Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, zrobilem sobie hard moda z NF4 Ultra na NF4 SLI i mam problem, niby postuje w dosie że jest NF4 SLI ale za chiny nie moge tego sprawdziw pod Vistą...everest widzi "unknowm motherboard", cpuid pisze Nforce4 poporostu...

cos sie moglo popsuc? ;) W sterach od karty opcja SLI pojawi sie odpiero po wlozeniu 2 karty?

EDIT: dodaje screena, chyba pozamiatane, niby SLI ale nie do konca :/

post-13870-1204665096_thumb.jpg

Edytowane przez Axl2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecie to jest jeden i tan sam BIOS :P

(w razie wątpliwości nietrudno sobie sprawdzić linki do BIOSu na stronce DFI dla Ultry i SLI że są takie same)

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, zrobilem sobie hard moda z NF4 Ultra na NF4 SLI i mam problem, niby postuje w dosie że jest NF4 SLI ale za chiny nie moge tego sprawdziw pod Vistą...everest widzi "unknowm motherboard", cpuid pisze Nforce4 poporostu...

Czyli jest dokladnie tak samo jak DFI nf4 LP na 939. Wsadzasz teraz druga grafe, w sterach od grafy zaznaczasz sli i jazda ;] Z tego co pamietam, to nawet jak nie masz drugiej grafy, a zrobiles moda, powinna w sterach od grafy pojawic sie zakladka z informacja o SLI, ktorej wczesniej nie bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z memkami na mojej DFI, gdy wpinam pamiatki w duala to przy ekranie startowym widy wszystko staje w singlu jest wszystko ok. Z ciekawości podłączyłem geile pod 2 taką samą DFI i... dzieje się to samo! na foxconnie 690G ten problem nie występuje, zaznaczam ze mam te pamięci od 2 tygodni i do tej pory wszystko było ok, problem zaczął się wczoraj, jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z memkami na mojej DFI, gdy wpinam pamiatki w duala to przy ekranie startowym widy wszystko staje w singlu jest wszystko ok. Z ciekawości podłączyłem geile pod 2 taką samą DFI i... dzieje się to samo! na foxconnie 690G ten problem nie występuje, zaznaczam ze mam te pamięci od 2 tygodni i do tej pory wszystko było ok, problem zaczął się wczoraj, jakieś pomysły?

Jeśli są podkręcone to może się grzeją? W Foxconnie pewnie siedzą nie w sąsiednich slotach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie w tym problem, w foxsie też są przy sobie a napięcie stock 2,1V i latały na sobie na 730cl4. Już raz miałem podobną przygodę, wtedy nie odpalały poniżej cl5, na cl5 chodziły od 400-800 bez problemu, i dało się je kręcić, a gdy ustawiałem cl4 to zwis...:/ Wyslałem na serwis i nie stwierdzono usterki, a po powrocie mobo z serwisu wszystko zaczeło działać normalnie

BTW: Czy są stery pod windę 98 do tej mobo?

Edytowane przez M-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam pytanko, jak wygląda u Was sytacja z 4x 1Gb. Pytanie oczywiście tyczy się zarówno stabilności, jak i możliwości overclockerskich.

Mam ochotę zaimplikować mu dodatkowe 2 Gb, w końcu 100złociszy to nie majątek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotrlaz nic się nie przestawiło, aż takim laikiem to ja nie jestem, nie podkręcam 1 raz w życiu. I jeszcze jedną rzecz zauważyłem, od wczoraj mam windsora X2 3800F3 i nawet po ustawieniu w biosie na 4,4,4,12 automatycznie ustawia się 4,4,4,18, później można przestawić memsetem ale po restacie wraca na 18. Problemy z dual zaczeły się już na brisbane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry M-Power, myślałem, że pomagam!

Ja też mam różne problemy z tą płytą a może z Biosem. W codziennym używaniu komputera ustawiam w Biosie 13x220MHz, 4 4 4 12 i Cool&Quiet na auto, napięcia domyślne, a jak chcę pograć to 12x250MHz, 5 5 5 15, vcore 1,4V, Vmem 2,2V, Cool&Quiet - disable.

I za każdym razem jak zmieniam te ustawienia, obojętnie w którą stronę, to Winda nie chce mi się załadować - nawet Pulpit jeszcze się nie załaduje a już restart. A jak chcę pograć na tych pierwszych, "oszczędnych" ustawieniach to nie ma mowy od razu restart a czasami nawet już w momencie gdy próbuję włączyć RivaTuner.

Wcześniej prosiłem o pomoc w ustaleniu numeru seryjnego płyty ale nie otrzymałem odpowiedzi. Ponawiam swoją prośbę: czy może ktoś się orientuje gdzie tego numeru szukać? To jest taki numer zaczynający się literą U, np. U65xxxxxxxx.

Jeśli ktoś wie to proszę o informację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie masz za co przepraszać :)

A co do numeru to jest taka zwykła naklejka na mobo, powinna się znajdować po prawej stronie pod koszykiem procesora ok 2cm, jak nie będziesz mógł znaleźć to pisz na PW to Ci wyślę fotki jak to wygląda

a czego takie "delikatne" taktowania? u mnie na codzień leci 10x300 przy 1,3 V-core

A i jeszcze jedna rzecz która mnie denerwuje już od około roku (wtedy kupiłem 1 DFI pod AM2) wam też bios zaniża mnożniki przy niektórych ustawieniach htt? np dzisiaj daje 10x350 a procek rusza na 9,5, podobnie przy 280-290 zaniża o połówkę (przy brisbim z x9 na 8,5) teraz już nie jadę na tak małym htt :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczeże mówiąc to nie nawet nie wiem :P zawsze jak widziałem ze zaniża to podnosiłem/obniżałem htt o 1 i wskazywało ok :)

Temat był już kiedyś poruszany, bardzo się u was to grzeje? bo u mnie jest gorący nawet z nawiewem fryzjera, moze to być niebezpieczne dla mobo?

Dołączona grafika

Edytowane przez M-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) A co do numeru to jest taka zwykła naklejka na mobo, powinna się znajdować po prawej stronie pod koszykiem procesora ok 2cm, jak nie będziesz mógł znaleźć to pisz na PW to Ci wyślę fotki jak to wygląda

Wiem o której naklejce myślisz. Ale to chyba nie to. Chodzi o numer S/N, który jest na samym dole naklejki na pudełku. Te numery się nie pokrywają i właśnie to mnie męczy. Obawiam się ew. problemów z reklamacją.

Na karcie gwarancyjnej płyty, którą kupiłem nową był numer S/N U65000xxx i taki sam na pudełku a na płycie (na naklejce, o której wspomniałeś był numer 64501000xxx.

Natomiast teraz (płyta wymieniona w ramach gwarancji) mam to samo pudełko z nr S/N U65000xxx, płytę z numerem na naklejce 6450900xxx i gwarancję z numerem U64800xxx.

Jak widać numer na naklejce ma 11 cyfr bez literki U.

Pytam o to bo zamierzam znowu oddać płytę do serwisu i nie wiem czy nie będzie problemów.

a czego takie "delikatne" taktowania? u mnie na codzień leci 10x300 przy 1,3 V-core

Ale ty masz Windsora a mój procek to Brisbane.

U mnie przy tych ustawieniach płyta w ogóle nie wstaje. Po prostu czyta mnożnik 10 jako domyślny 13. W ogóle jakieś dziwne rzeczy dzieją się z tymi mnożnikami w tym mobilnym Athlonie...

A i jeszcze jedna rzecz która mnie denerwuje już od około roku (wtedy kupiłem 1 DFI pod AM2) wam też bios zaniża mnożniki przy niektórych ustawieniach htt? np dzisiaj daje 10x350 a procek rusza na 9,5, podobnie przy 280-290 zaniża o połówkę (przy brisbim z x9 na 8,5) teraz już nie jadę na tak małym htt :P

U mnie są podobne objawy.

A w ogóle to mój procek lepiej współpracuje z płytą M2N-E, na której stabilnie pracował 13x250 albo 14x233. Na DFI to jest zupełnie niemożliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się komuś przyda informacja:

Numer seryjny płyty znajduje się naklejce na skrajnym slocie PCI.

Jest to numer zaczynający się literką U.

Jak wysyłałem do ESC to tez mi odesłali nówkę ale ze starymi papierami i pudełkiem, Ale jak masz plombę gwarancyjną ze sklepu to raczej nie powinni robić problemów.

Wczoraj płyta znowu mi padła (podczas testu S&M poczułem swąd i nie zdążyłem podlecieć, żeby wyłączyć) i oddałem płytę do serwisu. Przyjęli bez problemów.

Ale szczerze mówiąc mam już tej płyty dosyć. Jak mi zwrócą nową albo naprawioną to zaraz sprzedam.

W związku z tym pilnie szukam jakiegoś Asusa M2N-SLI Deluxe w rozsądnej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikelos jak widać ja mam takie połączenie i jeszcze D9. Powiem że na bank coś się ze sobą gryzie, bo np. ramy nie umieją przekroczyć 1080mhz CL4 i CL5. Przy CL4 trzeba im 2.4V, przy CL5 1050mhz robi przy 1.9V 1080 już się wywala, nawet jak dam 2.4V się wywala. Co do procka, 3.3Ghz przy napięciu bodajże 1.5V Orthos Stable, daje 3.31 i jeb reset. Nie pomaga zwiększanie napięcie. Próbowałem na różnych dzielnikach pamięci, tylko na najniższym można dojść do 3.3 już dzielnik wyżej(pamięci jeszcze mają zapas) wywala już przy 3.24Ghz, więc na bank coś się gryzie. Zmieniałem biosy, sloty pamięci nic nie pomaga. Teraz jeżdze na codzień 3Ghz 1.3V i memki na 855 CL4. Zresztą ja nie potrzebuje więcej.

Jak dziś mi się uda to pójde do kolegi po zwykłe goodramy i powiem co z tego wynikło.

Edytowane przez Razan_r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie zastanawiam na opteronem 1212 - bedzie sie gryzl z tym dfi? mial ktos doczynienia z takim polaczeniem?

Nie będzie problemów.

btw. A co do Opka to 1212 to zazwyczaj F2 a 1210 często są w "F3"...

2931955[/snapback]

cos sie moglo popsuc? ;) W sterach od karty opcja SLI pojawi sie odpiero po wlozeniu 2 karty?

EDIT: dodaje screena, chyba pozamiatane, niby SLI ale nie do konca :/

U mnie na XP ultra@sli widzi jako SLi...

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy Opek 1210 ~ 215 -> http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...n_1210_BOX.html

1212 -> http://lider24.media.pl/product_info.php?c...oducts_id=14058

Gdzieś widziałem jeszcze parę zł taniej... :P

A co do najtańszych F3 to kiedyś chyba MILANS miał X2 3800+ za ~170 zł...

Ewentualnie można się jeszcze zastanawiać nad 5000+ BE

http://allegro.pl/item322531383_amd_athlon...on_am2_box.html

http://www.morele.net/produkt/142718/

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi