Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

wie ktoś może za co odpowiada temperatura opisana jako system? Chodzi mi o dośc dokładne opisanie. Najlepiej gdzie czujnik się znajduje... wątpie aby to była temp MOBO a przynajmniej nie blisko procesora bo specjalnie kompa dzisiaj dusiłem wyłaczając mu przewiew i temp skoczyła w stresie koło 3 stopni max, tyle samo skacze kiedy jest przewiew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko, w związku z tym ze mam załozyc lepszy cooler, ale wymaga on zdjęcia ramki am2. co to za wynalazek który mocuje koszyk?, da rade to zdjąc tak zeby mozliwe było kiedys zamontowanie tego ponownie?.

Dołączona grafika

Edytowane przez zajchow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tyłu na kondensatorach od sekcji zasilania procka, chyba ci już o tym pisałem :P

Edit:

I chyba niedaleko - klik :P

Dołączona grafika

Nie za bardzo działa ten pomiar. Widać coś dopiero po ustawieniu zakresu 200m i pokazuje wartość od 110 do 150 (dla vcore 1.35V). :-|

O ile się nie myle, to kabel przylutowałem przed kondensatorem. Próbować ZA nim?

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Najlepszego :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak trochę kiepsko widać na tym foto ale chyba przylutowane we właściwą końcówkę.

U mnie tam działa lux pomiar do kondensatora przylutowany, a dlaczego tobie nie działa?

- pęknięty kabelek

- zimny lut

- kopnięty miernik

Więcej możliwości nie widzę.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
thx :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak trochę kiepsko widać na tym foto ale chyba przylutowane we właściwą końcówkę.

W tą bez tych kropeczek dookoła.

U mnie tam działa lux pomiar do kondensatora przylutowany, a dlaczego tobie nie działa?

- pęknięty kabelek

- zimny lut

- kopnięty miernik

Kabelek i miernik na 100% sprawny. Więc chyba zimny lut :? Poprawie go jeszcze, jak się w nowy grot zaopatrze :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w dobrą lutowałeś, jeśli dobrze pamiętam. Ja tam w sumie i tak lutowałem pomiar w obie nóżki kondensatora, gdyż jego masa jest najbliższa masie z jaką działa procek. W molexie czy na obudowie zazwyczaj jest delikatnie inna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wydaje mi się że było tak że pkt. z kropeczkami w przypadku kondensatorów były masą, ale na 100% tego potwierdzić nie mogę.

Jednak na 100% przylutowałem do masy - punkt z kropkami to + :mur: Stąd wynikałoby, dlaczego pokazuje takie małe napięcie.

Wieczorem dla pewności przylutuje do obydwu nóżek :wink:

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście wiesz że lutować na płycie głównej (wogóle na pcb, płytkach drukowanych itp. drobnej elektronice można lutownicą zwykłą o wartości cieplnej 30W lub transformatorową o wartości cieplnej 45 W - mniejszych chyba nie ma - jak masz lutownice 75 W albo 100 W transformatorową to ja bym się bał - kiedyś tak pół układu zjarałem i robiłem to z kumplem który był po technikum elektronicznym z niezłą renomą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście wiesz że lutować na płycie głównej (wogóle na pcb, płytkach drukowanych itp. drobnej elektronice można lutownicą zwykłą o wartości cieplnej 30W lub transformatorową o wartości cieplnej 45 W - mniejszych chyba nie ma - jak masz lutownice 75 W albo 100 W transformatorową to ja bym się bał - kiedyś tak pół układu zjarałem i robiłem to z kumplem który był po technikum elektronicznym z niezłą renomą

Oczywiście jak bym nie wiedział nic o lutowaniu, to bym się za to nie zabierał. A sadze, że na pracowni źle mnie nie uczą :-P

A jakby co, to lutuję oporowka 60W i wszystko co nie-smd jej nie straszne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam 75W tranformatorówką wymianiałem już kondensatory na płytach gł., grafikach, lutowałem 40 nóżkowe smd z odstępem między nimi 0.7mm, kondensatory i rezystory smd itd. wszystko działało

to że skończyło się technikum nic właściwie nie znaczy, wielu jest na tym forum którzy nie mają techników a tworzą takie vmody że ho ho :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Byłbym wdzięczny za odpowiedź na następujące pytania:

1. Który z modowanych biosów jest najlepszy (znalazłem linka ale jest tam kilka wersji i nie wiem który wybrać) i jakie MAL ustawić dla moich pamięci z mnożnikiem CPUx9, RAM na 533MHz? (obecnie używam najnowszego oficjalnego biosu i na 9x277MHz 1.5V, HT3, komputer jest niestabilny :mur: )

2. Wyczytałem, że piszczenie cewek można usunąć silikonem, czy mógł by ktoś zamieścić screena?

3. Trochę już nie na temat :wink: Jakie max napięcie można ustawić dla procesora z sygnatury i jaka jest bezpieczna temperatura?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Ps. obecne moje ustawienia wyglądają tak: (moim zdaniem za słabo)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja stosuje c 'n' q i już przy samym przjesciu z 1V na 1,3V słychać lekkie piszczenie, przy 1,6V słychać to mocniej. Proc jak w SIGu

Edit:

Przy obciążeniu i 1,6V to już w ogóle masakra:D może dlatego mocno słyszę bo mam kompa wyciszonego dosc dobrze...

Edytowane przez Verter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tym chłodzeniu co masz może sie troche za mocno grzać... ja u mnie @3GHz i 1,35V po dłuższym obciazeniu mam koło 45-50 stopni (freezer sie prawie na full rozkręca), to taka moja opinia, zostawie pytanie ekspertom :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak -skoro cewki piszczą to znaczy ,że drgają(drgania=dźwięk).A skoro tak to trzeba im uniemożliwić drganie.Czyli zalewając silikonem tworzymy "otulinę" unieruchamiającą cewkę(zwoje jej blokujemy :lol: ).Ze sklejoną "gębą" skończą rock'and'rolla :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ludzie nie pomyślą sami tylko ślepo wierzą, że napięcie 1,6 zabija proca, a wcale tak nie jest (bynajmniej nie od razu i większości przypadków-nie mówię o wszystkich)

Btw moja DFI R.I.P <_< kupiłem corsairy xms2, wsadziłem, piszczy, ok, reset biosu. Po resecie nie chce wstać...

Ile czeka się na dfi z serwisu?

Teraz jeszcze rozbieram wszystko i złożę jeszcze raz, może zadziała ale szczerze wątpię :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi