GreenGo Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 Witam. Mam pytanie co do pracy RAMu w trybie asynchronicznym i synchronicznym. Zawsze zadawało mi się, że taktowanie pamięci RAM nie powinno być wyższe niż taktowanie magistrali procesora bo wydajność spada i komputer może być niestabilny. Jak to jest ? bo np. A64 3000+ na AM2 ma taktowanie magistrali 400 a wszyscy polecają kupować RAM o taktowaniu 800 MHz :/ PS. jeśli już było o tym to sory ale ja nie znalazłem :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobo90 Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 Eeee... Z trybem asynchronicznym to byly problemy w socket A, a nie w 939/AM2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 Socket A (najlpeiej tosamo taktowanie) Socket 754/939/AM2/AM3 czym wyzsze takty ramow tym lepiej :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 Dzięki takiej informacji trzeba mi było :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 Dzięki takiej informacji trzeba mi było :) No problem :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 (edytowane) To zależy od płyty/mostka płn. , na socket A kt 880 ( CPU 333 ) większa jest wydajność na DDR 400 niż niby synchroniczne 333 . Edytowane 10 Lipca 2006 przez Kyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 no moze. ja robilem testy na mojej plytce. kt400a(real kt600) i wyniki sa tu: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2220667 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 no moze. ja robilem testy na mojej plytce. kt400a(real kt600) i wyniki sa tu: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2220667 Czyli tak jak mowilismy synchro = wieksza wydajnosc, pare lat temu juz to sprawdzalem na K7S5A i KT 400 ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Ale tylko w wypadku socket A to miało znaczenie. W inletu i A64 czy wyzsze takty tym lepiej. Przyczym w s939 pamiei pracuja synchronicznie, a AM2 asynchronicznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Z powyższego zdania wynika, że w s939 pamięci zawsze pracują synchro, co lepiej pozostawić bez komentarza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 temat juz powinien byc zamkniety w swoim pierwszym poscie wszystko napisalem a zaczynaja pojawiac sie glupoty powoli ;d Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Przy sA pamięcie puszczone synchro z cpu wcale nie muszą dać większej wydajności. Zalezy od chipsetu i płyty. Robiłem kiedys testy na kt400a przy cpu na 133 i zwiększenie pamięci na 166 czy 200 daje duży wzrost wydajności. --- Zresztą nie wiem po co ten temat, kazdy moze sobie wykonac pare testów i sprawdzic kiedy ma wyższą wydajność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...