themOn Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 ... Chyba na tym się skończy moja przygoda z tym monitorem. Sprzedam go pewnie po co sprzedawać? jak się nie podoba to masz 10 dni na odesłanie towaru i zwrot kasy, jeśli kupowałeś przez net-a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Teraz jest lepiej ,po zwiększeniu odległości od monitora z ok. 1m do ok. 1,5m ,ale i tak nie jest jakoś super duper żeby się tym tak rajcować ,obraz może minimalnie lepszy od mojego starego CRT ,jednak spodziewałem się i tak czegoś więcej ,no cóż widać odrazu że to TN ,chyba jednak mimo wszystko wolałbym 19' 6x4 S-PVA ? :lol2: Jakie 6x4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Ja zrobiłem 3 podejscie do iiyamy, uruchomiłem test pixelpersistance i bez rewelacji, przejscia około 25-30ms dla podstawowych barw, pograłem tez w UT2004demo i nie widze roznicy w smuzeniu w porownaniu do mojego obecnego TN 8ms, BTW moge miec ten monitor za 1493zł brutto i nadal się zastanawiam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Przyszedł do mnie Samsung 225BW ,odrazu odradzam sklep Mcomp ,wybrałem z katalogu kolor czarny ,nawet w uwagach co do zamówienia napisałem ,że tylko czarny ,no ale oczywiście przysłali srebrny :mur: Niby nic ,ale czarny o wiele ładniejszy. Mniejsza z tym. Co do samego monitora..... to jestem nim rozczarowany. Jest ogromny to fakt ,robi wrażenie i właściwie na tym koniec. Góra i dół są strasznie rozjaśnione ,pracując na pulpicie w windowsie nie przeszkadza to wogóle ,nie widać ,w grach troszkę ,ale w filmach i na czarnych tłach to jest koszmar :? Kolory są ok. ale bez rewelacji ,jednak najbardziej wkurza mnie ta "ziarnistość" monitora :mad: ,mam rozdziałkę ustawioną choćby w Call of Duty 2 na 1680*1050 a i tak obraz nie dorównuje temu z mojego starego dziadostkiego CRT-ka. Po prostu jest taki ziarnisty. Gry wyglądają bardzo słabo na tym monitorze ,a to mój główny cel był. Kumpel ma BenQ FP91GP (19' 6x4) i przewyższa on 225BW pod każdym względem (oprócz cali oczywiście). Chyba na tym się skończy moja przygoda z tym monitorem. Sprzedam go pewnie Teraz jest lepiej ,po zwiększeniu odległości od monitora z ok. 1m do ok. 1,5m ,ale i tak nie jest jakoś super duper żeby się tym tak rajcować ,obraz może minimalnie lepszy od mojego starego CRT ,jednak spodziewałem się i tak czegoś więcej ,no cóż widać odrazu że to TN ,chyba jednak mimo wszystko wolałbym 19' 6x4 S-PVAJeśli myślisz że na BENQ GP będziesz miał wspaniały obraz to się mylisz. Też jest rozświetlona góra i dół chodzi o brak idealnej czerni na filmach ( oglądałem na modelu Benq GP kuzynki matrix (i inne ) w formacie HD 1280x720 ). On nie jest na S-PVA ( MVA ? - niech mnie ktoś poprawi ) Przeczytaj to co napisałem w tym temacie: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=218152 Ja sam nie wiem co kupić. Muszę postawić wszystkie te LCD ( BENQ GP , dowolną Panoramę 22" , NEC GX2 i jakiś dobry TV ) obok siebie i przemyśleć sprawę. Bo z moimi wymaganiami to będzie mi ciężko a makrowzorów w 22" ( jeśli są ) to raczej nie zniosę. Tylko tak: NEC - mały piksel - można coś próbować ze zwiększaniem czcionki + clear type - ale to rozmaże BENQ GP - głównie proporcje = :( 22" - makro wzory ?? 21" PVA - taki piksel że już na 100% nie ma sensu powiększać bo za duży a do normalnego oglądania raczej za mały i do tego chora cena TV 26" - wszystko ładnie poza za niską rozdziałką , za dużym pikselem i wysoką ceną Edytowane 24 Listopada 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Ja zrobiłem 3 podejscie do iiyamy, uruchomiłem test pixelpersistance i bez rewelacji, przejscia około 25-30ms dla podstawowych barw, pograłem tez w UT2004demo i nie widze roznicy w smuzeniu w porownaniu do mojego obecnego TN 8ms, BTW moge miec ten monitor za 1493zł brutto i nadal się zastanawiam... Nie mam pojecia. Moze macie jakies super wymagania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Ale marudzicie :) Brać na raty 24" i większość problemów z głowy, poza małym pixelem dla niektórych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Ale marudzicie :) Brać na raty 24" i większość problemów z głowy, poza małym pixelem dla niektórych. pewnie myslisz o acerze za 2800zł...: http://www.prad.de/board/thread.php?threadid=26289 Lysyn: skoro acer za 1300zł ma miec DVI, 22", podobne rozswietlenia, podobny czas reakcji to po co przepłacać:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Zapomniałem powiedzieć jak bardzo zawalono sprawę w większości 22" z czasem reakcji .... tylko ASUS dał akcelerator co poskutkowało godnym i "nowoczesnym" czasem reorganizacji kryształów - EDIT: tak napisali ale jak znalazł gmfriend to na prawdę nie dali :? . Ale marudzicie :) Brać na raty 24" i większość problemów z głowy, poza małym pixelem dla niektórych.Moim zdaniem dość "głupie" posunięcie ( fakt brania na raty ) Już wolę zaczekać na 26" ( teraz ok 3500 PLN ale chyba bez DVI więc i tak nie warto ) Edytowane 24 Listopada 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Zapomniałem powiedzieć jak bardzo zawalono sprawę w większości 22" z czasem reakcji .... tylko ASUS dał akcelerator co poskutkowało godnym i "nowoczesnym" czasem reorganizacji kryształów. i wg czeskiego testu ten asus nie ma wogule dopalacza :) dziwią mnie bardzo skrajne opinie na temat samsunga 225BW, są albo zachwyty nad kolorem i czasem reakcji znacznie lepszym niz w np viewsoniku 2235(niby ta sama matryca) a z drugiej strony w mniejszosci ale jednak takie opinie jak dzisiaj... Jest tylko jedna zgodnosć: zazwyczaj kiepskie podswietlenie w tym modelu Edytowane 24 Listopada 2006 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 i wg czeskiego testu ten asus nie ma wogule dopalacza :)AH ... !!! ps. masz może linka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Lysyn: skoro acer za 1300zł ma miec DVI, 22", podobne rozswietlenia, podobny czas reakcji to po co przepłacać A co to za firma ACER? Tak jakbys kupil jakiegos Logana zamiast Renault:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) A co to za firma ACER? Tak jakbys kupil jakiegos Logana zamiast Renault:) juz przestałem tak oceniać marki jak ACER zjadł SONY jakoscią...(miałem dwa monitory tych firm na tej samej matrycy) iiyama E1900S to tez bardzo kiepski nieudany monitor na TN Kyle test asusa 22: http://www.svethardware.cz/art_doc-D6D8D52...2A0036F2F8.html monitor wypadł tragicznie i otrzymał jedne z najnizszych ocen! gdyby w asusie był dopalacz to wszystkie czasy powinny byc ponizej ~10ms Edytowane 24 Listopada 2006 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) gmfriend pamiętasz jak pisałeś o nowych matrycach 22" AUO ( tych co jeszcze nie mają w spisie ? ) - może tu jest nadzieja na coś dla bardziej wymagających, szczególnie mam na myśli model ( jeśli jest/będzie ) z nowym podświetleniem LED = większy gamut ps. dzięki za link - z wykresu widzę że on nawet "nie stał obok dopalacza" Edytowane 24 Listopada 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Podaj namiar na tak taniego ACERA 22" DVI w Polsce. Wprawdzie kupilem iiyame ale zobaczyc moge. PS. A na jakich grafikach pracujecie z LCD 22", 21". Czy wystarzcaja wam one do grania w full detalach (filtrowania i inne bajery) na 1680/1050? Edytowane 24 Listopada 2006 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) pewnie myslisz o acerze za 2800zł...: 2402210[/snapback] A co to za firma ACER? Tak jakbys kupil jakiegos Logana zamiast Renault:) Mnie nie interesuje obudowa, a matryca, panie metka. Chodzisz w lewajsach czy w big starach ? W których czujesz się fajniejszy ? Lekki OT, ale taka mała analogia. A przekładając jezcze inaczej, co za różnica jakiego 8800 kupisz skoro wszystkie są identyczne nie licząc nalepki ? W kwestii 26" - czuje nieakceptowalną wielkość plamki, pozatym nie wiadomo czy to matryce S-PVA czy może TN ? Edytowane 24 Listopada 2006 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 gmfriend pamiętasz jak pisałeś o nowych matrycach 22" AUO ( tych co jeszcze nie mają w spisie ? ) - może tu jest nadzieja na coś dla bardziej wymagających, szczególnie mam na myśli model ( jeśli jest/będzie ) z nowym podświetleniem LED = większy gamut bedzie i to na pewno ale na moje oko za 1,5 roku na rynku + nastepna zwłoka az ceny spadną do normalnych poziomów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Jak oglądam ten gradient z ASUS 22" to albo mi się wydaje , albo mieli "dziwny" aparat , albo jak byk są makro wzory ( duże zdjęcie ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Podaj namiar na tak taniego ACERA 22" DVI w Polsce. Wprawdzie kupilem iiyame ale zobaczyc moge. PS. A na jakich grafikach pracujecie z LCD 22", 21". Czy wystarzcaja wam one do grania w full detalach (filtrowania i inne bajery) na 1680/1050? oj było wiele razy 1292 brutto acer z DVI (a czy z HDCP tego nie wiem) http://www.tre.pl/index.php?docid=stowar&id=52982 ja planuje wstepnie grafikę 7600GT, po nowym roku dopiero zmieniam kompa gdze będzie cos lepszego, o max detalach nawet nie myslę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVRAL Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Pobawię się tym Samsungiem 225BW jeszcze ten weekend i w niedzielę napiszę co i jak z nim i czy zmieniam na jakąś 19' tak do 1500zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Přepálené barvy Přeostřený obraz! Špatné podsvícení Ahh... No wiadomo że 22 cale za taka kasę nie moga być idealne i mają wady... <_< Ja tam potrzebuje do netu i do filmów, więc pewno będzie ok <_< Jak nie załawie Iiyame z niemiec to łykam Acera 22". Tylko dziwne są te skrajne opinie, niektórzy narzekają, inni się zachwycają, jeszcze inni wiecznie z niczego nie zadowoleni... A na Apple 30" kasy nie mam :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Mają małe wady ale jak za te pieniądze, to można przymykać oko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Ogladalem u kumpla 20" NECa MultiSync 20WGX2. Rzeczywiscie ladnie swieci. Lepiej od mojej iiyamy. Ale 600 zl drozej. Za cene 1500-1600 iiyama 22" jest poprostu rewelacją. Edytowane 24 Listopada 2006 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Přepálené barvy Přeostřený obraz! Špatné podsvícení Ahh... No wiadomo że 22 cale za taka kasę nie moga być idealne i mają wady... <_< Ja tam potrzebuje do netu i do filmów, więc pewno będzie ok <_< Jak nie załawie Iiyame z niemiec to łykam Acera 22". Tylko dziwne są te skrajne opinie, niektórzy narzekają, inni się zachwycają, jeszcze inni wiecznie z niczego nie zadowoleni... A na Apple 30" kasy nie mam :oops: Roznice w opini na temat tych monitorow wynikaja niestety od rozrzutu jakosciowego tych monitorow , glownie matryc . Edytowane 24 Listopada 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Cóż za trafne, głęboko przemyślane spostrzeżenie (i w dodatku napisane czystą polszczyzną). Daruj sobie na przyszłość tego typu 'kfiatki'. @ Lysyn- ja naturalnie pospieszyłem się z kupnem 22". Sprzęt zmieniać będę dopiero w styczniu, aktualnie na 1800xt w natywnej rozdz. można pograć tylko w mniej wymagające pozycje (HL:E1, GTL, GTR2). Ty sądze z 8800gtx nie masz tego typu zmartwień? ;) @ G- Dave, ja posiadam tego szajsunga już od jakiegoś czasu. Patrząc na fotki Lysyn'a muszę niestety stwierdzić, że Iiyama jest minimalnie lepiej podświetlona, jest też tańsza. Brałbym więc Iiyamę teraz (choć ma paskudy design ramki). Edytowane 24 Listopada 2006 przez draak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Krótka piłka: IIYAMA 2200WS-B czy Samsung 225BW Cena nie gra roli. Z tego co czytałem to więcej osób poleca iiyame z względu na cenę jednak jak jest pod kątem jakości - chodzi mi głównie o filmy (kąty, czerń itp)?? Pozdrawiam EDIT: @draak Wygląd ma mniejsze znaczenie, chodzi mi o jakość :) @Lysyn Jak smużenie, bo czasami lubie pograć w CS'a na lanie Edytowane 24 Listopada 2006 przez G-Dave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 @ Lysyn- ja naturalnie pospieszyłem się z kupnem 22". Sprzęt zmieniać będę dopiero w styczniu, aktualnie na 1800xt w natywnej rozdz. można pograć tylko w mniej wymagające pozycje (HL:E1, GTL, GTR2). Ty sądze z 8800gtx nie masz tego typu zmartwień? Tak na moim gtx-ie jest ok :) Z tego co czytałem to więcej osób poleca iiyame z względu na cenę jednak jak jest pod kątem jakości - chodzi mi głównie o filmy (kąty, czerń itp)?? Filmy na iiyamie rewelacja !!! Kąty super :) czerń - poczytaj wyżej - podswietlenie jest - u mnie glownie na dole ekranu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Kupiłem! IIYAMĘ E2200WS :) siedzę i patrzę jakie to olbrzymie :lol2: :lol2: :lol2: niestety kolory: sporo brakuje do MVA PVA, ale podswietlenie OK przynajmniej po 15 minutach pracy monitora, zobacze jak sie wygrzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Zrobilem zdjecie w ciemnosci i podswietlanie jest w miare ok. Oczywiscie komorka k750i :D Edytowane 24 Listopada 2006 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Kupiłem! IIYAMĘ E2200WS :) siedzę i patrzę jakie to olbrzymie :lol2: :lol2: :lol2:No to czekamy na dokładny opis co i jak ;D I fotki też mile widziane ;D Zrobilem zdjecie w ciemnosci i podswietlanie jest w miare ok. Oczywiscie komorka k750i :DJak już podświetlenie, to bez tego paska Windowsowego :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Jak już podświetlenie, to bez tego paska Windowsowego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...