Skocz do zawartości
kamilo23

Łącze 2,5 Gb/s

Rekomendowane odpowiedzi

France Telecom wprowadził na rynek nową ofertę dla odbiorców indywidualnych. Światłowodowe łącze umożliwia przepustowość rzędu 2,5 Gb/s podczas pobierania plików i 1,2 Gb/s przy ich wysyłaniu.

W pilotażowym programie, którego nazwa tłumaczona jest jako "Światłowód do domu", mogą wziąć udział niektórzy paryżanie i mieszkańcy pięciu miast okręgu Hauts de Seine. Dzięki technologii GPON użytkownicy uzyskują łącze pozwalające na pobieranie 312,5 MB/s i wysyłanie ok. 150 MB/s.

Abonament kosztuje 70 euro miesięcznie, w jego skład wchodzi też możliwość nielimitowanego dostępu do linii telefonicznej oraz do niektórych kanałów telewizji.

Jak twierdzą sceptycy, taka przepustowość wzbudza ogromne emocje, ale w rzeczywistości jest na granicy możliwości nawet najnowocześniejszych komputerów - maksymalna przepustowość standardu SATA II wykorzystywanego podczas łączenia dysków twardych z płytami głównymi to 3 Gb/s.

Program pilotażowy zakończy się w 2007 lub 2008 roku. Wtedy też oferta ma szansę zostać udostępniona szerszej rzeszy użytkowników.

[ź] idg.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to bardzo ciekawa sprawa. chociaż niektóre na niektórych uczelniach, studenci mieszkający w akademikach mogą cieszyć się "nieco" gorszym łączem 1Gb/s (np. ja ;) ) i to za darmo (no wliczone w cene akademika). fajne uczucie kiedy na dc++ ściągasz film w 1.5 minuty :)

pozdrawiam

mystery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest legalne i dlatego administratorzy sieci akademickiej blokują programy p2p i p2m. Poza tym nawet, jeśli w akademiku jest możliwość czynienia zła;) ściągając np. filmy z to bym tego nie robił, ponieważ grozi to odłączeniem całkowicie dostępu do sieci. Tak przynajmniej jest w akademikach płockich i toruńskich. Z tego też co zaobserwowałem to maxymalny transfer na pokój to 500kB/s.

A jeśli już jesteśmy na etapie Internetu to 30 listopada 2006 kończy mi się umowa z Telekomuną i nie wiem, co założyć, tym bardziej, że prawdopodobnie w Sierpniu 2007 przeprowadzam się do Kołobrzegu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest legalne i dlatego administratorzy sieci akademickiej blokują programy p2p i p2m. Poza tym nawet, jeśli w akademiku jest możliwość czynienia zła;) ściągając np. filmy z to bym tego nie robił, ponieważ grozi to odłączeniem całkowicie dostępu do sieci. Tak przynajmniej jest w akademikach płockich i toruńskich. Z tego też co zaobserwowałem to maxymalny transfer na pokój to 500kB/s.

co uczelnia to inne prawa... powiem tam. na akademickim serwerze dc++ ściągamy co chcemy, ile chcemy, itp. w roku akademickim z p2p niby nie można korzystać, ale praktycznie można jeśli na upload nalozy się limit okolo 60kB/s. w akacje zaś nie ma żadnych limitów... łącze moze i jest 1Gb/s, ale praktycznie wykorzystujemy tylko 100Mbps, bo mało kto ma takiego kompa zeby obsłużył całe łącze :)

pozdrawiam

mystery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde... ciekawe kiedy w polsce bedzie np taki 1 mbit za 50 zl

Ja w drugim mieszkaniu mam Chello 1mbit - 49,99 brutto [była promocja na okablowanie bloków[, niestety 500 metrów dalej większe osiedle i [promocja na okablowanie bloków - 69,99 brutto]. Wszystko zależne od kierowników rejonu.

Sobie tak myślę.

Po kij taki transfer, nie ma fizycznej możliwości tego wykorzystać.

Torrent? Nawet przy najlepszej na świecie stronie TL i przy 500 seedach, nie mamy fizycznej możliwości osiągnąć tego transferu, FTP://? też ma ograniczenia, nie chce mi się wierzyć, że admini nia mają na sztywno ustawione od-do [a jeśli nie mają to czas zaczać]..

Plus tego wszystkie to ten UPLOAD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na takim laczu to sie stawia serwer w domu.

Na takim łączu to się stawia serwer na osiedlu :D :lol:

Btw starsze hdd's pewnie nie wyrobily by z zapisem tak dużej ilości (2,5 GB) w ciągu 1 sek. Chyba sie nie myle ?

Wiec imo wniosek taki: Do szybkiego łącza szybki pc (hdd).

Edytowane przez M@St3R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki technologii GPON użytkownicy uzyskują łącze pozwalające na pobieranie 312,5 MB/s i wysyłanie ok. 150 MB/s.

Polecam niektorym czytac doklednie poprzednie posty ;)

A i tak starsze dyski by nie daly rady - PATA przewiduje przeciez do 133 MB/s ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kij taki transfer, nie ma fizycznej możliwości tego wykorzystać.

Plus tego wszystkie to ten UPLOAD

Dwa zdania które się w jakiś prosty sposób uzupełniają.

W Polsce byś nie wykorzystał takiego transferu ale we Francji - Tak!

Jeśli ktoś z łączem z takim upload'em oddaje Ci plik przez sieć torrent to dlaczego byś nie mógł z taką wszybkością ściągać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi