Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Tak napisz do DFI, żeby wreszcie wydali w 100% sprawny BIOS

Inna propozycja? DFI nie moje i niedługoę będę musiał ją odddać ;]

BTW z kloc-geja robię 3GHz, ale nie zawsze.. zalezy od hm... nie wiem od czego, może uruchomienia windy. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie dla posiadaczy Scythe Ninja , bądź Infinity

Czy mocno sie wykrzywia pcb płyty od cieżaru radiatora ?? , i czy bezpieczne jest mocowanie Infinity na tej płycie , czy od długotrwałego nacisku płycie nic sie nie stanie ??

myślałem o kupieniu Infinity i zalożeniu 2 albo 3 wentylatorów , a to by ważyło ok 1kg.

Będę wdzięczny za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

McDracullo napisał(a):

Mam to samo, zresztą jak ma się wykrzywić? Leży na podłodze to jej nie wgniecie, a jak przymocowany do budy to też jej raczej nie wygnie :D

No właśnie, ale czy z czasem kiedy płyta będzie normalnie w pionie , a infinity poziomo do podłogi, to nie będą występowały jakieś naprężenia pcb na płycie , bo wkońcu mocowanie jest tylko do koszyka na cooler , a żadnej blachy z drugiej strony płyty chyba nie ma :?.

Swoją drogą ciekawi mnie wydajność infinity z dwoma wentylami :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mak888 napisał(a):

No właśnie, ale czy z czasem kiedy płyta będzie normalnie w pionie , a infinity poziomo do podłogi, to nie będą występowały jakieś naprężenia pcb na płycie , bo wkońcu mocowanie jest tylko do koszyka na cooler , a żadnej blachy z drugiej strony płyty chyba nie ma :?.

Oczywiście naprężenia będą i da się je wyliczyć w przybliżeniu... (takie zagadnienie z wytrzymałości materiałów) :lol2:

ale ludzie projektujący PCB napewno wzięli pod uwagę możliwość instalacji takiego coolera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy jeszcze pamiętacie jakie miałem problemy z tą płytą. Mój model był bardzo czuły na naprężenia mechaniczne. Wystarczyło mocniej śrubki dokręcić i już system nie wstawał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Nie wiem, czy jeszcze pamiętacie jakie miałem problemy z tą płytą. Mój model był bardzo czuły na naprężenia mechaniczne. Wystarczyło mocniej śrubki dokręcić i już system nie wstawał.

Czyli jutro czeka mnie kolejna przesiadka.. na boxa tym razem - może przez scythe'a mobo [gluteus maximus] daje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

od razu mowie ze sprzed jak w podpisie... mam nietypowy problem i wydaje mi sie że winowajcą jest MOBO lub zle ustawienia biosu. Otóż podczas ładowania windy czasem sie wiesza kompa, z dysku niby czyta, światełko szybko i w takich samych odstepach czasowych mruga... Przełączenie dysku na SATA 1 czy 2 nie pomaga, tak samo podmiana zasiłki na Tagana 420, zmiana tasiemki... dysk sprawdzony na innym kompie- wszystko OK, jeśli sie windows załaduje dysk działa OK... Może ktoś wie o co chodzi? Może być to wina nienajnowszego BIOSu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh a mnie działała ta płyta 30 sekund od złożenia kompa. Po załadowaniu się systemu komp zgasł i już nie wstał. Wiatraki nie pracują, HDD też - zimna płyta. Po dwóch godzinach od odtrzymania przesyłki płyta jechała spowrotem na serwis :mur: Pierwszy raz spotykam tak cienką płytę wykonanie słabiutkie w porównaniu do innych producentów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Verter napisał(a):

witam

od razu mowie ze sprzed jak w podpisie... mam nietypowy problem i wydaje mi sie że winowajcą jest MOBO lub zle ustawienia biosu. Otóż podczas ładowania windy czasem sie wiesza kompa, z dysku niby czyta, światełko szybko i w takich samych odstepach czasowych mruga... Przełączenie dysku na SATA 1 czy 2 nie pomaga, tak samo podmiana zasiłki na Tagana 420, zmiana tasiemki... dysk sprawdzony na innym kompie- wszystko OK, jeśli sie windows załaduje dysk działa OK... Może ktoś wie o co chodzi? Może być to wina nienajnowszego BIOSu?

A czy w przypadku normalnego użytkowania problem też występuje?

Jeżeli tak to jak sam napisałeś przyczyną mogą być złe ustawienia BIOSu - ustaw proca na STOCK, luźniejsze timmingi, sprawdź temperaturki i zobacz czy problem w dalszym ciągu występuje.

Jeżeli to dzieje się tak tylko podczas ładowania windy, a jesteś pewny, że podkręcony sprzęt jest stabilny to podpowiem, że windowsa czasem trzeba przeinstalować, a zwiechy mogą wynikać np. z bałaganu w sterownikach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

winda po formacie powiedzmy 3x sie normalnie włączy i potem dalej to samo. wszystko ustawione na stock- problem nie ustępuje. temp proc- koło 25 stopni idle (35 na rdzeniu) procek teraz chodzi na stałe 230*10 stock V temp chipsetu koło 50 stopni. ale jak wlaczam kompa powiedzmy po kilkugodzinnej przerwie, jest na pewno zimniejszy. 52 to max, nigdy nie widziałem więcej. W czasie normalnego uzytkowania problemu nie ma, tylko podczas ładowania, nie przeszkada to kiedy cos robie pod windowsem, ale delikatnie mowiac denerwuje mnie resetowanie kompa po 5 razy zanim sie wlaczy kiedy wroce po ciezkim dniu ze szkoly... Aha. Dysk ATA (WD 40GB) chodzi OK, wiadomo wojny jest ale takich problemów nie ma; jednak wolałbym aby ten dysk na SATA działał w 100% może jeszcze jakieś podpowiedzi? z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tekken napisał(a):

Pierwszy raz spotykam tak cienką płytę wykonanie słabiutkie w porównaniu do innych producentów...

Nie cienka płyta tylko pech. Z każdą płytą każdego producenta to może się zdarzyć, nie ma bezawaryjnego sprzętu.

Verter, aktualizowałeś bios?

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Verter napisał(a):

winda po formacie powiedzmy 3x sie normalnie włączy i potem dalej to samo. wszystko ustawione na stock- problem nie ustępuje. temp proc- koło 25 stopni idle (35 na rdzeniu) procek teraz chodzi na stałe 230*10 stock V temp chipsetu koło 50 stopni. ale jak wlaczam kompa powiedzmy po kilkugodzinnej przerwie, jest na pewno zimniejszy. 52 to max, nigdy nie widziałem więcej. W czasie normalnego uzytkowania problemu nie ma, tylko podczas ładowania, nie przeszkada to kiedy cos robie pod windowsem, ale delikatnie mowiac denerwuje mnie resetowanie kompa po 5 razy zanim sie wlaczy kiedy wroce po ciezkim dniu ze szkoly... Aha. Dysk ATA (WD 40GB) chodzi OK, wiadomo wojny jest ale takich problemów nie ma; jednak wolałbym aby ten dysk na SATA działał w 100% może jeszcze jakieś podpowiedzi? z gory dzieki.

odinstaluj sterowniki nvidia ide sw i wszystko będzie działać jak należy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biosu nie aktualizowałem

@mostasz- ok sprawdzę

Edit: Takie wywalenie sterowników nic nie dało (nie wiem czy tak do końca są wywalone :P) W sobotę albo w niedziele zrobię formata i po wszystkim napisze czy brak tych sterów pomaga.

Edytowane przez Verter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie:

Wyszły już sterowniki do karty sieciowej w tej płycie? Ktos opisywał wcześniej, że w najnowszym biosie coś zmienili z tym urządzeniem, i nie ma do sieciówki sterów?

Nie chce mi się znowu bude rozkręcać i wkładać zewnętrznej, a chciałbym wgrać ten nowy bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam procka AMD AthlonX2 4000+ 65 nm i nie wiem co już zrobić. Szlag mnie trafia. Przeszukałem całe forum odnośnie problemów ze stabilnością płyty i wszelkie porady które znalazłem nie pomagają. Nawet na default pojawia mi się znajoma informacja o przetaktowaniu konmputera i potrzebie zmian w biosie lub uruchamienia kompka w ustawieniach standardowych. Wymieniać płytę na inną? Miałem wcześniej DFI i była stabilna jak skała - dlatego wybrałem ten model i wielkie D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam taki problem

procesor brisbane 4000+, płyta infinity nf4 sli, pamięć 2x1GB 800 OCZ Special OPS. Czasami, ok raz na 10 - 20 uruchomień pojawia mi się przy procedurze post komunikat że omputer został przetaktowany i płyta ustawiła wartości domyślne i trzeba wcisnąć f1 żeby kontynuować lub wejść do biosu. Co ciekawsze komputer nie jest wogóle podkręcony - jak go kręciłem to 2700 Mhz przy niewielim zwiększeniu napięcia cpu stabilnie. W czasie gdy pojawia się wyżej wymieniony komunikat szybkość prcesora jest podawana w post jako 2037 Mhz - w biosie tak samo, szyna fsb 200, reszta na auto, jeżeli ustawię fsb na 201 i zaraz z powrotem na 200 to jest dobrze (2100 Mhz). Co może być nie tak - nie jest to wina baterii bo zegar się nie przestawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mostasz- ty mi pomogles z tym wczytywaniem windy, wiec ja sproboje pomoc Tobie:) jak chyba każdy wie ta płytka zaniża napięcia CPU. ja jak mam ustawione 1,4V w biosie to miernikiem sprawdzone- 1,35, wiec sproboj dodac 0,025V na proca. ja kiedy podkreconego miałem swojego do 2610 to musiałem dać 1,575 i wszystko full stable, a ww problem wystepował. dałem mu do 1,6 i bylo ok, chociarz powiedzmy raz na tydzien zdarzało sie ze htt (fsb) wracało do def wartości. Ale jeśli ktos wie na 100% co się dzieje to proszę napisac, ja tylko sugeruje:)

Edytowane przez Verter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge wejść do BIOSu po restarcie dopiero jak wyłącze kompa i włącze czy ktoś ma taki problem? Mam najnowszy BIOS co ciekawe everest wyświetla, że to BIOS nie na sprzedaż wersja rozwojowa :blink: Bios oczywiście ze strony producenta :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciek06 napisał(a):

na stanadratowych ustawianiach też ?? ja tak miałem tylko gdy podkręcałem ale to było na starym biose

Na standardowych ustawieniach. To już druga płyta, pierwsza padła po 30sek tydzień temu :mur: mam nadzieje, że ta chociaż się nie spali nawet jeszcze nie zdążyłem poznać funkcjonalności biosu a co dopiero podkręcać :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klami85 napisał(a):

mostasz jaką masz wersję BIOS?

U mnie takie objawy ustąpiły po wgraniu nowszego BIOSu...

--------[ BIOS ]--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Właściwości BIOS'u:

Typ BIOS'u Award

Typ BIOS'u Award Phoenix - Award WorkstationBIOS v6.00PG

Informacja z BIOS'u Award (8UM2D403) evaluateUATION ROM - NOT FOR SALE

Data BIOS'u systemowego 04/03/07

Data BIOS'u wideo 01/01/01

Producent BIOS'u:

Nazwa firmy Phoenix Technologies Ltd.

Informacje o produkcie http://www.phoenix.com/en/products/default.htm

Uaktualnienia BIOS'u http://www.esupport.com/biosagent/index.cfm?refererid=40

Problemy i Sugestie:

Sugestia Are you looking for a BIOS Upgrade? Contact eSupport Today!

Sugestia BIOS wideo jest starszy niż dwa lata. Uaktualnij go jeżeli trzeba.

bios wgrało esc - nawet nie miałem pojęcia, że taki stary bios obsługiwał brisbane - a proc się na nim kręci dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi