flasht Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Witam. Powaznie... jaka obudowe bysciepolecili, zeby miala maksymalnie dobre chlodzenie, ale bez zadnych dzwiczek na froncie! Na razie zalozmy ze cena nie gra roli... Podobaja mi sie te Chef'y -> http://www.allegro.pl/item99530588__obudow...do_wyboru_.html <- maja duzo miesjc na wentylatorki... ale dzwiczki... bleh. Chcialbym zeby moj komputer byl maksymalnie cichy dlatego zalozenie jest duzo wentylkow na niskich obrotach... U mnie w pokoju jest strasznie kiespki przeplyw powietrza... wszystko sie na maxa grzeje... Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloHasan Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 (edytowane) Witam. Powaznie... jaka obudowe bysciepolecili, zeby miala maksymalnie dobre chlodzenie, ale bez zadnych dzwiczek na froncie! Na razie zalozmy ze cena nie gra roli... Podobaja mi sie te Chef'y -> http://www.allegro.pl/item99530588__obudow...do_wyboru_.html <- maja duzo miesjc na wentylatorki... ale dzwiczki... bleh. Chcialbym zeby moj komputer byl maksymalnie cichy dlatego zalozenie jest duzo wentylkow na niskich obrotach... U mnie w pokoju jest strasznie kiespki przeplyw powietrza... wszystko sie na maxa grzeje... Pozdrawiam! Zdemontuj drzwiczki. Edytowane 26 Maja 2006 przez PabloHasan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Cooler Master Stacker 830 :P cena od 841zl do 1000zl, ale wchodzi do niej 9 wentyli 120mm + wentyl w zasilce :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Cooler Master Stacker 830 :P cena od 841zl do 1000zl, ale wchodzi do niej 9 wentyli 120mm + wentyl w zasilce :D Bardzo fajna ale niestety ma drzwiczki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloHasan Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Bardzo fajna ale niestety ma drzwiczki... Zdemontuj drzwiczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 No to CM Stacker STC-T01: 4x120mm, 4x80mm + cross- flow fan. Cena za wersję black to ok. 700PLN, srebrne już do dostania za 550-600PLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Chcialbym zeby moj komputer byl maksymalnie cichy dlatego zalozenie jest duzo wentylkow na niskich obrotach... U mnie w pokoju jest strasznie kiespki przeplyw powietrza... wszystko sie na maxa grzeje... Duzo wentylkow, duzo dziur.. ? Na pewno nie bedzie cicho. Co sie tyczy chlodzenia komputera duza iloscia wentylkow polecam: http://www.short-media.com/review.php?r=230. Lepiej zainwestowac w porzadne chlodzenie niz kupe wiatraczkow - wypowiedz opieram na podstawie wlasnych doswiadczen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Duzo wentylkow, duzo dziur.. ? Na pewno nie bedzie cicho. Co sie tyczy chlodzenia komputera duza iloscia wentylkow polecam: http://www.short-media.com/review.php?r=230. Lepiej zainwestowac w porzadne chlodzenie niz kupe wiatraczkow - wypowiedz opieram na podstawie wlasnych doswiadczen. To znaczy jakie konkretnie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartoleon Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 (edytowane) Duzo wentylkow, duzo dziur.. ? Na pewno nie bedzie cicho. I tu się brdzo mylisz bo wbrew pozorom w tej obudowie może być super wydajne i chiche chłodzenie. Wiem o ty bo ją mam(stacker 830) i mam w niej tak jak już napisałem czyli super wydajnie i chicho. Właśnie dzięki temu, że obudowa ta ma tyle dziurek można uzyskać niski poziom głośnośi samych wentlatorów w niej założonych. Wystarczy 5 tzn 1 z tyłu drugi z prziodu 1 u góry i dwa na boku i można je skręcić do 800 rpm i wtedy są prawie niesyszalne i w sumie super wydajne. Ja tak mam tzn dwa firmowe, które są standardowo na wyposażeniu tej budki i 3x scythe - flex 1200 rpm. Wszystkie ustawiłęm na około 800 obrotów i jest super cicho i wydajnie z odległości 2 metrów wogóle ich nie słysze. Wyraźnie słyszalny jest jedynie mój twardy dysk(badziewiasty maxtor) i trochę zasilacz(wcale nie taki cichy jak o nim mówią aerocool 450). Procek(semp 939 1800&2400 1.4V) chłodzi się pasywnie coolerem scythe ninja i przy maksymalnym obciążeniu ma 38 stopni a normalnie koło 34. Fakt, że trochę za droga ta budka ale nie ma lepszej pod względem możliwości chłodzenia AC, super wydajnie i zapewniam, że naprawdę bardzo cicho, oczywiście pod warunkiem, że kupi się do niej wysokiej klasy wentyle, w których praca samego łożyska jest niesłyszalna przy tak niskich obrotach. Edytowane 28 Maja 2006 przez Bartoleon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Jaka Budke?, Taka z duza iloscia dziurek... z góry przepraszam ... może budke lęgową dla ptaszorów ... ale nie mogłem się powstrzymać :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 z góry przepraszam ... może budke lęgową dla ptaszorów ... ale nie mogłem się powstrzymać :mur: Takie to juz mam 2 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 I tu się brdzo mylisz bo wbrew pozorom w tej obudowie może być super wydajne i chiche chłodzenie. Wiem o ty bo ją mam(stacker 830) i mam w niej tak jak już napisałem czyli super wydajnie i chicho. Właśnie dzięki temu, że obudowa ta ma tyle dziurek można uzyskać niski poziom głośnośi samych wentlatorów w niej założonych. Wystarczy 5 tzn 1 z tyłu drugi z prziodu 1 u góry i dwa na boku i można je skręcić do 800 rpm i wtedy są prawie niesyszalne i w sumie super wydajne. Ja tak mam tzn dwa firmowe, które są standardowo na wyposażeniu tej budki i 3x scythe - flex 1200 rpm. Wszystkie ustawiłęm na około 800 obrotów i jest super cicho i wydajnie z odległości 2 metrów wogóle ich nie słysze. Wyraźnie słyszalny jest jedynie mój twardy dysk(badziewiasty maxtor) i trochę zasilacz(wcale nie taki cichy jak o nim mówią aerocool 450). Procek(semp 939 1800&2400 1.4V) chłodzi się pasywnie coolerem scythe ninja i przy maksymalnym obciążeniu ma 38 stopni a normalnie koło 34. Fakt, że trochę za droga ta budka ale nie ma lepszej pod względem możliwości chłodzenia AC, super wydajnie i zapewniam, że naprawdę bardzo cicho, oczywiście pod warunkiem, że kupi się do niej wysokiej klasy wentyle, w których praca samego łożyska jest niesłyszalna przy tak niskich obrotach. Tak jak napisal flasht Chcialbym zeby moj komputer byl maksymalnie cichy dlatego zalozenie jest duzo wentylkow na niskich obrotach Rozumiem, ze kazdy ma wlasne pojecie slowa cicho, bezglosnie, nieslyszalnie. Dla mnie np. wiatrak 120mm zaczyna byc naprawde cichy ponizej 600rpm - nie chodzi jedynie o prace lozysk lecz wciaz o przeplyw powietrza. Jak wymienisz zasilacz i wyciszysz dyski zobaczysz ze te 800 rpm to za duzo.. ale to juz dla maniakow ciszy - gdyby autor topicu pominal slowo maksymalnie ja odpuscilbym sobie moje wypociny ;) Maksymalnie cichy komputer wiaze sie z minimalizacja ilosci wiatrakow. Cos takiego pokazal Aerial: "Wystarczy 5 tzn 1 z tyłu drugi z prziodu 1 u góry i dwa na boku" - jako komentarz: - (zrodlo) Jesli nie masz wyciszonych dyskow a sam zasilacz zaglusza reszte wiatrakow to o maksymalnej ciszy nie ma co rozmawiac. W jednym na pewno przyznam ci racje - przy 'ekstremalnym' wyciszaniu nalezy inwestowac w wysokiej klasy wentylatory. Jesli ma sie zamiar sensownie chlodzic podkrecony sprzet nalezy takze zainwestowac w najwydajniejsze coolery CPU i GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Rozumiem, ze kazdy ma wlasne pojecie slowa cicho, bezglosnie, nieslyszalnie. Dla mnie np. wiatrak 120mm zaczyna byc naprawde cichy ponizej 600rpm - nie chodzi jedynie o prace lozysk lecz wciaz o przeplyw powietrza. Jak wymienisz zasilacz i wyciszysz dyski zobaczysz ze te 800 rpm to za duzo.. ale to juz dla maniakow ciszy - gdyby autor topicu pominal slowo maksymalnie ja odpuscilbym sobie moje wypociny icon_wink2.gif Maksymalnie cichy komputer wiaze sie z minimalizacja ilosci wiatrakow. Cos takiego pokazal Aerial: User posted image "Wystarczy 5 tzn 1 z tyłu drugi z prziodu 1 u góry i dwa na boku" - jako komentarz: To teraz wyobraź sobie że te 5 wentyli to 120x120 Fander na 600-700RPM... Przepływ bardzo dobry i bedzie bardzo cicho ... Stacker 830 to jak na dzień dzisiejszy najlepsza obudowa do AC w mojej opini ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartoleon Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 SlowSilva napisał - Rozumiem, ze kazdy ma wlasne pojecie slowa cicho, bezglosnie, nieslyszalnie. Dla mnie np. wiatrak 120mm zaczyna byc naprawde cichy ponizej 600rpm. No to musisz miec wyjątkowo czuły słuch jeśli przeszkadza ci głośność przepływu powietrza w wentylu 120 ustawionym na 800rpm. Moim zdaniem jesli masz zamiar ustawiać je na poniżej 600rpm to lepiej zrezygnuj z nich bo ich skuteczność będzie wtedy praktycznie taka sama jak by ich nie było :D . Według mnie musi być conajmniej te 800 rpm by wogóle móc mówić o przepływie powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 To teraz wyobraź sobie że te 5 wentyli to 120x120 Fander na 600-700RPM... Przepływ bardzo dobry i bedzie bardzo cicho ... Stacker 830 to jak na dzień dzisiejszy najlepsza obudowa do AC w mojej opini ... Bedzie cicho ale na pewno nie bezlglosnie no i powietrze bedzie sie kotlowalo (czy Fandera mozna skrecic do 600rpm ?). Wystarczylyby 2 wiatraki z tylu i u gory. Czy jest najlepsza buda nie neguje, pewnie jest ale do ekstremalnego wyciszania sie nie nadaje - za duzo dziur. SlowSilva napisał - Rozumiem, ze kazdy ma wlasne pojecie slowa cicho, bezglosnie, nieslyszalnie. Dla mnie np. wiatrak 120mm zaczyna byc naprawde cichy ponizej 600rpm. No to musisz miec wyjątkowo czuły słuch jeśli przeszkadza ci głośność przepływu powietrza w wentylu 120 ustawionym na 800rpm. Moim zdaniem jesli masz zamiar ustawiać je na poniżej 600rpm to lepiej zrezygnuj z nich bo ich skuteczność będzie wtedy praktycznie taka sama jak by ich nie było :D . Według mnie musi być conajmniej te 800 rpm by wogóle móc mówić o przepływie powietrza. No niestety z biegiem czasu mi sie tak wyczulil - to choroba maniakow ciszy. Wierz mi 120-ka przy 600rpm wciaz wprawia czasteczki powietrza w ruch. Mysle, ze moja Ninja w trybie pasywnym nie poradzilaby sobie z Sempronem 2800+ przy napieciu 1.575v i taktowaniu 2504Mhz (kiepski egzeplarz).. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 W kwestii maksymalnej ciszy w gre wchodzi tez jaka mamy cisze w pokoju pomijajac kompa. Jezeli mieszkamy w miescie, najlepiej w jakims ruchliwym miejscu, to nawet majac niezle wyciszajace okna i tak utrzymuje sie pewien poziom decybeli i juz cale wyciszanie mozna do pewnego stopnia podarowac. No juz napewno kazdy wyczul roznice miedzy dniem a noca, gdzie np siedzac sobie o 2giej wsluchamy sie w odglosy kompa sa one znacznie bardziej irytujace niz za dnia. A wyciszanie po pewnym czasie staje sie zboczneniem :wink: Juz byla tu grupa osob ktora "modowala" zegary kwarcowe analogowe zeby nie tykaly, bo w nocy ich do denerwuje :lol: dlatego ostroznie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 A wyciszanie po pewnym czasie staje sie zboczneniem :wink: Juz byla tu grupa osob ktora "modowala" zegary kwarcowe analogowe zeby nie tykaly, bo w nocy ich do denerwuje :lol: dlatego ostroznie :wink: Dlatego rozgladam sie za zegarem w ktorym najdluzsza wskazowka 'plynie' ;) Mieszkam w centrum Krakowa tyle, ze na poddaszu. Mam okno dachowe + dwa na podworko - halas ulicy 'niestety' odpada. Jako, ze komputer i tak wylaczam na noc traktuje wyciszanie jako hobby i zboczenie zarazem ;) Jesli autor nie jest maniakiem ciszy i wiatrak lub nawet 5 wiatrakow przy 800rpm jest dla niego zadowalajace jako maksymalna cisza oraz dodatkowo cena wspomnianego Stackera go nie zniecheca nie pozostaje nic innego jak ja nabyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poznaniak Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 sharkoon silvation - mam go na testach i jest revelacyjny. Rozwiązanie w stylu BTX (wszystko na odwrót) i tunel na proca pprzechodzący od przodu budy do tyłu - na początku tunelu masz miejsce na 120mm wentyl i na tyle to samo :wink: Oprócz tego 1 x 80mm nad tunelem na frońcie - zajedwabista buda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 sharkoon silvation - mam go na testach i jest revelacyjny. Rozwiązanie w stylu BTX (wszystko na odwrót) i tunel na proca pprzechodzący od przodu budy do tyłu - na początku tunelu masz miejsce na 120mm wentyl i na tyle to samo :wink: Oprócz tego 1 x 80mm nad tunelem na frońcie - zajedwabista buda Takich jest obecnie na pęczki. Za kilka dni przetestuje podobną - Aerocoola T40 http://zenfist.pl/foto.php/pID/491/fID/01 Ale zgadzam się, że Semi BTX rulez, nawet z ATX'ową płytą główna i zasilaczem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Takich jest obecnie na pęczki. Za kilka dni przetestuje podobną - Aerocoola T40 http://zenfist.pl/foto.php/pID/491/fID/01 Ale zgadzam się, że Semi BTX rulez, nawet z ATX'ową płytą główna i zasilaczem :D Fajny ten Aerocool T40 :D A czym sie rozni "semi"? BTX od ATX ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 Semi BTX to moje pojęcie ;D Oznacza ono, że obudowa jest już zaprojektowana zgodnie z wytycznymi standardu BTX (płyta główna do góry nogami, zasilacz na dole, osobne strefy chłodzenia i wentylacji). Jednak nadal jest gotwa tylko na płyty i zasilacze standardu ATX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 (edytowane) Maksymalna ilość wentylatorów: 6 A gdzie one sa i jakie? Bo jakos ze zdjec niespecjalnie wynika... jest jeden 120mm z tylu i z przodu ... a reszta gdzie i jaka moze byc zamontowana? Buda naprawde mi sie zaczyna podobac :D Mimo tego ze ma drzwiczki :( Ale ja i tak narazie nie mam zadnych napedow bo wszystkie padly :D A jak z cisza? A no i czy ten tunel powietrzny nie wyklucza montazu dowolnego wiekszego chlodzenia na procku? Edytowane 3 Czerwca 2006 przez flasht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 (edytowane) Najlepsze "odwrócone" budy to lian-li, nowe serie mają jeszcze lepiej rozwiązany obieg powietrza ;) no ale ta cena... brrrr najlepszy mozliwy obieg ;) Edytowane 3 Czerwca 2006 przez Sarkazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Najlepsze "odwrócone" budy to lian-li, nowe serie mają jeszcze lepiej rozwiązany obieg powietrza ;) no ale ta cena... brrrr najlepszy mozliwy obieg ;) Cena cena... ale wizualnie mi sie nie podobaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Moze TT Armor ? Osobiscie uzywam tej budy i jestem bardzo z niej zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby82 Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 A moze Antec P180 - dobra cyrkulacja i odrazu wyciszony..Klapke mozesz zawsze zdemontowac lub zastanowic sie nad P150. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 To znaczy tak... troszke zmienily sie moje kryteria po podanych propozycjach i juz zdzierze te dzwiczki, ale raczej chcialbym wlasnie jakas semi-btx czy cos... (jak ten Aerocool T40)... Komp u mnie stoi po lewej stronie tuz przy scianie... wiec optymalne by bylo odwrocenie plyty zeby wszystko wialo na prawo... Tylko mam wrazenie ze Aerocool T40 nie nalezy do najcichszych oraz ze bardzo ogranicza typ chlodzenia na procesorze... hmm... Troszke poboczny temat: a moze nad wodnym sie zastanowie? Sa jakies budy przystosowane juz do wodnego, zeby nie trzeba nic wiercic ani nic i zeby wszystko miescilo sie w miare w srodku? Optymalna by byla taka co by miala na gorze chlodnice i wiatraki tak zeby wywiewalo do gory powietrze (min 2 x 120mm)... ale ja tam nie wiem czy to w ogole ma sens :) Moze warto wspomniec ze u mnie komp jest 24/7 wlaczony czasami nie nadzorowany nawet przez kilkanascie dni... A jak cos wycieknie czy cos?... A niestety nie mam czasu babrac sie w budowanie chlodzenia od 0... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Obudowa TT Armor przystosowana jest do montazu chlodzenia wodnego BigWater. Wszystko jest przemyslane ( mocowania, polozenie chlodnicy etc. ). Poprostu wkladasz, zakladasz bloki i dziala :) Plug&Play by TT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...