McDracullo Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) Do prezentacji z języka polskiego poszukuje dwóch spektakli z teatru telewizji, mianowicie "szewców" i "Nie-Boskiej komedii". Gdyby ktoś był w posiadaniu, lub wiedział jak/skąd mogę je wziąć/kupić/ściągnąć byłbym wdzięczny za informację. Edytowane 29 Marca 2008 przez McDracullo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Nie ma ktoś może opracowania książki "Kolumbowie rocznik 20"? Może być na necie lub w jakimś zbiorze opracowań. Bo ja nigdzie nie mogę znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Wycięto także: Twierdzenie o rozkładzie liczby naturalnej na czynniki pierwsze. Wzór (a – 1)(1 + a +...+ an-1) = an -1 . Indukcja matematyczna. Różnowartościowość funkcji. Funkcje parzyste, nieparzyste, okresowe. Dwumian Newtona. Równania i nierówności wykładnicze i logarytmiczne. Nierówności trygonometryczne. Wzory redukcyjne. Przykłady ciągów zdefiniowanych rekurencyjnie. Pojęcie granicy ciągu. Obliczanie granic ciągów. Suma szeregu geometrycznego. Pojęcie funkcji ciągłej. Pojęcie pochodnej. Interpretacja geometryczna i fizyczna pochodnej. Obliczanie pochodnych wielomianów i funkcji wymiernych. Związek pochodnej z istnieniem ekstremów i z monotonicznością funkcji. Zastosowanie pochodnej do rozwiązywania problemów praktycznych. Przykłady przekształceń geometrycznych: obrót. Twierdzenie o związkach miarowych między odcinkami stycznych i siecznych. Wielościany foremne. Rzut prostokątny na płaszczyznę. Prawdopodobieństwo warunkowe. Wzór na prawdopodobieństwo całkowite. Niezależność zdarzeń. Schemat Bernoullego. Twierdzenie o trzech prostych prostopadłych.Co ciekawe więszkość z tego w mojej szkole zostało przerobione. Całki mielismy liznąc, ale matematyk stwierdził, że nie zdąży. Bibliografie trzeba oddać na miesiąc przed rozpoczęciem egzaminów ustnych. Jak to zobaczyłem - myslałem że szlag mnie trafi - poświęcilismy praktycznie połowe czasu na te rzeczy któe są w spisie powyżej. Teraz tak jak mówicie - skupili się na zadaniach gdzie główną trudnością staje się zrozumienie tego co autor miał na mysli. Pokręcone te zadania są tak strasznie że mam obawy czy nie utopie przez to matury - cieszyć się mozna jedynie z tego że tak czy oinaczej te rzeczy któe wycięli musiałbym umieć po opuszczeniu szkoły... na szczęscie umiem. A wyniki? Polski P - 42% <jupi> Angielski R - 70% (moglo yć z 10 procent lepiej, gdyby nie moja głupota...) Matma R - 52% (żal, wstyd mi sie przyznawać) Fizyka P (pisana na lekcji) 90% Fizyka R - okaże się na maturze ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Właśnie piszę bibliografie do matury z polskiego i mam problem... jak ma wygladac biblorgrafia apokalipsy Św. Jana?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gringo_dado Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Również pisze bibliografie na polski, ale mam problem innego typu. Moze ktoś na szybko wytłumaczyć różnice literatura podmiotu a przedmiotu? Ilekroś ide sie spytać nauczycielki to mówi odwrtonie niż poprzednio, już zgłupiałem z tym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzej Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 podmiot to sa ksiazki, filmy, obrazy nt ktorych piszesz, a przedmiot to wszelkie materialy naukowe, publikacje itp itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiMa Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Możecie polecić jakiś dobry zbiór zadań z fizyki, gdzie pokazane są rozwiązania każdego zadania, krok po kroku, tak jak np. na fizyce jamnika ;] . pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carkon Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Możecie polecić jakiś dobry zbiór zadań z fizyki, gdzie pokazane są rozwiązania każdego zadania, krok po kroku, tak jak np. na fizyce jamnika ;] . pzdr. Fizyka i Astronomia Mariana Kozielskiego wyd. PWN. Są II tomy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Uczę się do matury z majcy i mam problem z pewnym zadaniem. Może komuś chciało by się je rozwiązać i wytłumaczyć? Byłbym bardzo wdzięczny. Polecenie do zadania: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie mx^3 - 3(m+1)x + m = 0 nie ma rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Jutro zostaje abiturientem :gitarzysta: jeszcze tylko maturka i 4.5 mies wolnego, a jak dobrze pójdzie to 1.5 roku :D @ up Zdaje mi się, że to nie jest zgodne z regulaminem forum :wink: Ps. Nie jest trudne, powodzenia B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 (edytowane) Jak nie jest trudne to napisz mi na pw. Edytowane 24 Kwietnia 2008 przez luqash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Wieczorem je zrobie. Jak masz jeszcze jakieś zadania to daj mi @PW - imho mi się już skończyły - muszę jutro jakiś nowy zbiorek kupić :E Jutro o 15 oficjalnie bede miał już w kieszeni wykształcenie średnie. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihalo Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Jutro koniec roku i ostatnia okazja by zrobić reset systemu przed maturą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FastlY Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 tez chce sie wam tak uczyc? szczegolnie matmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 tez chce sie wam tak uczyc? szczegolnie matmy. Ta... Jeszcze matmy najbardzije z całego "niechciejstwa". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihalo Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Matma i fizyka (dla niektórych jeszcze chemia) to chyba jedyne interesujące przedmioty, nie ma wkuwania na pamięć a tylko zmagania się z problemem, gdy zaczyna coś wychodzić to satysfakcja jest dużo większa niż gdybym miał się cieszyć z np. zapamiętania wszystkich rodzajów gleb i miejsc ich wystepowania ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Oj zgadzam się ;D. Ale za to strasznie potrafi wkurzyć jak Ci się trafi 5 zadań pod rząd, których nie bardzo wiesz jak zrobić bo akurat są z tego działu co Ci gorzej wychodzi ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Ale za to strasznie potrafi wkurzyć jak Ci się trafi 5 zadań pod rząd, których nie bardzo wiesz jak zrobić bo akurat są z tego działu co Ci gorzej wychodzi I tego się boje właśnie na maturze. Ostatnio tak było z fizyką (naszczęscie zdałem dość dobrze rozszerzenie). To jest 4 przedmiot więc troche to mnie pociesza. Ale matma - 3 przedmiot. Jak dadzą 4 czy 5 zadań z planimetri to leże... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Najgorsze wg. mnie jest udowadnianie, wykazywanie itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgadzam się z przedmówcą :wink: Na szczęście, rzadko można na to trafić, a jak już jest to jedno zadanie B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Najgorsze wg. mnie jest udowadnianie, wykazywanie itp.Dla mnie to jest akurat takie w miarę. Jak masz wynik to nie możesz ponaciągać zadanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Ja Wam radze, teraz juz tylko przejrzyjcie zeszyty, opracowania lektur i nie siedzcie przed kompem, tylko wio na dwor, piekna pogoda. Tak z 4h dziennie nad zeszytem, a reszta na podworku. A browarki i resety zostawcie sobie na po maturach... choc wiem jak po calym roku uczenia sie czlowiek ma ochote na male co nieco... ja skonczylem 17 maja matury i juz wieczorem tego samego dnia lezalem ze znajomymi w lesie kabackim popijajac zimniutki browarek. A przez caly miesiac o suchym pysku :razz: Powodzenia!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek89 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 A teraz czas iść uczcić zakończenie roku. pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzej Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Ja Wam radze, teraz juz tylko przejrzyjcie zeszyty, opracowania lektur i nie siedzcie przed kompem, tylko wio na dwor, piekna pogoda. Tak z 4h dziennie nad zeszytem, a reszta na podworku.a jesli ktos sie wlasnie zaczal uczyc? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 na naukę nigdy za późno xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szela Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Matura z polskiego to tylko znajomosc losowo wybranej lektory i rozumienie tekstu czytanego... angielski to rozumienie tekstu czytanego i sluchanego a reszta to tez czysty spontan... czego tu sie z tych dwoch mam uczyc? Tylko lektorki powtorzyc z polskiego i slowka z angola. Wos to jakby nie patrzyc to glownie tabele i wykresy i kilka regolek. Damy rade :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 No wlasnie... na polski wystarczy znajomosc lektur? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Matura z polskiego to tylko znajomosc losowo wybranej lektory (...) i czego tu sie z tych dwoch mam uczyc? Troszkę ortografię poćwiczyć przed polskim :wink: Ja właśnie skończyłem pisać konspekt, jutro ostatni termin na dostarczenie :razz: Jak na razie wszystko zgodnie z polską tradycją - na ostatni gwizdek :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NFS Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 (edytowane) Jutro skończę pisać prezentacje -konspekt na wtorek:) Z polaka przeczytam streszczenia najważniejszych lektur + problematyka Anglik to powtórka do wypowiedzi pisemnej + ustna gotowe zwroty. Geografia-podstawowe zadania,gleby i klimaty. Aby zdać i tak na zaoczne wiec jakiś większych ciśnień nie ma :D Edytowane 27 Kwietnia 2008 przez NFS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Jutro idę oddać konspekt i a następnie lecze czoło, żeby na mature jakoś wyglądać :lol: W piątek miałem problemy z równowagą (miałem jednak świetną klasę - wszyscy sie pożegnaliśmy, każdy wypił za maturę każdego). :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...