Gość fuqs Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Moj Venice poszedl bez zmian napiecia na 2,2 GHz , ale nie wiem czy podwyzszac fsb dalej bo pamieci mogą niewyrobic.. czy jest jakies ryzyko ich uszkodzenia? i czy zmienic czestotliwosc ramu z 400 na 333 zebym mogl dalej krecic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Moj Venice poszedl bez zmian napiecia na 2,2 GHz , ale nie wiem czy podwyzszac fsb dalej bo pamieci mogą niewyrobic.. czy jest jakies ryzyko ich uszkodzenia? i czy zmienic czestotliwosc ramu z 400 na 333 zebym mogl dalej krecic?ramow nie uszkodzisz, dzielnik ustaw nawet na 133 i szukaj maksa proca, zreszta to sobie poczytaj to bedziesz wszytsko juz wiedzial link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Cześć. Oto moje temperatura procesora w IDLE, taktowanie: 312FSB-> 2,8Ghz; 1,5V; temperatura w pokoju 20C. Na dole jest zaznaczone kółko z taktowaniem, ponieważ coś cpu-z na viście nie odpala. Pozdrawiam. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 (edytowane) ramow nie uszkodzisz, dzielnik ustaw nawet na 133 i szukaj maksa proca, zreszta to sobie poczytaj to bedziesz wszytsko juz wiedzial 2583378[/snapback] Cześć. Oto moje temperatura procesora w IDLE, taktowanie: 312FSB-> 2,8Ghz; 1,5V; temperatura w pokoju 20C. Na dole jest zaznaczone kółko z taktowaniem, ponieważ coś cpu-z na viście nie odpala. Pozdrawiam. :) hmm... Edytowane 21 Kwietnia 2007 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 (edytowane) ja znowu zaczynam boje z moim venice :] tylko troche powalone z tymi dzielnikami jest :] bo na 333 wstaje a na 266 nigdy mi nawet nie bootuje :mur: o reszcie szkoda gadać xD tu z kolei memki ;/ ech na CL3 2,8V robią max 26xMhz i mi proca ograniczają xD a CL2,5 ~240Mhz (ps- niewiem czy dawać wiecej papu bo nawet radiatorów nie mają :] ) cos pokombinuje :] musze spr max CPU ;] narazie 2700 na luzach ;) napiecie nie mam pojęcia jakie idzie bo ten mój asus nawet jak ustawie na 1,1V to cpuz pokazuje 1,4V xD Edytowane 22 Kwietnia 2007 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 ja znowu zaczynam boje z moim venice :] tylko troche powalone z tymi dzielnikami jest :] bo na 333 wstaje a na 266 nigdy mi nawet nie bootuje :mur: o reszcie szkoda gadać xD tu z kolei memki ;/ ech na CL3 2,8V robią max 26xMhz i mi proca ograniczają xD a CL2,5 ~240Mhz (ps- niewiem czy dawać wiecej papu bo nawet radiatorów nie mają :] ) cos pokombinuje :] musze spr max CPU ;] narazie 2700 na luzach ;) napiecie nie mam pojęcia jakie idzie bo ten mój asus nawet jak ustawie na 1,1V to cpuz pokazuje 1,4V xD bo amsz cool and quite wlacozny. I to ze ci odpali na tkaich taktrach to nie jest sukces :P. Jak przejdzie 2 godziny orthosa/prime to wtedy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 ja znowu zaczynam boje z moim venice :] tylko troche powalone z tymi dzielnikami jest :] bo na 333 wstaje a na 266 nigdy mi nawet nie bootuje :mur: o reszcie szkoda gadać xD tu z kolei memki ;/ ech na CL3 2,8V robią max 26xMhz i mi proca ograniczają xD a CL2,5 ~240Mhz (ps- niewiem czy dawać wiecej papu bo nawet radiatorów nie mają :] ) cos pokombinuje :] musze spr max CPU ;] narazie 2700 na luzach ;) napiecie nie mam pojęcia jakie idzie bo ten mój asus nawet jak ustawie na 1,1V to cpuz pokazuje 1,4V xD Bo pro userzy używają dfi :wink: (joke) Podejrzewam że te 2,8V na memkach to ich górna granica i zwiększanie wiele nie pomoże ,a może poważnie zaszkodzić Napięcie sprawdź miernikiem i będziesz wszystko wiedział Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 max z mobo to 3V dla ramów :] i nawet niezlego kopa wtedy dostaja :] bo na CL2 240Mhz idą :P ale nie chce ich tak katować :] mimo ze na 3V sa nadal letnie :] bez radiatorów ostatecznie zostałem na 2600 Mhz 1,5V z braku sensownego ustawienia ramów ... ;/ proca samego udało mi sie na 2760Mhz wykręcić Full Stable (345x8 1,55V) takie pytanie jeszcze - czy połówkowy dzielnik az tak spowalnia proca ?? bo na 8,5x mógłbym go lepiej ustawić ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikan10 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 (edytowane) 0652gaf 0653aah Czy to dobra sztuka?? Który wybrac?? Edytowane 26 Kwietnia 2007 przez mikan10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w3maniak Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 U mnie sprawa wygląda tak: Procek z Chin kupowałem rok temu wiec pewnie nowa seria, na bank E6 AMD Venice 3500+ ECS KV2 Lite :cry: Ustawienia Procek 11x220 2x512 Kingston 220Mhz Ht x5 Zmiany i zabawy HT nic nie dają bo... max napięcie jakie moge dac na procek to 1.45V ! Nawet jak ustawie w biosie wiecej to sie nic nie zmienia, podejrzewam ze to wina płyty, w zwiazku z czym procek dochodzi max do 2.48Ghz. Przy sprawdzaniu procka, ht x3 mem 133 mnożnik x11 przy HTT 228 juz pojawiały sie problemy i był ogólnie nie stalbilny. Cały czas meczy mnie pytanie, ile on by wyciągnął przy np V 1.5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dandus Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 mam problem ze swoim athlonem temperatura idle ponad 40 stopni obniżyłem taktowanie na pierwotne tzn na 1.8 GHz i cały czas to samo jak zarzucam grę ostatnio C&C 3 to procek grzeje mi się nawet do 70 stopni nie wiem co się dzieje jeszcze niedawno miałem go podkręconego na 2,4GHz i temperatury były o wiele niższe później zaczęło się grzać to wymieniłem pastę na zalmana wyczyściłem wentyl i żadnej poprawy, czy jest możliwe że płyta mnie okłamuje?? a może jest inny powód proszę o pomoc bo nawet pograć sobie nie mogę :( athlon 3000+ venice kiedyś 2.4 GHz teraz 1.8 GHz wentyl pentagram freezone NXC-100AlCu płyta asus a8n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 (edytowane) czujnik ci siadł :] 70*C to truposz na miejscu :] ew2 - lato sie zbliza - coraz cieplej jest :] a jakie miales temp wczesniej ?? Edytowane 29 Kwietnia 2007 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piozar176 Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Witam! Mam takie jedno małe pytanie. Co sie stanie gdy sie przekroczy temp 55 st ?? Procek jest już zagrożony?? :huh: U mnie temperatura w stresie dochodzi do 51 st Przy zamkniętej obudowie i do 49 przy otwartej. Mam chłodzenie Boxowe i taktowania takie jak w sygnaturce. Czy to oznacza że MUSZE zmienić chłodzenie?? Boje sie że temperatura procka zacznie rosnąć wraz z temperaturą powietrza a ta teraz będzie coraz wyższa. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Witam! Mam takie jedno małe pytanie. Co sie stanie gdy sie przekroczy temp 55 st ?? Procek jest już zagrożony?? :huh: U mnie temperatura w stresie dochodzi do 51 st Przy zamkniętej obudowie i do 49 przy otwartej. Mam chłodzenie Boxowe i taktowania takie jak w sygnaturce. Czy to oznacza że MUSZE zmienić chłodzenie?? Boje sie że temperatura procka zacznie rosnąć wraz z temperaturą powietrza a ta teraz będzie coraz wyższa. :D Zagrożony nie jest, ale zaleca się nie przekraczać tej temperautry, bo wtedy drastycznie spada OC, a czasem mogą wystąpić juz niestabilności. IMO jak wszystko działa to zostaw tak jak jest. No chyba, że w lato temperatura zacznie przekraczać te 55c, wtedy warto zmienić chłodzenie na coś wydajniejszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piozar176 Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zagrożony nie jest, ale zaleca się nie przekraczać tej temperautry, bo wtedy drastycznie spada OC, a czasem mogą wystąpić juz niestabilności. IMO jak wszystko działa to zostaw tak jak jest. No chyba, że w lato temperatura zacznie przekraczać te 55c, wtedy warto zmienić chłodzenie na coś wydajniejszego. Ok Wielkie dzięki. Nie przyzwyczajony jestem bo przesiadłem sie z semprona a tam próg temperatury był znacznie wyżej :wink:. Puki co mój proc chodzi na napięciu 1,4 więc myśle że gdyby troche podnieść napięcie to jeszcze bym troche wyciągnął z tego procka :D. Ale do tego potrzebuje już innego chłodzenia :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Hi Piozar jak bez podnoszenia napięcia masz 2,5Ghz to całkiem nieźle :> ja po otrzymaniu DFi bawię się ponownie w OC proca, ale muszę wygrzać pastę, a jak nie pomoże to trzeba zainwestować w Infinity :) narazie to przy 1,44V udało mi się 2,7Ghz i temp w stresie 45C (niewygrzana pasta), przy 2,8Ghz i napięciu 1,5V za dużo C jest ... trzeba poczekać :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 (edytowane) ja przystawiam wiatrak taki biurowy do obudowy i kręce maxa wtedy dziś wieczorem coś popróbuje ehh Bóg nie dał walczyłem z wirusem ... jutro powalczę z wiatrakami :D:D update: a64 3.2 -> 9x308 2790Mhz 1.45v (na 1.4v idzie 10x265) 2x512 -> cl 3.3.3.8 ddr504 spi 1mb 31.235s kto ma DFI w Olsztynie i chce się zabawić ? ja myślę że jakbym mógł mu dać 1.5v to poszedł by na 300x10 ale nie chce modować mobo Edytowane 5 Maja 2007 przez hauti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Pasta wygrzana i wynik lepszy :) 2,8Ghz (312FSB) przy napięciu 1,49V. Temp w stresie to 45-46C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 ja myślę że jakbym mógł mu dać 1.5v to poszedł by na 300x10 ale nie chce modować mobo U mnie proc idzie na 2,8 Ghz stabilnie przy 1,36V. Do 2,9 Ghz potrzebuje już 1,5V. Więc raczej nie licz na to, choć oczywiście każdy proc jest inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 wlaczylem w biosie cool n quiet, mam a64 3000+ venice krecony na 2200 mhz i sobie pomyslalem zeby skorzystac z cpu rightmark, zeby dynamicznie zmienial taktowanie i napiecie w zaleznosci od uzycia cpu. I teraz moje pytanie - jesli sie takc zesto bedzie zmieniac napiecie i taktowanie to czy to nie zaskodzi procesorowi / pamieciom ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 nie , nie zaszkodzi :) Ja mam takie troche dziwne pytanie :) Jaka max grafe moglbym wsadzic do Athlona @ 2.4GHz by jej nie ograniczal? :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 spokojnie 7900gs / 8600gt ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro97 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 witam nie mam czasu przejrzeć całego tematu wiec powiem wprost o co chodzi. kupiłem dzisiaj A64 3200+venice + wentylator taki jak na tej akcji http://www.allegro.pl/item192280837_hit_am...w_fv_od_ss.html i tu się zaczynają problemy z temperatura która dochodzi nawet do 70st. przesmarowałem proca rożnymi pastami i zawsze to samo. na początku zauważyłem ze wiatrak chodzi na 4V i ma tylko 1000rpm, więc zwiększyłem napięcie na 12V i chodzi jakieś 2500rpm. temp trzyma sie w okolicach 57st przy pracy w windowsie, w stresie ponad 65... Powiedzcie coś na ten temat, co jest nie tak. wina chłodzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 1. TO nie jest super chłodzenie (choć temp. i tak masz wysokie) ;) 2. Pasta musi mieć trochę czasu na nabranie właściwości 3. Może płyta przekłamuje? 4. Na pewno wszystko dobrze zamontowałeś? Może radiator nie dotyka dobrze proca? 5. Może krzywo nałożony IHS na procku? Zdarzają się niestety takie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro97 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 IHS jest raczej prosty, obejrzałem go w powiększeniu nawet, temp odczytuje everestem i w biosie - są identyczne. Zastanawia mnie jedna opcja w biosie FAN LOW TEMP (asus an8e), jest ustawiona na 70 st Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro97 Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 (edytowane) Co do powyższego to zauważyłem jeszcze że mam dość stary bios (2004), czy możliwe ze to przez niego jest podawana zła temperatura. Ktoś wcześniej napisał że zabójcza jest temp 70st, ja miałem więcej przy benchmarkach i proc żyje więc to może jakiś błędny odczyt? Edytowane 18 Maja 2007 przez czaro97 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Może i tak - IMO najlepiej jechać zawsze na najnowszym biosie bo nawet jeżeli nie czujniki to inne elementy mogą pracować lepiej ;) To ustawienie w biosie oznacza (mi się tak wydaje!) temperaturę do jakiej płyta spowalnia wentylator aby było ciszej, ja takiego czegoś nie mam a kupiłem sobie przełącznik na molexa i wentyl zamiast 12 robi 9V (z 2400 do ~1500RPM) efekt - cisza i chłodno 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro97 Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 ja mogę sobie w biosie ustawiać volty na wentyle. Niech sobie będzie głośno ale czemu ta temp taka wysoka!? Spać mi to nie daje i boje się cokolwiek robić żeby nie poszedł z dymem proc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 hmmm podobno oc spada przy 4 kostakach ramu to prawda?^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol-s Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 U mnie na Aususie A8n-e na 4 kościach ramu (4x512) OC bez zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...