dondexterro Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Jasne, że możesz. Jedynie nie będzie duala, ale zawsze lepiej więcej niż mniej:Dspoko po prostu patrzylem w instrukcje i tam bylo "nierekomendowane" uzywanie slotow inaczej niz jest tam zamieszczone, dzieki za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 wie ktoś może za co odpowiada temperatura opisana jako system? Chodzi mi o dośc dokładne opisanie. Najlepiej gdzie czujnik się znajduje... wątpie aby to była temp MOBO a przynajmniej nie blisko procesora bo specjalnie kompa dzisiaj dusiłem wyłaczając mu przewiew i temp skoczyła w stresie koło 3 stopni max, tyle samo skacze kiedy jest przewiew. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajchow Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 (edytowane) Mam pytanko, w związku z tym ze mam załozyc lepszy cooler, ale wymaga on zdjęcia ramki am2. co to za wynalazek który mocuje koszyk?, da rade to zdjąc tak zeby mozliwe było kiedys zamontowanie tego ponownie?. Edytowane 13 Listopada 2007 przez zajchow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 o ile sie nie mylę trzeba wyciągnąć te białe kołeczki ze strony "gdzie jest wszystko" i wtedy koszyk powinien wyjść po ściśnięciu zapinek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Czy ktoś wie, gdzie znajduje się punkt pomiarowy vcore? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 (edytowane) Z tyłu na kondensatorach od sekcji zasilania procka, chyba ci już o tym pisałem :P Edit: I chyba niedaleko - klik :P Edytowane 13 Listopada 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Z tyłu na kondensatorach od sekcji zasilania procka, chyba ci już o tym pisałem :P Edit: I chyba niedaleko - klik :P Nie za bardzo działa ten pomiar. Widać coś dopiero po ustawieniu zakresu 200m i pokazuje wartość od 110 do 150 (dla vcore 1.35V). :-| O ile się nie myle, to kabel przylutowałem przed kondensatorem. Próbować ZA nim? » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Najlepszego :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Tak trochę kiepsko widać na tym foto ale chyba przylutowane we właściwą końcówkę. U mnie tam działa lux pomiar do kondensatora przylutowany, a dlaczego tobie nie działa? - pęknięty kabelek - zimny lut - kopnięty miernik Więcej możliwości nie widzę. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « thx :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Tak trochę kiepsko widać na tym foto ale chyba przylutowane we właściwą końcówkę. W tą bez tych kropeczek dookoła. U mnie tam działa lux pomiar do kondensatora przylutowany, a dlaczego tobie nie działa? - pęknięty kabelek - zimny lut - kopnięty miernik Kabelek i miernik na 100% sprawny. Więc chyba zimny lut :? Poprawie go jeszcze, jak się w nowy grot zaopatrze :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 No to w dobrą lutowałeś, jeśli dobrze pamiętam. Ja tam w sumie i tak lutowałem pomiar w obie nóżki kondensatora, gdyż jego masa jest najbliższa masie z jaką działa procek. W molexie czy na obudowie zazwyczaj jest delikatnie inna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity120 Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 @kret chyba jednak w zla lutowales, ma byc przylutowane do tej z kropeczkami bo tam jest plus kondensatora a masa do tej bez kropeczek na zdjeciu widac to dokladnie ze z cewek idzie "sciezka" do koncowek z kropeczkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Właśnie wydaje mi się że było tak że pkt. z kropeczkami w przypadku kondensatorów były masą, ale na 100% tego potwierdzić nie mogę. Jak coś to zobacz na kondensator, ma oznaczone minus na obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 (edytowane) Właśnie wydaje mi się że było tak że pkt. z kropeczkami w przypadku kondensatorów były masą, ale na 100% tego potwierdzić nie mogę. Jednak na 100% przylutowałem do masy - punkt z kropkami to + :mur: Stąd wynikałoby, dlaczego pokazuje takie małe napięcie. Wieczorem dla pewności przylutuje do obydwu nóżek :wink: Edytowane 13 Listopada 2007 przez kretfr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostasz Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 oczywiście wiesz że lutować na płycie głównej (wogóle na pcb, płytkach drukowanych itp. drobnej elektronice można lutownicą zwykłą o wartości cieplnej 30W lub transformatorową o wartości cieplnej 45 W - mniejszych chyba nie ma - jak masz lutownice 75 W albo 100 W transformatorową to ja bym się bał - kiedyś tak pół układu zjarałem i robiłem to z kumplem który był po technikum elektronicznym z niezłą renomą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 E tam marudzisz, nóżki kondensatorów czy cewek to spokojnie można lutować wszystkim, ze scalakami trzeba uważać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 oczywiście wiesz że lutować na płycie głównej (wogóle na pcb, płytkach drukowanych itp. drobnej elektronice można lutownicą zwykłą o wartości cieplnej 30W lub transformatorową o wartości cieplnej 45 W - mniejszych chyba nie ma - jak masz lutownice 75 W albo 100 W transformatorową to ja bym się bał - kiedyś tak pół układu zjarałem i robiłem to z kumplem który był po technikum elektronicznym z niezłą renomą Oczywiście jak bym nie wiedział nic o lutowaniu, to bym się za to nie zabierał. A sadze, że na pracowni źle mnie nie uczą :-P A jakby co, to lutuję oporowka 60W i wszystko co nie-smd jej nie straszne :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Sory za drugi post i jakość zdjęć :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 oczywiście wiesz że lutować na płycie głównej (wogóle na pcb, płytkach drukowanych itp. drobnej elektronice można lutownicą zwykłą o wartości cieplnej 30W lub transformatorową o wartości cieplnej 45 W - mniejszych chyba nie ma - jak masz lutownice 75 W albo 100 W transformatorową to ja bym się bał - kiedyś tak pół układu zjarałem i robiłem to z kumplem który był po technikum elektronicznym z niezłą renomą ja tam 75W tranformatorówką wymianiałem już kondensatory na płytach gł., grafikach, lutowałem 40 nóżkowe smd z odstępem między nimi 0.7mm, kondensatory i rezystory smd itd. wszystko działało to że skończyło się technikum nic właściwie nie znaczy, wielu jest na tym forum którzy nie mają techników a tworzą takie vmody że ho ho :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk18 Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Witam. Byłbym wdzięczny za odpowiedź na następujące pytania: 1. Który z modowanych biosów jest najlepszy (znalazłem linka ale jest tam kilka wersji i nie wiem który wybrać) i jakie MAL ustawić dla moich pamięci z mnożnikiem CPUx9, RAM na 533MHz? (obecnie używam najnowszego oficjalnego biosu i na 9x277MHz 1.5V, HT3, komputer jest niestabilny :mur: ) 2. Wyczytałem, że piszczenie cewek można usunąć silikonem, czy mógł by ktoś zamieścić screena? 3. Trochę już nie na temat :wink: Jakie max napięcie można ustawić dla procesora z sygnatury i jaka jest bezpieczna temperatura? Z góry dzięki za odpowiedzi. Ps. obecne moje ustawienia wyglądają tak: (moim zdaniem za słabo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) Ustaw 2T. Sądzą po podpisie ten ram zrobi koło 1000 MHz na CL4 :) Piszczą wam cewki przy dużym obciążeniu :?: Edytowane 15 Listopada 2007 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) ja stosuje c 'n' q i już przy samym przjesciu z 1V na 1,3V słychać lekkie piszczenie, przy 1,6V słychać to mocniej. Proc jak w SIGu Edit: Przy obciążeniu i 1,6V to już w ogóle masakra:D może dlatego mocno słyszę bo mam kompa wyciszonego dosc dobrze... Edytowane 15 Listopada 2007 przez Verter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) Jak rozumiem 1.6 jest bezpieczne jeśli będę pilnował temperatury? Mam wersję EE na 1.25 więc się trochę obawiam. Edytowane 15 Listopada 2007 przez borsuczy_król Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 na tym chłodzeniu co masz może sie troche za mocno grzać... ja u mnie @3GHz i 1,35V po dłuższym obciazeniu mam koło 45-50 stopni (freezer sie prawie na full rozkręca), to taka moja opinia, zostawie pytanie ekspertom :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk18 Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Na ustawieniach z sygnatury piszczy dosyć głośno :-| Więc podzielcie się zdjęciami jak to zniwelować :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Jak rozumiem 1.6 jest bezpieczne jeśli będę pilnował temperatury? Mam wersję EE na 1.25 więc się trochę obawiam.1,6V na Freezerze? Nawet jak dasz prędkość obrotową na maksa, to i tak ciężko będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 zdjęc nie mam, ale wiem że trzeba po prostu cewki zalać sylikonem, poczekać aż zastygnie i można jeździć:) ale jak ktoś ma foto to faktycznie może wstawić też bym sobie taki zabieg zafundował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Dokładnie tak -skoro cewki piszczą to znaczy ,że drgają(drgania=dźwięk).A skoro tak to trzeba im uniemożliwić drganie.Czyli zalewając silikonem tworzymy "otulinę" unieruchamiającą cewkę(zwoje jej blokujemy :lol: ).Ze sklejoną "gębą" skończą rock'and'rolla :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 1,6V na Freezerze? Nawet jak dasz prędkość obrotową na maksa, to i tak ciężko będzie.Super, na jakiej podstawie tak mówisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) U mnie czy 1.5 czy 1.6, temperatury podobne - cieplejszy rdzeń ~55C (AS 5). Edytowane 15 Listopada 2007 przez borsuczy_król Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Bo ludzie nie pomyślą sami tylko ślepo wierzą, że napięcie 1,6 zabija proca, a wcale tak nie jest (bynajmniej nie od razu i większości przypadków-nie mówię o wszystkich) Btw moja DFI R.I.P <_< kupiłem corsairy xms2, wsadziłem, piszczy, ok, reset biosu. Po resecie nie chce wstać... Ile czeka się na dfi z serwisu? Teraz jeszcze rozbieram wszystko i złożę jeszcze raz, może zadziała ale szczerze wątpię :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...