zaraz wam wszystko wyjasnie --------------------------------------------- czy ten rysunek wszystko wyjasnia ?? do bloku bedzie zapinka. srodek bloku nie oznacza srodku rdzenia procka. no panowie, sorry ale uwazacie mnie za jakiegos tlumoka ktory dorwal wiertarke i wierci otwory gdzie popadnie bez zastanowienia ? :blink: moja konstrukcja ma jedna wade, raczej bedzie go mozna zalozyc tylko na procki z czapa, przy prockach z golym rdzeniem bedzie za duze ryzyko ukruszenia bo ciezar nie jest rownomiernie rozlozony. Edytowane 1 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 No chyba wierciłeś bez zastanowienia...bo skoro dysponujesz większym kawałkiem plexi to trzeba było zrobic to na całej długości równomierne. Jakoś dziwnie to będzie wygladać :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 A tam dziwnie zaraz - widziałeś blok Danger Den TDX? B-) ja go mam w domu i jakos ta niesymetryczna budowa jest główną zaletą (jeśli chodzi o wygląd) tego bloczku. Więc dajcie Carsonowi skończyć bloczek w spokoju. :) Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 dokladnie tak Grzechu :) dajcie mi skonczyc bloczek dopiero bedziecie krytykowac, chyba ze macie jakies konstruktywne uwagi to bardzo prosze o nie ;) ' date=' 1 wrz 2006, 23:18' post='2300450'] No chyba wierciłeś bez zastanowienia...bo skoro dysponujesz większym kawałkiem plexi to trzeba było zrobic to na całej długości równomierne. Jakoś dziwnie to będzie wygladać :P dziwnie? dlaczego? bo nie bedzie wygladal jak setka innych blokow ? B-) wlasnie to jest najlepsze w homemade'owych bloczkach- totalny freestyle, robisz co chcesz i jak chcesz, mozesz sprawic ze twoj bloczek bedzie oryginalnie wygladal i nie znajdziesz drugiego takiego samego :wink: ------------------------------ pare nowych fotek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) panowie mam problem. wpadlo ostanio w moje lapy troche grubej pleksy i postanowilem ze zrobie bloczek na dysk, cieplo chce odprowadzac z gornej pokrywy dysku, nie tak jak wiekszosc bloszkow ktore cieplo zbieraja z bokow dysku. jeden problem jest taki ze na gorze dysku jest duza naklejka z danymi itp. nie moge jej odkleic bo dysk ma jeszcze 2 lata gwarancji. nie wiem jak rozwiazac ten problem, moze jakas "przekladka" termo przewodzaca albo pasta. drugi problem jest taki ze najlepiej bylo by dla mnie gdybym wykorzystal aluminiowa blache (2mm) ktora mam. nie chce wydawac kasy na miedz. ale wiadomo ze miedz i alu w ukladzie to nie jest dobty pomysl. myslalem nad anodyzowaniem tego kawalka alu ale nie mam zadnego kumpla chemika, a poza tym to dodatkowe koszty substancji itp. myslalem tez zeby pokryc farba w spray'u ta powierzchnie z ktora bedzie sie stykac woda, ale to z koleji odizoluje alu od wody i nie wiem czy nie pogorszy duzo sprawnosci w odbieraniu ciepla. a cienka warstwa farby chyba by zapobiegla korozji. co prawda mam w ukladzie demineralke i petrygo 1:1 ale nie wiem czy to cos da jak alu sie znajdzie w ukladzie z miedzia. wiem ze najprosciej by bylo udac sie do sklepu i kupic blache miedziana, ale ja chce wykorzystac to co mam czyli koszty beda zerowe a bloczek bedzie. a poza tym czemu mam isc na latwizne :D macie jakies pomysly ?? ------------ a i jeszcze jedno, mam dwa dyski i chyba nie uda mi sie ich "zamienic" na jeden wiekszy sata2 wiec chcialem zrobic jeden bloczek dwustronny, czyli pleksa z kanalami skrecona od gory i dolu blachami alu, tak ze jedna pow, mogla by zbierac cieplo z pokrywy jednego dysku a druga czesc z drugiego dysku, tyle ze ten drugi dysk musialby byc "do gory nogami". nie mowie o stawianiu dysku na boku czy pod ukosem co wiadomo ze nie jest zdrowe dla dysku, ale wydaje mi sie ze do gory nogami nie zrobi mu roznicy, glowice nadal beda pracowac w linii poziomej, taleze tez. co o tym sadzicie? Edytowane 25 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Blko na całą płasczyznę nie ma sensu, lepiej jest zrobić taki na boki (przeważnie górna pokrywa jest odizolowana, a główne źródło ciepła {silnik} znajduje się w dolnej części. Co do alu to raczej żadne domowe środki ci niepomogą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 jeśli do układu wleje 100% borygo to nic się nie stanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) Blko na całą płasczyznę nie ma sensu, lepiej jest zrobić taki na boki (przeważnie górna pokrywa jest odizolowana, a główne źródło ciepła {silnik} znajduje się w dolnej części. Co do alu to raczej żadne domowe środki ci niepomogą. nie ma sensu? to dlaczego robi sie bloki tez na gorna pokrywe? tak jak ja chce to zrobic 2331919[/snapback] jeśli do układu wleje 100% borygo to nic się nie stanie samego borygo/petrygo nie chce wlewac bo maja chyba mniejsza pojemnosc cieplna niz woda demineralizowana Edytowane 25 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Tak, wlewając borygo stracisz cały 1* w stresie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 taki jestes pewny? napelniales juz uklad w 100% borygo? porownywales z sama woda? za przypuszczenia podziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Napełniałem układ borygo, podobnie jak wiele innych osób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 to dlaczego robi sie bloki tez na gorna pokrywe?Bo są trochę wygodniejsze w eksploatacji. Nie musisz nigdzie przemieszczać dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 carson znajdz najblizsza Ciebie politechnike, tam jakiegos studenta chemii i zapytaj go ile by Cie to kosztowało. Mozna anodyzowac w domowych warunkach, gdzies nawet widzialem how-to, ale jest to bardzo niebezpieczne etc. kupno miedzi moze sie okazac sie tansze/praktyczniejsze. a co do formy blokow to robiac blok odbierajacy cieplo z bokow dyskow mozesz w prosty sposob zrobic jeden blok na dwa hdd i oba beda pracowaly w najkorzystniejszej pozycji :) odwracanie dysku do gory nogami nie pozostanie chyba bez znaczenia. no i jeszcze ta najlejka z plomba gwarancyjna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Opis na 100% znajdziesz na elektrodzie ale linka ci nie dam bo nie mogę znaleźć ale nie jest to takie łatwe i myślę, że się tego nie podejmiesz :> Sorry ale nie mogę znaleźć :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 widzialem juz stronke poswiecona temu tematowi i zdecydowanie sie tego nie podejme ;) ---------------------------------- wrzucilem wczoraj do pojemnika z petrygo/demineralka 1:1 kawalek miedzi, alu i mosiadzu. po jakim czasie powinno byc widac korozje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 wrzucilem wczoraj do pojemnika z petrygo/demineralka 1:1 kawalek miedzi, alu i mosiadzu. po jakim czasie powinno byc widac korozje?Byl kiedys taki topic jak ktos testowal probki metali w roznych plynach ze zdjeciami. Imo nawet jesli dalbys sama wode, miedz, stal, i alu, jeszcze zalalbys to deszczowka to i tak jedyny efekt jaki by byl to woda pomaranczowa od rdzy i zmiana koloru blokow. Wplyw na wydajnosc? zapewnie niewielki - a zeby taka rdza naprawde stala sie grozna to chyba uklad by musial pracowac 10 lat. Ludzie boja sie rdzy, ale jesli nie zalezy nam na estetyce plynu to naprawde wiele nie zmienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 wiesz mam topy z pleksy i nie bardzo mi sie widzi ogladac jakies "skorupy" na bloku albo pomaranczowa wode albo jeszcze lepiej, czarne bloki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...